ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η υπουργός Απασχόλησης κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος απασχόλησης (27/5/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 27.5.2008

 

OMIΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΙΑ ΑΡΧΗ, ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Κυρίες και κύριοι,
δ
εν είναι πλέον ζήτημα προτεραιοτήτων.
Αυτό έχει κριθεί τελειωτικά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι ούτε ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μην στρέφει τις δυνάμεις της εναντίον της ανεργίας, καθώς είναι σαφές ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, την πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά λοιπόν, είτε αποτυπώνονται στους αριθμούς, είτε περιγράφονται στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην αύξηση της απασχόλησης, οφείλουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε παρακάτω, να τα μετρήσουμε ως δεδομένα.

Και να ορίσουμε το πραγματικό ζητούμενο σήμερα.
Την ολοένα και πιο αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ της προσωπικής προοπτικής που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος και της προοπτικής της κοινωνίας.
Και αυτή η σύνδεση επιτυγχάνεται με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για πλήρη και ποιοτική εργασία – και το τονίζω, - εργασία για όλους.
Για αυτές τις προϋποθέσεις έχει νόημα να μιλάμε σήμερα.
Σχεδιάζοντας με τέτοιο τρόπο, ώστε ότι κάνουμε κάθε φορά να υπηρετεί την κάλυψη μιας άμεσης και συγκεκριμένης ανάγκης και ταυτόχρονα να αποτελεί στάδιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει ήδη προβλέψει τα επόμενα βήματα.

Έτσι μόνο μπορούμε να αθροίσουμε σωστά όλες τις δυνάμεις που έχουμε και να πετύχουμε αποτελέσματα τα οποία είναι απτά, είναι βιωμένα στην καθημερινότητα από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται οι πολιτικές απασχόλησης.
Απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την ευκαιρία, για τη δυνατότητα που τους δίνεται να έχουν τελικά μια αξιοπρεπή δουλειά με κατοχυρωμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Αυτή η διάσταση γίνεται πλέον κυρίαρχη φιλοσοφία για τον τρόπο που προχωράμε την κυβερνητική πολιτική στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Πάνω στις σταθερές βάσεις που, με τη συλλογική προσπάθεια,  έχουν τεθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και καταδεικνύονται με τη μείωση της ανεργίας (Φεβρουάριος 2008: 8% - Φεβρουάριος 2004: 11% ΕΣΥΕ).

Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων επιλογών μιας δυναμικής πολιτικής, η οποία απελευθερώνει τον αναπτυξιακό δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Μιας πολιτικής που δίνει τώρα ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σύγχρονη κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση, προετοιμάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό. 

Ώστε να μην μένει πίσω κανείς.
Να μην αποκλείεται κανείς από τη συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας.

Κυρίες και κύριοι,
Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα συνοπτικά, επικεντρώνοντας στις βασικές του διαστάσεις,
• Την πλήρη και ποιοτική εργασία
• Την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους σε κάθε στάδιο του εργασιακού βίου,
- που αποτελούν και τον τελικό προορισμό της πολιτικής την οποία εφαρμόζουμε – έχει υπογραμμισμένους και τονισμένους δύο άξονες:

Δουλειά για τους νέους.
Πραγματική ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες.
Γιατί εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εκεί συντελείται η μεγαλύτερη αποδυνάμωση των συνεκτικών ιστών, της αλληλεγγύης, της προοδευτικής και δίκαιης εξέλιξης της κοινωνίας μας.
Και η πρακτική αντιμετώπισή του μεταφράζεται σε εξειδικευμένα και καινοτόμα προγράμματα που λαμβάνουν υπόψη τους την διαστρωμάτωση της ανεργίας και αποτελούν για την κάθε ηλικία και την κάθε κατηγορία ανέργων μια ουσιαστική ευκαιρία.

Παρακολουθώντας το πρόβλημα από την αρχή.
Δημιουργώντας δίχτυ ασφαλείας πρώτα εκεί όπου ξεκινά ο πρώτος αποκλεισμός, ανοίγοντας τον φαύλο κύκλο της ανεργίας.
Από τους νέους, εκείνους τους νέους που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Που δεν έχουν κατορθώσει να κατοχυρώσουν εκπαιδευτικά προσόντα, - είτε τελειώνοντας είτε εγκαταλείποντας νωρίτερα το σχολείο -, και δεν συνεχίζουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε αυτούς απευθύνεται το Πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε σήμερα, το οποίο αποτελεί μόνο μια έκφραση των ενεργητικών πολιτικών που υλοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση του συνολικού σχεδίου, το οποίο θα σας παρουσιάσω σύντομα.
Μια έκφραση ωστόσο που απαντάει για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα στο κεντρικό ζητούμενο που θέτουμε:

Ουσιαστική αρχή, πραγματική ευκαιρία για όλους. Και αυτό σημαίνει:
Πρώτον: δράση μεγάλης κλίμακας που απευθύνεται στο σύνολο αυτής της ομάδας νέων ανθρώπων (40.000 δικαιούχοι, κάθε χρόνο από εδώ και πέρα).
Και υλοποιείται στη βάση των πιο σύγχρονων μεθόδων συμβουλευτικής και με την αξιόπιστη υποστήριξη της ηλεκτρονικής υποδομής που πλέον έχει κατακτήσει ο ΟΑΕΔ.
Δεύτερον: κάλυψη των πραγματικών αναγκών που σχετίζονται με την ανεύρεση της πρώτης σταθερής δουλειάς.
Που στην πράξη σημαίνει ότι οι δεξιότητες που αποκτά ή αναπτύσσει κάποιος μπορούν να βρουν ανταπόκριση στο εργασιακό περιβάλλον.

Και εδώ… πέρα από την πιστοποίηση των γνώσεων με βάση τα εγκεκριμένα και αναγνωρισμένα από την Πολιτεία πρότυπα…

Πέρα ακόμη και από τα κριτήρια που τίθενται για τις επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να είναι αποτελεσματική η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, γίνεται ένα ακόμη πολύ μεγάλο βήμα.

Ένα καίριο βήμα.
Η εργασιακή εμπειρία αποτελεί πραγματική προϋπηρεσία η οποία καλύπτεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ασφαλιστικά.
Για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο.

Και αυτό, καταλαβαίνουμε όλοι, πόση προστιθέμενη αξία προσδίδει στην παρέμβαση.
Οι νέοι άνθρωποι ξεκινούν με κατοχυρωμένα δικαιώματα και οι επιχειρήσεις ωθούνται προς μια νοοτροπία ευθύνης και σεβασμού απέναντι σε αυτά.

Κυρίες και κύριοι,
ε
ίναι βέβαιο,  -και σας το λέω εκ των προτέρων-  ότι το βασικό ερώτημα, το ερώτημα: «τελικά λύνουμε το πρόβλημα της ανεργίας αυτής της κατηγορίας των νέων με τέτοια προγράμματα; 

Όσο καινοτόμα και καλά σχεδιασμένα κι αν είναι» που υπάρχει στη σκέψη όλων σας, είναι αυτό που ρωτάω πρώτη εγώ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας νέας πολιτικής.

Η απάντηση είναι αυτονόητη.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πολυδιάστατο για να λυθεί με ένα καινοτόμο πρόγραμμα.

Δυναμώνουμε όμως, - αυξάνοντας και επιμερίζοντας τις λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους με όλο και πιο αποτελεσματικό τρόπο -, την επίθεσή μας μέχρι να το κερδίσουμε οριστικά.

Ενισχύουμε-  και μάλιστα με πραγματικά δεδομένα - την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση των νέων ανθρώπων, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να διεκδικήσουν τη θέση τους στο μέλλον. Κάνοντας τώρα την αρχή με την κοινωνική προστασία που χρειάζεται.

Αποδεχόμαστε στην πράξη, με όρους καθημερινότητας ότι μια αρχή, μια ευκαιρία για τους νέους είναι μια αρχή, μια ευκαιρία προόδου και ανάπτυξης όλης της κοινωνίας.

Και αυτό είναι ζήτημα προτεραιότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved