ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Ε. Χριστοφιλοπούλου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 27/1/09

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, 27 Ιανουαρίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τo Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2009, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά τις αποκαλύψεις του ΠΑΣΟΚ, για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις 60.000 ανέργων στο Δημόσιο και την επιλεκτική έκτακτη επιδότηση με 1.000 ευρώ, χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, έρχεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2009 του ΟΑΕΔ, να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μας για κομματική εκμετάλλευση των ανέργων από την κυβέρνηση.

Καταρχήν, δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση, πόσο μάλλον συναίνεση, με τους κοινωνικούς εταίρους που χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ. Αντίθετα, έχει καταγραφεί η έντονη αντίθεσή τους σε βασικά σημεία, καθώς πολλές προβλέψεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου, εξυπηρετούν μόνο την κυβερνητική διάθεση για παροχές προεκλογικού χαρακτήρα.

Σε μια εποχή επερχόμενης κρίσης, όπου οι προβλέψεις για την ανεργία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, αντί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανέργων και να στηρίξει πραγματικά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα μειώσουν τον κίνδυνο, επιδίδεται σε πλειοδοσία ρουσφετιών, για λογαριασμό και κατ’ εντολή  της κυβέρνησης.  Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2009, υπάρχουν γκρίζα σημεία, κάποια από τα οποία αναδίδουν έντονη ρουσφετολογική οσμή:

• Μετά την επέκταση στο Δημόσιο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης (με την τροπολογία που προσπάθησε να περάσει νύχτα η κυβέρνηση και αφορά 60.000 άτομα, χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια), ο ΟΑΕΔ επεκτείνει και το διάστημα εφαρμογής αυτού του μέτρου από 1 έτος που ίσχυε μέχρι σήμερα, σε 36 μήνες! Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί απλώς να «βολέψει» τους «ημέτερους», και να δημιουργήσει άλλη μια νέα γενιά συμβασιούχων β’ κατηγορίας στο Δημόσιο, αλλά και να διαμορφώσει δύο κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων: όσοι «αρεστοί γαλάζιοι» μπουν στο πρόγραμμα θα επιδοτούνται για 36 μήνες, οι λοιποί άνεργοι για μέχρι 12 μήνες. Αν πάλι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει για όλους το επίδομα ανεργίας σε 36 μήνες, τότε γιατί δεν βγαίνει να το ανακοινώσει;

• Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ (σελ.23) αναφέρεται ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2008 επιδοτήθηκαν περίπου 200.000 άνεργοι. Σε αυτούς θα πρέπει ακόμη να προστεθούν και περίπου 200.000 μη επιδοτούμενοι άνεργοι. Αυτό μας δημιουργεί δύο βασικά ερωτηματικά: Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των 60.000, που σκοπεύει η κυβέρνηση να τοποθετήσει στο Δημόσιο; Μήπως τελικά, με όλες αυτές τις πρόχειρες και ρουσφετολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και τα περιορισμένα μέτρα του ΟΑΕΔ,  δημιουργούνται άνεργοι πολλών ταχυτήτων, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σταθερά έξω από το δίχτυ προστασίας της Πολιτείας;

• Ειδικά για τον τουριστικό τομέα, που αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο από την επερχόμενη κρίση, προβλέπει την υλοποίηση ειδικού προγράμματος για τη διατήρηση του προσωπικού των τουριστικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων, που λειτουργεί εποχικά, μέσω «ειδικής προσαρμογής» του επιδόματος απασχόλησης (σελ 10). Αυτό το μέτρο είναι ουσιαστικά εμπαιγμός των περισσότερων από 100.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται λειτουργούν εποχικά (δηλαδή κλείνουν το Νοέμβριο), οπότε δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να συνεχίσουν να απασχολούνται σε αυτές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δώρο-άδωρον προς τους εργαζομένους, την ώρα που δεν έχει γίνει καμία εξαγγελία εκ μέρους της κυβέρνησης, για να καλυφθεί το αίτημά τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ενόψει της οικονομικής κρίσης.


Επιπλέον, κατά τη Συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκτός από τη συζήτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΟΑΕΔ για το 2009, επίκειται η ανακοίνωση 5.000 νέων θέσεων Stage σε Νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας. Πιστή στην επικίνδυνη τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αυξάνει τις στρατιές των υποαμειβόμενων κομματικών ομήρων στο Δημόσιο, χωρίς να βοηθά ούτε τους ίδιους τους ανέργους ούτε το κράτος Πρόνοιας.  Πρόκειται για μια ακόμη παραποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Stage, όπου οι  άνεργοι καλούνται να καλύψουν τα οργανικά και λειτουργικά κενά του Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει προσλήψεις εδώ και πέντε χρόνια. Με την τακτική αυτή, βγαίνουν όλοι χαμένοι: από τη μια, οι άνεργοι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκτούν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην πραγματική αγορά εργασίας και, από την άλλη, το κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν επενδύει σε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, με εκπαιδευόμενους που διαρκώς εναλλάσσονται, χωρίς ευθύνες και αρμοδιότητες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον ΟΑΕΔ, που με την ενθάρρυνση και ανοχή της κυβέρνησης έχει καταστεί άντρο ανομίας, φαυλοκρατίας και ρουσφετιού, ενώ όσοι δεν είναι αρεστοί στη διοίκησή του διώκονται και τρομοκρατούνται.
Ο ρόλος του ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων, και την επανένταξη στην πραγματική εργασία θα μπορούσε να είναι πολύτιμος, ευτελίζεται όμως για εξυπηρέτηση μικροκομματικών πελατειακών σκοπιμοτήτων. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανέργους, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και να καταστήσουμε τον ΟΑΕΔ αξιόπιστο φορέα ενεργών πολιτικών απασχόλησης, που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων ανέργων και επιχειρήσεων. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση είναι άβουλη και ανίκανη να το πράξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved