ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Συνέντευξη για το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων 6.11.08

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 6  Νοεμβρίου 2008

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την πολιτική εκπρόσωπο του Κινήματος για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και, αποτελούμενο από τον εισηγητή του ΚΤΕ Απασχόλησης, Χρήστο Χάιδο και τον αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Απασχόλησης, Μιχάλη Τιμοσίδη, επισκέφθηκε σήμερα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Στη συνέχεια, τα μέλη του Κλιμακίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο Ταμείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου και τα σχετικά στοιχεία:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Όλοι παρακολουθήσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες την αποτύπωση των προβλημάτων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σήμερα, υπήρξε μία επίσκεψη Κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, το Χρήστο Χάιδο, το Μιχάλη Τιμοσίδη στο Ταμείο και, σε συνέχεια αυτής της επίσκεψης, θα υπάρξει μια σύντομη συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα και από εμένα. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει χτυπήσει κόκκινο. Έχει χτυπήσει κόκκινο στα ελλείμματα, έχει χτυπήσει κόκκινο στην έλλειψη προσωπικού. Αποτελεί μια εικόνα της ζοφερής κατάστασης, της κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, η οποία έχει επέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σήμερα επισκεφτήκαμε το Ταμείο με στόχο να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στο Ταμείο επαρκούν μόλις για να καλύψουν τις μισές αιτήσεις που κάθε μήνα υποβάλλονται για να πάρουν εφάπαξ οι συνταξιοδοτούμενοι. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι 15.000 αιτήσεις εκκρεμούν ήδη από το Δεκέμβριο του 2007 έως σήμερα. Σε αυτό το «στοκ» των 15.000 αιτήσεων που περιμένουν να ικανοποιηθούν, ελλείψει πόρων και ελλείψει προσωπικού, είναι και 150 αιτήσεις συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους, που έχουν πεθάνει εντωμεταξύ. Το πρόβλημα που δημιουργείται στις οικογένειές τους είναι οξύτατο.
Επισημάναμε στη διοίκηση του Ταμείου τα προβλήματα αυτά. Ακούσαμε από πρώτο χέρι και την αγανάκτηση των πολιτών, αγανάκτηση την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι και η οποία έχει προέλθει από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μαζικά αιτήσεις για συνταξιοδότηση  από το δημόσιο. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δίδει το εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους. Τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, μαζικότερα από ότι στο παρελθόν, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος και ειδικότερα από τον φόβο για  περικοπές των συνταξιοδοτικών και γενικότερα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Φεύγουν μαζικά ιδιαίτερα οι γυναίκες, με το πρόβλημα που γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί, γιατί φοβούνται μήπως αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και στο δημόσιο. Το αποτέλεσμα είναι, τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν να τις καλύπτουν άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται είτε με STAGE ή με «μπλοκάκια». Και στις δύο περιπτώσεις οι εισφορές τους δεν  πάνε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο κάθε μέρα μπαίνει ακόμα περισσότερο στο κόκκινο.
Προφανώς δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί το τοξικό δομημένο ομόλογο που διαθέτει το Ταμείο και πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι το ομόλογο αυτό έχει ήδη χάσει το 33% της αξίας του. Στοιχεία θα δοθούν λεπτομερώς σε όλους σας για την πλήρη οικονομική κατάσταση του Ταμείου.
Η κυβέρνηση κωφεύει. Εμείς ζητάμε και σήμερα από την κυβέρνηση, μετά από αυτή την επίσκεψη, να δώσει άμεση ενίσχυση στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Να δώσει άμεση ενίσχυση στο Ταμείο και να μη δώσει δάνειο στο Ταμείο. Το δάνειο δε λύνει το πρόβλημα γιατί θα απαιτηθούν αυξημένες εισφορές από τους ασφαλισμένους.
Ζητάμε επίσης η κυβέρνηση να βρει βιώσιμη λύση μεσομακροπρόθεσμη. Και λύσεις υπάρχουν και για τα προνοιακά ταμεία. Μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους. Θεσμικές λύσεις υπάρχουν, αναζητείται άμεσα οικονομική λύση. Ευχαριστώ.
Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Εκτός από τα προβλήματα που αναλυτικά παρουσίασε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, εγώ θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και το οποίο δείχνει την προχειρότητα και την ασυνέπεια με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων.
Συγκεκριμένα, στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εντάχθηκε, πριν από το νόμο για τις ενοποιήσεις, με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο, το Ταμείο Πρόνοιας Κληρικών. Και ενώ ο τότε ισχύων νόμος προέβλεπε ότι μετά από αυτή τη συγχώνευση, θα έπρεπε να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα αποθεματικά και τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας Κληρικών, στο Ενιαίο Ταμείο, εντούτοις, η κυβέρνηση μετέφερε μόνο το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο των εσόδων και των περιουσιακών στοιχείων, με όποιο πρόβλημα δημιουργεί αυτή η εξέλιξη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των οικονομικών του Ταμείου Πρόνοιας Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος και την παρουσίαση προβλημάτων όσον αφορά την τύχη και τη δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ στους κληρικούς στο μέλλον.
Δείχνει την προχειρότητα και την ασυνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ζητήματα και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ενοποιήσεις και, εμείς την καλούμε να είναι συνεπής, έτσι ώστε τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων και τα αποθεματικά τους, να μην διατίθενται για άλλες δραστηριότητες, αλλά να καταλήγουν στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θέλω να κάνω μόνο μία επισήμανση, γιατί έχει τονιστεί το μεγάλο κενό που υπάρχει, το έλλειμμα στα οικονομικά του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ένα σημείο. Το μέλλον αυτού του Ταμείου, επειδή συνταξιοδοτείται πολύ μεγάλος αριθμός, όπως ειπώθηκε είναι δυσοίωνο και για ένα λόγο, που θέλω ιδιαίτερα να γίνει κατανοητός. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι θα αρχίσουν να προσφέρουν σε αυτό το Ταμείο, ώστε να έχει μέλλον. Με τα STAGE, κυρίως με αυτά που συνήθως η κυβέρνηση καλύπτει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις θέσεις εργασίας, το μέλλον όπως καταλαβαίνει κανείς είναι μαύρο. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος θα εισφέρει, ώστε να υπάρχει συνέχεια. Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, που θέλω να τονιστεί ιδιαίτερα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε. Ερωτήσεις.

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι 15.000 άτομα περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ. Είπατε να μη δοθεί δάνειο από την Κυβέρνηση αλλά δεν είπατε όμως ποια λύση υπάρχει ενώ είπατε ότι υπάρχουν λύσεις. Ποια λύση μπορεί να είναι τόσο άμεση ώστε να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους;

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου, τα ελλείμματα του οποίου φτάνουν τα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε να υπάρξει μια πρώτη οικονομική ανάσα. Με ένα ποσό της τάξης των πενήντα – εξήντα εκατομμυρίων ευρώ  μπορεί να δοθεί για ένα – δύο χρόνια μια ανάσα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ταμείου. Ταυτόχρονα οφείλουν να κάτσουν στο τραπέζι κυβέρνηση και εργαζόμενοι και να βρουν μια κοινή λύση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν άλλα Ταμεία του δημόσιου τομέα, τα οποία δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας ταμεία και μπορούν να δίνουν το εφάπαξ χωρίς προβλήματα, γιατί σε αυτά εισρέουν θεσμοθετημένοι πόροι. Μπορεί να εξευρεθεί λύση για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ταμείου.
Εκείνο που δε γίνεται όμως από την κυβέρνηση είναι αυτό που δε γίνεται για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και για όλα τα προβλήματα αυτής της χώρας. Δεν υπάρχει διάλογος και δεν υπάρχει ούτε καν αντικειμενικά βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόβλημα στο Ταμείο, το οποίο οξύνθηκε τραγικά τα τελευταία χρόνια, και σας είπαμε γιατί. Γιατί οι τόσοι πολλοί εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται από το Δημόσιο με τα προγράμματα STAGE, εκτός του γεγονότος ότι προσλαμβάνονται αδιαφανώς, μετά από ένα πρωτοφανές παζάρι ελπίδας της κυβέρνησης για κομματικούς λόγους, δημιουργούν πρόβλημα και στο ασφαλιστικό. Αυτοί οι άνθρωποι ως ανασφάλιστοι δεν εισφέρουν στα Ταμεία και βεβαίως όσοι προσλαμβάνονται με μπλοκάκια, με τις συμβάσεις έργου, πληρώνουν εισφορές σε άλλο Ταμείο. Άρα, στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά πια, γιατί θα επισκεφτούμε και άλλα ταμεία στο άμεσο μέλλον, δεν εισρέει χρήμα. Διότι φεύγουν όπως είπαμε μαζικά οι υπάλληλοι με συνταξιοδότηση, γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και φοβούνται μήπως τους συμβεί ότι συνέβη στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που είδαν να τσεκουρώνονται τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Θυμίζω την «Επιτροπή Αναλυτή» και όλη τη σπέκουλα που είχε γίνει σχετικά με το ασφαλιστικό. Φεύγουν από τη μια οι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν τα STAGE από την πίσω πόρτα και  οξύνεται το πρόβλημα.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ:  Θέλω να ρωτήσω το εξής. Εφόσον η Κυβέρνηση μεταφέρει όλα τα περιουσιακά και τα αποθεματικά από το ταμείο κληρικών στο ταμείο πρόνοιας...

Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Δεν τα μεταφέρει. Παρότι είχε υποχρέωση με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν τα μεταφέρει. Μετά την ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν τα μετέφερε.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ:  Δηλαδή μπορεί να τα μεταφέρει και δεν τα μεταφέρει;

Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Είχε υποχρέωση να τα μεταφέρει με βάση τον ισχύοντα νόμο. Η ενοποίηση, η ένταξη του Ταμείου Κληρικών στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων έγινε πριν από το νόμο που ψηφίστηκε τελευταία στη Βουλή, έγινε με το νόμο για την ενοποίηση των Ταμείων. Όφειλε με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο, το νόμο του Ρέππα, να τα μεταφέρει. Εντούτοις, δεν το έπραξε. Και αφαίρεσε από αυτό το Ταμείο, το Ενιαίο Ταμείο, ένα μεγάλο έσοδο και ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ:  Τώρα δηλαδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτά;

Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Μπορούν.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Αυτό λέω εφόσον παρθεί μια τέτοια απόφαση πόσο θα δώσει ανάσα αυτό στο Ταμείο Πρόνοιας.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Όσα σας είπε ο κ. Χάιδος ισχύουν. Ο κάθε κλάδος όμως μέσα στο ενοποιημένο ταμείο, με βάση το νόμο, λειτουργεί χωριστά. Υπάρχει κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους, χωριστά για τους κληρικούς και χωριστά για τους δημοτικούς υπαλλήλους και δε θα ήταν σωστό από εισφορές που έδωσαν οι μεν για εφάπαξ να τις πληρώσουν οι δε.
Άρα ο κ. Χάιδος σας μίλησε για τον ειδικό κλάδο που αφορά τους κληρικούς και πράγματι εκκρεμεί και Υπουργική Απόφαση που θα δώσει ποσοστό από τα έσοδα των παγκαριών. Άρα έχουμε πρόβλημα κι εκεί. Αλλά το οξύτερο από όλα τα προβλήματα αφορά τον κλάδο που εξυπηρετεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Επειδή αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο. Δεν έχω καταλάβει γιατί το ανέφερε τότε.

Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Γιατί είναι το Ταμείο στο οποίο έχουν πρόβλημα και οι κληρικοί για να πάρουν εφάπαξ.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Δηλαδή έχουν και οι κληρικοί. Πόσοι κληρικοί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ;
Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Αρχίζει τα Ταμείο και έχει πρόβλημα. Γύρω στις πεντακόσιες αιτήσεις το χρόνο γίνονται. Άρχισε να παρουσιάζεται και εκεί πρόβλημα.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Εντάξει.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Επισημαίνουμε από τώρα την καθυστέρηση και για τον άλλο κλάδο. Γιατί δεν μπορεί να επισκεφτούμε ένα Ταμείο και να πάμε σε έναν από τους τρεις κλάδους που έχει το οξύτερο. Πρέπει να πάμε και στους τρεις. Και με την ευκαιρία αυτή διαπιστώνουμε τα προβλήματα και στους τρεις κλάδους του ενοποιημένου πλέον Ταμείου; Είναι σαφές;
Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.


ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΠΔΥ
Μετρητά Τράπεζα Ελλάδος (Λογαριασμός 250585/7) 3.981.291,00
Μετρητά Εθνική Τράπεζα (Λογαριασμός 545040-32) 364.000,00
Μετρητά  Εθνική Τράπεζα (Λογαριασμός 54600-86) 942.550,00
Μετρητά 5.287.841,00

Μετοχές
(Αποτίμηση 7-10-2008) 
Τράπεζα Ελλάδος 331120Χ51,54 - 17.065.920,00
Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. 201056Χ7,16 - 1.439.560,00
ΟΤΕ 116278Χ11,74 - 1.365.100,00

Ομόλογα Σταθερού Επιτοκίου
(Ονομαστικής Αξίας) 15.000.000,00, αποτίμηση 7/10/08:  13.899.000,00

Ομόλογα  Δομημένα
(Ονομαστικής Αξίας ) 13.000.000,00, αποτίμηση 7/10/08:  8.635.450,00

Αμοιβαίο Ασφ/κών Οργανισμών
(Ονομαστικής Αξίας) 20.000.000,00, αποτίμηση 15/10/08: 20.298.560,00

 

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Αιτήσεις Εφάπαξ Βοηθήματος
Έως 7/10/2008

(Άμεση προτεραιότητα) α) Με Πράξη Συνταξιοδότησης    9.189
(Στο επόμενο 4μηνο)     β) Χωρίς Πράξη Συνταξιοδότησης   5.831
ΣΥΝΟΛΟ             15.020

 
Απαιτούνται   15.020Χ43.000,00  (Μέσος όρος βοηθήματος)           645.860.000,00

Μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων      25.300.000,00

Μέσος όρος μηνιαίων αιτήσεων (από 1/1/2008 – 7/10/2008      1.200

Αιτήσεις που δύναται να πληρωθούν από τις μηνιαίες εισφορές        590

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved