ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Παιδείας με αφορμή τη συνεργασία των πανεπιστημίων Πατρών - Johns Hopkins

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2008

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Σπύρου Ταλιαδούρου στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών  με την ευκαιρία της συνεργασίας τους με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, παρέστη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών με την ευκαιρία της έναρξης της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι κύριοι άξονες της σημαντικής ακαδημαϊκής συνεργασίας, καθώς και οι απαιτήσεις της οργανωτικής δομής που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα.
Ο κ. Ταλιαδούρος στο χαιρετισμό του σημείωσε:
«Στη σημερινή Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας η δημιουργία μιας «οικονομίας βασισμένης στην κοινωνία της γνώσης» αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική προτεραιότητα. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και σημειώνει σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της. Δημιουργούνται νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες, νέες προκλήσεις. Συντελούνται έντονες αναδιοργανώσεις στην οικονομία, την παραγωγική διαδικασία, την αγορά εργασίας. Η εποχή μας, αφενός διψά για πολιτισμό, αρχές και αξίες και αφετέρου απαιτεί να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, τη νέα γνώση, την έρευνα, την εξειδίκευση.
Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, σ’ αυτές τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις, η Κυβέρνηση με τον προγραμματικό της λόγο και σχεδιασμό έδωσε ως στρατηγική προτεραιότητα την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, με στόχο την προσαρμογή στα διεθνή εκπαιδευτικά δεδομένα και τη σύγκλιση προς τα πρότυπα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.
Βασικοί άξονες της εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης, η προαγωγή της δια βίου μάθησης, η επικαιροποίηση του ορισμού των δεξιοτήτων στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, το άνοιγμα της μάθησης στον ευρωπαϊκό και διεθνή κόσμο, η αξιοποίηση των πόρων κατά τον βέλτιστο τρόπο, η αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΠΘ από το 2004 έως σήμερα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με γνώμονα την ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων για τους νέους μας,  την καθιέρωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ με έμφαση στην αυτοδιοίκηση, την κοινωνική λογοδοσία και τη διαφάνεια.
Ιδιαίτερη έμφαση αποδώσαμε στην ισότιμη συμμετοχή των ελληνικών ιδρυμάτων στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που δημιουργείται έως το 2010.
Βούλησή μας είναι να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ μέσω δυνατοτήτων συνεργασίας τους με ΑΕΙ της αλλοδαπής, καθώς και να ενισχύσουμε την προσέλκυση ξένων φοιτητών και να διευκολύνουμε την κινητικότητα των Ελλήνων φοιτητών.
Στην κατεύθυνση αυτή καθιερώσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας των ακαδημαϊκών σπουδών (ν. 3374/2005) (ήδη πλέον των 150 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζουν την εσωτερική αξιολόγηση), ενώ προχωρήσαμε στην καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων και του Παραρτήματος Διπλώματος (ν. 3374/2005) που κατοχυρώνει τις ακαδημαϊκές προοπτικές των αποφοίτων σε όλη την Ευρώπη. 
Ακόμη, θεσμοθετήσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που ενισχύει την εξωστρέφεια και προσφέρει νέες δυνατότητες για συνεργασίες μεταξύ ελληνικών ΑΕΙ, καθώς και μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ για κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ορισμένα από τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν το 2009, με διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια όπως είναι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ. Ενισχυτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ίδρυση και λειτουργία στο Ναύπλιο παραρτήματος – κόμβου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Παράλληλα θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης από τα ΤΕΙ αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ύστερα από αξιολόγηση των ενδιαφερομένων τμημάτων. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη από το 2004 λειτουργούν πολλά μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ σε σύμπραξη με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, γεγονός που ενισχύει ως είναι φυσικό την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με την ανάλογη Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Με την επίτευξη αυτής της ακαδημαϊκής συνεργασίας αποδεικνύονται έμπρακτα όσα προανέφερα και αναγνωρίζεται σε διεθνές περιβάλλον η ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας. Ειδικά όμως, μέσα από τη συνεργασία υπογραμμίζεται το σημαντικό έργο που επιτελείται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. 
Η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος (ν.3391/2005) από την πολιτεία σηματοδότησε την πολιτική βούληση για ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργικής συνεργασίας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αποτελεί τον καρπό του πολιτικού οραματισμού της παρούσας αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που προσανατολίζεται στο εξωτερικό και κυρίως σε περιοχές με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακά πολιτιστικές σχέσεις, όπως η ΝΑ Ευρώπη, η Μ. Ανατολή αλλά και ο απόδημος Ελληνισμός. Η διεθνοποίηση αυτή της ακαδημαϊκής δραστηριότητας αποτελεί εχέγγυο επίτευξης της καινοτομίας και της αριστείας, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η γνώση και η έρευνα τίθεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και εθνικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Η προσέλκυση ξένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών συμβάλλει στην ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην επίτευξη οικονομικοκοινωνικών και πολιτικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι ευεργετικοί για τη χώρα μας.
Για εμάς, για την Κυβέρνηση Καραμανλή είναι εθνικός στόχος η καθιέρωση της Ελλάδος ως Σημαντικού Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου. Για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε επενδύοντας στην εκπαίδευση που μπορεί να καταστεί η σημαντικότερη πηγή για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.
Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να επενδύσουμε στο χώρο αυτό γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι «Όλα είναι θέμα Παιδείας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved