ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία Jeremy Rifkin στο 23ο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (30/6/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008
Ομιλία Jeremy Rifkin στο 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε σήμερα το απόγευμα και να σας πω και κάτι το αστείο, αν μου επιτρέπετε. Όταν η Καγκελάριος Μέρκελ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας μου ζήτησε να πάω στο Βερολίνο για να βοηθήσω την Κυβέρνηση Συνασπισμού, να ασχοληθώ με το πως θα αναπτυχθεί η Γερμανική οικονομία κατά τον 21ο αιώνα.

Πήγα λοιπόν στο Βερολίνο και η πρώτη ερώτηση που έκανα στην Καγκελάριο ήταν η εξής: «κυρία Καγκελάριε, πως μπορεί να αναπτυχθεί η Γερμανική, η Ευρωπαϊκή ή η Παγκόσμια οικονομία τη στιγμή που είμαστε στις τελευταίες φάσεις της ενεργειακής εποχής;». Αυτό είναι το ερώτημά μου. Είμαστε στη δύση ενός καθεστώτος ενεργειακού και θέλω να ρωτήσω, υπάρχει στην αίθουσα κανένας πολιτικός ηγέτης που να πιστεύει ότι θα υπάρξει ενέργεια στο μέλλον;

Θα είμαστε λοιπόν σε αυτή την περίοδο για αρκετές δεκαετίες, αλλά έχει καταστεί πλέον σαφές ότι τα προβλήματα αυτά πλέον ξεπερνούν την ενέργεια που μας παρέχεται. Μετακινούμαστε προς μια άλλη κατάσταση που οι Μηχανικοί ούτε καν μπορούν να την ορίσουν με βάση τους κανόνες της Μηχανικής.

Έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα. Τι πρέπει να κάνουμε; Όλος ο κόσμος αρχίζει να στερείται το πετρέλαιο. Είμαστε η γενιά του πετρελαίου. Οι γενιές αργότερα που θα κοιτάνε πίσω θα λένε, αυτοί είναι οι άνθρωποι του πετρελαίου. Γιατί όλα γυρίζουν γύρω από το πετρέλαιο. Τα ζιζανιοκτόνα, τα πλαστικά, τα οικοδομικά υλικά, τα φαρμακευτικά, τα ρούχα μας, τη μεταφορά, τη ζωή μας, την θέρμανση, όλα αυτά τα στηρίζουμε στο πετρέλαιο.

Τώρα όμως βρισκόμαστε, όπως σας είπα, στη δύση αυτής της εποχής. Τώρα λοιπόν σε αυτή την εποχή, στη δύση που βρισκόμαστε, αντιμετωπίζουμε κρίσεις και οι ικανότητες της πολιτικής ηγεσίας σε αυτή την αίθουσα θα καθορίσουν και τον πολιτισμό που θα παραδώσουμε στα παιδιά.

Κρίση υπ’ αριθμ. 1. Σε σχέση με την ενεργειακή δύση. Η κλιματική αλλαγή είναι το πρόβλημα που υπάρχει, έχουμε πλέον εξαντλήσει τα ορυκτά καύσιμα, τα χρησιμοποιήσαμε για να επιτύχουμε την πρώτη και την δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και τώρα πλέον η ενέργεια έχει διαχυθεί παντού.

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται μόνο για την υπερθέρμανση, πρόκειται και για το διοξείδιο του άνθρακα. Και να μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλα αέρια, το μεθάνιο και άλλα που είναι πολύ πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα.

Έχουμε λοιπόν τώρα την κλιματική αλλαγή και θα επανέλθω σε αυτό.

Κρίση υπ’ αριθμ. 2. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στις παγκόσμιες αγορές και αυτό έχει προκαλέσει μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους κατέχοντες. 140 δολάρια το βαρέλι. Τι θα γίνει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου τη στιγμή που το βαρέλι έχει φτάσει τα 140 δολάρια; Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα συμβεί. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη διότι η γεωργία, εξαιρουμένης της οργανικής, βασίζεται στο πετρέλαιο. Έτσι λοιπόν η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται σταθερά, επίσης και των τροφίμων, τα τρόφιμα είναι πλέον πολύ ακριβά, διπλασιάστηκε η τιμή του σιταριού, πολλών τροφίμων.

Έχουμε λοιπόν, όπως γνωρίζετε, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που κερδίζουν κάτω από 2 δολάρια την ημέρα. Εφόσον λοιπόν οι τιμές διπλασιάζονται τους τελευταίους 6 μήνες ήδη τώρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο όριο, ανάμεσα στην επιβίωση και τον θάνατο. Και μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε μόλις στο 2008.

Τι θα συμβεί άραγε το 2009, το 2010, το 2011, το 2012; Αρχίζουμε λοιπόν να βλέπουμε ότι υπάρχει επιρροή στην κλιματική αλλαγή, βλέπουμε να υπάρχει όλο και μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους και όπως σας είπα, εγώ δουλεύω σε παγκόσμιο επίπεδο, ξέρουμε τώρα πια ότι υπάρχει στασιμότητα στην παγκοσμιοποίηση. Δεν το λέμε αυτό δημόσια αλλά η παγκοσμιοποίηση μπορούσε να λειτουργήσει μόνο όταν η ενέργεια ήταν φτηνή. Σήμερα πια αυτό δεν ισχύει.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορές εργασίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για υποδομή όταν το πετρέλαιο είναι 140 δολάρια το βαρέλι. Έτσι λοιπόν υπάρχει στασιμότητα στην παγκοσμιοποίηση.

Το να αυξηθεί η σταθερότητα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλοι βέβαια θέλουν το πετρέλαιο, όλοι το επιθυμούν. Και μιλάμε μόνο για το 2008. Τι θα γίνει το 2009, 2010, 2012;

Η γεωπολιτική επιδεινώνεται και είμαστε μόλις στην αρχή. Η κλιματική αλλαγή, αυτό είναι το υπ’ αριθμ. 1 το οποίο … ανάμεσα στους έχοντες και στους κατέχοντες. Έχουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνε σήμερα το απόγευμα. Πολιτική αστάθεια στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Κατόπιν σπασμωδικές κινήσεις.

Ας δούμε το 1 και το 4, πόσο κακή είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ χειρότερη από αυτό που συζητάμε ακόμα και ανάμεσα στα στελέχη. Πέρσι αναφέρθηκε ότι 100 χώρες υποφέρουν και μια επιστημονική έρευνα κατέληξε στο ότι αντιμετωπίζουμε κλιματική αλλαγή. Αυτό στην αρχή σοκάρισε.
Eγώ ασχολούμαι με αυτό τα τελευταία 30 χρόνια και πρέπει να σας πω ότι έκανα κακούς υπολογισμούς σχετικά με την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής και έτσι συνέβη και με όλους τους συναδέλφους μου.

Γιατί δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις. Η επιτάχυνση λοιπόν είναι πολλή ταχύτερη από αυτή που μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και αυτό φοβίζει. Μία έκθεση πριν από λίγα χρόνια, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν οι παγετώνες.

Η νέα έκθεση αναφέρει ότι τώρα πλέον  ήδη εξαφανίζονται οι παγετώνες και αυτό σημαίνει ότι ένας στους έξι εδώ στην αίθουσα, βασίζεται στο χιόνι για την ύδρευση και την άρδευση.

Επίσης στην Καραϊβική θα έχουμε περισσότερους τυφώνες και αυτό ήδη υπάρχει, βλέπουμε ότι οι τυφώνες έχουνε επιταχυνθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Είμαστε στην 4η .., κατόπιν πάμε στην Ανταρκτική.

Εξακολουθούμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στην Ανταρκτική και η επόμενη έκθεση λέει ότι ίσως στον 22ο αιώνα να υπάρχει κάποια μετατόπιση των παγετώνων. Βλέπουμε όμως ή αν δούμε το CNN, θα διαπιστώσουμε και πιστεύουν ότι αυτό τον Αύγουστο θα μπορεί κανείς να κολυμπήσει στην Ανταρκτική.

Πριν από 100 χρόνια δεν μπορούσε κανείς να το προβλέψει αυτό και όπως λέει και η γυναίκα μου, δεν κατανοούμε την στιγμή αυτή την ιστορική αλήθεια. Πόσο δυσάρεστα είναι τα πράγματα, στην 4η έκθεση οι επιστήμονες λένε, ότι αυτόν τον αιώνα ίσως θα ανέβει η θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς μπορεί όμως και 4 και 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, βαθμούς με άλλα σενάρια.

Αυτά τα προβάλλουνε και εάν ανέβει κατά 3 βαθμούς, όπου είναι αισιόδοξη αυτή η πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι επανερχόμεθα στην θερμοκρασία της γης πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, με διαφορετική χλωρίδα, πανίδα, άλλα οικοσυστήματα.

Αν αυξηθεί 2 ως 3 βαθμούς και θα θυμάστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επιτύχει τους 2 βαθμούς, αλλά οι περισσότεροι λένε, όχι στην δική μου την πλάτη. Αν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να ξέρουμε ότι το 70% των ζώων σε αυτόν τον πλανήτη θα εξαφανιστεί, σε αυτόν τον αιώνα.

Ας το προβάλλουμε και αυτό λιγάκι στο μέλλον, είχαμε 5 κύματα βιολογικής εξαφάνισης στα 450 εκατομμύρια χρόνια που έχουμε ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Κάθε φορά εξαφανιζόταν ένα είδος και πέρασαν 10 εκατομμύρια χρόνια για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την βιοποικιλότητα.

Έτσι και αλλιώς εμείς ζούμε μόνο τα τελευταία 175.000 χρόνια, γι’ αυτά υπάρχει καταγραφή. Άρα τι θα κάνουμε, θα τα αρνηθούμε όλα αυτά; Ή μήπως κάνουμε πολύ λίγα πράγματα, όπως είπαν οι άλλοι ομιλητές σήμερα το πρωί.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, ο Τζίμι Χένφιν είναι ο βασικότερος κλιματολόγος της ΝΑΣΑ και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφέρει ότι η νέα έκθεση καταδεικνύει ότι  υπάρχουνε αλλαγές, μετατροπές στο κ..,.

Η νέα έκθεση δείχνει ότι να πετύχουμε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα, αυτό είναι μία παράθεση από την έκθεση, αν το κατορθώσουμε αυτό, θα είναι σημαντικό, γιατί αλλιώς θα φτάσουμε στο τέλος του πολιτισμού μας.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά θα είναι λάθος, αλλά μετά από 30 χρόνια εμπειρίας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υποτιμάμε την ταχύτητα των αλλαγών. Αν μετρήσουμε τα ανθρώπινα επιτεύγματα σε σχέση με τις επιπτώσεις, θα δούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι το κληροδότημα που πήραμε, αρνητικό αλλά τώρα επηρεάζει ολόκληρη την σκηνή στο πλανήτη.

Κανένα άλλο είδος δεν το έχει κάνει αυτό στα 450 εκατομμύρια χρόνια ζωής. Η κλιματική αλλαγή, η Ανατολή και η Δύση της ενεργειακής περιοχής. Teak oil, αυτός είναι ένας όρος της βιολογίας που σημαίνει, είμαστε σε μία κατάσταση όπου του ήμισυ του πετρελαίου έχει χρησιμοποιηθεί.

Κα αυτό που έχει ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι πως θα χρησιμοποιήσει κανείς το ήμισυ, φτάνει το τέλος μιας εποχής. Γιατί για το δεύτερο ήμισυ οι τιμές είναι απλησίαστες. Η IEA κατά πάσα πιθανότητα θα πει ότι ίσως ο .., να έρθει στο 25,25,30. αλλά όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι από εσάς, τα τελευταία χρόνια οι πιο σημαντικοί βιολόγοι του κόσμου, που ζητούν την συμβολή τους όλες οι σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, κατέληξαν σε νέες μελέτες και προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και επανεξέτασαν τα στοιχεία των υπολογιστών.

Και είδαν ότι υπάρχουν νέες καταστάσεις σε πολλές Ηπείρους, 90% αποτελεσματικότητα και κατέληξαν  ότι το αποκορύφωμα θα είναι το 2010, 20 ή 30, μερικοί λένε το αποτέλεσμα θα ήτανε το 2005, στο μυστικό αυτό η κορυφή θα είναι το .., του πετρελαίου και αυτή  θα είναι σύντομα, δεν ξέρω για την Ρωσία, αλλά το 2010.

Δεν ξέρω αν αυτό ευσταθή, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις για τους υπολογισμούς, αλλά δεν δείχνει κατά πόσο δίκιο έχουνε ή απαισιόδοξοι ή η αισιόδοξοι. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ  μικρό παράθυρο για να μπορεί να προχωρήσει το ανθρώπινο είδος και αν σώσει τον πλανήτη.

Και μην ξεχνάτε αυτό που είπανε οι επιστήμονες στην έκθεσή τους. Η έκθεσή τους λέει, ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε 7 ως 10 χρόνια για να καθορίσουμε το χάρτη πορείας. Πρέπει να το θεωρήσουμε ως το βασικότερο καθήκον μας για τις επόμενες χρονιές.

Πιστεύετε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Είναι ένα καθήκον που τρομάζει. Που τρομάζει πραγματικά. Και επιτρέψτε μου να πω το εξής. Οι επιστήμονές μας μας έχουν δώσει μια νηφάλια διάγνωση, είναι πολύ δύσκολο για μένα, εγώ είμαι 63 ετών, εδώ υπάρχουν μερικοί που είναι πολύ πιο νέοι, τα παιδιά τους είναι στο νηπιαγωγείο, αλλά και εσείς είπατε σήμερα το πρωί ότι πρόκειται για τα εγγόνια μας, πρόκειται όμως και για την βιόσφαιρα γενικότερα.

Έχουμε λοιπόν μια νηφάλια διάγνωση. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα, μια ιστορία, μια νέα αφήγηση που θα είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπιστεί αυτή  η ανωμαλία της κλιματικής αλλαγής και αυτού του περίφημου φαινομένου (…), όπου έχει εξαντληθεί το ήμισυ του πετρελαίου.

Οι μεγάλες οικονομικές επαναστάσεις στην ιστορία, οι πραγματικά μεγάλες, συνέβησαν με τον εξής τρόπο. Εμείς, οι άνθρωποι πρώτα αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο είχαμε οργανώσει την ενέργεια της γης. Αυτό το έχουμε κάνει πολλές φορές στην ιστορία. Κατόπιν αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε μεταξύ μας για να οργανώσουμε αυτό το νέο ενεργειακό καθεστώς.

Η σύγκληση της επανάστασης στην επικοινωνία και στην ενέργεια. Όταν αυτές οι δύο συγκλίνουν, δεν συμβαίνει συχνά στην ιστορία, αυτά είναι τα κομβικά σημεία της μυθοπλασίας, γιατί άλλαξαν τα πάντα. Την χλωρίδα, την πανίδα, τον πολιτισμό, τα πάντα.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που θυμάμαι από το σχολείο. Στην πολιτιστική ανθρωπολογία μελετήσαμε την Μεσοποταμία, τους Τζουμέριους. Οι Τζουμέριοι ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν την υδραυλική γεωργία. Μπορούσαν να συλλάβουν τον ήλιο και να τον εκμεταλλευτούν και να τον μετατρέψουν σε ενέργεια. Πάρα πολύ περίπλοκο όλο αυτό, γιατί έπρεπε να ελέγχουν και τις πλημμύρες στην Μέση Ανατολή. Να εγείρουν πράγματα, κανάλια, χρησιμοποίησαν χιλιάδες ανθρώπων. Έπρεπε να μαζέψουν το σιτάρι, να το διανείμουν, ήταν το πρώτο βιομηχανικό μοντέλο και για να μπορέσουν να διαχειριστούν το καθεστώς ανακάλυψαν τη σημερινή γραφή.

Κάθε φορά λοιπόν που μιλάμε για την Ινδία, το Μεξικό, σκεφτόμαστε αυτό το σύστημα και οι Ίνκας στο Περού και αυτοί είχαν βρει κάποια μορφή γραφής, ανεξάρτητα, για να μπορούν να χειρίζονται την ενέργειά τους. Περάσαμε από πολλές φάσεις της θρησκείας, μονοθεϊσμό, πολυθεϊσμό, αλλάξαμε πάρα πολλές συνθήκες στη σύγχρονη εποχή. Ο Γκούτεμπεργκ ανακάλυψε την τυπογραφία, εμείς βέβαια χρησιμοποιούμε το φοινικικό αλφάβητο.

Σήμερα βέβαια έχουμε το goggle για τα παιδιά. Τότε μιλάγαμε για μια κοινωνική επανάσταση που επέτρεπε να γραφεί η Βίβλος, μετά είχαμε τους μεταρρυθμιστές, την ειρήνη στο δυτικό ημισφαίριο. Αλλά η οικονομική σημασία της γραφής και του τύπου έγινε σημαντική μόνο όταν ο … ανακάλυψε την ατμομηχανή το 1820. Στην Ευρώπη είχαμε την μη τυπογραφία και ατμομηχανές. Τότε εμφανίστηκαν τα δημόσια σχολεία. Αντιμετωπίστηκε μαζικά ο αναλφαβητισμός και αυτά τα συνδυάσαμε με τον άνθρακα και το πετρέλαιο και έτσι είδαμε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση.

Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση με το … Τηλεγράφημα, τηλέφωνο, ηλεκτρισμός πρώτης γενιάς, μεταστροφή στο πετρέλαιο, εσωτερική καύση και βιομηχανική επανάσταση.

Τώρα ερχόμαστε στη Δύση, για αυτό τα αναφέρω όλα αυτά. Με όλους τους πολιτικούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο στην αίθουσα αυτή είχαμε μια πολύ ισχυρή επανάσταση επικοινωνίας τα τελευταία 10 χρόνια. Είχαμε τον προσωπικό υπολογιστή, το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, δορυφορική επικοινωνία, ασύρματη, για να αναφερθώ στον … και τον δάσκαλό του. Έχουμε τώρα δισεκατομμύρια με ταχύτητα φωτός να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Βιομηχανική επανάσταση και κοινωνική επανάσταση ταυτόχρονα και αυτή είναι μια επανάσταση η οποία διανέμεται και απλώνεται.

Πρώτη γενιά, δεύτερη γενιά, τα παιδιά σας μπορούν να επικοινωνούν με εκατομμύρια ανθρώπους με ταχύτητα φωτός. Αυτή η software ηλεκτρονική επανάσταση σε συνδυασμό με την δεύτερη επανάσταση ενέργειας και βιομηχανίας και συνδυάζεται, δεν είναι όμως η υπογραφή μας αυτή. Αυτό που αρχίζει να συμβαίνει στα σύνορα της επιχειρηματικής κοινότητας όπου δουλεύω είναι η τρίτη βιομηχανική επανάσταση όπου αυτά τα εργαλεία τώρα συγκλίνουν και οργανώνονται για να οργανωθεί η διανεμόμενη ενέργεια.

Σε σύγκριση με την ελίτ ενέργεια. Η ελίτ ενέργεια είναι αυτή η οποία δεν έχουμε στην πίσω αυλή μας. Δεν είναι ούτε πετρέλαιο, ούτε άνθρακας, ούτε φυσικό αέριο. Η ελίτ ενέργεια είναι σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου, θέλουν τεράστιες επενδύσεις για να τα προστατεύσουν, τεράστιες γεωπολιτικές επενδύσεις για να τα διαχειριστούν και να τα επεξεργαστούν.

Όχι, δεν έχω. Δεν θέλω να σας τα υπενθυμίσω, εσείς έχετε κάνει πολλούς αγώνες και πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε πολέμους για να διασφαλιστεί ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το αέριο και το ουράνιο μετά την 2η βιομηχανική επανάσταση. Ήταν η επιτομή του βιομηχανικού θριάμβου.

Τώρα έχουμε μια κατάσταση όπου θα διανείμουμε την ενέργεια. Ποια είναι η διανεμόμενη ενέργεια; Μα υπάρχει στην πίσω αυλή μας. Ο ήλιος λάμπει σε όλο αυτό το ξενοδοχείο και σε όλο τον κόσμο. Ο αέρας φυσάει σε όλο τον πλανήτη. Όλοι έχουμε σκουπίδια. Στις αγροτικές περιοχές έχουμε σκουπίδια γεωργικά. Στις αστικές περιοχές έχουμε σκουπίδια αστικά. Έχουμε γεωθερμία η οποία περιμένει πακεταρισμένη μέσα στον ίδιο τον πλανήτη κάτω από τα πόδια μας και έχουμε και τα μικρά υδροηλεκτρικά, έχουμε την ενέργεια μέσα στην οποία πλέουμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η ίδια έχει αναλάβει μια δέσμευση. Να καταστεί η πρώτη υπερδύναμη που θα εξασφαλίσει το 20% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις χώρες  μέλη 500εκατ. άνθρωποι από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Ρωσία.

Πηγαίνουμε λοιπόν προς τον πυλώνα 1 της 3ης βιομηχανικής επανάστασης. Ανανεώσιμη ενέργεια. Και τώρα αυτό μας φέρνει σε δεύτερο πυλώνα. Πως το επικεντρώνουμε. Μα το βλέπετε σε αυτό το ξενοδοχείο. Δεν είναι δυνατόν κανείς να φτιάξει ένα ηλιακό πάρκο. Αυτό είναι τρόπος σκέψης της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Τα κτίρια του πυλώνα 2, εκατομμύρια κτίρια, είναι διαφορετικά.

Όπως είπα πριν από 15 χρόνια εσείς οι πολιτικοί ηγέτες καθόσαστε μπροστά στις μεγάλες τηλεοράσεις. Αν πριν από 15 χρόνια σας έλεγα ότι μετά από 15 χρόνια θα πάρετε ένα i-phone στην παλάμη σας και εσείς και τα παιδιά σας θα μπορούσατε να στέλνετε το δικό σας audio video σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε 7 δευτερόλεπτα, με πολύ μεγαλύτερη ισχύ αποστολής απ’ ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, θα με αμφισβητούσατε. Πάει, τρελάθηκε, θα λέγατε.

Για φανταστείτε στη δική σας χώρα τώρα, σε 25 χρόνια από τώρα θέλω να φανταστείτε να μετατρέπονται όλα τα υπάρχοντα κτίρια από το μηδέν, κάθε σπίτι, κάθε γραφείο, κάθε εργοστάσιο, κάθε τεχνολογικό πάρκο, κάθε κτίριο, αστικό ή επαρχιακό, θα είναι μια ενεργειακή μονάδα που θα παράγει ενέργεια από το περιβάλλον. Δεν μιλάω για πράσινα κτίρια που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και αυτά πρέπει να γίνουν. Διότι το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το αέριο θα υπάρχουν ακόμα.

Δηλαδή μέχρι το 2020 καθαρίζουμε τον πρώτο πυλώνα. Μειώνουμε τον άνθρακα κατά 20%, μειώνοντας την ενεργειακή αποτελεσματικότητα κατά 20%. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Πρέπει να πάμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Και από εκεί σε μια οικονομία μετά-άνθρακα, μετά-άνθρακα οικονομία.

Τα κτίρια ως μονάδες παραγωγής ενέργειας. Έχουμε πάρα πολύ ενέργεια, μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας του ηλίου να χρησιμοποιήσουμε φτάνει. Να σας δώσω κάποια παραδείγματα. Έχουμε εδώ ένα εργοστάσιο, την PEPSI COLA, φτιάχνει ποπ κόρν. Φέτος όλο το εργοστάσιο θα διαλυθεί, θα εγκαταστήσουν εκεί μια μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα σκουπίδια. Και στην Ισπανία έχουμε καλά νέα. Μια μεγάλη Ισπανική κατασκευαστική εταιρία έχει αναλάβει τώρα και θα κτίσει δύο δυναμικά, δηλαδή ο ήλιος, ο αέρας, τα πάντα θα χρησιμοποιηθούν και δεν κοστίζει καθόλου και αυτό είναι πρωτότυπο ακόμα, δεν είναι σε κλίμακα οικονομίας. Και το κόστος είναι μόνο 10 χρόνια.

Για τα επόμενα 50 χρόνια έχουμε μηδενικό κόστος ενέργειας για να λειτουργήσουν αυτά τα γραφεία. Γιατί απλώς θα πληρώσουμε για τη συντήρηση του κτιρίου. Και  όταν θα φτάσει το βαρέλι 152 δολάρια το βασικό είναι η μέριμνα. Εγώ σας  μιλάω για δωρεάν ενέργεια.

Αναφέρομαι σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες στον κόσμο με έδρα το Παρίσι, μου έδειξαν ένα τεράστιο συγκρότημα γραφείων, θα είναι έτοιμο στα προάστια του Παρισιού αργότερα φέτος και η όλη αρχιτεκτονική είναι απίστευτη. Είναι ουσιαστικά μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και ακούστε τι συμβαίνει εκεί. Δημιουργεί πλεονασματική ενέργεια, παραπάνω απ’ αυτή που χρειάζεται όλο το συγκρότημα. Δηλαδή είναι κτίριο θετικής ενέργειας.

Φανταστείτε τώρα εκατομμύρια, εκατομμύρια τέτοιων κτιρίων, όπου θα παράγουμε την δική μας ενέργεια από τις διαθέσιμες πηγές ενέργειες, τις ανανεώσιμες, είναι ο ήλιος, ο αέρας, τα σκουπίδια, τα κύματα κλπ.

Δεύτερος πυλώνας τώρα. Πως τα συγκεντρώνουμε όλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεντρωμένα ηλιακά πάρκα. Δεν θα λειτουργήσει η ενέργεια στην Ευρώπη με κάποια συγκεντρωμένα ηλιακά κέντρα. Πρέπει να τα συνδυάσουμε με τον πυλώνα 3. Πως δηλαδή θα αποθηκεύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μιλάμε για ανανεώσιμες, εντάξει ο ήλιος λάμπει, αλλά όχι πάντα, ακόμα και στην όμορφη Αθήνα ο αέρας δεν φυσάει πάντοτε. Τα κύματα δεν είναι πάντοτε ισχυρά, άρα πρέπει να τα αποθηκεύσουμε αυτά. Που; Μπαταρίες, αντλίες, όπως στις Σκανδιναβικές χώρες.
Εντάξει, αυτά υπάρχουν, θα χρησιμοποιηθούν. Αλλά υπάρχει μια οικουμενική αποθήκη, το υδρογόνο. Το υδρογόνο είναι το βασικό στοιχείο του σύμπαντος, είναι η ύλη των αστέρων, το ελαφρότερο στοιχείο και αν χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο για ενέργεια έχουμε ένα υποπροϊόν, το νερό. Δεν είναι χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα, είναι εποχή μετά-άνθρακα, δηλαδή το 20-50.
Οι αστροναύτες μας κάνουν τον κύκλο αυτού του πλανήτη εδώ και 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας το υδρογόνο καύσιμο. Εδώ και 30 χρόνια. Και επιστρέφουν πίσω στον κόσμο και με την δική τους ικανότητα θα στραφούμε στο υδρογόνο. Αν συνδυάσουμε τον ήλιο και τον αέρα και θυμάστε στο σχολείο τι κάναμε με το νερό στο οποίο χρησιμοποιούσαμε τα ηλεκτρόδια. Η άνοδος και η κάθοδος. Βάζουμε τα ηλεκτρόδια μέσα στο νερό και βγαίνουν τα φουσκαλάκια πάνω στην επιφάνεια. Και μετά τα χρησιμοποιούμε για τις μεταφορές και τα διοχετεύουμε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας γιατί θα πρέπει να αποθηκεύσουμε την ενέργεια υπό μορφή υδρογόνου και να το ξαναστείλουμε.
Ένα λοιπόν, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεύτερον, συγκέντρωση αυτής της ενέργειας. Εκατομμύρια κτίρια. Όταν σκέφτεστε την οικονομική επανάσταση στην χώρα σας έρχονται στο μυαλό σας οι κατασκευές. Είναι το 10 με 20% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποτε είχαμε επαναστάσεις επικοινωνίας και βιομηχανικής σε συνδυασμό είχαμε μια νέα κατάσταση.
Όταν πήγαμε στην πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση είχαμε τα αστικά κέντρα, τα μεγάλα αστικά κέντρα με εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν έγινε η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση είχαμε την ανάπτυξη των προαστίων. Τώρα στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση έχουμε τα διανεμητικά κτίρια με την δική τους ενέργεια. Όπου υπάρχουν ανανεώσιμες βάζουμε και τα κτίρια.
Ένα λοιπόν, ανανεώσιμη διανεμητική ενέργεια, δεύτερον, κτίρια που παράγουν ενέργεια, τρίτον, αποθήκευση της ενέργειας και τέταρτον, εκεί όπου η επανάσταση της επικοινωνίας συνδυάζεται με την ενεργειακή επανάσταση των προσεχών 50 ετών. Παίρνουμε την ίδια τεχνολογία του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, είναι ταυτόσημη και παίρνουμε το δίκτυο ενέργειας κάθε ηπείρου. Μετατρέπουμε σε ένα διαδίκτυο διανομής με πολύ έξυπνο τρόπο και τα εκατομμύρια των κτιρίων που παράγουν πλεόνασμα ενέργειας το μοιράζουν μεταξύ τους σε όλη την ήπειρο. Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση, θα σας δείξω πως λειτουργεί.
Δουλεύω με την ΙΒΜ, έχουμε δουλειές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα φέτος στο Χιούστον του Τέξας και ποιητική αδεία θα σας το αναφέρω αυτό, θα αναπτυχθεί το πρώτο έξυπνο δίκτυο κοινής ωφέλειας στη Νότια Καλιφόρνια φέτος. Και αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε χώρα. Μπορείτε να πάτε εκτός δικτύου στο σπίτι σας, με μια ηλιακή σκεπή ή χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια σας, τα αποθηκεύεται υπό μορφή υδρογόνου και το έχετε στη διάθεσή σας και μετά βάζετε ψηφιακούς μετρητές και μπορείτε να στείλετε την ενέργεια αμφίδρομη, είτε να το στείλετε στο κεντρικό δίκτυο ή το κεντρικό δίκτυο να το στείλει σε εσάς.
Το δίκτυό μας είναι πάρα πολύ παλιό, είναι 60 ετών, είναι πραγματικά μια απογοήτευση. Πρέπει να ψηφιοποιήσουμε το δίκτυο και μετά να προχωρήσουμε στο έξυπνο δίκτυο. Το δίκτυο συνδέεται με software και θα γνωρίζουμε τι κάνει το κάθε πλυντήριο και κάθε θερμοστάτης μέσα στη χώρα. Θα γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει. Και θα μπορεί η ενέργεια που παράγεται στα σπίτια να βάζετε την δική σας μηχανή, το δικό σας πλυντήριο και άλλα εκατομμύρια στην ίδια ήπειρο και δεν θα χρειάζεται να ρυθμίζετε εσείς τον θερμοστάτη, θα λειτουργεί μόνος του και επειδή θα είναι στοιχειοποιημένο θα έχει την τιμή της ενέργειας ανά λεπτό. Και ένα μικρό εργοστάσιο, μια μικρή επιχείρηση θα μπορεί να παράγει ενέργεια, να μετράτε το πώς το παράγετε, να πουλάτε ή να αγοράζετε και να το μοιράζετε με τους υπολοίπους.
Τρίτη βιομηχανική επανάσταση, διανεμητική επικοινωνία, διανεμητική ενέργεια. Επί 30 χρόνια τώρα οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρήσεις μας λένε, να είστε σοβαρός κύριε Ρίφκινκ. Πως μπορεί να λειτουργήσει μια χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια; Όλοι αγαπάμε βέβαια τις ανανεώσιμες, αλλά είναι μέρος της λύσης διότι δεν έχουν ακριβώς το βάρος του άνθρακα, του πετρελαίου, του αερίου και του ουρανίου.
Αυτές είναι οι συγκεντρωμένες ενέργειες που τρέχουν στις βιομηχανικές οικονομίες. Και οι ανανεώσιμες δεν είναι επαρκείς. Κοιτάξτε, δεν μπορούσαμε να σας απαντήσουμε μέχρι πριν από 7 χρόνια. Τώρα θα σας δώσω την απάντηση και θα την πάρετε μαζί σας, στο σπίτι σας. Είναι το δίκτυο δεύτερης γενιάς. Είναι η επανάσταση και απλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε τώρα το software το λογισμικό που μας επιτρέπει να συνδέσουμε, να συνδεθούμε δεκάδες χιλιάδες μικρά κομπιούτερ που όμως αν τα συνδέσουμε με το λογισμικό αποκτούν μεγαλύτερη διανεμητική ικανότητα και αυτό πολύ περισσότερο απ’ ότι με ένα συγκεντρωτικό σούπερ κομπιούτερ. Ονομάζεται ηλεκτρονική τεχνολογία δικτύου και αυτά χρησιμοποιούμε τώρα στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας.
Όταν λοιπόν εκατομμύρια ακτινών θα παράγουμε με την δική μας ενέργεια, θα μπορούμε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αυτή την ενέργεια και η διανεμητική ενέργεια υπερβαίνει κατά πολύ με όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαμε να παραγάγουμε με τον άνθρακα, το πετρέλαιο, το ουράνιο και λοιπά.

Ξεχάστε την πρώτη και δεύτερη επανάσταση, θα έχουμε την δημοκρατική και διανεμητική ή διανεμόμενη ενέργεια της 3ης βιομηχανικής επανάστασης και αυτή είναι η ισχύς των λαών. Και θα έχουμε πρωτοπόρες εταιρίες και κοινότητες που θα ξεκινήσουν αυτό το νέο ταξίδι.

Ποιο σημαντική επωφελούμενη από αυτήν την 3η βιομηχανική επανάσταση, θα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι αδύναμοι, ιδιαίτερα από το Νότιο ημισφαίριο, οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Δεν έχουν ενέργεια, γι’ αυτό είναι αδύναμοι. Δεν βλέπουμε την ουσία του προβλήματος, μιλούμε για παγκοσμιοποίηση και παγκόσμιες συνδέσεις. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι σήμερα το απόγευμα στο ήμισυ του ανθρωπίνου είδους, δεν έχει κάνει ποτέ ούτε το ένα τηλεφώνημα.

Σήμερα το απόγευμα ένας στους τρεις ανθρώπους πάνω σε αυτόν τον πλανήτη ουδέποτε είχε ηλεκτρική ενέργεια, ποτέ. Ανάλογη 20% είχε οριακή. Αν έρχεσαι από αναπτυσσόμενο κόσμο ξέρετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ενέργεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει μελέτες σε κάθε 100 οικογένειες που φτάνει ο ηλεκτρισμός, αναπτύσσονται 20 νέες επιχειρήσεις. Και να μην ξεχάσουμε ότι ο ηλεκτρισμός διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο για την απελευθέρωση του μισού του ανθρωπίνου είδους, τις γυναίκες.

Διότι οι γυναίκες είναι η ενέργεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτές κάνουν την σκληρή δουλειά και αυτές γεννούν και τα παιδιά. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μάι μεγάλη επανάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρώτον, να κατανοήσουμε ότι η παγκοσμιοποίηση σε πρώτη φάση έχει αποτύχει.

Και το λέω αυτό με κάθε σεβασμό. Το υπ’ αριθμόν ένα Πανεπιστήμιο το London School, και αυτό που λέω, έχουμε ένα πρόγραμμα Advance management και για Διευθυντικά στελέχη από όλο τον κόσμο και αυτό που τους λέω είναι. Εσείς προσωπικά επιτύχατε, αλλά συνολικά χάσατε, γιατί; Υπάρχει ένα ενεργειακό καθεστώς στον κόσμο που βασίζεται στον άνθρακα, το πετρέλαιο, το ουράνιο και το αέριο, που αφορά μόνο την ανθρώπινη ελίτ.

Αν ήταν, γιατί ξεκινήσαμε με 3 δολάρια, μετά 15, 20 και μετά 100 και τώρα 150 δολάρια το βαρέλι, υπάρχουν λοιπόν ένα της παγκοσμιοποίησης απέτυχε παταγωδώς, δεν έφτασε σε όλους τους ανθρώπους, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα λοιπόν χρειαζόμαστε μία παγκοσμιοποίηση από κάτω προς τα πάνω, χρειαζόμαστε εταιρικές σχέσεις, πολιτικά κόμματα, μεταξύ όλων των Εθνών του κόσμου, για να προχωρήσουν οι τεχνολογίες και να γίνουν on line για μαζική παραγωγή.

Να έχουμε ένα σχέδιο Μάρσαλ ή πολλά σχέδια Μάρσαλ, για να έχουμε νέους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να μοιραζόμαστε αυτήν την ενέργεια. Οι πάντες θα πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται αυτήν την ενέργεια, τον ήλιο που λάμπει πάνω από το κεφάλι μας.

Τον αέρα που φυσάει, τα σκουπίδια που είναι στην αυλή μας, τα κομπόστ από τις αγροτικές καλλιέργειες, εκατομμύρια άνθρωποι που ζούνε στο ωκεανό, θα χρησιμοποιούν τα κύματα. Άρα λοιπόν  παγκοσμιοποίηση από κάτω προς τα πάνω, για να μπορούν οι άνθρωποι να παράγουν την δική τους ενέργεια.

Αυτό είναι η δύναμη στον λαό, εκδημοκρατισμός της ενέργειας. Άρα λοιπόν η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να εξαρτάται και να κρέμεται από μία γεωπολιτική δύναμη. 3η βιομηχανική επανάσταση.

Θα ήθελα να σας πω το εξής, νομίζω ότι μπορείτε να έχετε την τεχνολογία που διαθέτουμε, γι’ αυτό είναι λογικό εάν υπάρχει ένα εναλλακτικό σενάριο, κάποιος  πρέπει να μας το πει. Σήμερα όλοι το είπαν, ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να τις αποθηκεύσουμε.

Ξέρουμε ότι πρέπει να τις διανείμουμε, εάν λοιπόν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο παρακαλώ να μας το παρουσιάσετε. Αλλά ακόμα και με αυτό το οικονομικό σχέδιο και με την τεχνολογία δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, αν δεν αλλάξουμε κάτι άλλο.

Πρέπει να έχουμε τη επανάσταση του μυαλού. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό από την τεχνολογική επανάσταση που μόλις τώρα σας παρουσίασα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, για πρώτη πραγματικά φορά πρέπει να σκεφτόμαστε όπως ο Homo Sapience, και έχουμε μόνο λίγα χρόνια μπροστά μας για να περάσουμε αυτό το μάθημα.

Πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον πλανήτη, εκτός αν είναι όλα είναι λάθος, τότε μπορούμε να πάμε να κοιμηθούμε το βράδυ.

Αν δεν αισθανόμαστε ασφαλής, τότε θα πρέπει να κάνουμε το εξής. Όταν ο Κέννεντυ έγινε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 60, εγώ πήγαινα στο γυμνάσιο. Θυμάμαι ότι χιόνιζε τότε και εμφανίστηκε σε εμάς και είπε, ελάτε κοντά μου.

Τότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, ούτε κανείς μπορούσε να φανταστεί τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Έτσι λοιπόν, με τον τρόπο αυτό πρόκειται για γενιά του Μπιλ Γκέιτς, η πρώτη επανάσταση των τηλεπικοινωνιών.

Το να βάλει κανείς τον άνθρωπο στο φεγγάρι γι’ αυτήν την γενιά ήταν ένα δείγμα για το πώς μπορούμε να σώσουμε και αυτή ουσιαστικά θα πρέπει να είναι η πρώτη σας …, ισχύει και για όλα τα πολιτικά κόμματα και για όλους τους πολιτικούς.

Πως θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη. Θα πρέπει να περάσουμε από την γεωπολιτική στην βιόσφαιρα. Έχουμε κατά την πρώτη και δεύτερη βιομηχανική επανάσταση κράτη που αντιμάχονται άλλα κράτη για το πετρέλαιο και αυτό εξακολουθεί να υπάρχει.

Εάν λοιπόν μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τα τελευταία υπολείμματα της πρώτης και δεύτερης επανάστασης, θα αναγκαστούμε όλοι να καταστραφούμε. Πρέπει να περάσουμε σε ένα καθεστώς μετά τον άνθρωπο, όχι χαμηλής κατανάλωσης και άνθρακα.

Το ανθρώπινο είδος έχει αλλάξει ριζικά, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο, ανθρώπους και όταν βγαίνουμε στην σαβάνα και αρχίζουμε να βλέπουμε την γη με την γεωργία, με όλα αυτά που έχουνε προκύψει, παρακαλούμε τους Θεούς να μας δώσουν νερό.

Την γη να είναι γόνιμη, αλλά αυτά μπορούν να γίνουμε με μία απλή τεχνολογία. Με τα θαύματα. Οι άνθρωποι δεν μπορούσανε πριν από αυτά με τον καθρέφτη να δουν τον εαυτό τους. Με τον καθρέφτη όμως οι άνθρωποι άρχισαν πλέον να έχουν το είδωλό τους  μπροστά τους και έτσι άλλαξαν τα πάντα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Το 1969 είχαμε μία τομή, άρχισε ένας νέος προσανατολισμός, θα θυμάστε το διαστημόπλοιο όταν έφτασε στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, είχανε και τις φωτογραφίσεις έγχρωμες.

Και όλοι έβαλαν αυτές τις αφίσες που έδειχναν την γη με χρώμα, άλλαξε λοιπόν η κατάσταση. Τώρα όμως βλέπουμε την κατάσταση από μέσα, έναν μικρό πλανήτη, βλέπουμε ότι άλλαξε η κατάσταση.

Θα ήθελα να τελειώσω και να πω το εξής, πόσοι από εσάς έχουν κάνει τεστ που κάνουν οι μετανάστες, υπάρχει κάποιος που να το έχει κάνει; Ένα DNA τεστ. Το National Geographic έχει ένα τεστ, εμείς το έχουμε κάνει.

Στέλνει κανείς τα χρήματα στην National Geographic και του στέλνουν ένα κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπάρχουν επιστημονικές συσκευές, αν θέλεις το DNA σου παίρνεις ένα δείγμα, το στέλνεις στο κουτί και σου στέλνουν τα αποτελέσματα.

Και σου λένε από πού προήλθες από την αρχή της ιστορίας, αυτό κοστίζει 100 δολάρια στο National Geographic. Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι κάτι που κανείς μας δεν ήξερε. Απ’ ότι φαίνεται όλοι μας και τα 6 δις του πλανήτη, προφανώς αν ισχύει η γενετική, όλοι μας προερχόμαστε από δύο ανθρώπους.

Αυτό η Βίβλος σωστά το λέει, απ’ ότι φαίνεται πάρα πολλά χρόνια στην Αφρική είχαμε 10.000 ανθρώπους που περπατούσανε στην σαβάνα. Μια γυναίκα, τα γονίδιά της επέζησαν και αυτή έχομε πλέον κα αυτήν έχουμε τώρα.

Και ένας άνθρωπος και αυτού τα γονίδια πέρασαν μέσα από εμάς και όλοι οι άλλοι πέθαναν. Όλοι μας λοιπόν ήρθαμε από τους ίδιους γονείς. Θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλά φαίνεται ότι είναι μόνο δύο.

Και εδώ είμαστε, αγωνιζόμαστε για το Έθνος, την θρησκεία και έχουμε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται. Αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ως ανθρώπινο είδος, τελειώνοντας λοιπόν να σας πω το εξής.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι το πιο βασικό από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει καταγραφεί ποτέ, σε κανέναν χαρτί και αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα κάθε όντος να δικαιούται την ενέργεια που βρίσκεται στον πλανήτη.

Είναι η ενέργεια που είναι μέσα στο σώμα μας. Όλα τα όντα αυτού του πλανήτη έχουν το δικαίωμα στην ενέργεια που χρειάζονται, που έρχεται από τον ήλιο, και το άτομο αυτό μπορεί έτσι να ολοκληρώσει την ζωή του.

Χρειαζόμαστε να δώσουμε δύναμη εξουσίας στους λαούς, γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι όλη αυτήν την ιδέα της ενέργειας να την κάνουμε αυτό που πραγματικά είναι, ένα οικουμενικό δικαίωμα. Όλοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στην ενέργεια που τους αντιστοιχεί.

Κοιτάξτε, κάθε μέρα που ξυπνάω μυρίζω και αισθάνομαι ότι έχει έρθει άλλη μέρα, αυτό είναι κάτι το ειδικό, δεν  ξέρουμε τι είναι η ζωή, αλλά είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αγωνιζόμαστε για να αναγνωριστεί η ύπαρξή μας.

Γι’ αυτό δείχνουμε κατανόηση για τους άλλους, αισθανόμαστε ότι όλοι οι άνθρωποι αγωνίζονται για να υπάρξουν, να ζήσουν ακόμα και τα όντα που υπάρχουν. Έχουμε στείλει ακτινοβολία για πολλά χρόνια για να δούμε αν κάποιος θα ανταποκριθεί και κανείς δεν ανταποκρίνεται.

Και ίσως να ξέρουν γιατί το κάνουνε, να το κάνουνε επίτηδες, αλλά ρίχνοντας μάι ματιά στο σύμπαν δεν βλέπουμε τίποτα. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουνε άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί και αυτοί έχουνε το δικαίωμα στην ζωή.

Θέλουμε λοιπόν το ταξίδι να συνεχιστεί και τώρα έχει φτάσει η κατάλληλη πολιτική στιγμή και αυτό το πολιτικό κόμμα μπορεί να φέρει την αλλαγή. Η κληρονομιά που έχετε είναι να περιοριστεί η θερμότητα. Να διασωθεί το είδος μας.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν και αυτά την δυνατότητα και το δικαίωμα να βρίσκονται εδώ. Να δώσουμε την εξουσία στις πολιτικές, ευχαριστώ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved