ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία Στυλιανίδη για την προσφορά του Ιδρύματος Τσάκου (Ουραγουάη) 12.11.08

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 12 Νοεμβρίου 2008

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σε επετειακή εκδήλωση του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Από τις ομηρικές περιπλανήσεις, μέχρι τις σημερινές διαδικτυακές διαδρομές, ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ανέκαθεν ανοικτός σε ξένα ερεθίσματα και πολιτισμικές επιρροές, έτοιμος να προσφέρει απλόχερα -αλλά και να δεχθεί- γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα άλλων ανθρώπων, χωρών και πολιτισμών.
 Αυτός ο αέναος διαπολιτισμικός διάλογος των Ελλήνων συνιστά και την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος, εκφράζοντας την οικουμενικότητα ενός πολιτισμού, που διαπνέεται από αξίες διαχρονικές και ανυπέρβλητες, με επίκεντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο.
Η διαρκής αναζήτηση και η πρόκληση της εξερεύνησης, που πάντοτε ενέπνεε τους Έλληνες, οδήγησε και τον Καπετάν Π. Ν. Τσάκο στο Μοντεβιδέο της μακρινής Ουρουγουάης, όπου «ανακάλυψε» έναν λαό λάτρη του αρχαιοελληνικού πνεύματος και πρόθυμο δέκτη κάθε στοιχείου σχετικού προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Κι επειδή στην καρδιά του κάθε σύγχρονου Οδυσσέα φωλιάζει πάντοτε η Ιθάκη, ο Π.Ν. Τσάκος δεν απετέλεσε εξαίρεση στην χορεία των σημαντικών Ελλήνων της διασποράς που μετασχημάτισαν τη φλόγα του νόστου σε δημιουργική δράση για τη διατήρηση των δεσμών με τη μητρόπολη: τον Μάρτιο του 1978 γεννήθηκε το «Ίδρυμα Τσάκου», το οποίο το 2002 μετονομάστηκε σε  Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», στη μνήμη της  πολυαγαπημένης μητέρας του Ιδρυτή, με αποστολή τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση των εκφάνσεων του αρχαίου,  του νεώτερου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ουρουγουάη και τη Λατινική Αμερική, γενικότερα.
Η πρωτοβουλία του Καπετάν Τσάκου έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ουρουγουανούς, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα το έργο του, συνεισφέροντας στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ισπανόφωνων λαών της μακρινής αυτής ηπείρου.
Πέραν της λειτουργίας του ως «πρεσβευτή» της χώρας μας στην Ουρουγουάη, το Ίδρυμα Τσάκου συμβάλλει καίρια στην ελληνόγλωσση διδασκαλία, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας - αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 3.000 μαθητές έχουν έλθει σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας χάρη στο Ίδρυμα -, ενώ παράλληλα από το 1992 έχει αναγνωρισθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης ως ο επίσημος φορέας για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης.
Το ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωφελές έργο του Ιδρύματος καλύπτει μία σειρά τομέων αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η ενασχόληση με τα ποικίλα προβλήματα του αποδήμου ελληνισμού, η χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές και καθηγητές, οι δωρεές και οι χορηγίες προς την Ελλάδα, η οικονομική ενίσχυση του έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., από την πλευρά του, συγχαίρει και χαιρετίζει εγκάρδια το πολυεπίπεδο έργο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία, που ενισχύει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός των συνόρων. Άλλωστε, η πολιτική για την πολυγλωσσία-γλωσσομάθεια-ελληνομάθεια-ελληνοφωνία βρίσκεται στην προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, εντασσόμενη οργανικά στη δέσμη των πέντε (5) θεματικών καινοτομιών, που διατρέχουν οριζόντια όλες τις βαθμίδες της Δια Βίου μάθησης. 
Βασική μέριμνά μας είναι η υποστήριξη των 2.500 σχολικών μονάδων του εξωτερικού με περίπου 2.400 εκπαιδευτικούς, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι από τον Σεπτέμβριο 2008 λειτουργεί στο Μπουένος Άιρες Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, που εποπτεύει και συντονίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε ολόκληρη τη Νότιο Αμερική και είμαι βέβαιος ότι θα έχει άριστη συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Εκτός από τη στήριξη της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε ομογενειακό επίπεδο για άτομα ελληνικής καταγωγής, εδώ και μερικά χρόνια, από το 2004-2005 και μετά, έχει αρχίσει κι ένα άνοιγμα προς τους μη ελληνόφωνους, μέσα από τη δημιουργία σχολικών μονάδων απευθυνόμενων στον τοπικό πληθυσμό, κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων.
Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των ελληνικών εδρών στο εξωτερικό, για την οποία από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 1.600.000 ευρώ. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται μόνο για έδρες της Νέας Ελληνικής, αλλά για έδρες της ελληνικής γλώσσας γενικότερα σε οποιαδήποτε μορφή της -αρχαία, μεσαιωνική, βυζαντινή, σύγχρονη-, καθώς και για έδρες ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής ιστορίας, επίσης διαχρονικά. Φέτος έχουμε προκηρύξει 53 θέσεις σε 53 διαφορετικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπου θα στείλουμε εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων. 
Τον τρίτο άξονα της προσπάθειάς μας αποτελούν τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας, τα οποία ρυθμίζονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και δίνουν τη δυνατότητα, σε όποιον ενδιαφέρεται ανά τον κόσμο, να έχει πιστοποιημένη τη γνώση της Ελληνικής σε επίπεδα: μέχρι πρότινος υπήρχαν τέσσερα επίπεδα, αλλά προσφάτως προχωρήσαμε στην ανάπτυξη έξι επιπέδων, ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να θεσμοθετηθεί και ένα έβδομο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι από το 1999 το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» έχει αναγνωρισθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Ελληνομάθειας για τους σπουδαστές από την Ουρουγουάη κι από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κυρίες και κύριοι,
Όλες αυτές οι επιμέρους δράσεις αποτελούν πτυχές μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αναγέννηση ενός σύγχρονου φιλελληνικού ρεύματος, χρήσιμου για την  εδραίωση της διεθνούς θέσεως της χώρας μας.  Αυτός είναι και ο κοινός μας στόχος με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», το έργο του οποίου αποτελεί έναν καθοριστικό κρίκο σε μία ευρύτερη αλυσίδα προσπαθειών, που πηγάζουν από την ουσιαστική αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και από την αναντίρρητη αναγνώριση της παγκόσμιας εμβέλειας του πολιτιστικού αγαθού, που ο ελληνισμός έχει προσφέρει στην οικουμένη.
Θέλω να συγχαρώ θερμά όλα τα μέλη του Ιδρύματος, και κυρίως την πρόεδρο, κ. Μαρία Τσάκος, και να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτή τη στοιχειώδη οφειλή προς τους μεγάλους προγόνους μας, οι οποίοι δίδαξαν στον κόσμο την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, θα είμαστε αμέριστοι συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σας. Επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 χρόνων δημιουργικής δραστηριότητας, σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στη συνέχιση της πολιτιστικής, πνευματικής, και κυρίως, εθνικής προσφοράς σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved