ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Μ. Δαμανάκη για το σχέδιο νόμου ίδρυσης του μουσείου της Ακρόπολης (23/5/08)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 23 Μαΐου 2008

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με το σχέδιο νόμου για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο υπουργός Πολιτισμού διαφημίζει το σχέδιο νόμου για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης,  που έδωσε στη δημοσιότητα, ως ρηξικέλευθο και καινοτόμο.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στο ίδιο το κείμενο του νομοσχεδίου.
Ασφαλώς, η Ελλάδα περιμένει πολλά από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το μέλλον και η πορεία του στο σύγχρονο γίγνεσθαι μας απασχολούν όλους.
Από τι, όμως, εξαρτάται αυτή η πορεία; 
Είναι προφανές ότι το θέμα δεν επικεντρώνεται στο αν το Μουσείο θα αποτελεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ., όπως το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζει. Η διοικητική αυτοτέλεια είναι ζητούμενο, αλλά κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται με το νομοσχέδιο. Αποκλειστικός στόχος του, είναι ο απόλυτος υπουργικός έλεγχος κάθε δράσης και προοπτικής του νέου Μουσείου, πέραν μάλιστα και μακράν της Πρώτης Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, των ειδικών υπηρεσιακών παραγόντων και του επιστημονικού δυναμικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το μέλλον ενός Μουσείου εξαρτάται κυρίως από τους όρους, τις συνθήκες λειτουργίας του και το επίπεδο της στελέχωσής του. Για τα θέματα αυτά, το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν έχει τίποτα να προτείνει.
- Η σχέση του νέου Μουσείου με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι απολύτως ανύπαρκτη, σε επιστημονικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.
- Ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από τον υπουργό, χωρίς να υπάρχει έστω και στοιχειώδες προσοντολόγιο γι΄αυτούς τους ανθρώπους
- Ένας γενικός διευθυντής διορίζεται επίσης από τον υπουργό, χωρίς στο σχέδιο νόμου να περιγράφονται τα προσόντα και η διαδικασία επιλογής του.
- Το ίδιο συμβαίνει και για τους λοιπούς διευθυντές όλων των νέων διευθύνσεων που προβλέπονται για το Μουσείο.
- Η ανάγκη να στελεχωθεί το Μουσείο με προσωπικό, που θα έχει τα αναγκαία
προσόντα (ξένες γλώσσες, λόγου χάρη) και θα υπηρετεί με ποιότητα την πρόσβαση των πολιτών, παραβλέπεται εντελώς. Το ίδιο και η αναγκαία χρηματοδότηση.
- Η συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, την Ευρώπη και τον κόσμο, ώστε το Μουσείο να κατακτήσει στην πράξη τη διεθνή του εμβέλεια, επίσης παραβλέπονται.
Είναι φανερό πως, με αυτές τις προδιαγραφές, το μέλλον του νέου Μουσείου στον σύγχρονο κόσμο, όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα, προβλέπεται  απολύτως υπουργοκεντρικό και δυσοίωνο.
Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί αναλυτικά απέναντι στις ανακοινώσεις του υπουργού, καταθέτοντας τις προτάσεις του. Ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Πολιτισμού θα οργανώσει προς τούτο διαβούλευση με όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους πολίτες (Δήμος Αθηναίων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχαιολόγοι, φύλακες εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved