ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά στη Βουλή 6/12/08

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 5 Δεκεμβρίου 2008
     

 

Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  κας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά
στην προ ημηρεσίας συζήτηση στη Βουλή

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο έδωσε με επιγραμματικό, αλλά και πολύ περιεκτικό και συγκεκριμένο τρόπο, τόσο το μέγεθος της κυβερνητικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και το μέτρο της κυβερνητικής ευαισθησίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ δράσης για την απασχόληση. Διπλασιασμός του δώρου των Χριστουγέννων για 300.000 ανέργους, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα δοθεί από τις 15 Δεκεμβρίου.

Την άλλη εβδομάδα στο Υπουργείο θα παρουσιάσουμε και θα αναπτύξουμε λεπτομερώς, τόσο τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, όσο και την υπόλοιπη δέσμη των δράσεων που προχωρούμε, που υλοποιούμε στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα να επαναλάβω μια δήλωση που έκανα και προχθές και χθες και που θεωρώ ότι έχει ουσιαστική σημασία: Η κυβέρνηση εμμένει στην πλήρη και ποιοτική απασχόληση και δεν θα επιτρέψει, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, να διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις και να αλλοιωθεί ο κοινωνικός ιστός.

Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πια ότι βρισκόμαστε και εμείς αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ενέσκηψε στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Αυτό όμως  τη στιγμή μετρά, δεν είναι η περιγραφή της κρίσης.
Αλλά οι προετοιμασίες και οι πολιτικές  που έχουμε αποφασίσει   για την αντιμετώπισή της.
Και θα προχωρούσα και θα έλεγα και πώς μπορεί αυτή η κρίση να αποκτήσει και τα στοιχεία της ευκαιρίας !

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ήδη, από το καλοκαίρι, όταν άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί, ο τομέας της Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τέθηκε σε ετοιμότητα. Όλοι οι εποπτευόμενοι οργανισμοί.  ξεκινήσαμε μία ειδική συνεχή κυλιόμενη πανελλαδική έρευνα 
καταμέτρησης της ανεργίας και των παραμέτρων της μέσω του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης.
Συγκροτήθηκε Ομάδα Συντονισμού.
Σχεδιάσαμε  νέες δράσεις.
Επανασχεδιάσαμε και επαναστοχεύσαμε τις δράσεις  του Δ΄Κ.Π.Σ (ΕΣΠΑ) και των οργανισμών που τα υλοποιούν.
Και φυσικά όλα τα εθνικά μας προγράμματα.

Βασικές παράμετροι του όλου σχεδιασμού είναι η προστασία των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων:
► Οι  άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες.
► Και, βέβαια η θωράκιση της εργασίας.  Κυρίως στις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στην αυτοαπασχόληση που αποτελούν και το 93% της ιδιωτικής απασχόλησης.
► Και, τέλος, η ενίσχυση των τομέων που ενδέχεται να πληγούν και έχουν ένα «ειδικό βάρος» στην εθνική μας οικονομία.

Όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές, η μεταποίηση, το εμπόριο.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι αυτή η κυλιόμενη πανελλαδική έρευνα που, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται από όργανα του Υπουργείου Απασχόλησης, που είναι το Παρατηρητήριο για την Απασχόληση, δίνει ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα
Κατ’ αρχήν,  αυτή τη στιγμή δεν έχει αυξηθεί η ανεργία. Η ανεργία τους τελευταίους δύο μήνες είναι σε φυσιολογικά επίπεδα συγκρινόμενη με τα προηγούμενα χρόνια, και για την ίδια  περίοδο.

Δεύτερον, και κυριότερο: Δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί εξαίρεση, ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανεργία στην Ευρώπη . Όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Αντίθετα, ο τομέας των κατασκευών και συναφών επιχειρήσεων επηρεάζει στη Χώρα μας σημαντικά την ανεργία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω στη Βουλή τα όσα νέα έργα ξεκίνησαν να υλοποιούνται και προετοιμάζονται τις  όσες καινοτόμες διαδικασίες εφαρμόζονται, στον τομέα της εργασίας και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
► Κατ’αρχήν, σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, το σύνολο των ανέργων που αναζητά εργασία, όχι μόνο καταγράφεται αλλά δημιουργείται και Ατομικό Σχέδιο Δράσης για ένταξη ή επανένταξή του.
► Οι δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Απασχόλησης, μέσω των φορέων του, έχουν πλέον στοχευμένο χαρακτήρα σε επίπεδο πληθυσμιακό, χωρικό και κλαδικό.
Στόχος μας είναι η μέγιστη αποτελεσματικότητά τους, η εξασφάλιση πραγματικών ωφελημάτων για τους ανέργους και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη βιώσιμη παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα στοχευμένα προγράμματα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 45 ετών, τους νέους επιστήμονες, τις πολυμελείς οικογένειες, με τουλάχιστον τρία παιδιά, τις ευάλωτες ομάδες που απειλούνται με  κοινωνικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.
► Στα προγράμματα και τις δράσεις μας δίνεται πλέον έμφαση στην εναρμόνιση και την συμπληρωματικότητά τους με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. 
Παράδειγμα, η δράση επιχορήγησης πολύ μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων έως τριών ατόμων που υποστηρίζει τις ευάλωτες οικογενειακές επιχειρήσεις και δίνει ευκαιρίες απασχόλησης στους ανέργους.
► Για τη στήριξη των ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις, τον τελευταίο καιρό έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 30 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σε επίπεδο νομών ή κλάδων και στη χορήγηση ειδικών, έκτακτων βοηθημάτων.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αρκαδίας, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Έβρου, Κοζάνης, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας. Στη Νάουσα και την Πρέβεζα.
► Θεσπίσαμε δράσεις και προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους και νεαρά παραβατικά άτομα.
Εξασφαλίζουμε  την εργασία  ανέργων που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1500 ένσημα και μέχρι 5 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους καταρτίζοντας το πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης».
► Εφαρμόσαμε πιλοτικά και θα εφαρμόσουμε γενικότερα, όπως το ακούσατε και από τον Πρωθυπουργό, το μέτρο μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης επιμηκύνοντας την χορήγησή του έως και 36 μήνες. Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για τη μετατροπή των παθητικών πολιτικών σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Για την αναβάθμισή του μάλιστα σχεδιάστηκε και υλοποιείται ήδη από τον Ιούνιο ειδικό πρόγραμμα για τη προώθηση στην απασχόληση 20.000 επιδοτούμενων ανέργων, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες άνω των 45 ετών και τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Με το ίδιο πρόγραμμα παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους να προσλάβουν τον ΠΡΩΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ τους.
► Για την άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, αναπτύξαμε το θεσμό των Προγραμματικών Συμβάσεων Εγγυημένης Απασχόλησης.
Με αυτό το ειδικό, αναπτυξιακού χαρακτήρα πρόγραμμα και με προγραμματικές συμβάσεις  με μεγάλες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων, ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις καταρτίζουμε, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε ειδικά προγράμματα κατάρτισης, προσανατολισμένα στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
► Τα προηγούμενα 4 χρόνια περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν καταρτιστεί, στο πλαίσιο της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
►Έχουμε θέσει τις πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και των νέων σε πρώτη προτεραιότητα.
► Υλοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης υπέρ των γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε κατηγορίες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.
Με την πρόσφατη Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση αναβαθμίστηκε η προστασία για τις μητέρες:
► Καθιερώθηκε ειδική άδεια μητρότητας 6 μηνών επιπλέον της 2μηνης άδειας κύησης και της 2μηνης άδειας λοχείας που δίνει το ΙΚΑ.
Χορηγείται στις μητέρες, από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα αυτό, μηνιαίο ποσό, ίσο με τον κατώτατο μισθό όπως αυτός ορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Και βέβαια η εργοδοτική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης της εργαζομένης.
► Για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιχορηγούμε νέους επιστήμονες:  Γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς προκειμένου να τους βοηθήσουμε στα πρώτα βήματα της επιστημονικής καριέρας τους.
► Πριν λίγο καιρό, ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε και του χρόνου, ένα νέο πρωτότυπο πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο όλοι οι νέοι ηλικίας 16-25 ετών που τελειώνουν ή εγκαταλείπουν το σχολείο και δεν συνεχίζουν στο εκπαιδευτικό σύστημα θα έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματικής επιμόρφωσης για να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα «ΜΙΑ ΑΡΧΗ, ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» αφορά 40.000 νέους, που έχουν και ασφαλιστική κάλυψη.
► Εκτός από τις τομές αυτές, κρίσιμη αλλαγή ήταν και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Με απόφαση της κυβέρνησης το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2007 μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2008 κατά 30% περίπου.
Από το 2008 το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα παρακολουθεί πλέον σταθερά τις συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο των Εθνικών Συμβάσεων ενώ καθιερώνεται η καταβολή σε όλους τους ανέργους προσαύξησης 10% για κάθε προστατευόμενο παιδί. Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 430,75 ευρώ.
► Συνολικά σήμερα χορηγείται  επίδομα ανεργίας κάθε χρόνο σε περίπου 300.000 ανέργους, ύψους άνω των 700 εκ. ευρώ.
► Κάθε χρόνο, χορηγείτε οικογενειακό επίδομα σε 350.000 εργαζομένους και εποχικό επίδομα σε περίπου 150.000 εργαζομένους .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η διεθνής οικονομική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην χώρα μας. Στην πραγματική οικονομία. Στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, και αυτό πρέπει να το τονίσω, η διεθνής αυτή συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας έτοιμη.

Βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η αποφυγή πανικού και σπασμωδικών κινήσεων. Ανεύθυνες φημολογίες, ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις, κινδυνολογία για επερχόμενη καταστροφή, αναληθείς πληροφορίες για μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες δημιουργούν αρνητικό κλίμα και υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

Η δημοσιονομική σταθερότητα, οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που συνδέονται πλέον και με την αύξηση της απασχόλησης και τη  σταθερή μείωση της ανεργίας συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που λειτουργούν ως απάντηση στις νέες διαφαινόμενες προκλήσεις.
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. Με στοχευμένες δράσεις και συντονισμένα μέτρα θα ανταποκριθούμε θετικά στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα : Ότι δεν θα δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε παράνομες απολύσεις και καταχρηστική καταφυγή σε διαθεσιμότητες. Αντίθετα, εντείνουμε τους ελέγχους με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Βρισκόμαστε στο πλευρό και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να τους στηρίξουμε στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Και αυτό ας εκληφθεί και σαν απάντηση σ’ όσους προσπαθούν με πρόσχημα, με πρόφαση την Οικονομική κρίση να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, να κλονίσουν την σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τους εργαζόμενους.

Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι υπερεπαρκής για να τα αντιμετωπίσουμε  όλα:
Υπάρχει ο νόμος 3198 του 1955. Και βέβαια, ο πιο πρόσφατος του ΠΑΣΟΚ, ο 2639 του 1998. Ο νόμος αυτός του  τότε υπουργού Εργασίας, κ. Παπαϊωάννου. Στο άρθρο 2 επιτρέπει συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για όλα τα σχετικά εργασιακά θέματα που μπορούν να προκύψουν σε μία  επιχείρηση.
Δεν χρειάζονται λοιπόν νέοι νόμοι.
Δουλειά χρειάζεται και νέες θέσεις εργασίας. Η Αγορά είναι μια μηχανή. Για να λειτουργήσει χρειάζεται περισσότερο και όχι λιγότερο καύσιμο.
Σας διαβεβαιώνω ότι, τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως άλλωστε και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και θα την κερδίσουμε.

Ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved