ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Παιδείας για επαγγελματικά δικαιώματα και κολέγια 6.11.08

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008

«Η Ελληνική Κυβέρνηση με την αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και την υιοθέτηση των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, στηρίζει εμπράκτως τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. ¶ννας Διαμαντοπούλου με θέμα «Έλλειψη πολιτικής και ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών στον χώρο της εκπαίδευσης» αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσο και στο ζήτημα των Κολλεγίων.
Σχετικά με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των ΤΕΙ ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε ότι, με συντονισμένες κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας, μέσα στο 2008 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσής των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ότι αφορά στο Υπουργείο Παιδείας :
Ειδικότερα ο κ. Ταλιαδούρος δήλωσε:
«Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., οι Κυβερνήσεις του Π.Α.Σ.Ο.Κ. φέρουν βαρύτατη ευθύνη, όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσαν από το 1994 έως το 2004 να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα με τις πράξεις τους και κυρίως με τις παραλείψεις τους, το περιέπλεξαν. Επί 10 χρόνια χιλιάδες απόφοιτοι και οι οικογένειές τους είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1994, όταν κατατέθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του π.δ. 318/1994, που αφορούσε στα επαγγελματικά δικαιώματα τριών ειδικοτήτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, η τότε ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με διαρκείς αναβολές στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης επί μία δεκαετία δεν θέλησε ποτέ να δώσει λύση στην εκκρεμότητα αυτή.
Μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 678/2005 απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. έθεσε σε προτεραιότητα τη διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. που εκκρεμούσαν για δεκαετίες.
Ως πρώτο βήμα, με το Νόμο 3404/2005, καθορίστηκε το περιεχόμενο σπουδών για 154 Τμήματα ΤΕΙ χωρίς τον καθορισμό των οποίων δεν ήταν δυνατόν να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. στη συνέχεια συγκρότησε ανά τομέα Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, προκειμένου να διαμορφώσουν εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποίες συζητούνται στο αρμόδιο κατά Νόμο όργανο, το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ και μετά διαμορφώνεται το Σχέδιο Π.Δ. που αποστέλλεται στο ΣτΕ για έγκριση.
Συγκεκριμένα η πορεία έκδοσης Π.Δ. έχει ως εξής:
1) Έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων οκτώ (8) Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ (Π.Δ 174/06, ΦΕΚ 184¶), καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων άλλων δύο Τμημάτων των ΤΕΙ και, ειδικότερα, του Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων, καθώς και  του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Π.Δ. 97/06, ΦΕΚ 98¶).
2) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων έντεκα (11) Τμημάτων της Πληροφορικής τα σχετικά σχέδια Π.Δ. βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης, ήτοι για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
3) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δομικών Έργων, Τοπογραφίας, καθώς και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας (Π.Δ. 318/94), έχει προωθηθεί το σχετικό Π.Δ. για συνυπογραφή στο συναρμόδιο Υπουργείο.
4) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων δώδεκα (12) Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ λειτουργεί ήδη Επιστημονική Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας αναμένεται προκειμένου να εισαχθεί στο ΣΑΤΕ για γνωμοδότηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, έτσι ώστε, μέχρι τέλους του έτους, τα σχετικά σχέδια Π.Δ να έχουν διαβιβασθεί στα συναρμόδια Υπουργεία για συνυπογραφή. 
5) Συζητήθηκαν, επίσης, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣΑΤΕ τα σχετικά πορίσματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων άλλων εννέα (9) Τμημάτων (κυρίως της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων) των ΤΕΙ, τα σχετικά σχέδια Π.Δ. των οποίων υπογράφτηκαν και έχουν σταλεί για συνυπογραφές στα συναρμόδια Υπουργεία
Έτσι, με τον ως άνω σχεδιασμό, εντός του έτους 2008, όσον αφορά στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., θα έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα τα Τμήματα Τ.Ε.Ι.. Μέσα στο 2009 θα ολοκληρωθεί επομένως και η τυπική διαδικασία που αφορά την αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών (Υπουργεία, ΣτΕ κ.α.).
 
 Σε ότι αφορά στα Κολλέγια ο κ. Ταλιαδούρος σημείωσε:
«Σχετικά με την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 23/10/2008, θα ήθελα να σας πω ότι ούτε αδρανούμε, ούτε κρυβόμαστε. ¶λλοι αδρανούσαν και άλλοι κρύβονταν επί πολλά έτη. Σας θυμίζω ότι η Οδηγία για την οποία καταδικαστήκαμε, είναι Οδηγία την οποία η κ. Παπανδρέου ως Επίτροπος στήριξε και αφορά στην κινητικότητα των εχόντων επαγγελματικά δικαιώματα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς έμπρακτα στηρίζουμε την Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση με έργα και όχι με λόγια. Και τα επαγγελματικά δικαιώματα προωθούμε - όπως σας προανέφερα - και τη χρηματοδότηση την αυξάνουμε και στηρίζουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών ιδρυμάτων και έχουμε εισάγει μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν τη δημόσια ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, το ελληνικό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Απόδειξη αυτών είναι η αναγνώριση των ελληνικών ιδρυμάτων από ξένα ιδρύματα, όπως είναι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της Αμερικής Johns Hopkins, για κοινά μεταπτυχιακά.
Σε ότι αφορά στην Οδηγία, εμείς τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε το θέμα. Ελέγξαμε το θολό τοπίο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολλεγίων που όλα αυτά τα χρόνια το είχατε αφήσει ανεξέλεγκτο. Τολμήσαμε και φέραμε Νόμο στη Βουλή, με τον οποίο τα Κολλέγια αδειοδοτούνται από το κράτος για να λειτουργήσουν με προϋποθέσεις στη λειτουργία τους και την υποδομή και 500.000 ευρώ ως εγγύηση. Οι κτιριολογικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις ελέγχονται από αρμόδια Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε ήδη το έργο της.
Συνεπώς, όχι μόνο δεν αδρανούμε, αλλά λαμβάνουμε μέτρα, πρόνοιες και παράλληλα στηρίζουμε τη Δημόσια Εκπαίδευση, η οποία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., πραγματοποιήσαμε και  πραγματοποιούμε τις επαφές που απαιτούνται. Καλό θα είναι βέβαια να πραγματοποιούνται επαφές και με τον αρμόδιο Επίτροπο του Ανταγωνισμού καθώς η Οδηγία είναι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όχι Παιδείας. Εμείς, πριν από τρία χρόνια, όταν καταψηφίσαμε μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία την Οδηγία, λάβαμε τα μέτρα εκείνα ώστε, όταν εφαρμοστεί, να είναι η Ελλάδα έτοιμη να ελέγξει το τοπίο και να στηρίξει παράλληλα τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση».

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved