ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Παιδείας για τα συγγράμματα των φοιτητητών 6.11.08

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008

«Με τις ρυθμίσεις διευρύνεται και διασφαλίζεται το δικαίωμα των φοιτητών
και σπουδαστών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Κουράκη με θέμα «Υπονομεύεται το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν διανομή ων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων», επεσήμανε τα εξής:

«Με τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη επιλογή συγγραμμάτων καταλύεται το μονοπώλιο της γνώσης, καθώς πλέον οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα επιλογής από μια σειρά συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας του φοιτητικού κινήματος. Με τις ρυθμίσεις αυτές καταργείται το ένα και μοναδικό σύγγραμμα, το οποίο καλλιεργεί τη μονομέρεια στη γνώση. Επομένως, το πολλαπλό σύγγραμμα, όχι μόνο δε συνιστά υποβάθμιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως ενισχύει την ακαδημαϊκότητα, εξασφαλίζοντας την ελευθερία επιλογής των φοιτητών και σπουδαστών.
Επίσης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι στους φοιτητές και σπουδαστές δε διανέμεται μόνο ένα σύγγραμμα ανά μάθημα. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Φ.12.1/137002/Β3/23-10-08 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2226/30-10-08 Β΄), διανέμονται επίσης, ύστερα από πρόταση της Γ.Σ. του Τομέα και απόφαση της  Γ.Σ. του Τμήματος ή του Προγράμματος Σπουδών, σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές:
• Τα κλασσικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας, κώδικες, άτλαντες, λεξικά, λευκώματα, παρτιτούρες, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλα διδακτικά βοηθήματα.
• Τα ξενόγλωσσα βοηθήματα (παρτιτούρες).
• Τα γενικά λεξικά, μονόγλωσσα ή δίγλωσσα και ειδικών ορολογιών.
 Επίσης, πανεπιστημιακές παραδόσεις που μέχρι σήμερα διανέμονταν με απεριόριστο αριθμό σελίδων και με συγγραφικά δικαιώματα μπορούν να διανέμονται σε όλους τους φοιτητές ή σπουδαστές ως πανεπιστημιακές σημειώσεις χωρίς καταβολή συγγραφικών δικαιωμάτων και με απεριόριστο αριθμό σελίδων. Πρόσθετοι φάκελοι επιτρέπονται να διανέμονται σε όλους τους φοιτητές ή σπουδαστές χωρίς καταβολή συγγραφικών δικαιωμάτων και χωρίς περιορισμό σελίδων.
 Με τις παραπάνω ρυθμίσεις διευρύνεται και διασφαλίζεται το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Επιπλέον, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι, προωθείται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν τυχόν δηλώσει περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους.
Σε όλα τα Ιδρύματα εστάλη εγκαίρως η υπ’ αριθμ. Φ.12./32665/Β3/13-03-2008 εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. προκειμένου τα Τμήματα να συντάξουν έγκαιρα και με πληρότητα τον κατάλογο των διδακτικών συγγραμμάτων και να εξασφαλισθεί, με τον τρόπο αυτό, η απρόσκοπτη διανομή τους στους φοιτητές και σπουδαστές. Επομένως, τα Ιδρύματα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο, αλλά και την αναγκαία ενημέρωση και συνδρομή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. προκειμένου να εφαρμόσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις διατάξεις του ν. 3549/2007 και του π.δ. 226/2007 για τη διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων.
Εξάλλου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. έχουν ήδη περιέλθει δεκάδες οριστικοί κατάλογοι πολλών Τμημάτων Α.Ε.Ι., γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χρόνος για την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων ήταν επαρκής. 
Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη δημοσιευθεί η υπ’ αριθμ. Φ.12.1/137002/Β3/23-10-08 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2226/30-10-08 Β΄) με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα διάθεσης και κοστολόγησης των διδακτικών συγγραμμάτων, με σκοπό την άμεση διανομή τους στους φοιτητές και σπουδαστές.
Παράλληλα, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων, με πρόταση του Υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναμένονται, μετά από την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης κατά το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος, οι επισημάνσεις της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για τη πιθανή λήψη πρακτικών μέτρων προς την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει προβεί έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved