ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Βουλή: Η συζήτηση για τις σχολές ΟΑΕΔ 11.11.08

 

Proslipsis.gr
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2008

 

H σημερινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης 52 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 24/16-10-2008 επερώτηση πενήντα δύο Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, των κ.κ. Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, Χρήστου Χάϊδου, Μιχαήλ Παντούλα, Ιωάννη Αμοιρίδη, Χρήστου Αηδόνη, Αθανασίου Αλευρά, Δημητρίου Ανδρουλάκη, Αντωνίας Αντωνίου, Μιλένας Αποστολάκη, Δημητρίου Βαρβαρίγου και άλλων προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ.
Θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι με επιστολή του προς τον κύριο Δημήτριο Σιούφα, Πρόεδρο της Βουλής, ο κύριος Ιωάννης Τραγάκης, Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βουλευτή Λέσβου κ. Ιωάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη.
Επίσης, ο κύριος Σπυρίδων Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Ιωάννη Πρωτούλη.
Και τέλος, ο κύριος Αλέξανδρος Αλαβάνος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει για τη συζήτηση της επερώτησης ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Περικλή Κοροβέση.
Το λόγο έχει η πρώτη επερωτώσα κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν και άλλες ήδη έχουν βάλει λουκέτο. Εργοστάσια κλείνουν, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Τα χαμηλά εισοδήματα στενάζουν πάνω από πολύ-πολύ άδικους φορολογικούς όρους και έρχονται να προστεθούν φόροι 7,5 δις. ευρώ με το νέο προσχέδιο Προϋπολογισμού. Το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η υγεία καταρρέει.
Αυτή η κρίση είναι μία κρίση ελληνική, την ίδια ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κρίση που υπάρχει σήμερα είναι κρίση καθαρά δική μας.
(ZE).
Αλλά η Κυβέρνηση, όχι μόνο επί 5 χρόνια έχει οδηγήσει τη χώρα εδώ που την οδήγησε, αλλά είναι και παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα στους τομείς που σήμερα εξετάζουμε που αφορούν ό,τι πολυτιμότερο τον άνθρωπο και την επένδυση σ’ αυτόν, την εκπαίδευση και ιδιαίτερα το κομμάτι της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και την απασχόληση σ’ αυτούς τους δύο τομείς, όπου θυμίζω ότι πέντε χρόνια περίπου πριν, ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ από το Βήμα της Βουλής στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης του Κυβέρνησης, είχε πει πομπωδώς όπως συνηθίζει, ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και θα έχει και σχέδιο για την απασχόληση στην μεταολυμπιακή Ελλάδα. Ούτε το ένα είδαμε, ούτε το άλλο. Αντίθετα, επί 5 χρόνια τώρα, συστηματικά είδαμε όχι μόνο την ανυπαρξία σχεδίου για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, παρά την ευημερία των αριθμών, κυρία Υπουργέ, και ελάτε να πάμε μαζί και στη δική σας πατρίδα τη Μεσσηνία, αλλά να πάμε μαζί και στις γειτονιές της Αττικής να δούμε τι λένε οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Διότι η μόνη πολιτική που είδαμε πέντε χρόνια, ήταν δύο πράγματα να μαγειρευτούν τα στοιχεία για την ανεργία έτσι ώστε να φανεί καλύτερη και βεβαίως να μπουν στρατιές ομήρων με stage και μπλοκάκια στον δημόσιο τομέα χωρίς κριτήρια αδιαφανώς με μόνο πιστοποιητικό το γαλάζιο πολιτικό γραφείο να χτυπάνε την πόρτα του ΟΑΕΔ μόνο στα κεντρικά. Η περιφέρεια δεν γνωρίζει τίποτα, απλώς όλοι οι Βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν τους «ημετέρους». Έτσι λοιπόν, μέσα από την επανίδρυση του κομματικού κράτους, χτυπιέται η ανεργία, κυρία Υφυπουργέ. Δεν ξέρω τι έχετε να πείτε στους νέους που ενδεχομένως γυρίζοντας αυτή την ώρα την τηλεόραση από δω και από κει, μας ακούνε γι’ αυτό το κατάντημα.
Στην ίδια κατάντια οδηγήσατε δυστυχώς και την επαγγελματική κατάρτιση στη χώρα. Και το παράδειγμα που εμείς οι Βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος φέρνουμε σήμερα στη Βουλή, είναι το παράδειγμα του ΟΑΕΔ. Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΟΑΕΔ και η διοίκησή του υπήρξε το σκοτεινό σας συγκεντρωτικό εργαλείο σπέρνοντας το φόβο μέσα στους εργαζόμενους σε όσους δεν ήταν «ημέτεροι» κάνοντας αναξιοκρατικές τοποθετήσεις υπαλλήλων παντού και στη διοίκηση και στην εκπαίδευση. Ήταν το εργαλείο σας για να περάσετε την επανίδρυση του κομματικού κράτους.
Ας δούμε τι σημαίνει αυτό για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το 2006 το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, περνάει ένα νόμο κατά την άποψή μας καταστροφικό για την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα. Αυτός ο νόμος καταργεί τα ΤΕΕ και μαζί καταργεί τα ΤΕΕ Α΄ και Β΄ κύκλου του ΟΑΕΔ. Τι κάνετε εσείς; Επιτρέπετε στους μαθητές να εγγραφούν εκ νέου σε ΤΕΕ, ενώ έχει καταργηθεί ο θεσμός. Άκουσον-άκουσον! Σήμερα έχουμε 4.000 με 5.000 μαθητές οι οποίοι είναι κυριολεκτικά στον αέρα διότι εξαπατήθηκαν από εσάς και αδιαφορήσατε γι’ αυτούς. Τους κοροϊδέψατε κοινώς. Αυτά τα παιδιά, νέα παιδιά που ενδεχομένως είχαν κάποια ελπίδα μέσα απ’ αυτό το τεχνικό επάγγελμα να βρουν δουλειά, μια καλύτερη ζωή. Πού θα πάνε τώρα; Ξέρετε, με ρωτούσαν εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ και παιδιά από τη δική μου περιφέρεια τι θα κάνουμε τώρα, πού να πάμε; Ξέρετε ποια είναι η απάντηση; Ξέρετε πού στέλνετε αυτά τα παιδιά; Τα στέλνετε να πάνε πίσω στις ΕΠΑΣ στις σχολές που εσείς δημιουργήσατε και να ξαναφοιτήσουν. Άντε να πεις τώρα σ’ ένα παιδί 16, 17 χρονών πήγαινε πίσω και φοίτησε ξανά στα ίδια θρανία από την αρχή, γιατί σε κορόιδεψαν. Όμως, οι επαγγελματικές σχολές που δημιουργήσατε που είναι κατώτερες γιατί από εκεί βγάλατε ό,τι καλύτερο είχαν τα ΤΕΕ, μαζί με την τεχνική εκπαίδευση να έχουμε και μια γενική μόρφωση στα παιδιά μας που θα τα βοηθήσει κοινωνικά, που θα ανοίξει τους ορίζοντές τους, που θα τους κάνει πολίτες ενεργούς, πολίτες συμμέτοχους. Και αφού το κάνατε αυτό, βγάζετε και πολύ μεγάλη κρατική διαφήμιση η οποία πληρώνεται από τα λεφτά του φορολογούμενου και από τα λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Κάνετε διαφήμιση για τα ΕΠΑΣ με ποιο αποτέλεσμα; Τα ΕΠΑΣ που κανονικά μπαίνουν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να έρχονται απόφοιτοι Λυκείου, να έρχονται άνθρωποι 30 και 35 ετών και να χτυπούν την πόρτα. Θα δούμε σε λίγο γιατί κυρία Υφυπουργέ έγινε αυτό. Κυρίως όμως, ήρθαν αυτοί ακούγοντας τη φοβερή σας διαφήμιση. Και έρχονται αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι όπως είπα είναι απόφοιτοι Λυκείου να κάτσουν στο θρανίο με 15άρικα παιδάκια τα οποία είναι απόφοιτοι Γυμνασίου. Ποια είναι η ψυχολογική τους κατάσταση; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο σε ΙΕΚ;
Πριν όμως περάσω στην απάντηση, θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση οποία δείχνει την κατάντια στην οποία έχετε φέρει τα ΕΠΑΣ, έναν θεσμό που όπως είπα κακώς δημιουργήσατε. Έπρεπε να συνεχίσετε κατά τη γνώμη μας τα ΤΕΕ Α΄ και Β΄ κύκλου. Όχι μόνο καταστήσατε ανέργους όλους τους ωρομίσθιους που δίδασκαν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, όχι μόνο τους μόνους που μονιμοποιήσατε ήταν οι δικοί σας εγκάθετοι της περιόδου 1990-1993 –γιατί αυτοί είστε, μόνο αυτό ξέρετε, μόνο τον κομματισμό ξέρετε, τίποτε άλλο- αλλά και μέσα στα ΕΠΑΣ –και θα καταθέσω αμέσως τα έγγραφα στη Βουλή- άνθρωποι οι οποίοι είναι αρχηγοί της ΔΑΚΕ –αυτό είναι μεγάλο προσόν!- και είναι αγγειοπλάστες, διδάσκουν στους μαθητές προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών!
Άλλο παράδειγμα: Γυμναστής διδάσκει υδραυλικά. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, το καταθέτω για τα Πρακτικά. Αυτή είναι η κατάντια των ΕΠΑΣ στην εποχή σας, κυρία Υφυπουργέ.
( Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής )
Πού να πάνε λοιπόν; Έπρεπε να πάνε σε ΙΕΚ έλεγα πριν οι απόφοιτοι του Λυκείου, αντί να πάνε στο ΕΠΑΣ. Μα, ο ΟΑΕΔ έκλεισε τα ΙΕΚ. Γιατί θα έλεγε κάθε σώφρων πολίτης να κλείσει τα ΙΕΚ και να μη δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μπουν μέσα και να εκπαιδευτούν τη στιγμή μάλιστα που εσείς με νόμο, δια του οποίου το σκέλος αυτό είχαμε συμφωνήσει και εμείς; Πήρατε τα ΙΕΚ από την επαγγελματική κατάρτιση και τα βάλατε στον ΟΑΕΔ. Γιατί τα κλείσατε; Μήπως για να πάνε όλοι στα ΕΠΑΣ, ή μήπως για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα;
Σας καταγγέλλουμε γι’ αυτό: είναι κλειστά τα ΙΕΚ σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι απαράδεκτο, κυρία Υπουργέ. Και επιπλέον, πώς κάνατε εν τω μεταξύ την προκήρυξη για να πάρετε όταν θα ανοίξουν τα ΙΕΚ προσωπικό; Άλλη μια φοβερή έκφανση του κομματισμού σας.
Τα προσόντα που έχετε βάλει για τον πίνακα, θα αξιολογήσουν λέει την εμπειρία μόνο των πέντε τελευταίων ετών. Δηλαδή, αν κάποιος έχει διδάξει ακόμη και σε ΤΕΙ πριν το 2004 που ήσασταν εσείς κυβέρνηση και ορίζατε εσείς τους γαλάζιους εγκάθετους, δεν έχει εμπειρία. Για σας λοιπόν η Ελλάδα ισχύει μόνο για τους «ημετέρους» και η Ελλάδα αρχίζει από το 2004. Πλανάσθε όμως πλάνην οικτράν την οποία θα σας δείξει ο ελληνικός λαός σε λίγο.
Μοριοδοτείτε λοιπόν την εμπειρία μόνο των τελευταίων πέντε χρόνων. Και όχι μόνο αυτό! Αλλά πώς κάνετε τις προαγωγές; Ποιοι είναι οι διευθυντές των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ σήμερα; Είναι μήπως πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά ή με κάποια εμπειρία σημαντική; Όχι! Είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τι κάνουν οι πανεπιστημιακοί στα ΙΕΚ, κυρία Υφυπουργέ; Τη γραμματειακή υποστήριξη κάνουν! Αυτή είναι η πολιτική σας!
Έχετε λοιπόν φέρει το σύστημα στο μη παρέκει. Έχετε φέρει το σύστημα εκεί που πια δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι άλλο, παρά να σας εγκαλέσει. Να σας εγκαλέσει για την εγκατάλειψη των μαθητών που βρίσκονται μεταξύ ΤΕΕ και ΕΠΑΣ και δεν έχουν κανένα μέλλον παρά να γυρίσουν πίσω και να ξαναφοιτήσουν για την αναστολή της λειτουργίας των ΙΕΚ για τη διάλυση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ και για την επανειλημμένη παραβίαση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας στη στελέχωση στις κρίσεις προσωπικού και στη διοίκηση του Οργανισμού.
Αυτό δείχνει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το πόσο σημασία δίνει η παρούσα Κυβέρνηση στο μείζον θέμα της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων, της δυνατότητας δηλαδή που πρέπει να δώσουμε σε κάθε νέο και νέα με νέα προσόντα να εξειδικευτεί, να αποκτήσει ένα τεχνικό επάγγελμα και να βρει διέξοδο στην εργασία.
Εμείς πιστεύουμε στην αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό, όπως και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναφορά της αξιοκρατίας και την πλήρη αποκέντρωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Γιατί η χώρα χρειάζεται στρατηγική για την απασχόληση και σχέδιο για την εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο επί των ημερών σας.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο.

ΜΑΡΙΑ - ΕΛΙΖΑ (ΜΑΡΙΛΙΖΑ) ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επερώτηση, που έχουμε υποβάλλει οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποκτά μια δραματική επικαιρότητα όλη αυτή την περίοδο, μια περίοδο που βλέπουμε κυριολεκτικά να βυθίζεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση η χώρα μας από τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την πλήρη αδυναμία της και από την πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει όσα ακόμη χειρότερα έρχονται στο επόμενο διάστημα εξαιτίας πλέον και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Και υπάρχει πραγματικά μια έκφραση αγωνίας για τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας, οι οποίοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα πια της ελπίδας, το δικαίωμα να έχουν μια αξιοπρεπή εκπαίδευση, μια αποτελεσματική κατάρτιση και να μπορούν να έχουν το δικαίωμα στη δουλειά.
Σας άκουσα, κυρία Υφυπουργέ, προηγουμένως να μιλάτε και να παρουσιάζετε ξανά μια πραγματικά πλασματική πραγματικότητα, όσον αφορά τα θέματα και τις προβλέψεις για την απασχόληση, όπως είναι πλασματική και όλοι οι δικοί σας δείκτες για την απασχόληση. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Και η πραγματικότητα με ευρωπαϊκά στοιχεία μιλάει ότι θα έχουμε αύξηση με συντηρητικές εκτιμήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων θέσεων ανεργίας.
Σ’ αυτή, λοιπόν, την συγκυρία, αντί να έρχεται η Κυβέρνηση και να προσπαθεί στοιχειωδώς να αναβαθμίσει και να οργανώσει την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση και τη δημόσια κατάρτιση, βλέπουμε, όπως κάνετε σε όλες εξάλλου τις πολιτικές και σε όλους τους τομείς, συστηματικά να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται και να ακυρώνεται το κύριο εργαλείο που έχετε για την παρέμβαση, όσον αφορά την κατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Και μιλάμε φυσικά για τον Ο.Α.Ε.Δ., γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες νέα παιδιά της πατρίδας μας. Σας προειδοποιήσαμε το 2006 ότι θα ήταν καταστροφική η με απόλυτη προχειρότητα αλλαγή που επιχειρήσατε να κάνετε. Οι συνέπειες είναι φανερές πια -και όχι μόνο- και άκρως ταξικές, γιατί πέραν του εγκλωβισμού, όπως είπε προηγουμένως και η συνάδελφος Εύη Χριστοφιλοπούλου, τουλάχιστον πέντε χιλιάδων παιδιών σ’ αυτή τη μεσοβέζικη μεταβατική κατάσταση, όσον αφορά τα Τ.Ε.Ε. με τις επιλογές σας, όσον αφορά για τις επαγγελματικές σχολές, αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται στα παιδιά αυτά να έχουν μια εξέλιξη όσον αφορά τα Τ.Ε.Ι. Και βέβαια έχετε φέρει και σε πλήρη απόγνωση και σε πλήρες αδιέξοδο και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Και την ίδια περίοδο, κυρία Υφυπουργέ, πρέπει να εξηγήσετε -γιατί είσαστε πραγματικά υπόλογοι αυτή τη στιγμή ως ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης- πώς είναι δυνατόν να αναστέλλετε τη λειτουργία των δημοσίων Ι.Ε.Κ.. Δηλαδή τι κάνετε; Άλλη μια φορά, μια δεύτερη ταξική επιλογή σ’ αυτόν τον κρίσιμο χώρο της κατάρτισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, σπρώχνετε τα νέα παιδιά σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και στα πάσης φύσεως κολλέγια. Αυτό κάνετε. Είναι δυνατόν να αναστέλλετε για δύο χρόνια τη λειτουργία των δημοσίων Ι.Ε.Κ.; Αυτή, λοιπόν, είναι η επιλογή σας.
Και επιπλέον, όσον αφορά το προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ., που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή και να δίνει τη μάχη για την κατάρτιση, για την επαγγελματική εκπαίδευση, για να μπορεί να αντιμετωπίζει σε όλη την Ελλάδα τα ζητήματα της ανεργίας με πρόγραμμα για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του Ο.Α.Ε.Δ. ζουν τον κομματισμό, την αναξιοκρατία, τον εκφοβισμό. Ακόμα και τους καθηγητές των Ι.Ε.Κ. από το Δεκέμβρη του 2007 δεν τους έχετε πληρώσει. Και βέβαια, όπως βλέπουμε σε όλους τους οργανισμούς και στις Δ.Ε.Κ.Ο., δεν ισχύει η λιτότητα και αυτή η αντίληψη όσον αφορά τους διοικητές και τους Προέδρους.
Και να πω κάτι που είναι μέσα από την εκλογική μου περιφέρεια και είναι συγκλονιστικό. Ερχόσαστε και κλείνετε το Τ.Ε.Ε. και το Ι.Ε.Κ. του Αλίμου, από τα καλύτερα πραγματικά στη λειτουργία τους, για να γίνουν πολυτελή γραφεία για τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.. Αυτές είναι οι επιλογές σας και αυτές είναι οι ιεραρχήσεις σας.
Είναι πραγματικά θλιβερό για τη χώρα ότι πάλι σε μια περίοδο κοσμογονίας των διεθνών εξελίξεων να είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια κυβέρνηση με εσωτερική κρίση, που φυσικά δεν μπορεί να διαχειριστεί τη διεθνή κρίση, μια Κυβέρνηση που απέρχεται, αλλά που δυστυχώς το λογαριασμό τον πληρώνει ξανά ο ελληνικός λαός και πάνω απ’ όλα τα νέα παιδιά της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Χάιδος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μήπως μετά απ’ αυτά που συμβαίνουν στον Ο.Α.Ε.Δ. την τελευταία τετραετία, μήπως με βάση τη λειτουργία του θα ταίριαζε καλύτερα στον Ο.Α.Ε.Δ. ο χαρακτηρισμός «Όμιλος Αποκατάστασης Ένθερμων Δεξιών», παρά η επίσημη ονομασία του «Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού», αφού τα στελέχη του ελάχιστα και δευτερευόντως ασχολούνται;
Για να στηρίξω τη βασιμότητα του ισχυρισμού μου, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω δύο περιστατικά -παρότι αυτό είναι ένα, πιστεύω, ευρηματικό χαριτολόγημα, εν τούτοις εκφράζει την πραγματικότητα, αυτή είναι άποψή μου τουλάχιστον- απ’ αυτά που συμβαίνουν καθημερινά επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Το πρώτο αφορά περίπτωση άνεργου νέου, ο οποίος στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει μια απασχόληση, να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα STAGE, επισκέπτεται συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία για να ζητήσει ενημέρωση. Ο υπεύθυνος προϊστάμενος του απαντά ότι για τα προγράμματα STAGE αρμόδιος είναι ο Ο.Α.Ε.Δ. και ότι εκεί απευθύνονται για τις θέσεις κατάρτισης όσων ανέργων θέλει και μπορεί η υπηρεσία τους να καταρτίσει. Ακολούθως, ο ίδιο νέος απευθύνεται στον τοπικό Ο.Α.Ε.Δ., όπου είναι και εγγεγραμμένος, ζητώντας πληροφορίες για τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, για τις προκηρύξεις που υπάρχουν γι’ αυτά και για την αίτηση που πρέπει να κάνει για πιθανή ένταξη. Και εκεί ο υπεύθυνος υπάλληλος του απαντά ότι δεν ξέρει τίποτα, ότι οι αποφάσεις ένταξης των ανέργων στέλνονται από τα κεντρικά απευθείας, χωρίς να το γνωρίζει ο τοπικός Ο.Α.Ε.Δ., ή η υπηρεσία της υλοποίησής του.
Στη δεύτερη περίπτωση, που χαρακτηρίζει όλες σχεδόν τις συμμετοχές σε προγράμματα STAGE, νέος με απόφαση πρόσληψης ανά χείρας σε πρόγραμμα κατάρτισης παρουσιάζεται στον ίδιο προϊστάμενο της ίδιας υπηρεσίας για να «πιάσει δουλειά». Αυτός, διαβάζοντας το έγγραφο, διερωτάται γιατί στέλνουν τέτοια ειδικότητα για κατάρτιση, ενώ η υπηρεσία ζήτησε άλλες ειδικότητες. Όμως, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, διεκπεραιώνει την υπόθεση και ο ενδιαφερόμενος «διορίζεται» σε πρόγραμμα STAGE.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω πολιτών: Ο δεύτερος που τακτοποιήθηκε, ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε απευθυνθεί σε πολιτικό παράγοντα του κόμματος και από εκεί ενημερώθηκε για το «βόλεμα». Έτσι εξυπηρετήθηκε. Το επιπλέον προσόν γι’ αυτό τον νέο που αποκαταστάθηκε, ήταν ότι ήταν «ημέτερος», ήταν ένθερμος δεξιός, όπως προείπα, και επιλέχθηκε χωρίς προκήρυξη, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιολόγηση των προσόντων, χωρίς τη γνώμη ή τη συμμετοχή των τοπικών υπηρεσιών.
Ο άλλος, ο κανονικά εγγεγραμμένος μόνο στον Ο.Α.Ε.Δ., ακόμη περιμένει και θα περιμένει πολύ.
Γιατί, κυρία Υπουργέ καταργήσατε την ανάρτηση προκήρυξης προγραμμάτων στον τοπικό Ο.Α.Ε.Δ.;
Γιατί καταργήσατε τις τριμελείς επιτροπές κατάταξης των υποψηφίων που τις αποτελούσε ένα μέλος από τον τοπικό Ο.Α.Ε.Δ., ένα από το οικείο εργατικό κέντρο και ένα από το φορέα υλοποίησης του προγράμματος;
Γιατί καταργήσατε τα κριτήρια αξιολόγησης γι’ αυτή την ένταξη στα STAGE που ίσχυαν και εφαρμόζονταν παλαιότερα;
Για να λειτουργείτε ρουσφετολογικά και να συναλλάσσεστε μικροκομματικά, να εξυπηρετείτε μόνο τα «γαλάζια παιδιά» χωρίς διαφάνεια και κανόνες. Και τα κάνετε όλα αυτά, ενώ μειώνετε τις δαπάνες για την κατάρτιση και την εκπαίδευση.
Καταθέτω για τα Πρακτικά πίνακα που καταδεικνύει ότι οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων για την κατάρτιση στον προϋπολογισμό του 2009 μειώνονται κατά 9,1%.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Χάιδος καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες, οποίοι βρίσκονται στο Αρχείο της Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα κάνετε όλα αυτά σε μία περίοδο που λόγω και της κρίσης ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε και θα έπρεπε να στηρίζει καλύτερα και δικαιότερα τους άνεργους νέους. Χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία κατακτούν την παγκόσμια κορυφή, γιατί επένδυσαν σε μεσαία τεχνικά στελέχη. Τέτοια στελέχη μπορεί να παράγει και να δημιουργήσει όμως, καλύτερα από όλους ο ΟΑΕΔ. Όμως, η Νέα Δημοκρατία τέσσερα χρόνια τώρα απαξιώνει την επαγγελματική εκπαίδευση. Και τα κάνει όλα αυτά, γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, γιατί θέλει να κατευθύνει τους νέους οι οποίοι αναζητούν κατάρτιση και εκπαίδευση στα ιδιωτικά κολλέγια, στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Διεπόμενη από τη νεοφιλελεύθερη οικονομική λογική απαξιώνει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και τη συρρικνώνει, για να οδηγήσει όπως προείπα τους νέους στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα κολλέγια. Όμως, η κοινωνία εκτός από τους λίγους βολεμένους ένθερμους δεξιούς δεν συμφωνεί, αντιδρά σε όλα αυτά και στρέφει το βλέμμα της στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες θέσεις θα ξαναδώσει στον ΟΑΕΔ και στην παρεχόμενη από αυτόν εκπαίδευση και κατάρτιση τον ρόλο που της αξίζει.
Περισσότερα θα πω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Παντούλας έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εισηγήτριά μας και οι άλλοι Αγορητές του Κόμματός μας με πραγματικά στοιχεία μιλώντας επί πραγματικών γεγονότων προσδιόρισαν τη συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Θα επικεντρώσω την παρέμβασή μου σε ένα μόνο στοιχείο που αναφέρεται και στο κείμενο της επερώτησης, δηλαδή στην εξαπάτηση των εκπαιδευτικών γενικών μαθημάτων που εργάστηκαν ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι στις σχολές του ΟΑΕΔ.
Το θέμα αυτό, κύριε Υφυπουργέ, έχει μία μακρά ιστορία. Πρωταγωνιστής αυτού του θέματος ήταν ο μετέπειτα Υφυπουργός Παιδείας, ο κ. Καλός, όταν στις 18-3-2003 εγκαλούσε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ρωτώντας την με ερώτησή του: «Για ποιο λόγο δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία αυτών των εκπαιδευτικών; Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με νομοθετικές διατάξεις και πότε;». Ακολούθησε ο κ. Μπούρας, συνέχισε ο κ. Καλλιώρας και να που ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε Κυβέρνηση.
Στις 6-7-2004 γίνεται συζήτηση εδώ σε αυτήν την Αίθουσα για ένταξη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών γενικών μαθημάτων του ΟΑΕΔ στις διατάξεις του Ν. 3255 στη ρύθμιση για το τριαντάμηνο. Απαντούσε η Κυβέρνηση διά του Υπουργού κυρίου Καλού πλέον. Η απάντηση ήταν «Όχι».
Στις 23-9-2005 συζήτηση επί σχετικής τροπολογίας κατατέθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από εμένα και από άλλους Βουλευτές και απάντησε ο κ. Ταλιαδούρος, ο οποίος είπε τα εξής: Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του κυρίου Παντούλα, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με άλλους εκπαιδευτικούς για να δούμε σε ευθύτερο χρόνο πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Πάλι «Όχι». Ο κ. Καλός και ο κ. Ταλιαδούρος άλλαξαν τώρα ρόλο.
Το 2006 η κυρία Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κ. Πρωτόπαππας, ο κ. Λοβέρδος επανέρχονται. Ξανά «Όχι» η Κυβέρνησή σας.
Το ίδιο συνέβη και το 2007 και φθάσαμε στα μέσα του 2007, στις 15-3-2007, όπου ο κ. Καλός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση είπε ότι εδώ υπάρχει αντίρρηση από την ΟΛΜΕ και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και να που έρχεται η ΟΛΜΕ στις 9-7-2007, στο 13ο Συνέδριο και λέει ως θέση της : Αναγνώριση της προϋπηρεσίας όλων των ωρομισθίων και αναπληρωτών που εργάστηκαν στις σχολικές μονάδες που προσφέρουν μέχρι σήμερα δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ανήκουν σε άλλα υπουργεία. Έφυγε πλέον και αυτός ο μύθος. Και υπάρχουν τα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη, που τα έχετε μπροστά σας, οι αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υπάρχει η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, του σημερινού Προέδρου και υπάρχει και η αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο των εκπαιδευτικών και η παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου. Όλα αυτά γίνονται. Εσείς υποτίθεται ότι είχατε πρωτοστατήσει για την αναγνώριση αυτής της προϋπηρεσίας ως Αντιπολίτευση και επί πέντε χρόνια κοροϊδεύετε τους εκπαιδευτικούς.
Το πρόβλημα όμως, όπως ειπώθηκε ήδη και από την Εισηγήτριά μας, την κυρία Χριστοφιλοπούλου, έγινε απολύτως εκρηκτικό με τον Ν. 3475/2006 για την τεχνική εκπαίδευση. Εκεί αποδιαρθρώθηκαν τα πάντα.
Ένα στοιχείο, κύριοι Βουλευτές, θέλω να σας πω, για να ενισχύσω το επιχείρημα της αποδιάρθρωσης: Το 2004 η τεχνική εκπαίδευση κάλυπτε το 34% του μαθητικού δυναμικού στη χώρα. Σήμερα είναι στο 15% μείον. Φανταστείτε μέσα σε τέσσερα χρόνια καταφέρατε τέτοιο καίριο πλήγμα στην τεχνική εκπαίδευση, για να ενισχύσετε, ποιους; Αυτούς που σας προσφέρουν στα κομματικά σας ταμεία χρήματα, δηλαδή, την ιδιωτική τεχνική εκπαίδευση. Και το κάνετε με πολύ συστηματικό τρόπο. Αυτό είχε σαν συνέπεια την υποαπασχόληση χιλιάδων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση αλλά και την ανεργία των τριακοσίων πενήντα εκπαιδευτικών γενικών μαθημάτων των σχολών του ΟΑΕΔ.
Η μακροχρόνια εκπαιδευτική εμπειρία αυτών των ανθρώπων που είναι δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε χρόνια, δεν αναγνωρίζεται καθόλου. Λέτε σαν να μην προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι υπηρεσία, τη στιγμή που σας λέμε όλοι ότι η προϋπηρεσία σε άλλα υπουργεία αναγνωρίζεται, όπως στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στα Ναυτικά Λύκεια, στα Εκκλησιαστικά Λύκεια, στα Μουσικά Λύκεια, στη Σιβιτανίδιο Σχολή, στην Ενισχυτική Διδασκαλία, ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία διορίζονται κανονικά στην εκπαίδευση. Και αυτούς δεν τους αναγνωρίζετε. Και υποτίθεται ότι πρωτοστατούσατε όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση.
Όμως, κάνετε κάτι άλλο. Σας υπενθυμίζω την Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1035/8-7-2004. Τι λέτε εκεί ως Υπουργείο Απασχόλησης; Λέτε: Εκπαιδευτικοί που είχαν προσληφθεί και υπηρετούσαν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με ωριαία αντιμισθία στις σχολές του ΟΑΕΔ είτε κατά τη σχολική περίοδο 1988 – 1989 είτε κατά τη σχολική περίοδο 1993-1994 προσλαμβάνονται ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησής τους στον ΟΑΕΔ κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Περίοδος; Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τριακόσιοι πενήντα εκπαιδευτικοί είναι αυτοί.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής τα ΦΕΚ πρόσληψής τους και θα δείτε ότι εκτός των άλλων έχουμε εκπαιδευτικούς της υφαντικής, έχουμε εκπαιδευτικούς ελαιοχρωματιστές, έχουμε εκπαιδευτικούς της κοπτικής – ραπτικής. Πού τους πήγατε; Πού τους βάλατε; Έχουμε εκπαιδευτικούς οι οποίοι ήταν δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε χρόνια στον Ο.Τ.Ε. μόνιμοι υπάλληλοι, σας λέω όνομα, Παρασκευόπουλος Γεώργιος στην Ηλεία, ο οποίος με τη ρύθμισή σας αυτή εγκατέλειψε τον Ο.Τ.Ε., μπορεί να πήρε και πριμ με τον κ. Βουρλούμη κι έγινε εκπαιδευτικός και ήταν ημερομίσθιος με έξι με οκτώ ώρες την εβδομάδα. Και πάει να γίνει μέσω του κομματικού σας μηχανισμού και διευθυντής στην ΕΠΑΣ Πύργου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Εσείς τον είχατε διορίσει αυτόν.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Μέσω απίθανων σεμιναρίων σαράντα ωρών, ο κύριος Διοικητής και κουμπάρος του Πρωθυπουργού, κύριος Βερναδάκης, δημιούργησε με σαράντα ώρες εκπαίδευση, επιμόρφωση, ένα σώμα πραιτοριανών, οι οποίοι τώρα προηγούνται στις προσλήψεις όλων. Παράδειγμα: Προσελήφθη φιλόλογος που είχε κάνει σαράντα ώρες. Αυτό δεν το ξέρει κανένας, δεν υπάρχει προκήρυξη, τους πήρατε από το δρόμο υποτίθεται. Ερώτημα: Φιλόλογος λοιπόν. Ξέρετε γιατί την προσλάβατε; Για να κάνει σε προφανώς εικονικό εργαστήριο μηχανολόγων μάθημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ακούστε εδώ στην ΕΠΑΣ Αθήνας. Γυμναστής με σαράντα ώρες σεμινάριο του κυρίου Βερναδάκη, κάνει σχέδιο κοσμήματος με χρήση υπολογιστών και κάνει και μαθήματα θέρμανσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Έχει τελειώσει και ο χρόνος της δευτερολογίας σας. Τελειώνετε!

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Άλλοι κάνουν υδραυλικές εγκαταστάσεις και είναι φυσικοί, είναι πληροφορικάριοι κ.λπ..
Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις δικές σας και προσφύγατε να κάνετε αναίρεση στον ‘Άρειο Πάγο. Καταδικαστήκατε και σεις δεν λέτε να βάλετε μυαλό.
Κλείνω λοιπόν. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την τελευταία δήλωση του κ. Λυκουρέντζου που έχουμε. Έγινε στις 16 Ιουλίου 2008 και λέει ότι θα θεωρηθούν οι γενικών μαθημάτων ωρομίσθιοι και αναπληρωτές ότι προσέφεραν πραγματική εκπαιδευτική υπηρεσία και στο επόμενο νομοσχέδιο θα τους προσλάβουμε, θα μονιμοποιηθούν.
Εγώ λοιπόν σας ρωτώ. Να δεσμευθείτε εδώ και τώρα. Θα το κάνετε με το Υπουργείο Παιδείας αυτό που έχετε δεσμευθεί όλοι; Σας καταθέτω στα Πρακτικά και τη δήλωση του κ. Λυκουρέντζου. Πότε θα το κάνετε; Και αν πραγματικά η απαίτηση των ανθρώπων αυτών να δουλέψουν -σας εκλιπαρούν να δουλέψουν- θα είναι πραγματικά ειλικρινής ή θα συνεχίσετε να τους δουλεύετε και πέμπτη χρονιά;
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Παντούλας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά όταν προετοιμαζόμουν για να μιλήσω σήμερα εδώ είδα το μεγάλο βάθος της απαξίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης που δεν έχει όρια και που γίνεται σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας.
Κυρία Υπουργέ, όλοι μας όταν μιλάμε στις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις αλλά και όταν μιλάμε σε χώρους παιδείας, σε χώρους που τα νιάτα ζουν, βιώνουν συζητούν, προβληματίζονται, λέμε ότι τα νιάτα είναι το μέλλον της χώρας, ότι εμείς επενδύουμε στα νιάτα. Δεν είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ, αν το Υπουργείο Εργασίας αυτό τον καιρό επενδύει στην επαγγελματική κατάρτιση των νιάτων. Ό,τι λοιπόν, πολυτιμότερο έχουμε κοινωνικά, αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο που λέγεται παιδεία που λέγεται νεολαία φαίνεται ότι περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση και εσείς συμβάλλετε σ’ αυτή την κρίση με το κλείσιμο πολλών σχολών του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Βάζετε λουκέτο.
Εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν λέμε ότι τα κάναμε τέλεια όταν κυβερνούσαμε τη χώρα. Όμως προσπαθήσαμε. Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε αυτές τις σχολές του ΟΑΕΔ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας στον τελευταίο νομό. Και έχουμε πρόταση. Και τώρα που θα έρθουμε στην Κυβέρνηση έχουμε πρόταση για τον ΟΑΕΔ, κυρία Υπουργέ. Πιστεύουμε σε μια περιφερειακή οργάνωση του ΟΑΕΔ. Πιστεύω στην εξακτίνωσή του. Πιστεύουμε στη στήριξή του. Εμείς πιστεύουμε και τώρα ότι έχετε το χρόνο να προχωρήσετε σε έναν εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Δώστε χρήματα, κυρία Υπουργέ.
Εμείς εγγυόμαστε 28 δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή, όλοι οι Έλληνες πολίτες και όλες οι πλευρές της Βουλής. Βέβαια ζητάμε με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας -και έχουμε το δικαίωμα να το λέμε αυτό- τις ασφαλιστικές μας δικλείδες για το πως αυτά τα 28 δις θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Γιατί λοιπόν να μην πάει ένα μεγάλο πακέτο για την ανεργία και την απασχόληση στην Ελλάδα από αυτό το μεγάλο πακέτο χρημάτων με το οποίο προτίθεστε να στηρίξετε το τραπεζικό σύστημα. Γιατί όχι; Βέβαια με συνθήκες διαφάνειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντί να κλείσω με την ομιλία μου με το τι γίνεται στην Λακωνία σας λέω ότι στην Λακωνία υπήρχε ένα καταπληκτικό κτίριο του ΟΑΕΔ, υπήρχαν σχολές του ΟΑΕΔ. Τα ξέρετε και εσείς, κυρία Υπουργέ, είστε από γειτονικό νομό. Υπήρχαν εκπαιδευτήρια, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δομή. Αλήθεια σας το λέω, έπαιρναν κάποιοι στα πλαίσια αυτής της μικρής εκπαίδευσης και ένα κομμάτι ψωμί. Τα παιδιά που πριν μπουν στην παραγωγή πριν μπουν στην εργασία είχαν και ένα κομμάτι ψωμί, ένα χαρτζιλίκι και πήγαιναν και έπαιρναν και ένα χαρτί αξιόπιστο που τα βοήθαγε για τα επόμενα βήματά τους. Δυστυχώς, αυτός ο ωραίος χώρος, αυτά τα ωραία κτίρια που είχε φτιάξει το Υπουργείο Εργασίας την δεκαετία του ’90 έκλεισαν. Σήμερα στις ΕΠΑΣ λειτουργούν 4 τμήματα.
Εμείς σας λέμε ότι μπορεί η επαρχία να στηριχθεί περισσότερο, όχι μόνο ο δικός μου νομός, ο νομός που εκπροσωπώ. Μπορούν αυτοί οι νομοί όλοι να στηριχθούν πολύ περισσότερο. Το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε λόγω της συγκεκριμένης πολιτικής συγκυρίας, αυτής της συγκυρίας που βιώνουν οι Έλληνες και θα τη βιώσουν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την σημερινή επερώτηση οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλουν να καταδείξουν στο μεγαλύτερο βαθμό την απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με το κλείσιμο του ματιού που κάνει η Κυβέρνηση σε κάθε είδους επαγγελματικές σχολές που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ειδικά τώρα βέβαια και με το νομοσχέδιο για τα κολλέγια τα πράγματα σε συνδυασμό με το Υπουργείο Παιδείας, τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, κυρία Υπουργέ και θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για τη σύνδεση της παιδείας με την εργασία.
Έτσι λοιπόν, αυτή η συζήτηση σήμερα γίνεται σε ένα βαρύ κλίμα λόγω της διεθνούς και εγχώριας οικονομίας διότι η ανεργία φαίνεται ότι είναι μπροστά από το κατώφλι όλων των νέων της Ελλάδας. Γιατί οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας απειλούνται από την μεγάλη ανεργία που έρχεται.
Ξεκινώντας λοιπόν από το δεύτερο η απασχόληση αναμένεται να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ η ανεργία θα κάνει άλματα οδηγώντας 50.000 περίπου συνανθρώπους μας εκτός αγοράς εργασίας. Η οικονομική κρίση θα πλήξει τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται όχι μόνο εξαιτίας της ακρίβειας αλλά και λόγω των φόρων που επιβάλλει ο κ. Αλογοσκούφης οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ένα επιπλέον στοιχείο αδικίας: την υπερβολική αύξηση των έμμεσων σε σχέση με τους άμεσους φόρους καθώς το 2009 οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 10%. Η ανάπτυξη το 2009 δεν είναι 3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, είναι κάτω από 2% και έπεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση, κυρία Υπουργέ, πράγμα που θα σημάνει μείωση των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας και βέβαια κίνδυνο για την πραγματική οικονομία. Για 0,9% μιλάει η Morgan Stanley. Θα σας το δώσω τώρα. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Στα 267 δις ευρώ θα φτάσει το δημόσιο έλλειμμα όταν το 2003 ήταν 180 δις. Δηλαδή, 50% επάνω σε 4,5-5 χρόνια που είστε Κυβέρνηση. Είναι 87 δις ευρώ περισσότερα. Το έλλειμμα από 11,2 δις ευρώ και 7% του Α.Ε.Π. το 2003 θα προσεγγίσει, με μέτριους υπολογισμούς, το 2009 τα 40 δις ξεπερνώντας το 15% του Α.Ε.Π. και θα είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα λέω όλα αυτά, κυρία Υπουργέ, για να δείξω πόσο προκαλεί η σημερινή κυβέρνηση το κοινό αίσθημα σε μια δύσκολη για τους πολίτες περίοδο. Ξέρετε, στην πολιτική μπορεί να υπάρχουν και ατομικές ευθύνες αλλά σίγουρα οι ευθύνες είναι συλλογικές γιατί εμείς οι πολιτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ιδεολογική γραμμή, τη γραμμή και τα προγράμματα των κομμάτων. Όμως υπάρχουν και ατομικές ευθύνες. Αυτοί οι οποίοι επέλεξαν τους διοικητές, τα στελέχη για να κυβερνήσουν έχουν τις ευθύνες τους διότι οφείλουν πρώτα απ’ όλα σ’ αυτές τις θέσεις να βάζουν ενάρετους πολίτες. Δεν μπορεί αυτές τις μέρες μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να ζητούν τα παιδιά 400 και 500 ευρώ το μήνα και να παίρνει, κυρία Υπουργέ, 600.000 ευρώ το χρόνο ένα χρυσό παιδί: ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ. Καταθέσαμε σαν κοινοβουλευτική ομάδα ερώτηση στην οποία δεν έχουμε πάρει απάντηση. Αλλά εμείς περιμέναμε μια άλλη πολιτική αντιμετώπιση: Τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: …(δεν ακούστηκε).

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν έπαιρναν 600.000 όμως, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Όχι διάλογος, συνάδελφοι.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τι έχετε να πείτε για όλους αυτούς τους νέους των 500 ευρώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: ...(δεν ακούστηκε)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτό, κύριε συνάδελφε, δεν είναι μόνο ντροπή για την Κυβέρνηση αλλά και για το σύστημα το οποίο κάπου ακουμπάει και εμάς τους ιδίους όταν εμείς οι ίδιοι δεν παίρνουμε θέση γι’ αυτά τα μεγάλα ατοπήματα που κάνουν κάποιοι όταν βρεθούν σε συγκεκριμένες πολιτικά πλεονεκτικά θέσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Όταν παρανομούν τα καταδικάζουμε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το έχουμε καταδικάσει και περιμένουμε την δική σας καταδίκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ. Όχι διάλογο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν προκαλώ το διάλογο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Δεν μίλησα σας εσάς. Μιλάω στον συνάδελφό σας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Η επαγγελματική εκπαίδευση, λοιπόν, στη χώρα μας, μέσα από τα επαγγελματικά λύκεια και τις επαγγελματικές σχολές, μέσα από τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Υπουργέ, μια ανάσα, μια δεύτερη ευκαιρία σε όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα: Να αποκτήσουν αξία στην αγορά εργασίας. Να είναι αυτό το μικρό δίπλωμα που παίρνουν εφόδιο στα χέρια τους. Να μάθουν μια τέχνη. Να καταρτιστούν. Να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Να μπουν στην αγορά εργασίας. Να φτιάξουν οικογένεια. Να ονειρευτούν.
Εγώ βρίσκω θετικό -και τελειώνω με αυτό, κυρία Υπουργέ- ότι 345 μαθητές επαγγελματικών σχολών μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. θα απασχοληθούν σε φορείς του δημοσίου, σε νοσοκομεία και σε Δ.Ε.Κ.Ο. για πρακτική άσκηση το έτος 2008-2009. Αυξήστε αυτά τα παιδιά!
Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να τονίσω ότι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αυτό που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, όταν έλθουμε στην Κυβέρνηση, να βάλουμε στοπ.
Η εκπαίδευση και η παιδεία για όλους, κυρία Υπουργέ, και οι υπόλοιποι τομείς, όπως η παιδεία, η πρόνοια και η απασχόληση, είναι βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Περιμένουμε από εσάς την ευαισθησία σας, έστω και αυτή τη στιγμή.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Νασιώκας.

ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλωσε τον ΟΑΕΔ. Και λέω «άλωσε», γιατί όπως γνωρίζετε, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους. Χρειάστηκε, λοιπόν, τη στήριξη της ΔΑΚΕ -και την παρείχε απλόχερα- για να κάνει κομματικά παιχνίδια, για να μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε ένα ρουσφετολογικό εργαλείο στήριξης μιας ανίκανης κυβέρνησης.
Αυτό έγινε με πολλούς τρόπους: Με τα προγράμματα STAGE, τα γνωστά ως «ΣΤΕΪΤΖ». Και είναι ντροπή, κυρία Πρόεδρε και κυρία Υπουργέ, να γίνεται ο ΟΑΕΔ μηχανισμός εκμαυλισμού των νέων! Χωρίς προκηρύξεις, χωρίς ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, χωρίς δυνατότητα ένστασης, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς διαφάνεια, οι νέοι μας να τρέχουν στα κομματικά και πολιτικά γραφεία για μία θές! Αυτός είναι, κυρία Υπουργέ, ο ΟΑΕΔ των ημερών της δικής σας Κυβέρνησης και του κυρίου Βερναδάκη!
Εργαλείο ο ΟΑΕΔ για χάλκευση των στοιχείων της ανεργίας, της απασχόλησης! Και αφού πρώτα απαγορεύσατε ή μάλλον δεν δώσατε καμία δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει –όποια- σχέση με αγροτική εκμετάλλευση και επιδοτήσεις, ώστε να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και να μην καταγραφεί ως άνεργος κανένας και αφού όποιος απασχολείται έστω και μία ή δύο ώρες την εβδομάδα δεν μπορεί να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργος και αφού βγάζετε το μηχανισμό με τα μπλοκάκια, λέτε ότι περιορίσατε την ανεργία! Λέτε και ότι θα μειωθεί η ανεργία!
Μάλιστα προχθές στη Λάρισα, σε μια ημερίδα για την επιχειρηματικότητα των νέων, ο κ. Βερναδάκης λέει ότι δεν βλέπει αύξηση της ανεργίας. Στη Λάρισα! Στη Λάρισα, όπου έκλεισε το εργοστάσιο ζάχαρης, όπου έκλεισε μια μεγάλη επιχείρηση, όπου οι εφημερίδες των Αθηνών γράφουν ότι θα κλείσουν άλλες δυο μεγάλες επιχειρήσεις, στη Λάρισα, όπου ο αγροτικός τομέας δεν πάει καλά, που η ανάπτυξη πέφτει, που η οικοδομή σταμάτησε και που τα δύσκολα χρόνια που έρχονται σίγουρα θα κάνουν πολύ μεγαλύτερη έκρηξη και ιδιαίτερα στους νέους. Εκεί ο κ. Βερναδάκης λέει ότι δεν βλέπει αύξηση της ανεργίας!
Το είπατε και εσείς, κυρία Υφυπουργέ. Δεν με ακούτε, αλλά δεν πειράζει. Μιλάω για τον κόσμο και για τα Πρακτικά. Σήμερα, βέβαια, η Υπουργός σας –αν άκουσα καλά στις ειδήσεις- δέχθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα και σας διέψευσε.
Εκείνο, όμως, για το οποίο σίγουρα έχετε ιδιαίτερη ευθύνη είναι αυτή η υποβάθμιση και η διάλυση του εκπαιδευτικού κομματικού του ΟΑΕΔ, των ΤΕΕ μαθητείας, ενός θεσμού ο οποίος είχε καταξιωθεί στους εργοδότες, στους μαθητές, στους γονείς, στους καθηγητές, στην κοινωνία. Με την κατάργηση των ΤΕΕ και την ίδρυση των ΕΠΑΣ ξαναγυρίσατε στη δεκαετία του ’70. Καμία διέξοδος. Καμία αναβάθμιση των σπουδών και καμία διέξοδος προς ΤΕΙ για ανώτατες σπουδές. Απόλυτο αδιέξοδο και περιορισμός!
Το μόνο που κάνατε σε αυτή τη διάλυση είναι να τακτοποιήσετε τους 300 εκπαιδευτικούς, που είχαν απασχοληθεί -έστω και μία ώρα!- την περίοδο των κυβερνήσεων του κυρίου Μητσοτάκη 1990-1993. Καταργήσατε και τον Α΄ και το Β΄ Κύκλο της μαθητείας των Τ.Ε.Ε. το 2006. Παρ’ όλα αυτά το 2008 και με ανακοινώσεις δεχόσασταν εγγραφές στον Α΄ Κύκλο.
Και ρωτάμε: Τι θα γίνουν αυτοί; Προσωπικά κατέθεσα ερώτηση στην κυρία Υπουργό και η κυρία Πετραλιά μου απαντάει στις 30 Απριλίου 2008 ότι η διοίκηση του ΟΑΕΔ βρίσκεται σε συζήτηση με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές πρώτου κύκλου να αποκτήσουν πτυχίο «τρία». Ε, είπαμε ότι κάτι γίνεται.
Λίγες μέρες μετά –θα τα καταθέσω και για τα Πρακτικά, κυρία Υφυπουργέ- ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στις 16 Μαΐου 2008 γράφει: «Σας κάνουμε γνωστό ότι δόθηκε στον ΟΑΕΔ το δικαίωμα λειτουργίας Β΄ Κύκλου Σπουδών κατά το σχολικό έτος 2008-2009.»
Λίγο μετά, στις 25/9/2008, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κ. Νίκος Νικολόπουλος γράφει: «Δεν εγκρίθηκε η επαναλειτουργία του Β΄ Κύκλου Σπουδών».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Έκτορας Νασιώκας αταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεν ξέρετε τι σας γίνεται! Παγιδεύσατε τον κόσμο! Παγιδεύσατε χιλιάδες νέους. Διαλύσατε ένα θεσμό. Δεν γνωρίζει η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας! Τελικά, τι γίνεται; Θα δώσετε ή δεν θα δώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα στη διέξοδο; Θα τους ξαναστείλετε στην ΕΠΑΣ να ξανασπουδάσουν άλλα δύο χρόνια, για να ξαναπάρουν το ίδιο πτυχίο, που εν τω μεταξύ το έχουν πάρει, και να μην μπορούν να πάνε πουθενά;
Και καλά όλα αυτά, αλλά γιατί αλήθεια το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, που το ξαναπήρατε από την Κατάρτιση Α.Ε. στον ΟΑΕΔ, δεν το λειτουργείτε δύο χρόνια; Αυτό είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους! Γιατί;
Γιατί, πρώτον, στερείτε τα φτωχά παιδιά και όλους αυτούς που έχουν ανάγκη από μια εκπαίδευση και την ελληνική οικονομία από δυνατότητες και δεξιότητες που τις έχει ανάγκη, για να προχωρήσει. Αλλά και πριμοδοτείτε, δυστυχώς, ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, κύριε Υφυπουργέ; Σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, για να στηρίζετε τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. ή για να στηρίζετε το δημόσιο;
Αλώσατε τον ΟΑΕΔ και τον διαλύσατε! Δυστυχώς, τον καταντήσατε αμαρτωλό ΟΑΕΔ. Από εργαλείο που έπρεπε να δίνει διέξοδο και στήριξη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τον κάνατε ρουσφετολογικό εργαλείο στήριξης της Κυβέρνησης σας. Ε, λοιπόν, να ξέρετε ότι αυτό δεν θα σας βγει σε καλό!
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση είναι διπλό θύμα της πολιτικής των επιλογών της Κυβέρνησης. Αφενός οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις δεν άφησαν εκτός του χώρο και αφετέρου η πολιτική της επανίδρυσης του κράτους.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, μέσα σε λίγες μέρες, είχε έρθει τότε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΤΕΕ και την ίδρυση των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, χωρίς καμιά προετοιμασία από την πλευρά του Υπουργείου. Τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι πραγματικά αυτή η επιλογή δεν αφορά και δεν στοχεύει προς το συμφέρον της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων και γενικά της παιδείας, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδιωτών που άρχισαν να οργανώνονται επιχειρηματικά για το χώρο.
Αυτό αποδεικνύουν και τα στοιχεία. Μόλις δύο χρόνια μετά έχει μειωθεί κατακόρυφα το μαθητικό δυναμικό που επιλέγει δημόσια ΕΠΑΛ και δημόσιες ΕΠΑΣ. Κατά 33% είναι μειωμένο το δυναμικό με μια πορεία, η οποία πραγματικά είναι αξιοσημείωτη, μετά την αλλαγή που έγινε το 2006. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε μείωση κατά 35% για το σχολικό έτος 2006-2007 και 33,5% για την τελευταία χρονιά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Πού πήγαν αυτοί οι μαθητές; Μήπως σταμάτησαν και επέλεξαν να πάνε σε άλλα επαγγέλματα; Όχι. Οδηγήθηκαν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτή ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση που έκαναν.
Όμως, όσον αφορά αυτή καθεαυτή την πολιτική σας για τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, δημιουργήσατε ΕΠΑΣ δύο ταχυτήτων. Ήδη έχει στοιχειοθετηθεί το θέμα από τους άλλους συναδέλφους. Θα σας αναφέρω μόνο τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και τις ΕΠΑΣ που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας.
Οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ είναι το αποπαίδι της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και θα έπρεπε εσείς ως Υπουργείο Απασχόλησης να μη δεχθείτε αυτή την υποβάθμιση η οποία έγινε γιατί ο κ. Καλός μπορεί να ήταν μακριά από την πραγματικότητα αλλά υπήρχε ένα Υπουργείο Απασχόλησης το οποίο έπρεπε να μεριμνήσει. Αντίθετα όχι μόνο συνηγόρησε αλλά πρόσθεσε και νέα προβλήματα για τις σχολές του ΟΑΕΔ.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της κομματικής επανίδρυσης το οποίο αποτέλεσε κεντρική επιλογή σας για όλη την εκπαίδευση, για όλους τους χώρους. Δεν είναι μόνο η κομματική στελέχωση όλης της πυραμίδας της διοίκησης της εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Στον ΟΑΕΔ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, τα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις κομματικές σας επιλογές. Εκτός από τη μονιμοποίηση των τριακοσίων περίπου με κομματικά καθαρά κριτήρια -και λέω κομματικά καθαρά κριτήρια γιατί λέτε και ξαναλέτε για την περίοδο 1990-93…
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κ. Βουλευτή)
Θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου, κύριε Πρόεδρε.
Εξαιρέθηκαν από την ίδια ρύθμιση για καθαρά κομματικούς λόγους όσοι είχαν υπηρετήσει πριν το ’90 και μετά το ’93, εξαιρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι συνεπλήρωναν χρόνο υπηρεσίας πολύ περισσότερο απ’ αυτούς που μονιμοποιήθηκαν. Και αναφέρω δύο ονόματα ενδεικτικά: Περισινάκη Αντωνία, Ηράκλειο Κρήτης και Πίτσος Δημήτριος, Ηράκλειο Κρήτης, στον ΟΑΕΔ του Ηρακλείου. Είχαν πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας από άλλους συναδέλφους τους που είχαν όμως το γαλάζιο μπόνους της περιόδου 1990-93.
Το ίδιο ακριβώς σκηνικό και με τους ωρομίσθιους. Καταθέτω ερώτηση στην κ. Υπουργό και μιλάω για τις προσλήψεις των ωρομισθίων με κομματικά κριτήρια. Παραπέμπει την ερώτηση στον ΟΑΕΔ και πολύ κυνικά, θα έλεγα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκης λέει ότι, ναι, αποτελεί αποκατάσταση διωχθέντων εκπαιδευτικών, λέει ότι εξαιρέθηκαν αυτοί και από τη μονιμοποίηση του 2190 με μόνη αιτιολογία ότι υπηρέτησαν ως εκπαιδευτικοί την περίοδο 1990-93.
Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που αφορά τις μονιμοποιήσεις. Είπε ο κ. συνάδελφος ότι μονιμοποιήθηκαν σε σχολές υφαντικής και κοπτικής-ραπτικής όσοι δούλευαν. Και λέω εγώ καλώς, αφού είχαν τις προϋποθέσεις, άσχετα αν επέλεξε το κράτος να καταργήσει αυτές τις σχολές είχαν το δικαίωμα να μονιμοποιηθούν. Όμως θα έπρεπε να φροντίσει το Υπουργείο, ο ΟΑΕΔ να τους αλλάξει ειδικότητα ή να τους κάνει μετάταξη ώστε να είναι χρήσιμοι για το δημόσιο. Αντί αυτού επέλεξε έναν άλλο τρόπο. Ορισμένους, όσοι έχουν τη γαλάζια ταυτότητα, δεν τους καλεί καν να παρουσιάζονται στον ΟΑΕΔ. Θα καταθέσω στη Βουλή τη μισθοδοσία καθηγήτριας η οποία υπηρέτησε για χρόνια και προσέφερε στις σχολές υφαντικής και κοπτικής-ραπτικής η οποία σήμερα δεν πάεει στον ΟΑΕΔ παρά μόνο για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι να εισπράξει τη μισθοδοσία -δεν ξέρω αν μπαίνει κατευθείαν ο μισθός στο βιβλιάριό της και απαλλάσσεται και απ’ αυτό το δρομολόγιο- και ο δεύτερος είναι για να ψηφίζει στις εκλογές του συλλόγου και του υπηρεσιακού συμβουλίου που ήταν αυτό το μήνα. Ψήφισε τον Ιούνιο για το σύλλογο και τώρα για το υπηρεσιακό συμβούλιο. Καταθέτω στα πρακτικά το εκκαθαριστικό της. Είναι μία καλογριά η οποία στο παρελθόν μαζί με άλλη εργαζόταν στη σχολή υφαντικής και προσέφερε σε ένα οργανισμό, σε παιδιά ορφανά τις υπηρεσίες της. Τους μάθαινε υφαντική, κοπτική και ραπτική και τους έδινε κάποια εφόδια για τη ζωή. Καταργήσαμε λοιπόν αυτή τη σχολή, αλλά η μία εκ των δύο, αυτή που είχε τη γαλάζια ταυτότητα, δεν πάει για να προσφέρει υπηρεσίες στον ΟΑΕΔ παρά μόνο για να πάρει το μηνιάτικο, όπως σας είπα.
Θεωρώ ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να κάνουμε μια μετάταξη, να τη στείλουμε στην αντίστοιχη μητρόπολη ή δεν ξέρω πού αλλού να πληρώνεται αλλά όχι από τον ΟΑΕΔ εις βάρης της παιδείας, είς βάρος κάποιας άλλης ειδικότητας. Γιατί σήμερα χάνονται μαθήματα και διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης ωρομίσθιου διδακτικού προσωπικού. Παραδείγματος χάριν τεχνίτες μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτων δεν υπάρχουν για να κάνουν εργαστηριακές ώρες. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να προσλάβουμε ωρομίσθιους και να φροντίσουμε να έχουμε ακόμα και εμπειροτέχνες για να μην αφήσουμε τους απόφοιτους χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση αντί να πληρώνουμε εκπαιδευτικούς χωρίς καν να πατούν στον Οργανισμό για να προσφέρουν έστω διοικητικές υπηρεσίες. Βέβαια μπορεί να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες με τις προσευχές, δεκτές, αλλά μέχρις ενός σημείου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου καταθέτει για τα πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο της Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 31 μαθήτριες και μαθητές και 5 συνοδοί καθηγητές από το 15ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι οι άνθρωποι που ζουν σε γυάλινα σπίτι δεν πρέπει να πετούν πέτρες. Και σε ό,τι αφορά τον κομματισμό σας επιστρέφω την κατηγορία γιατί εσείς στο ΠΑΣΟΚ εφηύρατε τον όρο και την πρακτική.
Με λύπη μου απαντώ σε μία ερώτηση που χαρακτηρίζεται από φανατισμό, ανακρίβεια, στρέβλωση της πραγματικότητας και μια διάθεση ισοπέδωσης του πιο σημαντικού οργανισμού της χώρας στον τομέα της απασχόλησης.
Ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που μπήκαμε εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουμε ανάγκη οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ να αναδειχθούν σε αυτό που πραγματικά είναι: ο στενότερος και καλύτερος συνεργάτης για εργαζόμενους και εργοδότες. Ο σύγχρονος οργανισμός που μπορεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό των τελευταίων ετών να πετύχει τη σύζευξη ανέργου με την κατάλληλη θέση εργασίας.
Ο ΟΑΕΔ που περιγράφετε με αυτά τα μελανά χρώματα, με εκφράσεις που θυμίζουν εποχές κομματικού φανατισμού θεωρώ ότι έχουν εκλείψει προ πολλού που σίγουρα αυτή η Κυβέρνηση δεν υπηρετεί, δεν υφίσταται.
Θέλετε δηλαδή σοβαρά ο Έλληνας πολίτης να συμμεριστεί ότι στην Ελλάδα από το 2004 και μετά ο ΟΑΕΔ αντί να αναβαθμιστεί, αποδιοργανώθηκε με στόχο τη δημιουργία εκλογικής πελατείας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του, όπως γράφετε στην ερώτηση; Ότι αγνοεί επιδεικτικά τη σημαντική του αποστολή στην αγορά εργασίας και ότι ζημιώνει τους ανέργους;
Θα ήθελα να πω λοιπόν δυο λόγια πριν να προχωρήσω στα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την κατά εσάς χρυσή δεκαετία του ΟΑΕΔ, δηλαδή για τα χρόνια 1994-2003. Αν ανατρέξουμε πραγματικά στην ιστορία του Οργανισμού θα βλέπαμε πως στην περίοδο αυτή, δηλαδή το 1994-2003 κανείς δεν γνώριζε το πραγματικό μέγεθος των εγγεγραμμένων ανέργων, γιατί ουδέποτε έδινε επίσημα στοιχεία. Τα προγράμματα απασχόλησης ήταν γενικά και κοινότοπα, δεν είχαν στόχευση και εξειδίκευση και πρόσβαση σ’ αυτά είχαν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο, το 2002 και το 2003 ο ΟΑΕΔ των ονείρων σας, έτσι όπως τον περιγράφετε, τελούσε υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη δεύτερη και τρίτη προγραμματική περίοδο. Ήταν ακριβώς αυτή η δεκαετία κατά την οποία οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην αποτελεσματικότητα του Οργανισμού και είναι τώρα η περίοδος που κερδίζουμε το χαμένο έδαφος.
Επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης ο ΟΑΕΔ απεγκλωβίστηκε από την επιτήρηση και το Δεκέμβριο του 2007 απέσπασε τα συγχαρητήρια εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια. Θα απαριθμήσω ενδεικτικά σημαντικά πράγματα που έκανε ο Οργανισμός από το 2004 μέχρι σήμερα. Με ένα ποιοτικό και στοχευμένο επανασχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης προσέφερε περισσότερες από 250.000 ευκαιρίες απασχόλησης και αυταπασχόλησης σε ανέργους. Με 70 διαφορετικά στοχευμένα προγράμματα για ανέργους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, όπως γυναίκες, νέους, ανέργους πλησίον της σύνταξης και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με 30 ειδικά τοπικά προγράμματα για περιοχές και νομούς της χώρας.
Ο αναπτυξιακός δυναμισμός που επέδειξε η ελληνική οικονομία αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και η επιθετική ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ συνέβαλαν αποτελεσματικά στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 11,3% που το παραλάβαμε σε πολύ λιγότερο από το 8% σήμερα.
Ο ΟΑΕΔ βελτίωσε ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των πολιτών που απευθύνονται σε αυτόν, απλοποιώντας τις διαδικασίες και θεμελιώνοντας σταδιακά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα του Οργανισμού κάθε επιχείρηση που θέλει να προσλάβει επιδοτούμενο άνεργο αλλά και κάθε άνεργος που θέλει να επιχορηγηθεί για τη δημιουργία της δικής μικρής επιχείρησης, μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ. Από τον Οκτώβριο του 2008 μάλιστα, ακόμα και η επιβολή αίτησης για τη χορήγηση του ειδικού εποχιακού βοηθήματος γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Με τον ίδιο ηλεκτρονικό και πλέον διαφανή τρόπο γίνεται σήμερα η ηλεκτρονική διαχείριση των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Χιλιάδες επιχειρήσεις καταρτίζουν το προσωπικό τους ενώ όλες οι φάσεις, υποβολής, αξιολόγησης, υλοποίησης, ελέγχου και αποπληρωμής των προγραμμάτων διεξάγονται ηλεκτρονικά χωρίς να χάνεται ούτε μια -----
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού από το 2006 και μετά ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς προκειμένου να τους βοηθήσει στα πρώτα βήματα της επιστημονικής καριέρας τους ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δημιουργήσαμε μια νέα γενιά προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής προϋπηρεσίας για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέοι σε αυτά τα προγράμματα αμείβονται με το μισθό που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και έχουν ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο.
Διασφαλίσαμε για τις εργαζόμενες μητέρες παροχές ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν αυξημένη προστασία στη μητρότητα. Καθιερώσαμε την ειδική άδεια μητρότητας έξι μηνών επιπλέον, ενώ για το ίδιο διάστημα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίο ποσό ίσο με το κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Επιπλέον ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει προσωρινά την εργαζόμενη μητέρα προσλαμβάνοντας επιδοτούμενο άνεργο μέσω του ΟΑΕΔ.
Αυξήσαμε επιπλέον το επίδομα ανεργίας κατά 35%, συνδέοντάς το για πρώτη φορά μετά το 1981 άρρηκτα με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό συμφωνήθηκε στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Πιστεύουμε και προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και όχι επιδοματικές πολιτικές. Γιατί αυτές οι πολιτικές είναι που δίνουν μέλλον στους πολίτες που κάνουν χρήση αυτών των ευεργετημάτων. Σημειωτέον δε επειδή ακούστηκε στην Αίθουσα οι αγρότες ως κύριο επάγγελμα ουδέποτε εγγράφονταν στον ΟΑΕΔ. Εξαιτίας λοιπόν των κακών σας επιδόσεων στη διαχείριση του τομέα της εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ αναγκαστήκατε το 2001 να προχωρήσετε στη διάσπαση του Οργανισμού, δημιουργώντας τρεις θυγατρικές εταιρείες εκ των οποίων η μία ούτε καν λειτούργησε. Τότε είναι που δημιουργήθηκε η επαγγελματική κατάρτιση μια από τις τρεις εταιρείες στην οποία εντάχθηκαν τα ΚΕΚ και τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Τότε είχατε προσπαθήσει να εντάξετε και τα ΤΕΕ δηλαδή να αποκόψετε τον ΟΑΕΔ από την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Ας έρθουμε τώρα στη δική μας διακυβέρνηση. Η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ μετά το 2004 είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη και αξιοσημείωτη. Συνιστά ουσιαστικά μια δομική μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει ο ΟΑΕΔ τόσο στις σχολές μαθητείας του, όσο και στα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης που εμφανίζονταν πρόσφατα στην εποπτεία του.
Στις πενήντα τρεις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα παρέχονται πλέον σπουδές με πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών στο αντικείμενό τους με μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και προϋπηρεσία. Έχουν εισαχθεί καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας με τη χρήση προσομοιωτών αλλά και το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστηρίων εικονικής πραγματικότητας. Και μέσω σαράντα ενός σύγχρονων ειδικοτήτων υψηλής ζήτησης που προετοιμάζουν τους νέους για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, εξασφαλίζουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Ας προχωρήσουμε όμως σε ένα, ένα τα σημεία που θίγει το σκεπτικό της επερώτησης σας.
Η αναφορά της επερώτησης ότι από το 2001 τα σχολεία του ΟΑΕΔ λειτούργησαν ισότιμα -ΤΕΕ β κύκλου με τα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας- είναι ανακριβής. Η λειτουργία του β κύκλου σπουδών στα ΤΕΕ μαθητείας του ΟΑΕΔ ουδέποτε λειτούργησε στο παρελθόν με ισότιμο τρόπο, καθώς και οι χρήσεις από το Υπουργείο Παιδείας περιορίζονταν σε σποραδικές ειδικότητες και ορισμένες μόνο δομές περιοχές για την ίδια ειδικότητα. Αφορούσε δε περίπου 10% του συνολικού αριθμού, αριθμό σπουδαστών εκ των οποίων μόλις 2%, δηλαδή σαράντα σπουδαστές ετησίως επιχειρούσε την πρόσβασή του στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα λειτουργούσαν ειδικότητες και σχολές χωρίς εγκρίσεις ίδρυσης, με σοβαρά προβλήματα ως προς την αναγνω΄ριση των τίτλων. Σε κάθε περίπτωση ήταν επιβεβλημένος ο εξορθολογισμός της τεχνικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ με προσανατολισμό τη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών με μεγάλη ζήτηση και απορρόφηση από την αγορά εργασίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ στηλιτεύει ότι ο αριθμός εισερχόμενων σπουδαστών στις ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι ήδη απόφοιτοι λυκείου και τελικά λαμβάνουν τίτλο χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό που όμως πρέπει να γνωρίζετε δεν είναι ούτε περίεργο ούτε μεμπτό αλλά είναι και απολύτως ανακριβές αυτό που είπε η κυρία Χριστοφιλλοπούλου ότι είναι φοιτητές 35 ετών αφού μπορούν να φοιτήσουν στις σχολές αυτές άτομα 16 έως 23 ετών κυρία συνάδελφε, και αυτό ίσχυε πάντα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας φέρω στοιχεία.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Αντίθετα αυτός συνέβαινε πάντοτε καταδεικνύοντας ότι για την ελληνική κοινωνία και τους νέους της χώρας μας η τεχνική εκπαίδευση του ΟΑΕΔ δεν συνιστά ακαδημαϊκό τίτλο, αλλά τίτλο ικανότητας που οδηγεί στη γρήγορη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση σίγουρα αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μιας παραπλανητικής πομπώδους και ακριβής διαφήμισης όπως ισχυρίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ, σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία. Ποιο είναι το πρόβλημα στο κυρίαρχο αυτό ζήτημα; Αυτό ήταν το σύνθημα της καμπάνιας.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των γενικών μαθημάτων σας υπενθυμίζω ότι τα παιδιά έρχονται πλέον στις επαγγελματικές σχολές έχοντας ενδεικτικό της 1ης Λυκείου, έχοντας καλύψει ένα ακόμη έτος γενικών μαθημάτων και στις ΕΠΑΣ εξειδικεύονται στο επαγγελματικό τους αντικείμενο.
Όσον αφορά τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ από το Υπουργείο Παιδείας, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ , ήδη από το 1998 η οποία επιβεβαιώθηκε ξανά με τον νόμο 3027/2002 του κυρίου Ευθυμίου. Η πρόσφατη μετακίνηση της ευθύνης λειτουργίας των ΙΕΚ από την επαγγελματική κατάρτιση στον ΟΑΕΔ αποτελεί πράξη αναγνώρισης της αποτυχίας της περίφημης αναδιοργάνωσης που επιχειρήθηκε το 2001 με το νόμο 2956. Προκειμένου να λειτουργήσουν και τα ΙΕΚ αποτελεσματικά και μάλιστα με όρους και προϋποθέσεις στο πρότυπο των υψηλών προδιαγραφών της μαθητείας αποφασίστηκε η εισαγωγή σπουδαστών να μετατεθεί μόλις για ένα εξάμηνο τον Ιανουάριο του 2009 και όχι για ένα χρόνο όπως ισχυρίζονται οι επερωτώντες Βουλευτές.
Εκείνο όμως που συστηματικά αποκρύπτεται είναι ότι ο ΟΑΕΔ πήρε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τα ΙΕΚ που διαθέτει.
Πρώτον, η κατάργηση των διδάκτρων που μέχρι πρότινος κατέβαλαν οι σπουδαστές. Δεύτερον, φέτος για πρώτη φορά προτεραιότητα στην επιλογή όσων ωρομισθίων έχουν οι άνεργοι και οι επιδοτούμενοι με επίδομα ανεργίας αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και όχι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα καθυστέρησης της αποζημίωσης των ωρομίσθιων καθηγητών των ΙΕΚ. Αυτό οφείλονταν στις οργανωτικές ανακατατάξεις της ΕΚΑΕ και έχει λυθεί.
Σε ό,τι αφορά το κτίριο του ΟΑΕΔ. Οι σχολές του ΟΑΕΔ στον Άλιμο και Καλαμάκι απείχαν μόλις 500 μέτρα δηλαδή μια στάση λεωφορείου. Η μια μάλιστα στεγάζονταν σε κτίριο γραφείων χωρίς προαύλιο κατά παράβαση των στοιχειωδών προδιαγραφών για την επαρκή λειτουργία μια εκπαιδευτικής μονάδας. Τώρα επήλθε σύμπτυξη των δύο μονάδων και σε ό,τι αφορά την προσθήκη των δύο ορόφων στο υφιστάμενο κτίριο γραφείων έγινε, σύμφωνα με τον ΓΟΚ με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές και την ποιότητα υλικών με τα υφιστάμενα.
(2BE)
Ο εξοπλισμός και τα έπιπλα μάλιστα δεν είναι τίποτα άλλο από τα έπιπλα που κατασκεύασαν σπουδαστές σχολών του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Συνολικό κόστος εξοπλισμού περί το 2.000 ευρώ.
Η τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις ευθύνης των κάθε είδους εκπαιδευτικών μονάδων του ΟΑΕΔ γίνεται με απόλυτη τήρηση των κείμενων διατάξεων και σε κάθε περίπτωση με συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με θλίβει βαθιά η έκταση του λαϊκισμού που επιδεικνύετε και μερικές φορές αναρωτιέμαι να δεν υπάρχει κανένα όριο τελικά στην παραπληροφόρηση.
Ξέρω ότι αυτό το διάστημα μιλούμε όλοι για την παγκόσμια κρίση και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία. Αλλά ακριβώς επειδή η περίοδος είναι δύσκολη, επειδή τα προβλήματα είναι πραγματικά και δεν έχουν δημιουργηθεί εσωτερικά, όπως τη μια μέρα λέτε ότι είναι εσωτερική η κρίση, την άλλη μέρα λέτε ότι είναι παγκόσμια η κρίση, ούτε και εσείς δεν έχετε αποφασίσει πώς θέλετε να χαρακτηρίσετε την κρίση. Η κρίση είναι υπαρκτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει παντού. Αλλά ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο, θέλει μια σοβαρή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων. Εγώ θα έλεγα ότι σ’ αυτή την περίοδο θα έπρεπε όλοι να βάλουν το λαϊκισμό στο συρτάρι. Μακάρι να το κλείδωναν για πάντα και να πέταγαν και το κλειδί. Πολύ καλύτερο θα ήταν για την Ελλάδα διότι αυτή η Ελλάδα που παρουσιάζεται εδώ από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν είναι η Ελλάδα που γνωρίζω, δεν είναι η Ελλάδα που ονειρεύομαι και δεν είναι η Ελλάδα στην οποία θα επιθυμούσα ποτέ να ζήσω.
Αυτά που λέτε δεν συμβαίνουν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου. Και ο πολίτης σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία θέλει σοβαρούς ανθρώπους, ανθρώπους που ξέρει ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα με μια ψυχραιμία και μια λογική. Και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν αυτό, αυτοί αυτή τη στιγμή θα εκτιμηθούν από τους Έλληνες πολίτες. Διότι όπως είπαμε και πάλι, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να λέμε στους πολίτες, χωρίς να έχουμε ιδέα για το πώς ακριβώς θα είναι οι επιπτώσεις τελικά στην ελληνική οικονομία, ότι θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη, ότι θα καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Διότι ποιος είναι ο στόχος; Ο πανικός; Ο αποσυντονισμός όλου του κράτους;
Κυρία Χριστοφιλοπούλου, σας παρακαλώ να μην γελάτε, γιατί σας θεωρώ σοβαρό άνθρωπο. Μη με βάζετε να σας κατατάξω σε άλλη κατηγορία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γελάω με σας αλλά με αυτά που λέτε.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εντάξει, να ξέρω τουλάχιστον. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι η αγωνία μου για το τι συμβεί στη χώρα μου είναι αντικείμενο γέλωτος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Να μας πείτε τι θα κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, αν η κυρία Υπουργός θέλει διακοπές….

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία Χριστοφιλοπούλου, σας άκουσα προσεχτικά και δεν σας προσέβαλα ούτε χαρακτήρισα τις υπερβολές που είπατε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορεί να φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για όλα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δεν υπάρχει δυνατότητα διακοπής με αυτό τον τρόπο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Να μας πει τι θα κάνουν όχι να ακούμε μόνο κρίσεις και επικρίσεις και τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Είναι δικαίωμά της να πει αυτό που θέλει στο χρόνο που θέλει και εσείς να απαντήσετε μετά.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Διαβάστε τα Πρακτικά και θα δείτε τι έχει γίνει, κυρία Χριστοφιλοπούλου. Δεν χρειάζεται να σας πω τι θα γίνει. Έχουν ήδη όλα γίνει.
Σας ευχαριστώ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε τι θα κάνετε γιατί σας ακούει και ο κόσμος. Πείτε τι θα γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε την κυρία Υφυπουργό.
Το λόγο έχει ο κ. Παπουτσής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για δώδεκα λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως αντιληφθήκατε από την ομιλία της κυρίας Υπουργού, όλα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανεργία δεν υπάρχει στη χώρα. Όλα έχουν γίνει για τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, ο ΟΑΕΔ είναι στο καλύτερο στάδιο της λειτουργίας του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Και επιπλέον, αν τυχόν δεν έχει πάει κάτι καλά, αυτό οφείλεται είτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., είτε στη διεθνή κρίση. Αυτό ακούσαμε και αυτό καταλάβαμε.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά τους για να δούμε και το πολιτικό αποτέλεσμα της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ψέματα ότι χρησιμοποιήσατε τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά και μόνο για να κλείσετε το στόμα σε χιλιάδες γαλάζια παιδιά στα οποία είχατε τάξει προεκλογικά δουλειά πριν από το 2004;
Είναι ψέμα ότι χρησιμοποιήσατε τον ΟΑΕΔ για την αποκατάσταση πολλών συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας που δραστηριοποίησαν στο χώρο;
Είναι ψέμα ότι ο περίφημος εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είχε ένα και μοναδικό στόχο, το πώς θα αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις των συνδικαλιστών και των μελών της Νέας Δημοκρατίας, των αρεστών της Νέας Δημοκρατίας;
Θέλετε να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης πολιτικής την οποία ακολουθήσατε; Τι καταφέρατε να κάνετε; Πέρα από το γεγονός ότι αποδεχθήκατε τη λογική των γενιάς των 700 ευρώ, όπου για τους υποψιασμένους είναι στην πραγματικότητα το όριο στο οποίο θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι όσοι εργάζονται αμειβόμενοι με 700 ευρώ. Εσείς τι κάνατε; Δημιουργήσατε και μια άλλη γενιά, τη γενιά των 500 ευρώ, δηλαδή αυτών οι οποίοι αμείβονται από τον ΟΑΕΔ, που είναι ανασφάλιστοι. Είναι η γενιά των γαλάζιων παιδιών που αποκαταστάθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα, πουλώντας ελπίδα, έχοντας την προσδοκία της εξεύρεσης μιας μόνιμης δουλειάς για αργότερα.
Όμως στην πραγματικότητα όλα αυτά τα χρόνια αυτό το οποίο διαπιστώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι ότι απλώς παραμένουν όμηροι της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή, σε μια εργασία χωρίς μέλλον και χωρίς ασφάλιση μέσω των προγραμμάτων STAGE του ΟΑΕΔ.
Η αλήθεια είναι και αυτό το βλέπει όλος ο κόσμος ότι επιδεικνύετε αδιαφορία για το κεντρικό θέμα. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα; Είναι αυτό που δεν σας νοιάζει, είναι το μέλλον των νέων ανθρώπων. Είναι πλήρης η αδιαφορία σας. Και επιπλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι εκμεταλλεύεστε την αγωνία των νέων παιδιών και βεβαίως και των οικογενειών τους. Και την εκμεταλλεύεστε προσδοκώντας πολιτικά οφέλη. Και επιπλέον, δεν είναι ότι εκμεταλλεύεστε την αγωνία των οικογενειών των νέων ανθρώπων και των νέων ανθρώπων αλλά τι κάνετε με την πολιτική σας; Με την πολιτική της Κυβέρνησής σας σε όλους τους τομείς, στην πραγματικότητα οδηγείτε στην ανασφάλεια ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Κάθε βδομάδα υπάρχει ένα νομοσχέδιο, για την ακρίβεια όποτε υπάρχει νομοσχέδιο εδώ στη Βουλή των Ελλήνων, κάποιο κοινωνικό τμήμα, κάποιο τμήμα της κοινωνίας μας θίγεται.
Την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για την Ολυμπιακή Αεροπορία και ήταν προφανές μέσα από τη συζήτηση ότι με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή, με το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, δημιουργείται νέα στρατιά ανέργων και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο νέων ανθρώπων.
Αλλά μπαίνουμε σε αυτά, κύριε Υφυπουργέ, για ποιο λόγο; Διότι τελικά είναι θέμα πολιτικών επιλογών το ποια ακριβώς είναι η κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα ζητήματα της απασχόλησης. Και είμαι απόλυτα βέβαιος, τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι από την επαφή μας με τον κόσμο και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Αντιπολίτευσης, είμαι απολύτως βέβαιος ότι το αντιλαμβάνονται και οι συνάδελφοι οι δικοί σας και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας το αντιλαμβάνονται, ότι όλος ο ελληνικός λαός πλέον είναι πεισμένος. Και είναι πεισμένος ότι οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, οι πολιτικές επιλογές του κυρίου Καραμανλή και της Κυβέρνησής του δεν έχουν να προσφέρουν καμία απολύτως ελπίδα.
Αποτύχατε, κυρία Υφυπουργέ. Αποτύχατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας. Αντιληφθείτε το, πάρτε τα μέτρα σας. Και στην πραγματικότητα έχετε να ακολουθήσετε το δρόμο τον οποίο επιλέξατε να ακολουθήσετε. Είναι μονόδρομος. Είναι μονόδρομος για την παράταξή σας είναι ο δρόμος της εξόδου από την εξουσία της χώρας. Ακολουθήστε τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το καλό της χώρας και επιτρέψτε μου να πω και της παράταξής σας.
Ας δούμε λοιπόν τι έχει κάνει η Κυβέρνηση πιο συγκεκριμένα τα τελευταία δύο χρόνια για την ανεργία και για την πολιτική απασχόλησης, γιατί φαίνεται ότι οι προεκλογικοί λόγοι του κυρίου Καραμανλή δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες αλλά οι πράξεις σας επί πέντε χρόνια δημιουργούν αναξιοπιστία και ανασφάλεια σε ολόκληρη την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ταυτόχρονα.
Στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας τι είδαμε; Είδαμε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας. Είδαμε αύξηση της μαύρης εργασίας. Είδαμε φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είδαμε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Είδαμε τη διάλυση της επιθεώρησης εργασίας. Είδαμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση των εργαζομένων, ένα μέτρο διευθυντικού αυταρχισμού. Είδαμε να ενθαρρύνεται και να εντείνετε η ασυδοσία των εργοδοτών. Είδαμε οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις να προβάλλονται σαν τη μοναδική λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σαν συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης.
Εκείνο που δεν είδαμε είναι αυτό που είχατε υποσχεθεί. Τις επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε νέες θέσεις εργασίας. Όπως επίσης δεν είδαμε αυτό που είχατε επίσης υποσχεθεί, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, που είναι πράγματι πολύ χαμηλά στη χώρα μας. όπως επίσης εκείνο που δεν είδαμε ήταν την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του κοινοτικού πλαισίου στήριξης που είχατε ξανά υποσχεθεί, όπως και σε όλους τους τομείς βεβαίως.
Τι έκανε, λοιπόν, η Κυβέρνηση για να στηρίξει το νέο άνεργο; Τίποτα απολύτως. Τι κάνατε με τις επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας; Τι έχετε κάνει στον ΟΑΕΔ; Και πώς βοηθάει ο ΟΑΕΔ να βρουν δουλειά οι νέοι;
Εσείς, αντί να καταστήσετε τον ΟΑΕΔ ως το βασικό πυλώνα, το βασικό δίαυλο, αν θέλετε, στην αγορά εργασίας έτσι ώστε να βοηθήσετε τους νέους ανθρώπους για να βρούνε δουλειά, τι κάνατε; Μετατρέψατε τον ΟΑΕΔ σε εργασιακό εργολάβο του δημοσίου, σε εργαλείο ρουσφετολογικών προσλήψεων με αδιαφανείς, με στημένες και παράτυπες διαδικασίες.
Πέντε χρόνια οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος και άλλοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, εγκαλούμε και ελέγχουμε την Κυβέρνηση επ’ αυτού ακριβώς. Αλλά απαντήσεις δεν παίρνουμε. Ακούμε ωραία λόγια, ωραίες διακηρύξεις, καταγγελτικό λόγο, βέβαια οξύ για το παρελθόν για την προ του 2004 περίοδο, αλλά απαντήσεις επί των συγκεκριμένων δεν έχουμε.
Ερώτημα: Είναι ψέμα ότι ένας στους πέντε νέους σήμερα στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των 29 ετών θέλει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά; Είναι ψέμα ότι ένας στους δύο ανέργους είναι νέοι κάτω των 29 ετών; Πόσοι είναι αυτοί; Πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα.
Πού βρίσκετε εσείς τα ποσοστά της ανεργίας, ότι όλα αυτά μειώνονται; Μάλιστα σε μία προηγούμενη συζήτηση, πάλι για την απασχόληση και πάλι για την ανεργία, ακούσαμε –δεν θυμάμαι αν ήσασταν εσείς εδώ ή η κυρία Πετραλιά- που κάνατε μία ανακοίνωση –η Κυβέρνηση έκανε την ανακοίνωση- ότι υπήρχε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο Νομό Φθιώτιδας. Σε ένα Νομό που μόλις είχα επισκεφθεί την προηγούμενη μέρα, όπου ήταν όλοι οι φορείς της πόλης, όλοι οι φορείς του Νομού στα κάγκελα, για να χρησιμοποιήσω μια απλή έκφραση της καθημερινότητας, επειδή ακριβώς η ανεργία αυξάνεται και επειδή κάθε ελληνική οικογένεια αισθάνεται την πίεση μέσα στο σπίτι της.
Δεκάδες χιλιάδες νέοι σήμερα κάτω των 24 ετών, έχουν χάσει τη δουλειά τους. Και όχι μόνο έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά έχουν χάσει και την ελπίδα τους και την εμπιστοσύνη τους στον ΟΑΕΔ. Δεν εγγράφονται πλέον στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Και αυτοί οι νέοι πλέον δεν εγγράφονται φυσικά, δεν υπολογίζονται στην ανεργία. Και βεβαίως, η πραγματικότητα ποια είναι; Το γεγονός ότι δεν εγγράφονται και πιστοποιείται η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, στον ΟΑΕΔ, στο κράτος, στην πολιτεία, αυτό παράγει και πολιτικά αποτελέσματα. Γιατί είναι η έκφραση, η εκδήλωση μιας πλήρους αποστροφής προς το δημόσιο, προς την πολιτεία. Αυτός ο κόσμος αποτραβιέται από την κοινωνία, οδηγείται στο περιθώριο και αυτό σημαίνει πολλά για τη σημερινή κοινωνία.
Βεβαίως υπάρχουν δυνατότητες. Βεβαίως υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε μπροστά.
Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εγγυόμαστε οι δομές κατάρτισης του Υπουργείου Απασχόλησης να συνδεθούν αποκλειστικά, στενά με τις δομές εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Εμάς ο στόχος μας είναι μία πολιτεία που δεν θα έρχεται εκ των υστέρων για να δώσει επιδόματα. Αλλά μια πολιτεία που θα δίνει εκ των προτέρων δυνατότητες σε όλους, σε όλους τους νέους ανθρώπους.
Εμείς θέλουμε στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κριθούμε από την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης, να δώσουμε προοπτική εργασίας στους άνεργους νέους σήμερα. Γιατί για εμάς η ανεργία είναι η πιο ακραία, η πιο άγρια μορφή κοινωνικής αδικίας.
Η Νέα Δημοκρατία εξαπάτησε τους νέους και αποδιάρθρωσε την αγορά εργασίας και συνεχίζει την εξαπάτηση.
Λυπάμαι, κυρία Υφυπουργέ, αλλά δεν απαντήσατε στις αιτιάσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι εξαπατήσατε τεσσερσίμισι χιλιάδες μαθητές αυτή την περίοδο και τις οικογένειές τους, οι οποίοι ενεγράφησαν για κάτι το οποίο δεν έχει αντίκρισμα. Και έχασαν δύο χρόνια από τη ζωή τους.
Εμείς θέλουμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην κατάρτιση των νέων. Θέλουμε την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος των ανέργων για κατάρτιση και επανακατάρτιση, για να έχουν συνεχώς ελπίδα ότι θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους, στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να παρακινήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει και αυτός. Γι’ αυτό και καλέσαμε και καλούμε πάντοτε -ακόμη και σήμερα το πρωί, όπου είχαμε μία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση της κρίσης με την προεδρία του κ. Παπανδρέου- τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην κατάρτιση των νέων ανθρώπων, να πάρουν πρωτοβουλίες. Και εμείς θέλουμε να αναλάβουν όλοι και ο ΟΑΕΔ και το ΛΑΕΚ στο πλαίσιο μίας τριμερούς συμμετοχής μαζί με τους επιχειρηματίες, την ευθύνη της κατάρτισης. Να σχεδιάσουμε μαζί τους τα προγράμματα απασχόλησης και να αντιμετωπίσουμε επίσης τις εργασιακές επιπτώσεις των βιομηχανικών και παραγωγικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κλάδο και σε κάθε περιοχή της χώρας μας.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έρχεται. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε μπορεί να βρει άλλοθι από την κρίση που έρχεται στην Ελλάδα.
Για την ακρίβεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι ανησυχώ πάρα πολύ, εάν έρθει η κρίση και συνεχίσει να είναι η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση. Ειλικρινά, ανησυχώ πάρα πολύ για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ότι διαχειρίζεται την κυβερνητική εξουσία.
Στις σημερινές ανοιχτές αγορές δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό είναι αλήθεια και πρέπει να το πούμε στον κόσμο. Αλλά είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους ανέργους και να τους δώσουμε και πάλι προοπτική, με εξατομικευμένη στήριξη του ανέργου, που του επιτρέπει να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, δίνοντας επιλογές, δίνοντας κατάρτιση, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις, δίνοντας επιδοτήσεις για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και βεβαίως για την αυτοαπασχόληση των ανέργων.
Σε κάθε περίπτωση είναι αλήθεια ότι η εποχή μας χρειάζεται θετικές και δημιουργικές προτάσεις. Και εάν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εγώ, κυρία Υφυπουργέ, σηκώσαμε λίγο τους τόνους, είναι γιατί η αγωνία μας είναι πραγματικά μεγάλη, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει στον ευαίσθητο χώρο της εργασίας και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού μας, που είναι οι νέοι άνθρωποι, χρειαζόμαστε να κερδίζουμε καθημερινά αξιοπιστία. Και εμάς μας ενδιαφέρει είτε είμαστε στην Αντιπολίτευση σήμερα, είτε αύριο στην κυβέρνηση, σ' αυτό το χώρο να κερδίζουμε συνεχώς αξιοπιστία με τις πράξεις μας και τους λόγους μας. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε η Κυβέρνηση να μην απαντά στο κεντρικό ερώτημα: Γιατί επί πέντε χρόνια εξαπατά τους νέους ανθρώπους και τους καθηλώνει σε ένα καθεστώς ομηρίας, όπως αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Παπουτσή.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης για έξι λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να εκφράσω ορισμένες σκέψεις και απόψεις αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν προηγουμένως από κάποιους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Συγκράτησα αυτό που είπατε κυρία Χριστοφιλοπούλου ότι η κρίση είναι καθαρά ελληνική. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό μου δίνει την αίσθηση –και σε πολλούς πολίτες δίνει την ίδια αίσθηση- ότι κάποιοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν παρακολουθούν τα οικονομικά δρώμενα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Μιλήσατε για καθαρά ελληνική κρίση. Αυτό είπατε προηγουμένως. Δεν ακούσατε ή δεν διαβάσατε ποτέ τον τελευταίο καιρό ότι στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σήμερα ένα εκατομμύριο οικογένειες δεν έχουν σπίτι, γιατί δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους; Δεν έχετε ακούσει ότι γκρεμίστηκαν οικονομικοί κολοσσοί, τράπεζες, γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Δεν έχετε δει τις αγωνιώδεις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου να σωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα; Δεν έχετε αντιληφθεί ή δεν έχετε διαβάσει επιτέλους ότι η οικονομία ενός ελεύθερου κράτους, της Ισλανδίας, έχει καταρρεύσει; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Δεν κατάφερε ούτε η Τουρκία, όταν είχε 80% πληθωρισμό το χρόνο, να καταρρεύσει την οικονομία της. Την έσωσε. Και η Ισλανδία, ένα ανεπτυγμένο κράτος, με πλουτοπαραγωγικές πηγές, σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Δεν έχετε ακούσει το τι συμβαίνει στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, όπου προχθές, οι ηγέτες των 27 βρέθηκαν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό; Δεν ξέρετε ότι στη Γερμανία οι υπάλληλοι της Μερσεντές, οι οποίοι εκδιώκονται διότι δεν μπορούν να τους κρατήσουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, απολύονται και βγαίνουν στο δρόμο;
Αυτό τι μας κάνει να καταλάβουμε; Ότι η κρίση είναι κάτι που συμβαίνει, που το βιώνουμε κάπου μόνο στην Ελλάδα;
Εγώ περίμενα να είστε εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περισσότερο ειλικρινείς, να πείτε την πραγματικότητα, ότι αυτό είναι μία οικονομική κρίση που έπληξε περισσότερο την Ελλάδα. Αυτό θα το δεχόμουν ως μία πραγματικότητα.
Αλλά θα σας πω τούτο: Είπε ο κ. Γρηγοράκος και το σημείωσα –και πολύ σωστά το είπατε- ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί από το 3% που προβλεπόταν στο 2,5%.
Ναι, κύριε Γρηγοράκο, έτσι είναι. Σωστά το λέτε. Κι αν το άκουγα και από τους άλλους συναδέλφους σας αυτό, θα έλεγα ότι είναι μία πραγματικότητα. Όμως, δεν είπατε και κάτι άλλο: Ότι στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Είπατε βέβαια ότι η ανεργία από το 7,3% θα πάει στο 8% κι αυτό είναι πολύ σωστό.
Δεν είπατε όμως, ότι και πάλι στις χώρες της ευρωζώνης θα είναι μεγαλύτερη η αύξηση της ανεργίας και ότι καταφέραμε από το 11% να το πάμε στο 7%. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι θωρακισμένη. Δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε όλοι, αλλά κρατά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό.
Είπατε και κάτι άλλο. Είπατε ότι δεν θα μπορούσε από αυτά τα 28 δισεκατομμύρια να δώσει και κάτι στις τάξεις που πάσχουν, στους χαμηλόμισθους, στους μικροσυνταξιούχους ; Σωστό είναι αυτό που λέτε. Όμως, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον από τα 28 δισεκατομμύρια. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τα 28 δισεκατομμύρια για τα οποία μίλησε η Κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ δεν θα βγει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι εγγυήσεις, ομόλογα κ.λπ. Μόνο τα 5 δισεκατομμύρια –για όσους συμμετείχαν στο σύστημα αυτό- θα ήταν αγορά προνομιούχων μετοχών και από τα οποία θα εισέρρεαν στο ελληνικό ταμείο 500 εκατομμύρια το χρόνο. Προνομιούχες μετοχές με 10%. Θα είχε κέρδος από τα 500 εκατομμύρια. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Είπε ο κ. Παπουτσής ότι δημιουργήσαμε τη γενιά των 700 ευρώ για τα stage και για τους εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ.
Κύριε Παπουτσή, πόσα είχατε δώσει μέχρι το 2004; Είχατε δώσει περισσότερα; Ή η οικονομία άντεχε να δώσει περισσότερα; Αντέχουμε να δώσουμε περισσότερα; Δίνατε περισσότερα από 500 ευρώ; Ασφαλώς και δίνουμε πολύ περισσότερα και αυτά είναι μέσα στις αντοχές της οικονομίας για να μειώσει την ανεργία. Συνεπώς, όταν απευθυνόμαστε μέσω του Κοινοβουλίου στον ελληνικό λαό και στους συναδέλφους νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλήσατε για τον κομματισμό. Είναι κάτι στο οποίο διεκδικείτε την αυθεντία. Εκεί ομολογουμένως η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικό μειράκιο. Αυτά που είχατε καταφέρει τότε που κυβερνούσατε εσείς δεν μπορούμε εμείς να τα καταφέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει, διότι εμείς θέλουμε να τους βλέπουμε όλους με το ίδιο πρόσωπο.
Θα σας θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα περίφημα δεκάμηνα διοικητικής υποστήριξης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.
Τα θυμάστε τα δεκάμηνα της διοικητικής υποστήριξης του ΟΑΕΔ, τότε που παραμονές των εκλογών σε κάθε εκλογή μετά το 1994 εγκλωβίζατε τους νέους ανθρώπους, τους δίνατε ελπίδες και αμέσως μετά τις εκλογές έσβηναν τα όνειρα και επέστρεφαν στην προηγούμενή τους θέση οι νέοι; Αλλά είχατε καταφέρει να τους εγκλωβίσετε, είχατε καταφέρει να σας ψηφίσουν. Αυτό γιατί το ξεχνάτε; Έχετε ξεχάσει ότι στο αποκορύφωμα των πειραματισμών που κάνατε τότε που εσείς διοικούσατε τον ΟΑΕΔ ότι ετέθη ο ΟΑΕΔ υπό καθεστώς επιτήρησης, την περίοδο 2002-2003; Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Τον κάνατε να μπει υπό επιτήρηση, τότε που θέλατε να διασπάσετε τον ΟΑΕΔ και τον κάνατε σε τρία κομμάτια. Κάνατε τρεις θυγατρικές εταιρείες εκ των οποίων η μία δεν λειτούργησε ποτέ.
Μην μιλάτε, λοιπόν, για κομματισμό. Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Ο καθένας θα κάνει την πολιτική του. Σέβομαι τη δική σας την πολιτική. Σεβαστείτε και εσείς τη δική μας πολιτική. Έχετε τις δικές σας προτάσεις. Δεν ακούω όμως προτάσεις. Καμία πρόταση. Εδώ καίγεται ο κόσμος, καίγεται το σύμπαν και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκτός από εξαγγελίες από κάποια φόρα ή από κάπου αλλού, δεν έχω δει να έρθει εδώ στο Κοινοβούλιο επίσημη πρόταση, ώστε να δούμε πώς αντιμετωπίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση το πρόβλημα αυτό.
Νομίζω ότι πράγματι υπάρχει μία κρίση, πράγματι πολλές οικογένειες, πολλοί συνταξιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και γι’ αυτό φροντίζουμε, γι’ αυτό αγωνιούμε και πιστεύω ότι η αγωνία είναι όλων μας και ο καθένας από τη δική του πλευρά θα δει τι μπορεί να κάνει.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Το λόγο έχει ο κ. Πρωτούλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για έξι λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα από τη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ανέδειξε την απαράδεκτη κατάσταση που σωρευτικά έχει διαμορφωθεί από τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και τα Ι.Ε.Κ. του ΟΑΕΔ.
Και τις Σχολές, από κοινού Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις εντάξατε στο δόγμα επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, που πρακτικά σημαίνει την επιδότηση των εργοδοτών και όχι των ανέργων. Αυτό είναι το δόγμα που ακολουθεί ο ΟΑΕΔ και από κοινού έχετε συμφωνήσει. Το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Το δόγμα αυτό εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις Σχολές το έχει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο πρόγραμμά του στα πλαίσια της περιβόητης τετράχρονης ημιανασφάλιστης εργασίας για τους νέους. Με πρόσχημα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας στην πράξη στήσατε ένα δουλεμπόριο –δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς- με ανήλικα παιδιά και θεωρητικολογείτε πάνω στη νομιμοποίηση της ανήλικης εργασίας.
Αυτό που γίνεται στις Σχολές Μαθητείας έχει σχέση λιγότερο με επαγγελματική εκπαίδευση και περισσότερο με άγρια εκμετάλλευση. Από το πρώτο εξάμηνο υπογράφεται μία απαράδεκτη σύμβαση μαθητείας ανάμεσα στη Σχολή, τον εργοδότη και το μαθητή, που προβλέπει ο μαθητής να απασχολείται για έξι ώρες και να παίρνει από το 50% του ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά να φθάνει στη σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη στο τέλος της Σχολής, όταν πια δεν είναι ανειδίκευτος. Υπογράφεται μία σύμβαση που προβλέπεται ο μαθητής να παίρνει μεροκάματο 15,20 ευρώ και από αυτά τα 6 ευρώ τα επιδοτεί ο ΟΑΕΔ. Δηλαδή, ο εργοδότης να δίνει 9 ευρώ για να απασχολεί όλη μέρα νέα αγόρια και κορίτσια για λιγότερο απ’ ό,τι θα έδινε για τον καφέ του και την εφημερίδα του.
Στην πράξη όμως, κύριε Υπουργέ, δεν ισχύει ούτε αυτό…

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Στις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε στις Σχολές όλης της χώρας οι μαθητές μπροστά στους διευθυντές τους κατήγγειλαν ότι δουλεύουν 8, 10 και παραπάνω ώρες, κάνουν όλες τις δουλειές του ποδαριού, δεν παίρνουν τίποτα παραπάνω παρά μόνο την επιδότηση που δίνει ο ΟΑΕΔ, δηλαδή τα 6 ευρώ, και τα ένσημα που τους δίνονται για ορισμένους δεν μετρούν ούτε καν για προϋπηρεσία. Οι εργοδότες με το που τελειώνει η μαθητεία απολύουν τους μαθητευόμενους, ξαναπηγαίνουν στο Σχολή και παίρνουν άλλους μαθητευόμενους για να κάνουν τη δουλειά τους.
Η τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς και με την ανοχή και διευθυντών και υπεύθυνων καθηγητών. Ακόμα, όμως, και οι διευθυντές και οι καθηγητές που θέλουν να αντιδράσουν έχουν τα χέρια δεμένα.
Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν αποθαρρύνει, αλλά κάνει κανόνα τέτοιες συμπεριφορές. Οι απειλές πάνε και έρχονται. Από τη μία μεριά είναι οι απειλές του εργοδότη, όπως «μην πας και καταγγείλεις, γιατί μετά δεν πρόκειται να βρεις δουλειά σε κανένα κομμωτήριο, σε κανένα συνεργείο εδώ στην πόλη» και από την άλλη μεριά της Σχολής, όπως «μην μιλάς, γιατί αν χάσεις τη μαθητεία μετά να ψάξεις να βρεις μόνος σου πρακτική άσκηση, διαφορετικά φεύγεις από τη Σχολή».
Στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης σε ερώτηση μαθητή «πώς να βρω πρακτική;» η απάντηση ήταν η εξής: «Γυρνάς στους εργοδότες και λες «δουλεύω πολύ και ζητάω πολύ λίγα»».
Από κοινού, επομένως, έχετε πάρα πολύ βαριές ευθύνες, γιατί έχετε ανοίξει διάπλατα μία πόρτα όπου επιχειρήσεις και εργοδότες πάνε στις Σχολές και παίρνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό και μετά χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για τη γενιά των 700 ευρώ. Εκατόν πενήντα ευρώ το μήνα παίρνουν τα παιδιά.
Παραδείγματα: Βρεφονηπιοκόμοι στη Θεσσαλονίκη, νέες κοπέλες 16 ετών πηγαίνουν σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και κρατάνε 15, 20, 25 βρέφη και παίρνουν 60 ευρώ το δεκαπενθήμερο. Κομμώτριες στη Λάρισα και στο Βόλο πηγαίνουν και δουλεύουν σε κομμωτήρια και παίρνουν τα 6 ευρώ του ΟΑΕΔ και αν ποτέ θυμηθεί το κομμωτήριο τους δίνει και κανένα χαρτζιλίκι και δουλεύουν 8 και 10 και ορισμένες φορές, όπως είναι τώρα οι γιορτές και παραπάνω ώρες. Υπάρχουν παραδείγματα πάμπολλα. Έτσι θα ενισχύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Έτσι θα ενισχύσετε τους μικρούς εργοδότες; Με τζάμπα εργατικό δυναμικό; Με ανήλικη εργασία;
Η εποπτεία στην κυριολεξία είναι μόνο στα χαρτιά. Ποιος ελέγχει, τι μαθαίνει, αν μαθαίνει, πώς το μαθαίνει, πόσες ώρες δουλεύει, πώς συμπεριφέρονται σ’ έναν νέο που στέλνεται στους εργοδότες; Στην καλύτερη περίπτωση η επίσκεψη μια φορά το μήνα του υπεύθυνου καθηγητή. (Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και τη δευτερολογία μου.
Για σας, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει; Ακούω υπομονετικά όλους σας που έχετε και χρόνο να εκθέσετε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση; Δεν υπάρχει, γιατί συμφωνείτε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Κ.Κ.Ε. δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι για τα παιδιά που υποτίθεται ότι δεν παίρνουν τα γράμματα και εγκαταλείπουν το σχολείο. Αντίθετα, όλα τα παιδιά του λαού πρέπει να τελειώνουν τη δημόσια και υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση το ίδιο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια. Και μετέπειτα να υπάρχουν επαγγελματικές σχολές δημόσιες δωρεάν υψηλοτάτου επιπέδου. Σήμερα, δεν είμαστε ούτε στο 1950 ούτε στο 1960 που πήγαινε ο ανήλικος απλήρωτος δίπλα στον μάστορα για να μάθε μια τέχνη. Η ανάπτυξη της επιστήμης και η τεχνολογική της εφαρμογή στην παραγωγή, επιβάλλει ακριβώς τέτοιου επιπέδου επαγγελματικές σχολές. Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση σε όλους τους φορείς, τους σπουδαστές και τους καθηγητές τους. Για μέχρι τότε οι μαθητές στις σχολές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τις ώρες που απασχολούνται. Να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη σύμβαση μαθητείας. Να δουλεύουν 6ωρο και να πληρώνονται για 8ωρο για να μπορούν να παρακολουθούν και τη σχολή. Οι εργοδότες να υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενους όχι να τους πετάνε και μετέπειτα να έρχονται να παίρνουν άλλους. Η μαθητεία να γίνεται με ευθύνη της σχολής και όχι του εργοδότη. Επίσης, θα θέλαμε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των ωρομισθίων που δεν βλέπουμε να αναδεικνύεται. Οι καθηγητές να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Μια τελευταία κουβέντα για τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Είπατε ότι καταργήθηκαν τα δίδακτρα. Οι σπουδαστές που γράφτηκαν τώρα στο 6μηνο που τρέχει, έδωσαν 240 ευρώ και θα δώσουν και 80 ευρώ για την πιστοποίησή τους. Να καταργηθούν στην πράξη. Να επιστραφούν σ’ αυτά τα παιδιά τα χρήματα που έδωσαν. Και βέβαια, εμείς θα θέλαμε τα εργατικά σωματεία, τα εργατικά συνδικάτα σ’ αυτές τις σχολές να φτιάξουν το δεύτερο σπίτι τους. Τα εργατικά σωματεία και τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να έχουν την πρώτη ευθύνη γι’ αυτά τα παιδιά, πρέπει να έχουν την πρώτη ευθύνη για το τι τραβάνε στους χώρους δουλειάς.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 31 μαθήτριες και μαθητές και 5 συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο από τα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης. Μαζί τους είναι και 14 γονείς.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
Ο κ. Κοροβέσης έχει το λόγο για έξι λεπτά.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, Βουλεύτριες και Βουλευτές, εισάγω έναν νεολογισμό γιατί η Βουλευτίνα δεν ανταποκρίνεται στην ιδιότητα της γυναίκας Βουλευτού, ας το πούμε έτσι από την άποψη αν κοιτάξουμε τα λεξικά «ας με λένε Βουλευτίνα κι ας πεθαίνω από την πείνα». Νομαρχίνα, δημαρχίνα, είναι η γυναίκα. Οπότε λοιπόν, σύμφωνα με το ….κατ’ αναλογία εργάτης-εργάτρια, βουλευτής-βουλεύτρια. Θα το βάλουμε αυτό τώρα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής με τους φιλόλογους να δούμε τι θα γίνει.
Εδώ έχω μια μελέτη 10 σελίδες. Παιδευτήκαμε διάφοροι άνθρωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να την κάνουμε. Θεωρώ περιττό να το πω μεταξύ μας είμαστε, τα ξέρετε, τα έχετε πει και σεις, οπότε βάζω το πρόβλημα στον εαυτό μου για ποιο λόγο να παιδευόμαστε όταν αυτό το πράγμα που λέγεται «Βουλή» δεν λειτουργεί. Τι να κάθομαι εγώ τώρα τα στοιχεία που τα έχετε πει και σεις να μιλάω στον αέρα; Θα μοιάζει σαν να είμαι ψώνιο.
Εν πάση περιπτώσει, για να μη χαλάσω την παρέα, καταθέτω στα Πρακτικά τη μελέτη που έχουμε κάνει.
( Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Περικλής-Ηλίας Κοροβέσης καταθέτει στα Πρακτικά την προαναφερθείσα μελέτη η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής )
Να πω τρία πράγματα σαν να είμαστε παρέα. Εγώ, όταν ήμουν μικρός, δεν ήθελα να γίνω τίποτα. Κοιτούσα το κύμα και ήθελα να καταλάβω τι γινόταν το κύμα. Άκουγα τα πουλιά και ήθελα να καταλάβω τι μου έλεγαν τα πουλιά. Άκουγα τον αέρα και ήθελα να καταλάβω τι γινόταν. Αν αυτό όμως ήταν τεχνική εκπαίδευση θα έκανα κάποιο σχετικό επάγγελμα. Δηλαδή, ό,τι επιθυμούμε γίνεται επάγγελμα φτάνει να το αξιοποιήσουμε. Το παιδί που παίζει μπάλα μήπως πρέπει να πάει σε κάποιο αθλητικό σχολείο; Το παιδί που μαστορεύει μήπως πρέπει να πάει σ’ ένα σχολείο και να κάνει τα θαυμάσια πράγματα που κάνουν τα ανθρώπινα χέρια;
Ο άνθρωπος δεν είναι χαραμοφάης αν ξεφεύγει από την κλασική παιδεία που επιβάλλει η πολιτεία. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει μια κοινωνία να αξιοποιήσουμε όλα τα ταλέντα τα οποία δεν τα έχουμε εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Εκεί είναι το παιχνίδι.
Εμείς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέμε δημοτικό, γυμνάσιο, συν δύο χρόνια προσχολική ηλικία. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα τρία χρόνια ειδικότητες ανάλογα με το ταλέντο. Δηλαδή, αυτός που δεν παίρνει τα γράμματα δεν είναι βλάκας, έχει άλλο ταλέντο. Μπορεί να είναι μάγειρας, μπορεί να είναι χτίστης, μπορεί να είναι μπογιατζής, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Άρα λοιπόν η πολιτεία πρέπει να εκπαιδεύει συνολικά σε σχέση με τα ταλέντα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Δεν υπάρχει υποδεέστερο επάγγελμα. Δεν είναι καλύτερος ο δικηγόρος από αυτόν που κάνει αποφράξεις υπονόμων. Ενδεχομένως ο δικηγόρος θα σου την φέρει, αυτός αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά, δεν θα ξαναβρεί δουλειά. Άρα η έννοια της Παιδείας είναι με τον τρόπο που υπηρετούμε την κοινωνία και εκεί πέρα χρειαζόμαστε σχολές παντού. Υπάρχουν παραδείγματα που επανειλημμένως έχω φέρει από άλλες χώρες που έχω ζήσει ότι το σχολείο δίνει ικανούς επαγγελματίες. Ένας ικανός επαγγελματίας είναι δημοκράτης αυτός που στηρίζεται στα χέρια του και όχι στο διορισμό έχει γνώμη. Έχει γνώμη και την παλεύει γιατί η δύναμή του είναι τα χέρια του και όχι η κομματική του τοποθέτηση.
Έχω ακόμη κάποια λεπτά για να μιλήσω, τώρα θα μπορούσα να το έλεγα, αλά Ψυχάρη, «έχω κάποια λεφτά», αλλά εν πάση περιπτώσει, να μην τρώω και το χρόνο. Τι πρέπει να γίνει; Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής να επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό. Δυστυχώς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία πίστεψαν στην ουτοπία του αρπαχτικού καπιταλισμού και εξ ου η κρίση του δικομματισμού και θα έλεγα ακόμη περισσότερο η κρίση η κοινοβουλευτική. Επενδύσαμε στον αρπαχτικό καπιταλισμό που είναι να τ’ αρπάξουμε και να μην κάνουμε τίποτα. Ας επενδύσουμε στους ανθρώπους οπότε αυτή η επένδυση σημαίνει και μια ειδική τεχνική γνώσης που μας χρειάζεται για να κάνουμε μια άλλη κοινωνία η οποία δεν θα είναι ιδεολογική, θα είναι διέξοδος από το αδιέξοδο.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Μετά τον ποιητικό λόγο του εξαιρέτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να αναφερθούμε σε πεζά πράγματα, τα οποία, όμως, κυρία Υφυπουργέ, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Κύριε Γρηγοράκο θέλω την προσοχή σας, γιατί ξέρω την ευαισθησία που σας διακατέχει γι’ αυτά που μόλις θα πω.
Κυρία Υφυπουργέ, υπάρχει μια προκήρυξη –θα την καταθέσω στα Πρακτικά- μνημείου, αδιαφάνειας και κατάπτυστης συμπεριφοράς της ελληνικής πολιτείας έναντι των νέων ανθρώπων. Είναι η προκήρυξη 1/302Μ/2008 και αφορά την πρόσληψη οκτακοσίων ενενήντα ανθρώπων στον Ο.Α.Ε.Δ. σε θέσεις τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ. Θα μου πείτε: «Τι συμβαίνει μ’ αυτή την προκήρυξη και πώς σας κίνησε το ενδιαφέρον να τη δείτε». Αγαπητοί συνάδελφοι, μου κίνησε το ενδιαφέρον να τη δω και τη διάβασα ολόκληρη και την έψαξα και θα σας πω γιατί. Διότι την είδα σε μια εφημερίδα τοπική, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», της Λάρισας καταχωρημένη σε τρία φύλλα, που σημαίνει κάτι αυτό το πράγμα: Χ κόστος σε όλες τις εφημερίδες.
Διαβάζω, λοιπόν, την προκήρυξη. Λέει, κυρία Υφυπουργέ -να μας απαντήσει ο κ. Βερναδάκης. ακούτε κύριε Γρηγοράκο έτσι;- το εξής: «Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης α) περίληψή της να δημοσιευτεί κλπ.». Ερώτημα πρώτο: γιατί δίνετε τόσες χιλιάδες ευρώ για καταχωρήσεις τέτοιους μεγέθους και δεν προχωρήσατε σε μία περίληψη της προκηρύξεως; Σας πήρε ο πλούτος απ’ τα μπατζάκια βέβαια, αφού έχετε τα είκοσι οκτώ δισεκατομμύρια κλπ., δεν θα σταθείτε τώρα σε τέτοια μικροέξοδα!
Κυρία Υφυπουργέ συνεχίζω, για να δείτε που οδηγείτε την ελληνική πολιτεία και πώς κοροϊδεύετε τους Έλληνες πολίτες. Ακούστε τώρα, εκλεκτοί συνάδελφοι, την αλήθεια. Κοιτάω και συνεχίζω παρακάτω την προκήρυξη του Ο.Α.Ε.Δ.. Κατ’ αρχάς ο κ. Βερναδάκης είναι εδώ; Μιλάμε για τον Ο.Α.Ε.Δ.. Είναι εδώ; Σας ρωτάω: Είναι εδώ;

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): (Δεν ακούστηκε).

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ τον βλέπω, αλλά μεγίστη απορία μου προκαλεί…..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, δεν μπορεί να γίνει τέτοιος διάλογος.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Προχωράω λοιπόν. Ακούστε, εκλεκτοί συνάδελφοι τώρα. Η προκήρυξη λέει –την έχω εδώ, θα την καταθέσω- «για τους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ», για όλους δηλαδή τους οκτακοσίους ενενήντα, «απαραίτητο προσόν η εμπειρία σε θέματα προώθησης της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργία σε υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.». Δηλαδή, γι’ αυτούς που ήδη εργάζονταν με οκτάμηνα, εννεάμηνα, ενδεκάμηνα, δεκαοκτάμηνα και μπήκαν στον Ο.Α.Ε.Δ. κατά τον γνωστό αναξιοκρατικό τρόπο, κάνουμε μια νομιμοφανή προκήρυξη και τους μονιμοποιούμε. «Δικά μας» παιδιά, «γαλάζια» γαρ. Τώρα τ’ άλλα τα παιδάκια που έδιναν τα παράβολα, για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του Ο.Α.Ε.Δ., απλώς μόνο σας πλήρωσαν. Φωτογραφικές διατάξεις για τα «δικά» σας παιδιά. Να χαίρεστε την επανίδρυση του κράτους, που έλεγε ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός σας. Μπράβο!
Συνεχίζω -δεν είναι μόνο αυτό το καταπληκτικό, δεν ορρωδούν προ ουδενός, δεν ντρέπονται πώς θα αντικρίσουν αυτές οι υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. το νέο άνθρωπο, τον άνεργο, που ψάχνει να βρει δουλειά και πάει στον Ο.Α.Ε.Δ.- με το εξής. Ακούστε, κύριε Γρηγοράκο, πάλι. «Οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού του Ο.Α.Ε.Δ. των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή». Δηλαδή, τη στιγμή που άλλα παιδιά του ελληνικού λαού, για να πάρουν γνώση της πληροφορικής, ADSL και άλλες γνώσεις πληροφορικής, δίνουν τετρακόσια, πεντακόσια, εξακόσιοι, χίλια ευρώ, οι «δικοί» μας απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής. Και δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζει το μνημείο αυτό ξεδιαντροπιάς της ελληνικής πολιτείας. Ντροπή, αίσχος και δυσωδία! Κοροϊδεύετε το νέο άνεργο και έρχεστε εδώ και λέτε διάφορα. Ακούστε τώρα. Ξέρετε πότε τελεσφόρησε ο διαγωνισμός αυτός; Μέσα σε είκοσι μέρες. Να σας πω άλλους διαγωνισμούς; Ο διαγωνισμός ΙΓ του 2004, αξιοκρατικός διαγωνισμός, γραπτές εξετάσεις, βγήκαν τα αποτελέσματα μετά από επτακόσιες πενήντα δύο μέρες. Τα αποτελέσματα νοσηλευτών ΤΕ, που τους περίμεναν τα νοσοκομεία για να φροντίσουν αρρώστους, έκαναν οκτακόσιες δεκατέσσερις ημέρες. Εδώ είκοσι μόνο μέρες. Όλα έγιναν ταχύτατα, διότι έπρεπε τα «δικά» μας παιδιά να «βολευτούν». Άρα, λοιπόν, πού είναι η αξιοκρατία, πού είναι η διαφάνεια, πού είναι η αντίληψη περί κοινωνικής συνοχής, πού είναι τα ωραία λόγια τα μεγάλα; Αυτά κάνατε.
Έχω και κάτι άλλο να καταθέσω επίσης, για να ντρέπεστε όταν το βλέπετε, τα ονόματα των αποτυχόντων. Τα παιδιά, δηλαδή, που πλήρωσαν το παράβολο ξέρετε, κύριε Γρηγοράκο, με τι αιτιολογία τα απορρίπτουν; Λόγος απόρριψης: «Έλλειψη εμπειρίας σε θέματα προώθησης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας σε υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.». Διότι αυτά τα παιδιά δεν ήταν στον Ο.Α.Ε.Δ., ήταν κάποια άλλα παιδιά που δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη, που δεν είχαν διασυνδέσεις, ήταν παιδιά του φτωχού λαού, που πήγαν να βρουν μια δουλίτσα και τους ενέπαιξαν. Τώρα πείτε ό,τι θέλετε για τον Ο.Α.Ε.Δ., πείτε ό,τι θέλετε για τις υπηρεσίες σας, πείτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ό,τι θέλετε, θα σας πουν και αυτοί ό,τι θέλουν. Αυτή όμως είναι πραγματικότητα.
Καταθέτω στα Πρακτικά την προκήρυξη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει στα Πρακτικά την προαναφερθείσα προκήρυξη, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ για την ανοχή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Χριστοφιλοπούλου έχει το λόγο να δευτερολογήσει για πέντε λεπτά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχήν εγκαλέστηκα από τον αξιότιμο συνάδελφο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και εγώ και δι’ εμού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δεν παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις. Θέλω να τον πληροφορήσω -και ας μην είναι πια στην Αίθουσα- μέσω των πρακτικών ότι όχι μόνο εγώ και όλοι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Επίσης, να σας πληροφορήσω ότι σήμερα η Κίνα εξήγγειλε πακέτο δημόσια επένδυσης, για να στηρίξει την οικονομία της που διολίσθησε στο 9%. Όχι μόνο, λοιπόν, παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για το διεθνές, όσο για το ευρωπαϊκό, όσο και για το εθνικό επίπεδο.
Και σήμερα το πρωί, όπως σας είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κ. Παπουτσής, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συζήτησε στενά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους πάνω σε μια πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την οποία ακούσαμε τις απόψεις τους, κατέθεσαν τις θέσεις τους, έγινε συζήτηση, έγινε διαβούλευση, όπως ένα κόμμα αξιόπιστο, ένα κόμμα υπεύθυνο ξέρει να κάνει.
Εκείνο όμως που είπα δεν ήταν ότι δεν υπάρχει διεθνής κρίση και ότι δεν κτυπάει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας λίγο πιο καθυστερημένα για λόγους που γνωρίζουμε και έχουν δει και τον Τύπο και τη δημοσιότητα, αλλά ότι πέρα από τη διεθνή κρίση υπάρχει μια κρίση η οποία έχει ένα brand name, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και το τεκμηρίωσα αυτό και εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι.
Κυρία Υφυπουργέ, μας κατηγορήσατε και με κατηγορήσατε για φανατισμό. Και εγώ θέλω να σας καλέσω, αν είμαστε όντως φανατισμένοι και λαϊκιστές όπως είπατε, να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις, τις οποίες δεν ακούσαμε για όσα τεκμηριωμένα και με έγγραφα –δεν ξέρω αν τα πήρατε στα χέρια σας- καταθέσαμε εδώ στη Βουλή και καθίσαμε και κάναμε ολόκληρη αναζήτηση, επεξεργασία. Δεν ήρθαμε να σας πούμε για τα επαγγελματικά του Ο.Α.Ε.Δ. έτσι, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς έγγραφα. Δεν σας άκουσα να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο. Και αν τελικά, όπως σας είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, όλα είναι καλώς καμωμένα στον Ο.Α.Ε.Δ., εγώ σας προκαλώ, κυρία Υφυπουργέ, να καταθέσετε εδώ στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων αυτό που αρνείστε στους Έλληνες Βουλευτές εδώ και πολλά χρόνια, τα ονόματα και τα κριτήρια όσων έχουν προσληφθεί σε STAGE εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλη την επικράτεια.
Εδώ και τώρα καταθέστε τα. Αλλά δεν θα τα καταθέσετε. Γιατί αρνείστε να μας τα καταθέσετε δι’ ερωτήσεων. Σε όλες τις ερωτήσεις μας, σε όλες τις επερωτήσεις αρνείστε πεισματικά επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα.
Για μία τελευταία προκήρυξη που ζητήσαμε τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, για τους τριακόσιους τριάντα με μπλοκάκι στο ΙΚΑ συγκεκριμένα, ήρθε η απάντηση από την Αρχή Προστασίας των Δεδομένων, ότι δεν είναι προσωπικά στοιχεία. Σας καλώ λοιπόν και με αυτή την τελευταία διαπίστωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να καταθέσετε τα στοιχεία στη Βουλή και να αποδείξετε στη Βουλή των Ελλήνων ότι εμείς είμαστε οι φανατισμένοι, εμείς είμαστε οι κομματικοί, εμείς είμαστε αυτοί που σας εγκαλούμε χωρίς στοιχεία.
Επίσης, όλα αυτά που μας είπατε δεν είναι καινούργια. Αναφερθήκατε όμως και σε ένα – δύο καινούργια, όπως το περίφημο εξάμηνο για άδεια μετά τη γέννα για αρκετές κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που θεσμοθετήσατε, που ήταν μόνο ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Και σας εγκαλέσαμε κι εμείς κι άλλα Κόμματα της Αντιπολίτευσης να ολοκληρώσετε αυτό το πλαίσιο προστασίας στο εξάμηνο.
Κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα –θα ήθελα να το ακούσετε αυτό, γιατί είστε μητέρα και ξέρω ότι προσωπικά μπορεί να σας ενδιαφέρει, για την Κυβέρνησή σας δεν ξέρω- αυτό το εξάμηνο με βάση τα στοιχεία που έχω εγώ στη διάθεσή μου δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Αντί λοιπόν να έρχεστε εδώ και να λέτε μεγάλα λόγια, γιατί τα μεγάλα λόγια αρέσουν παντού και σε όλους, δεν κοιτάτε μήπως εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται αυτό το μέτρο το οποίο θεσπίσατε; Και σας θυμίζω ότι ήταν αυτό το μόνο και άλλες δύο διατάξεις από τα εκατόν πενήντα άρθρα του νόμου καρμανιόλα του ασφαλιστικού που κάνατε για τις γυναίκες και για όλους τους εργαζόμενους που ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εφαρμόστε το λοιπόν. Εάν κάνουμε λάθος, ελάτε εδώ και τεκμηριωμένα πείστε μας ότι αυτό τεκμηριωμένα εφαρμόζεται από την Κυβέρνησή σας. Δεν εφαρμόζεται όμως, έτσι λένε τα στοιχεία μας.
Δύο ακόμη πράγματα, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω.
Το πρώτο αφορά την περίφημη ιστορία των ΙΕΚ. Δεν μπορεί να μας λέτε ότι στα ΙΕΚ όλα είναι καλά. Τα ΙΕΚ είναι κλειστά, δεν λειτουργούν και παίρνουν ωρομίσθιους καθηγητές με βάση τα προσόντα της πενταετίας. Δεν μας απαντήσατε.
Δεν μας απαντήσατε επίσης τι θα κάνετε με αυτούς τους μαθητές οι οποίοι είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Δεν σας ενδιαφέρει; Είμαστε φανατισμένοι κι εκεί; Κι εκεί σας φταίμε εμείς;
Κύριε Πρόεδρε, είναι φυσικό μία Κυβέρνηση η οποία έχει πολλά τα λόγια και λίγα τα έργα, να αρέσκεται στο να αναφέρεται για όλα το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αλλά ξέρετε, κάπου αυτό το παραμυθάκι με το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αρχίσει να σας τελειώνει. Κάνατε μία ομιλία είκοσι λεπτών από τα οποία τα δεκαοκτώ λεπτά ήταν για το τι έκανε το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εγώ σας πληροφορώ και τελειώνω:
Πρώτον, η ΣΑΕ του 2008 του Υπουργείου που αφορά και τον ΟΑΕΔ έχει υπογραφεί, κυρία Υπουργέ; Διότι πριν από δεκαπέντε ημέρες δεν είχε υπογραφεί.
Δεύτερον, υπάρχει πάγωμα των πληρωμών του ΟΑΕΔ από την COMMISSION αυτή τη στιγμή; Ναι ή όχι και πόσο πάγωμα; Είναι 7.000.000 ευρώ, ναι ή όχι; Απαντήστε μου. Και τα μεγάλα λόγια θέλουν και μεγάλες πράξεις και αποδείξεις.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΑ - ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά πρέπει να πω ότι έχω εκπλαγεί από την απάντηση της κυρίας Υφυπουργού, η οποία μας έχει συνηθίσει μάλλον σε μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους.
Σήμερα, κυρία Υφυπουργέ, είδαμε ότι αντί για απολογία ήρθατε εδώ να μας κάνετε παρατηρήσεις και χαρακτηρισμούς. Αντί για αυτοκριτική σε μία εποχή που ελληνικός λαός και κυρίως τα νέα παιδιά της πατρίδας μας βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής, ήρθατε για να ωραιοποιήσετε και να μας δηλώσετε ότι με εμμονή συνεχίζετε τις ίδιες πολιτικές. Αντί για την αλήθεια, ήρθατε για να συνεχίσετε να υποστηρίζετε πλασματικά στοιχεία όσον αφορά την απασχόληση και τη λειτουργία του ΟΑΕΔ.
Το ερώτημα, κυρία Υφυπουργέ, είναι, σήμερα που σας ακούει ο ελληνικός λαός, τι έχετε να πείτε στα νέα παιδιά που πραγματικά τα σπρώχνετε να πάνε στα ιδιωτικά ΙΕΚ; Γιατί δεν είναι αλήθεια βέβαια ότι λειτουργούν τα ΙΕΚ αυτή τη στιγμή. Τι έχετε να πείτε σε όλα τα εγκλωβισμένα τεσσεράμισι με πέντε χιλιάδες παιδιά από τη δική σα προχειρότητα στην αλλαγή του νόμου για την τεχνική εκπαίδευση το 2006; Τι έχετε να πείτε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ; Γιατί μιλήσατε για φανατισμό. Αλλά τι έχετε εσείς να τους πείτε για αυτό που ζουν καθημερινά και τι έχετε να πείτε στους ωρομίσθιους καθηγητές που αυτή τη στιγμή δεν τους αναγνωρίζετε καμία προϋπηρεσία; Τι έχετε να πείτε στους καθηγητές των ΙΕΚ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2007; Δεν έχετε τίποτα να πείτε, γιατί πολύ απλά, συνειδητά απαξιώνετε τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και τη δημόσια κατάρτιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιλογή αδιέξοδη, προχειρότητα, κανένα σχέδιο και ταυτόχρονα, όπως σε κάθε σας πολιτική έρχεστε να πριμοδοτήσετε τον ιδιωτικό τομέα.
Ακούσαμε προηγουμένως τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μας είπε ότι δεν έχουμε κατανοήσει την κρίση. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω κυρία Υφυπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας ζει μια τριπλή κρίση, κρίση από τα αποτελέσματα των επιλογών σας πέντε χρόνια, κρίση διεθνή, που δεν έχετε καμία δυνατότητα να τη χειριστείτε, όπως φαίνεται με τον κ. Αλογοσκούφη, που επί ένα μήνα παλεύει και εκλιπαρεί τις τράπεζες και πάνω από όλα κρίση κυβερνητική. Έχετε κρίση εσείς ως Κυβέρνηση, κρίση διακυβέρνησης και αυτό είναι τελικά το πρόβλημά μας σήμερα για την πολιτική σας και τον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Χάιδος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Κυρία Υφυπουργέ, στην αγόρευσή σας δεν είπατε αυτά που περίμενε ο κόσμος να ακούσει. Δεν μιλήσατε για τα θέματα τα οποία τέθηκαν στη σημερινή Ολομέλεια. Είπατε άλλα λόγια, μιλήσατε για άλλες χώρες, για άλλες εποχές, για άλλες κυβερνήσεις. Όμως, αυτά δεν δικαιολογούν τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εντάξεις άνεργων νέων στα προγράμματα STAGE. Θα το αλλάξετε αυτό; Αυτό είναι συγκεκριμένο. Και θέλουμε απάντηση. Δεν εξηγούν γιατί σχεδόν καταργήσατε τα προγράμματα κατάρτισης STAGE στον ιδιωτικό τομέα και τα εφαρμόζετε μόνο στο δημόσιο; Μήπως για να καλλιεργείτε προσδοκίες εξασφάλισης μονιμότητας μελλοντικής στο δημόσιο;
Δεν ξεκαθαρίζουν αυτά που είπατε για άλλες εποχές, με ποια κριτήρια γίνονται οι προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις και οι προαγωγές διδασκόντων στις σχολές του ΟΑΕΔ σήμερα. Γιατί δεν γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία; Γιατί κάποιοι που δούλευαν, απολύθηκαν για να τακτοποιηθούν οι ημέτεροι;
Δεν εξηγούν επίσης αυτά που είπατε γιατί μειώνονται οι μαθητές των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ. Δεν απαντούν γιατί οι απόφοιτοι των Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ δεν μπορούν να συνεχίσουν σε ανώτερη βαθμίδα τις σπουδές τους ή την κατάρτισή τους, όπως στα ΤΕΙ. Σε αυτά όλα που επερωτάσθε, δεν απαντήσατε. Δεν το κάνατε γιατί δεν μπορείτε. Γιατί όπως λέει ο λαός, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται. Εσείς αυτά που κάνετε, τα κάνετε για να ενισχύσετε την ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση και αυτό δεν μπορείτε να το μαρτυρήσετε, όμως, ο κόσμος τα βλέπει έστω κι αν δεν τα ακούει και τα καταδικάζει. Εξ’ ου και τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Και στρέφει πάλι τα βλέμματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτό δείχνουν άλλωστε οι ίδιες οι μετρήσεις. Κι εμείς έχουμε σχέδιο, όπως λέτε. Κι αν κάναμε κάποια λάθη στο παρελθόν, θα πάρουμε τα θετικά που γινόταν μέσα από κανόνες η επιλογή για τα προγράμματα STAGE, θα τα βελτιώσουμε, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο. Με την άδεια του Σώματος, γιατί όπως γνωρίζετε κύριε Γρηγοράκο, δεν υπάρχει δυνατότητα, για να πείτε κάτι σύντομο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, παραβιάζω τον Κανονισμό της Βουλής και ζητώ από τον Πρόεδρο την άδεια να σας πω δύο πράγματα για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στα πλαίσια της συγκυρίας της συγκεκριμένης.
Πολιτική, εκτός από πολλά άλλα πράγματα, είναι και η τέχνη της καθημερινότητας και της διαχείρισης των ανθρωπίνων σχέσεων. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία είστε μητέρα, είστε μία νέα Υφυπουργός Απασχόλησης, έχετε δει με ευαισθησία πολλά θέματα κι εγώ θα ήθελα να δείτε μερικών κοινωνικών ομάδων την ανεργία και να δώσετε λύσεις.
Υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες οι οποίες πραγματικά αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από τη φτώχεια. Υπάρχουν ειδικές ομάδες γυναικών οι οποίες έχουν παιδιά, έχουν χηρέψει, είναι διαζευγμένες. Υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες που περνάνε πολύ δύσκολα. Μπορείτε να βρείτε τη λύση σ’ αυτό το συγκεκριμένο χρονικό που η Ελλάδα δοκιμάζεται, η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται, η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και υπάρχει πραγματικά φτώχεια. Βιώνει ο έλληνας πολίτης πολλή μεγάλη φτώχεια. Γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες που τις ξέρετε εκ των προτέρων που περνάνε δύσκολα θα μπορούσατε να βρείτε κάποιο σχέδιο απασχόλησης ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τη μεγάλη κρίση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει η κυρία Υφυπουργός για τη δευτερολογία της.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ας ξεκινήσω λίγο από τον συνάδελφο, κύριο Γρηγοράκο. Ξέρω πράγματι και την δική του ευαισθησία. Είμαστε και από όμορους νομούς και γνωριζόμαστε και πολύ καλά. Θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να αδικούμε τις υπάρχουσες πολιτικές. Πολιτικές που δεν είναι και όλες καινούριες. Έχουν ξεκινήσει από το παρελθόν.
Υπάρχουν πολλά εργαλεία με τα οποία βοηθούνται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Όπως ξέρετε και το Υπουργείο μας έχει λάβει πολλά τέτοια μέτρα και για την στήριξη της γυναικείας απασχόλησης, για την τοποθέτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.
Νομίζω ότι στο μυαλό όλων μας είναι ότι με την εξέλιξη της κρίσης και με τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν θα μείνουμε σ’ αυτά που ήδη γίνονται αλλά πιστεύω ότι το σωστό είναι να παρακολουθούμε επιπλέον και να διαμορφώνουμε καινούρια εργαλεία και καινούριες πολιτικές. Τέτοια πρόθεση υπάρχει. Κανείς ο οποίος είναι στην Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει μια άλλη πραγματικότητα. Βεβαίως και τα εργαλεία μας πρέπει και να εκσυγχρονίζονται και να αλλάζουν και να μπορούν να ταιριάζουν με τις περιστάσεις της συγκεκριμένης περιόδου.
Εγώ πιστεύω και γι’ αυτό είναι και μεγάλη ανάγκη του κράτους, της κάθε Κυβέρνησης και μέσω των οργανισμών να έχει μια ανοιχτή σχέση και με τους κοινωνικούς εταίρους διότι μέσα από την πραγματική οικονομία αντιλαμβανόμαστε και ποιες είναι οι καινούριες ανάγκες. Δεν μπορούν άνθρωποι κλεισμένοι σε γραφεία να σχεδιάζουν ερήμην της πραγματικότητας.
Άρα, σ’ αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και ακούμε και προετοιμαζόμαστε και θα επιλέξουμε το κατάλληλη μείγμα των μέτρων και των μέτρων και των εργαλείων που θα χρειαστούν για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένες κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη και που βάλλονται στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.
Θα ήθελα επίσης να πω ορισμένα αποσπασματικά πλέον πράγματα γιατί νομίζω ότι τοποθετήθηκα. Και θεωρώ ότι αδικούμαι από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν λένε ότι δεν απάντησα και ότι εξάντλησα την ομιλία μου κατηγορώντας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ακριβώς το αντίθετο. Είπα ποιες θεωρώ ότι είναι οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στον ΟΑΕΔ, ποια είναι τα καινούρια βήματα που έχουν γίνει στον ΟΑΕΔ, ποιες είναι οι καινούριες πολιτικές που εφαρμόζουμε.
Άκουσα τον κ. Παπουτσή να λέει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προτάσεις. Εγώ δεν αντιλέγω. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να έχει προτάσεις. Καλό είναι αυτό. Να υπάρχουν καινούριες προτάσεις. Κανένας δεν μπορεί να μένει στατικός. Αλλά αναφερθήκατε στην δημιουργία ενός μείγματος πολιτικών που είναι κατά βάση ενεργητικές πολιτικές τις οποίες θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες στηρίζουμε και οι περισσότεροι: δηλαδή, για νέες θέσεις εργασίας, αυταπασχόλησης και κατάρτισης. Όλα αυτά τα εργαλεία υπάρχουν.
Εγώ επειδή ασχολούμαι κυρίως με τα εργασιακά σας διαβεβαιώ ότι κάθε μέρα προσπαθούμε στις δύσκολες καταστάσεις -βλέπω κάθε μέρα προβληματικές εταιρείες ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους- να δημιουργήσουμε με τα εργαλεία που υπάρχουν: των νέων θέσεων εργασίας, της επιδότησης για την δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης, καινούριας επιχείρησης, της κατάρτισης και της εξατομικευμένης προσέγγισης στην οποία επίσης αναφερθήκατε. Αυτό ήδη συμβαίνει από τον ΟΑΕΔ. Αυτά είναι πολύ καινούρια πράγματα που πιστεύω ότι βοηθούν πραγματικά έναν εργαζόμενο να βρει την κατάλληλη θέση εργασίας.
Βλέπω επίσης ότι υπάρχει και ανταπόκριση από την ίδια την αγορά. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε και νομίζω ότι το αντιμετωπίζουμε με πολύ καλό τρόπο τώρα, είναι ότι και η ίδια η αγορά έχει έρθει σε πολύ πιο στενή συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και πραγματικά μας δίνει θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί για να μπορούν να τοποθετηθούν άνθρωποι σε καινούριες θέσεις θα πρέπει να υπάρχει και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Συνεχώς μιλούμε για το δημόσιο αλλά η οικονομία είναι και έξω από το δημόσιο. Κατά κόρον έξω από το δημόσιο.
Να απαντήσω σε ένα κομμάτι που αφορά στην τεχνική εκπαίδευση. Ο ΟΑΕΔ έχει απορροφήσει 169 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΠΕΑΕΚ για την εκπαίδευση, για την δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και προσομοιώσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Και αυτό δείχνει την αναβάθμιση της εθνικής εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ σαν ένα στοιχείο.
Να πω στον κ. Παπουτσή ότι και ένα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζεται και το προωθούμε και το σκεφτόμαστε και για ευρύτερη εφαρμογή είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίπεδο απασχόλησης. Διότι η αλήθεια είναι ότι έχουμε φύγει όλοι από τις επιδοματικές πολιτικές. Αυτή τη στιγμή τι θέλει ο Έλληνας πολίτης; Θέλει να ξέρει ότι μπορεί να δουλέψει. Να μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μέσα στην αγορά εργασίας έστω και με βοήθεια η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν τριαντάμηνη μετατροπή -ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτός ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα μέσα σ’ αυτό το διάστημα πραγματικά να βάλλει ρίζες σε μια δουλειά. Και αν είναι καλός εγώ πιστεύω πως θα έχει μέλλον.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της προκήρυξης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ροντούλης εκδόθηκε βάσει του νόμου 3607/07 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή. Οι θέσεις καλύφθηκαν από ανθρώπους, από εξειδικευμένα στελέχη του ΟΑΕΔ που ήταν συμβασιούχοι 7 και 8 ετών.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εξειδικευμένοι 890;

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ. Υπάρχει τρόπος με τον οποίο μιλάμε. Άμα διαφωνείτε είχατε αρκετό διάστημα εδώ να μας πείτε.
Είναι συμβασιούχοι 7 και 8 ετών. Και βασίστηκε σε συγκεκριμένο νόμο. Αν είχατε διαφωνία ας μην ψηφίζατε ομόφωνα. Τότε μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, κύριε Ροντούλη. Όχι εκ των υστέρων.
Ειδική άδεια μητρότητας έχει ήδη εφαρμοστεί και πάνω από 10.000 γυναίκες σύμφωνα με στοιχεία που μου έδωσαν από τον ΟΑΕΔ έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Αναφέρεστε όλοι στο ότι είμαι μητέρα. Πράγματι, έχω ένα μωρό. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να παραμείνει ενεργή στον εργασιακό της βίο. Πάντα πιέζεται από αυτό το δίλημμα: να μείνω ή να φύγω και να επανέλθω μετά από κάποια χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας είναι ένα στήριγμα σε γυναίκες και μάλιστα σε γυναίκες που δεν είναι υψηλόμισθες. Είναι η μέση Ελληνίδα η οποία αισθάνεται ότι μπορεί να μείνει κοντά στο παιδί της και να μην βγει από την αγορά εργασίας.
Εσείς είστε άντρες εδώ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγει για 5 και 6 χρόνια. Εσείς κύριε Ροντούλη, έχετε τόσα παιδιά. Φύγατε ποτέ από την εργασία; Είχατε το δίλημμα να μείνετε σπίτι σας και να επανέλθετε μετά από μια δεκαετία; Όχι. Η σύζυγός σας είχε αυτό το δίλημμα ενδεχομένως.
Όσον αφορά στα STAGE, επειδή ακούγονται πάρα πολλά, ξέραμε όλοι ότι αυτός είναι ένα ευρωπαϊκός θεσμός. Δεν θέλω να σηκώσω τους τόνους γιατί έχει περάσει και η ώρα. Εγώ θέλω να θυμίσω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πριν από τις εκλογές του 2000 βγήκαν 100.000 προκηρύξεις με STAGE για νέα παιδιά χωρίς κανένα κριτήριο για το δημόσιο. Αν αυτό δεν λέγεται εμπόριο ελπίδας δεν ξέρω τι λέγεται. και λέτε τώρα ότι εκμεταλλευόμαστε τους νέους. Και είναι χωρίς κριτήρια και αδιαφανή…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Δεν ήταν χωρίς κριτήρια.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Σας παρακαλώ.
Και είναι ψέμα ότι εσείς μονιμοποιήσατε 5000 νέους το 1999 σε δήμους και νοσοκομεία με ολιγόμηνο STAGE; Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που είχε γίνει αυτό. Και ποια ήταν τότε τα κριτήρια και οι διαδικασίες;
Επαναλαμβάνετε μόνιμα ως επωδό το γεγονός ότι εμείς θέλουμε να σπρώξουμε τους φοιτητές, τους μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα ΚΕΚ και σε όλα αυτά. Κατ’ αρχάς θέλω να σας υπενθυμίσω ιστορικά –γιατί μπορεί να μην το θυμάστε όλοι- ότι η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΟΑΕΔ κατ’ αρχάς, των ιδιωτικών συμβούλων εργασίας έγινε με τον 2639/98. Θεσμοθετήσατε τον δανεισμό των εργαζομένων με τον 2956/01. Διασπάτε τον ΟΑΕΔ το 2001. Τότε μπήκαν τα θεμέλια για να μπορέσει και ο ιδιωτικός τομέας να μπει μέσα στην αγορά, μέσα στον τομέα της απασχόλησης.
Εγώ δεν βάζω χαρακτηρισμό. Εγώ απλώς λέω ότι είναι εντελώς άδικο και παραπλανητικό το να πείτε ότι το 2008 έρχεται αυτή η Κυβέρνηση να σπρώξει τους μαθητές στον ιδιωτικό τομέα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Μα, τι λέτε τώρα; ΄Ολα τα θεμέλια έχουν μπει επί των ημερών σας. Δεν λέω καν αν είναι καλό ή κακό, αλλά σαφώς εμείς τι πιστεύουμε; Ότι πρέπει αυτό που προσφέρει το δημόσιο να είναι αναγνωρισμένο, ποιοτικό, να μπορούν τα παιδιά να βρουν θέση εργασίας. Από κεί και πέρα όμως δεν πιστεύουμε και στην απόλυτη κλειστή αυτονομία. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης να σπρώξει τον κόσμο ώστε να φύγει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σε οποιαδήποτε βαθμίδα και με οποιαδήποτε μορφή και να επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα. Οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι είναι και ώριμοι και ότι μπορούν να κάνουν πολύ καλό κουμάντο και στις επιλογές και στην τσέπη τους και ξέρουν τι υπάρχει έξω και κάνουν επιλογή αναλόγως με τις δικές τους ανάγκες.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την κυρία Καλαντζάκου.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επί προσωπικού; Τι εννοείτε, κύριε Ροντούλη;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα κάποιες εξηγήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δεν είπε κάτι για εσάς η κυρία Καλαντζάκου. Άνοιξε μεν διάλογο, που δεν επιτρέπεται, αλλά δεν είπε κάτι προσωπικά για εσάς.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ το λόγο για ένα λεπτό για να κάνω μία κρίσιμη διευκρίνιση και με την ανοχή…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μόνο για ένα λεπτό, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ.
Κυρία Υφυπουργέ, έχω μπροστά μου την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παραθέτει μια σειρά νόμων από το 2007 και κάτω και μια σειρά αποφάσεων του Διοικητή του ΟΑΕΔ. Πείτε μου, σε ποιο νόμο αναφέρεσθε τον οποίο υπερψήφισε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καθιστάμενος συμμέτοχος σε αυτό το έγκλημα που έγινε με την προκήρυξη αυτή. Διότι δημιουργήσατε ψευδείς εντυπώσεις στην Αίθουσα. Ουδέποτε υπήρξε ομοφωνία από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς μπήκαμε στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2007. Αν δείτε το Φ.Ε.Κ., πείτε μου σε ποιο νόμο υπήρχε η συναίνεση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού γι’ αυτό το ανοσιούργημα που σας κατήγγειλα; Αυτό, για να μη δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η αλήθεια είναι πως μου έχει δημιουργηθεί και εμένα η απορία σχετικά με αυτά στα οποία προηγουμένως αναφέρθηκε ο κ. Ροντούλης. Η απορία μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί είναι πρωτοφανές σε ένα νομοσχέδιο να προσδιορίζονται τα κριτήρια προσλήψεων για ένα διαγωνισμό. Έχω την αίσθηση ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας καταθέσετε το συγκεκριμένο νόμο.
Αναφερθήκατε σε ένα νομοσχέδιο που αποκλείεται –τουλάχιστον απ’ όσο εγώ μπορώ να παρακολουθώ- να αναγράφει ότι τα προσόντα είναι ένα, δύο, τρία, τέσσερα, ξεκινώντας βεβαίως από την εμπειρία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ. Εντυπωσιάζομαι!
Όσον αφορά τη γενικότερη αναφορά της κυρίας Υφυπουργού θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι χάρηκα που δεν ακολούθησε την κατεύθυνση που χάραξε προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος, αφού κατήγγειλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει και δεν μπορεί να αντιληφθεί τις εξελίξεις όπως έρχονται από τη μεγάλη κρίση και αφού βεβαίως αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα θέματα τα οποία ήταν εκτός του θέματος της Επερώτησης, αποχώρησε από την Αίθουσα. Η κυρία Υφυπουργός έμεινε βεβαίως. Έμεινε για να μας πει και εκείνη ότι πράγματι εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί και δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο κάναμε την Επερώτηση. Τουλάχιστον, σε αυτό ήταν απολύτως σαφής.
Θέλω, λοιπόν, να επανέλθω και να τονίσω το λόγο για τον οποίο κάναμε την Επερώτηση αυτή σήμερα και τη συζητήσαμε στην Αίθουσα της Ολομέλειας. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει μια απάντηση προς τα 4,5 χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους, που παραπλανήσατε. Για ποιο λόγο τα παραπλανήσατε; Για ποιο λόγο επιτρέψατε να εγγραφούν στις Σχολές Μαθητείας, όταν γνωρίζετε ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα αυτά τα δύο χρόνια που θα περάσουν εκεί; Για ποιο λόγο παραπλανήσατε αυτά τα παιδιά;
Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν λειτουργούν σήμερα τα ΙΕΚ. Να σας πω εγώ; Διότι η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή τους για οργανωτικούς λόγους. Ποιοι ήταν οι οργανωτικοί λόγοι; Να προσληφθούν καθηγητές. Προκηρύχθηκαν θέσεις για καθηγητές, κύριε Πρόεδρε, αλλά μπήκε τεχνηέντως ένα προσόν: Βασική υποχρέωση να έχουν πέντε χρόνια προϋπηρεσία, εμπειρία πέντε ετών σε ΙΕΚ βεβαίως. Όλως τυχαίως την περίοδο δηλαδή που είναι η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση.
Αυτά είναι τα οργανωτικά προβλήματα τα οποία λύονται. Σε αυτά η κυρία Υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου και επιπλέον, επειδή προηγουμένως αναφερθήκατε, απαντώντας στις αιτιάσεις της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Χάιδου, σχετικά με την έκδηλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να στρέψει τον κόσμο στα ιδιωτικά ΙΕΚ, θέλω να πω γιατί σας παραξενεύει αυτό. Δεν είναι η συνολική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είναι η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης αυτήν την περίοδο σε όλους τους τομείς; Όπου υπάρχει ιδιωτικό και ταυτόχρονα υπάρχει και κάτι δημόσιο στρέφουμε την κατεύθυνσή μας και υποστηρίζουμε το ιδιωτικό, ενώ περιορίζουμε το δημόσιο. Αυτό κάνετε παντού. Το κάνατε στον τομέα των αερομεταφορών με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, το κάνατε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με το ξεπούλημα του Ο.Τ.Ε., το κάνατε στα λιμάνια με τις λιμενικές υπηρεσίες , το κάνετε και εδώ στην αγορά εργασίας. Όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, υπάρχει τέτοιο δίλημμα, υπάρχουν δύο χώροι –ιδιωτικός και δημόσιος τομέας- η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι: Ενισχύουμε τον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί λοιπόν εμείς δεν νομιμοποιούμεθα να ελέγξουμε την Κυβέρνηση και να μην πονηρευτούμε όπως θα πονηρευτεί ο κάθε Έλληνας πολίτης για ποιο λόγο ανακαλύψατε τα οργανωτικά προβλήματα τα οποία επιχειρείτε να λύσετε με καθηγητές οι οποίοι όλως τυχαίως έχουν προσληφθεί μόνο την τελευταία πενταετία; Και οι υπόλοιποι καθηγητές που έχουν δεκαπέντε χρόνια προσφοράς; Γιατί αυτοί πρέπει να μπουν στη λίστα των αναπληρωτών με μοριοδότηση την ίδια ακριβώς με αυτήν που θα έχουν και οι απόφοιτοι των σχολείων και των Πανεπιστημίων; Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σε αυτό απαντήσεις δεν παίρνουμε. Όμως, γι’ αυτούς τους λόγους εγκαλούμε την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο προσερχόμεθα εδώ. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε απαντήσεις.
Και επιπλέον, δεν μπορούμε εδώ να ακούμε επιχειρήματα του τύπου ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να αυξηθεί το μαθητικό δυναμικό. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω δικά μας στοιχεία, δηλαδή των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των ανθρώπων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις λειτουργίες του ΟΑΕΔ. Θα σας μιλήσω με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των μαθητών που επέλεξε τα επαγγελματικά λύκεια και τις επαγγελματικές σχολές για το σχολικό έτος 2007-2008 έφθασε τις 88.094, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το έτος 2001-2002 ήταν 123.835. Αυτό δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόθεση, έχει κατεύθυνση και έχει ενδιαφέρον για την αύξηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις Σχολές Μαθητείας και στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση; Ακριβώς το αντίθετο. Ας μη θυμίσω βεβαίως και τον αριθμό των καθηγητών. Εννιακόσιοι καθηγητές! Αυτοί δίδασκαν στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια του ΟΑΕΔ και τώρα είναι στον αέρα. Ουδείς ασχολείται μαζί τους! Ουδείς ενδιαφέρεται και κυρίως για εκείνους που είχαν μακρά προϋπηρεσία! Σήμερα στην ηλικία των σαράντα και των σαράντα πέντε ετών αντιλαμβάνεστε ότι είναι και εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μπαίνοντας σε μία λίστα στην οποία θα αξιολογηθούν μαζί με τους αποφοίτων των Πανεπιστημίων.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved