ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο γαλλικό κανάλι France 24 11/12/08

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, 11 Δεκεμβρίου 2008

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ  «FRANCE 24»

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Ασφαλώς και είμαι ιδιαίτερα ταραγμένος και ανήσυχος για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη χώρα μου. Ένας νέος δολοφονήθηκε και αυτό αποτελεί τμήμα μιας κοινωνικής αντίδρασης, θα έλεγα μάλιστα μιας κοινωνικής έκρηξης, η οποία αναμφισβήτητα έχει βαθύτερα αίτια. 
Έχω ζητήσει την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης, όχι σήμερα, αλλά επανειλημμένα εδώ και αρκετούς μήνες, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει βαθύνει τις ανισότητες, χειριζόμενη μια σειρά θεμάτων, όπως η διαφθορά, με πολύ άσχημο τρόπο. Ο βαθμός διαφθοράς που υφίσταται στα υψηλότερα κλιμάκια διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά υψηλός, με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει υποσκάψει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση και την υγεία της χώρας μας.
Είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχει αρκετή κοινωνική αναταραχή και αδικία. Και αυτό με ωθεί να υποστηρίξω ότι χρειαζόμαστε νέα ηγεσία. Ειδικά σήμερα, χρειαζόμαστε νέα ηγεσία, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Χρειαζόμαστε επίσης σταθερή κυβέρνηση, η οποία να έχει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και να του εμπνέει την αξιοπιστία που έχει απωλέσει η σημερινή κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Ως νέος, έζησα στην εποχή της δικτατορίας, η οποία εξουθένωσε τον Ελληνικό λαό. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Πιστεύω ότι, στα πλαίσια της κρίσης αυτής και των προβλημάτων με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι, χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή στα κοινά. Πρέπει να δώσουμε στην ελληνική νεολαία φωνή, ώστε να κατανοήσει ότι υπάρχει προοπτική για αυτή τη χώρα. Η νεολαία μας πρέπει να καταλάβει ότι μπορούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα όπως εκείνη του παρελθόντος, μια Ελλάδα όπως εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο, μια Ελλάδα που κινείται και αξιοποιεί τις δυνάμεις της: την πράσινη οικονομία, την παρακίνηση του λαού, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, την δημιουργία ποιοτικών τουριστικών προορισμών και την οικοδόμηση μιας οικονομίας, με γνώμονα το περιβάλλον και την παροχή υπηρεσιών.
Αυτή την Ελλάδα, μπορούμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που έχουμε προκαλέσει έκπληξη στην υφήλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Κατ΄αρχήν, έχουμε απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις. Έχουμε οργανώσει ουκ ολίγες διαδηλώσεις, τις οποίες αποκαλούμε «διαδηλώσεις κατά της βίας, χωρίς βία» για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι το θέμα δεν είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Πρόκειται για συσσωρευμένη αντίδραση, κατά τους τελευταίους μήνες, ή ακόμα και κατά τα τελευταία έτη.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε αποφασιστικότερη στάση, εάν οι υπουργοί αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και παραιτούνταν, όχι μόνον στην συγκεκριμένη περίπτωση για τον θάνατο του παιδιού, αλλά και για πολλά άλλα θέματα, που άπτονται της διαφθοράς και της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, πιστεύω ότι ο κόσμος θα έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Σήμερα, υφίσταται έλλειψη εμπιστοσύνης και οργή μεταξύ των νέων. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μόνο με ειρηνικά μέσα και φυσικά αυτό επιδιώκουμε και πράττουμε ως αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Το προσωπικό μου υπόβαθρο είναι εντελώς διαφορετικό. Ο παππούς μου είχε φυλακιστεί έξι φορές κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο πατέρας μου εξορίστηκε και φυλακίστηκε δύο φορές. Πολεμήσαμε για την δημοκρατία. Έζησα τη ζωή μου, ως μέλος μιας οικογένειας που είχε υποστεί διωγμό.
Αυτή είναι η ιστορία μου, που με οδήγησε να παλέψω για τη δημοκρατία και για μια κοινωνική Ευρώπη, μια κοινωνική Ελλάδα, μια πράσινη οικονομία και μια Ευρώπη φιλικότερη προς το περιβάλλον.
Νομίζω ότι οι απόψεις μας είναι εξαιρετικά σαφείς και ότι για μας η Ελλάδα πρέπει να είναι βαθιά δημοκρατική, βαθιά κοινωνική και πράσινη. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα, που εμπνέει εμπιστοσύνη στο λαό της, μια Ελλάδα, με μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να εδραιώσει το νόμο και τη δικαιοσύνη.
Αυτό λείπει από την Ελλάδα σήμερα και αυτό αντιπροσωπεύουμε. Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή αυτή.
Και δεν το λέω αυτό για κομματικούς λόγους. Το λέω, γιατί βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση στην Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται νέα καθοδήγηση και προσανατολισμό. Αυτόν τον προσανατολισμό οφείλουμε να αναλάβουμε, εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας, με βαθιά αίσθηση ευθύνης, ώστε να βγάλουμε την χώρα μας από την κρίση.
Δεν νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας απωλέσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, δύναται να φέρει σε πέρας το έργο αυτό. Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε όλο και βαθύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Το κριτήριο καταλληλότητας για την διακυβέρνηση της χώρας είναι εάν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και εάν ο Ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται.
Ο Ελληνικός λαός έδωσε σε αυτή την κυβέρνηση μια δεύτερη ευκαιρία. Παρ΄όλα αυτά, μόλις ένα χρόνο αργότερα, αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση ίσως των τελευταίων τριάντα ετών. Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή.
Την απόφαση, θα τη λάβει ο Ελληνικός λαός. Και φυσικά, θα κριθούμε με γνώμονα τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω ωστόσο ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα για την Ελλάδα.
Προκαλέσαμε έκπληξη, το επαναλαμβάνω, στην υφήλιο, όταν οργανώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους δείξαμε τι χώρα μπορούμε να είμαστε και πιστεύω ότι μπορούμε να το επαναλάβουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Η διαφθορά, καταρχήν, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο σε πολλές κυβερνήσεις. Το ερώτημα είναι αν έχουμε υποθέσεις διαφθοράς, ή διεφθαρμένη κυβέρνηση.
Δυστυχώς, σήμερα, ο τρόπος χειρισμού των φαινομένων διαφθοράς οδηγεί τον λαό στο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, και ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα.
Σε αυτό οφείλεται και η κατάρρευση της αυτοπεποίθησης του Ελληνικού λαού. Λυπάμαι που λέω κάτι τέτοιο για τη χώρα μου, αλλά αυτό που επίσης λέω είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Αυτή είναι μια διαφορετική Ελλάδα. Και θα φροντίσουμε, τόσο για χάρη του Ελληνικού λαού, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, να φέρουμε στο φως μια άλλη, πολύ πιο αξιόπιστη Ελλάδα, με διαφάνεια.
Έχουμε εξάλλου καταστήσει σαφές, στα πλαίσια της πολιτικής του κόμματός μας, ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζουμε τα λάθη μας. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, ως ηγέτης αυτού του κόμματος, με στόχο να οδηγήσω τη χώρα μου σε ένα νέο δρόμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved