ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση αεροδρομίων
 

 

Αθήνα 7.3.2013, 13:25

Σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αυτό στοχεύει:
• Να αποσταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα.
• Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Στην μετατροπή των αεροδρομίων από απλές πίστες προσγείωσης - απογείωσης που είναι σήμερα σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης, με πρόσθετες εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.
• Στην στήριξη του τουρισμού, εφόσον τα αεροδρόμια αποτελούν την πύλη εισόδου στην χώρα και θεμελιώδη άξονα της τουριστικής μας πολιτικής.
• Στην βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών στο κοινό, κάτι που αναμένεται να αυξήσει και την επιβατική κίνηση, προς ενίσχυση  των Ελλήνων και ξένων αερομεταφορέων.
• Στην αποτελεσματικότερη σύνδεση με όλες τις περιοχές της χώρας και ιδίως τις νησιωτικές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, αλλά θα παραχωρήσει τη χρήση τους σε ιδιώτες. με διαγωνισμό και με μακροχρόνιες συμβάσεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να γίνει αυτό,  τα αεροδρόμια ομαδοποιούνται σε δύο συστάδες, προκειμένου να αξιοποιηθούν ευχερέστερα και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία, τόσο εκείνων που είναι υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όσο και των άλλων. Από την πλευρά τους, οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την  εμπορική λειτουργία και τη διαχείριση

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο επιχειρείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ως προς τις αρμοδιότητες, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ, και αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -που ξεκίνησε με το ν. 3913/2011- κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων προβλέπει ότι η ΥΠΑ θα διαθέτει τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες, π.χ. σχετικά με την ασφάλεια,  το νέο σύστημα ελέγχου ποιότητας κ.λπ. Επιπλέον, αποκτά την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής, γίνεται ένας "οικονομικός ρυθμιστής", μέσω της ήδη συσταθείσας σχετικής ανεξάρτητης διεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, η "Εποπτική Αρχή για τα Αερολιμενικά Τέλη" της ΥΠΑ, όπως λέγεται:
α) θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων ως προς τα εφαρμοζόμενα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια που θα αξιοποιηθούν και
β) θα ελέγχει τη συμμόρφωση του ιδιώτη επενδυτή προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που θα καθορίζεται από τις συμβάσεις.

Προς εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΥΠΑ, καταργούνται ή συγχωνεύονται με το νόμο,  10 Διευθύνσεις και 14 Τμήματα της Υπηρεσίας. Επίσης, για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και απρόσκοπτης λειτουργίας, η ΥΠΑ θα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης των αεροδρομίων μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών.

Από εκεί και πέρα, για τα αεροδρόμια, που: είτε δεν έχουν περιληφθεί εξ αρχής στις συστάδες προς αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, είτε δεν θα επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης τους, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη διαχείρισή τους θα αναλάβει, μία νέα εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο: η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔΙΠΑ).

Η νέα εταιρεία, θα στελεχωθεί από αποσπασμένους υπαλλήλους της ΥΠΑ και θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν θα είμαστε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή 3 μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας παραχώρησης.

Η  ΑΕΔΙΠΑ θα έχει αρχική διάρκεια 20 έτη με δυνατότητα επέκτασης. Σε δεύτερο χρόνο, και με στόχο να διατηρήσει την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία των αεροδρομίων, θα μπορεί να παραχωρήσει τη Διοίκηση και λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα, με τη σύναψη Σύμβασης παραχώρησης της Διοίκησης και Διαχείρισης.

Η εταιρία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα χρηματοδοτηθεί από:
α) τα έσοδα από την χρήση που θα καταβάλλον οι αεροπορικές εταιρίες
β) τα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της
γ) τα έσοδα από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια , η χρήση των οποίων έχουν δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές.

Ακολουθούν: α) το κείμενο της συνέντευξης Τύπου του κ. Χατζηδάκη, β) το σχέδιο νόμο γ) η διϋπουργική απόφαση και δ) η παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΣ για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια (στο συνημμένο αρχείο).

 

Συνέντευξη Τύπου (περιληπτική): "Αξιοποίηση Περιφερειακών Αεροδρομίων και Αναδιοργάνωση ΥΠΑ"
Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη
Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή πρωτοβουλία μας εντάσσεται και αυτή, στη συνολική προσπάθεια για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Δεν θα κουραστώ να τονίζω πως οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, δεν γίνονται μόνον για ταμειακούς λόγους.

Γίνονται πρωτίστως για αναπτυξιακούς λόγους. Διότι οι επενδύσεις που συνεπάγονται, ενισχύουν την απασχόληση, αλλά και δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας μέσω νέων συνεργασιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της Cosco, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard στον Πειραιά.

Αυτή η αντίληψη πρέπει να ενισχυθεί.

Σε αυτό αποσκοπεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα περιφερειακά αεροδρόμια και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, που  παρουσιάζουμε και  καταθέτουμε προς ψήφιση.

Βασισμένη σ' αυτό το πλαίσιο, θα μπορέσει να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία της αξιοποίησής  τους από τον ιδιωτικό τομέα,
μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για μια διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά ταυτόχρονα συνιστά μια πολύ διαδομένη και επιτυχημένη πρακτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Σημειώνω μάλιστα πως πρόσφατα η Πορτογαλία αξιοποίησε αποτελεσματικά όλα της τα αεροδρόμια.

Με τη στρατηγική μας αποσκοπούμε:
• Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να στείλουμε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις
• Να μετατρέψουμε τα αεροδρόμιά μας από απλές πίστες προσγείωσης-απογείωσης που είναι σήμερα σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης, με πρόσθετες εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.
• Να στηρίξουμε τον τουρισμό, εφόσον τα αεροδρόμια αποτελούν την πύλη εισόδου στην χώρα και θεμελιώδη άξονα της τουριστικής μας πολιτικής.
• Να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο κοινό, αυξάνοντας έτσι και την επιβατική κίνηση, προς ενίσχυση  των Ελλήνων και ξένων αερομεταφορέων
• Να συνδέσουμε αποτελεσματικότερα όλες τις περιοχές της χώρας και ιδίως τις νησιωτικές.

Για τους λόγους αυτούς, ολοκληρώνουμε σήμερα τον προγραμματισμό μας, όπως τον είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες.

Έτσι λοιπόν:
Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, αλλά θα παραχωρήσει τη χρήση τους με διαγωνισμό, σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Για να γίνει αυτό,  τα αεροδρόμια ομαδοποιούνται, δημιουργώντας δύο συστάδες, προκειμένου να αξιοποιηθούν ευχερέστερα και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία, τόσο εκείνων που είναι υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όσο και των άλλων.

Εξυπακούεται πως διατηρούμε όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Με τις σημερινές ρυθμίσεις που προωθούμε,  ξεκαθαρίζει και νομοθετικά το τοπίο ως προς τις αρμοδιότητες, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ.

Καταρχάς, ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -που ξεκίνησε με το ν. 3913/2011- κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων προβλέπει ότι:
- από τη μία πλευρά, η ΥΠΑ θα διαθέτει τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες, π.χ. σχετικά με την  η ασφάλεια,  το νέο σύστημα ελέγχου ποιότητας κλπ.
-και από την άλλη, οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την  εμπορική λειτουργία και τη διαχείριση.

Επιπλέον, η ΥΠΑ, ενισχύεται και αποκτά την αρμοδιότητα, να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής- γίνεται ένας “οικονομικός ρυθμιστής”, μέσω της σχετικής ανεξάρτητης διεύθυνσης της, που έχουμε ήδη συστήσει.

Συγκεκριμένα, η "Εποπτική Αρχή για τα Αερολιμενικά Τέλη" της ΥΠΑ, όπως λέγεται:
α) θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων ως προς τα εφαρμοζόμενα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια που θα αξιοποιηθούν και
β) θα ελέγχει τη συμμόρφωση του ιδιώτη επενδυτή προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που θα καθορίζεται από τις συμβάσεις.

Προς εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΥΠΑ, καταργούνται ή συγχωνεύονται με το νόμο,  10 Διευθύνσεις και 14 Τμήματα της Υπηρεσίας.

Επίσης, για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και απρόσκοπτης λειτουργίας,  μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών, η ΥΠΑ θα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης των αεροδρομίων.

Από εκεί και πέρα, για τα αεροδρόμια, που:
είτε δεν έχουν περιληφθεί εξ αρχής στις συστάδες προς αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, είτε δεν θα επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης τους,  λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη διαχείρισή τους θα αναλάβει, μία νέα εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο: η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔΙΠΑ).

Η νέα εταιρεία, θα στελεχωθεί από αποσπασμένους υπαλλήλους της ΥΠΑ και θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν θα είμαστε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή 3 μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας παραχώρησης.

Η  ΑΕΔΙΠΑ θα έχει αρχική διάρκεια 20 έτη με δυνατότητα επέκτασης .

Σε δεύτερο χρόνο, και με στόχο να διατηρήσει την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία των αεροδρομίων,
θα μπορεί να παραχωρήσει τη Διοίκηση και λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα, με τη σύναψη Σύμβασης παραχώρησης της Διοίκησης και Διαχείρισης.

Η εταιρία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα χρηματοδοτηθεί από:
α) τα έσοδα από την χρήση που θα καταβάλλον οι αεροπορικές εταιρίες
β) τα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της
γ) τα έσοδα από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια , η χρήση των οποίων έχουν δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές

Στέκομαι ιδίως στο τελευταίο: στόχος μας είναι η αντικατάσταση του "Σπατόσημου" από ένα άλλο τέλος που θα καλύπτει στην ουσία,
το κόστος λειτουργίας όσων από τα αεροδρόμια τελικώς δεν αξιοποιηθούν από ιδιώτες καθώς και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών.

Αυτή η εξέλιξη θεωρούμε πως θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αεροδρομίων και θα έχει θετικές συνέπειες για τον τουρισμό και γενικώς, στην ποιότητα των συγκοινωνιών.

Τέλος, θέλω αναφερθώ στο αεροδρόμιο του Καστελίου που είναι ένα ζήτημα εξέχουσας σημασίας:

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο έργο και αυτό το διαφοροποιεί από τις παραχωρήσεις, που σήμερα συζητούμε. Περιλαμβάνει μία σύνθετη διαδικασία χρηματοδότησης, και αφορά τόσο την κατασκευή του αεροδρομίου, όσο και των οδικών του συνδέσεων.

Πρακτικά, δηλαδή,  απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό, δεδομένου ότι στο Καστέλι υπάρχει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο.

Συνεπώς, σε αντίθεση με τα  περιφερειακά αεροδρόμια όπου αναμένεται πιο έντονο ενδιαφέρον από operators αεροδρομίων, στο Καστέλι αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον χρηματο-οικονομικό σύμβουλο, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και equity infrastructure funds, έχουν ήδη εκδηλώσει ένα κατ' αρχήν ενδιαφέρον.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να προχωρήσει χωριστά το Καστέλλι από τις συμβάσεις που εξετάζουμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να λάβει χώρα:
- πρώτον, μετά την ανακοίνωση της οριστικής λύσης στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους και
- δεύτερον: μετά την προηγούμενη συγκατάθεση της ΕΤΕπ πως θα υπάρξει  χρηματοοικονομική στήριξη του έργου.

Κυρίες και Κύριοι,
Σας παρουσιάσαμε, λοιπόν, το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που προωθούμε σχετικά με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην παραχώρηση της χρήσης τους στους ιδιώτες επενδυτές.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, ο κ. Εμίρης, θα αναφερθεί αναλυτικά στους όρους και τις διατάξεις του διαγωνισμού.
Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως τις επόμενες ημέρες.

Ασφαλώς, η δική μας προσπάθεια, η προσπάθεια που κάνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, δεν τελειώνει εδώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει από τότε που υφίσταται αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζουμε την προσπάθεια, με έμφαση στον τομέα των Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, ως το τέλος Μαρτίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, προχωρούν οι διαδικασίες για μία λειτουργική απελευθέρωση των Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με ειδική μέριμνα και για τις απομακρυσμένες περιοχές και τις άγονες γραμμές.  

Ετοιμάζουμε και θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε μετά την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων και τη διενέργεια των διαγωνισμών, να ξεκινήσει η απελευθέρωση της αγοράς.

Και οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015, αντί το 2019, που αρχικώς προβλεπόταν.

Με βάση όλα αυτά, λοιπόν, βλέπετε πως η κυβέρνηση  του Αντώνη Σαμαρά και των κομμάτων που τη στηρίζουν,  προχωρά με ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές,  για τις οποίες έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού λαού.

Και προχωρούμε, διότι μόνον έτσι θα καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ύφεση και να περάσουμε  στην ανάκαμψη και σταδιακά, την ανάπτυξη.

Πολλά μένουν να γίνουν.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.

Όμως, η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή.

Αν δουλέψουμε με ένταση, ταχύτητα και αποφασιστικότητα , είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.

 

* * *

 

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) 
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΙΩΑΝΝΗ ΕΜΙΡΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλή σας ημέρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το πλαίσιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Εν συνεχεία ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Εμίρης θα εξειδικεύσει σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Κύριε Υπουργέ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Η σημερινή μας πρωτοβουλία σε σχέση με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική, φιλική στην επιχειρηματικότητα και να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις.
Δεν κουράζομαι να λέω ότι οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι συμβάσεις παραχώρησης –κι εδώ μιλάμε για συμβάσεις παραχώρησης- δεν γίνονται μόνο για λόγους ταμειακούς, γίνονται κατά βάση για λόγους αναπτυξιακούς. Για το μήνυμα που στέλνουν, στις αγορές και στους επενδυτές, ότι η χώρα αυτή είναι μια χώρα ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Οι επενδύσεις που συνεπάγονται όλες αυτές τις συμβάσεις ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν νέες προοπτικές μέσω και των συνεργασιών που ακολουθούν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτό που έχει γίνει στο λιμάνι του Πειραιά. Το είδαμε την περασμένη εβδομάδα, η σύμβαση παραχώρησης προχώρησε θετικά, δημιούργησε νέους ορίζοντες για το λιμάνι και κατέληξε μεταξύ των άλλων και στη συμφωνία ανάμεσα την Cosco, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Hewlett - Packard.
Αυτή την αντίληψη θέλουμε να ενισχύσουμε και  με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Και σε αυτό αποσκοπεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα περιφερειακά αεροδρόμια και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, που σήμερα παρουσιάζουμε και το οποίο είναι η βάση του όλου εγχειρήματος.
Βασισμένοι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων από τον ιδιωτικό τομέα μέσω φυσικά του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και να μου συγχωρέστε και τον προσωπικό τόνο, είναι μια ιδέα που είχε ξεκινήσει από το 2008 όταν τότε ήμουν υπουργός Μεταφορών και που σήμερα πια καρποφορεί και μπαίνει στην τελική ευθεία, ακολουθώντας το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πρόσφατα η Πορτογαλία προχώρησε σε μια τέτοια πρωτοβουλία δίνοντας τα βασικά της αεροδρόμια σε μια μεγάλη διεθνή κοινοπραξία για αξιοποίηση. Ακολουθούμε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με σχετική καθυστέρηση θα έλεγε κανένας, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ προχωρούμε μπροστά.
Με αυτή τη στρατηγική αποσκοπούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να στείλουμε το μήνυμα το οποίο σας είπα πριν για το ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια καινούργια εποχή. Να μετατρέψουμε τα περιφερειακά αεροδρόμια από απλές πίστες προσγείωσης και απογείωσης σε μικρούς τοπικούς πόλους ανάπτυξης. Να στηρίξουμε τον τουρισμό καθώς τα αεροδρόμια είναι οι πύλες εισόδου της χώρας για τους τουρίστες, να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο κοινό γιατί θέλουμε να αλλάξουμε ακόμη και αισθητικά αν θέλετε την εικόνα των περιφερειακών αεροδρομίων και να συνδέσουμε αποτελεσματικότερα όλες τις περιοχές της χώρας ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές.
Για όλους αυτούς τους λόγους είχαμε εργαστεί εντατικά τους περασμένους μήνες στο υπουργείο Μεταφορών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο συντονιστής μας για το θέμα ο κ. Παπαδημητρίου, το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπείται σήμερα εδώ από τον κ. Εμίρη και τώρα πια φτάνουμε στην τελική ευθεία.
Από τη μια πλευρά σήμερα παρουσιάζουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει την ΥΠΑ ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε περαιτέρω, από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ παρουσιάζει την τελική ιδέα, την τελική του πρόταση προς τους παραχωρησιούχους, έτσι ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες πια να ξεκινήσει η διαδικασία για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη.
Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων. Αλλά θα παραχωρήσει τη χρήση τους με διαγωνισμό σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να γίνει αυτό, τα αεροδρόμια ομαδοποιούνται δημιουργώντας δυο συστάδες προκειμένου να αξιοποιηθούν ευχερέστερα και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο εκείνων που είναι υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος, όσο και των υπολοίπων.
Εξυπακούεται πως διατηρούμε όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους, Το λέω, το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά αλλά για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, με τις σημερινές ρυθμίσεις που προωθούμε ξεκαθαρίζει και νομοθετικά το τοπίο, ως προς τις αρμοδιότητες, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρώτα απ' όλα ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ξεκίνησε με το Νόμο 3913/2011 κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, ακολουθώντας και όσα προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο, ορίζει τα εξής:
Από τη μια πλευρά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διαθέτει τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες παραδείγματος χάριν σχετικά με την ασφάλεια, το νέο σύστημα ελέγχου ποιότητας και τα λοιπά. Από την άλλη οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία και τη διαχείριση των αεροδρομίων.
Επιπλέον η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενισχύεται και αποκτά την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής. Γίνεται δηλαδή ουσιαστικά η ΥΠΑ ένας οικονομικός ρυθμιστής για τα αεροδρόμια, μέσω της σχετικής ανεξάρτητης διεύθυνσής της, που έχουμε ήδη συστήσει.
Συγκεκριμένα η εποπτική Αρχή για τα αερολιμενικά τέλη της ΥΠΑ όπως λέγεται:
1. Θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων ως προς τα εφαρμοζόμενα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια που θα αξιοποιηθούν
2. Θα ελέγχει τη συμμόρφωσή του ιδιώτη επενδυτή ως προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, που θα καθορίζεται από τις συμβάσεις.
Προς εξορθολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καταργούνται ή συγχωνεύονται με το νόμο δέκα (10) διευθύνσεις και δεκατέσσερα (14) τμήματα της υπηρεσίας. Επίσης για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και απρόσκοπτης λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών η ΥΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αεροδρομίων.
Από εκεί και πέρα για τα αεροδρόμια που είτε δεν έχουν περιληφθεί εξ' αρχής στις συστάδες προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε δεν θα επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης τους λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη διαχείρισή τους θα την αναλάβει μια νέα εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο, η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων.
Η νέα εταιρεία θα στελεχωθεί από αποσπασμένους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν θα είμαστε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή τρεις μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας παραχώρησης.
Αυτή η εταιρεία θα έχει αρχική διάρκεια λειτουργίας 20 έτη με δυνατότητα επέκτασης. Σε δεύτερο χρόνο και αυτό θέλω να το διευκρινίσω να το τονίσω και με στόχο να διατηρήσει την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία των αεροδρομίων, θα μπορεί να παραχωρήσει τη διοίκηση και τη λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα με τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης της διοίκησης και της διαχείρισης. Δηλαδή θα μπορεί αυτή η δημόσια εταιρεία να έχει αργότερα ιδιωτικό management, αλλά αυτό θα το δείξουν τα πράγματα. Αυτή την ώρα μας ενδιαφέρει να διευκρινίσουμε το τοπίο και να καταστεί σαφές ότι όσα αεροδρόμια δεν θα είναι μέσα στις συστάδες, για όσα αεροδρόμια είναι μικρά ή δεν θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θα υπάρχει αυτή η νέα εταιρεία η οποία θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των αεροδρομίων αυτών.
Η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και θα χρηματοδοτηθεί από τη χρήση που θα καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της στα όποια μικρά περιφερειακά αεροδρόμια και τα έσοδα από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια, οι χρήσεις των οποίων έχουν δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές.
Στέκομαι ιδίως στο τελευταίο. Στόχος μας είναι ουσιαστικά η αντικατάσταση του σημερινού σπατόσημου από ένα άλλο τέλος, που θα καλύπτει στην ουσία το κόστος λειτουργίας όσων από τα αεροδρόμια τελικώς δεν θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, καθώς και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών.
Θέλουμε να υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μικρών αεροδρομίων και φυσικά συνέχιση της κάλυψης των άγονων γραμμών. Επομένως μέσω του μηχανισμού που σας παρουσίασα, θα στηριχθεί η λειτουργία αυτών των αεροδρομίων διότι προφανώς δεν θέλουμε να παραγνωρίσουμε τα μικρά νησιά, τα μικρά αεροδρόμια ούτε φυσικά να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την κάλυψη όλων των άγονων γραμμών.
Αυτή η εξέλιξη θεωρούμε πως θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αεροδρομίων και θα έχει θετικές συνέπειες για τον τουρισμό και γενικώς την ποιότητα των συγκοινωνιών.
Τώρα θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο αεροδρόμιο Καστελλίου, διότι το αεροδρόμιο Καστελλίου, το οποίο φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε να προχωρήσουμε, δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στις δυο συστάδες για τις οποίες θα μιλήσει στη συνέχεια ο κ. Εμίρης. Δεν σας λέω κάτι το οποίο σας εκπλήσσει υποθέτω, διότι είχα αναφερθεί ήδη από τον Ιανουάριο σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα εντελώς νέο έργο και αυτό το διαφοροποιεί από τις παραχωρήσεις που σήμερα συζητούμε. Περιλαμβάνει μια σύνθετη διαδικασία χρηματοδότησης και αφορά τόσο την κατασκευή του αεροδρομίου όσο και των οδικών του συνδέσεων. Πρακτικά δηλαδή απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, δεδομένου ότι στο Καστέλλι υπάρχει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο κατ' αρχήν. Συνεπώς η αντίθεση με τα περιφερειακά αεροδρόμια όπου αναμένεται πιο έντονο ενδιαφέρον από λειτουργούς αεροδρομίων operators αεροδρομίων, στο Καστέλλι αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του κράτους, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και «infrastructure funds», έχουν ήδη εκδηλώσει ένα κατ' αρχήν ενδιαφέρον. Ξαναλέω κατ' αρχήν ενδιαφέρον. Γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να προχωρήσει χωριστά το Καστέλλι από τις συμβάσεις που σήμερα εξετάζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να ακολουθήσει την επίλυση του θέματος των αυτοκινητοδρόμων, θέλουμε να υπάρχει μια σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον και στον κατασκευαστικό τομέα προτού ξεκινήσει η διαδικασία του Καστελλίου, αλλά αυτό δεν θα πάρει πολύ καιρό όπως ξέρετε.
Και δεύτερον χρειάζεται η προηγούμενη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πως θα υπάρχει χρηματοοικονομική στήριξη του έργου και εκεί πρέπει να υπάρξουν κάποιες περαιτέρω συνεννοήσεις.
Παρουσιάσαμε το νομοθετικό και το κανονιστικό πλαίσιο που προωθούμε σχετικά με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην παραχώρηση της χρήσης στους ιδιώτες επενδυτές.
Στη συνέχεια ο κ. Εμίρης θα πάρει το λόγο και θα παρουσιάσει την προσέγγιση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς όπως είπαμε, η διαδικασία ξεκινάει τις αμέσως επόμενες μέρες. Από τη δική μου πλευρά και πριν τελειώσω την τοποθέτησή μου, θέλω να σημειώσω ότι σ’ αυτή την περίοδο θ’ ακολουθήσουν κι άλλες ειδήσεις σε σχέση με παρεμβάσεις στον τομέα των Μεταφορών.
Η πρώτη θα αφορά σε λίγες σχετικά μέρες το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τις οδικές επιβατικές μεταφορές, όπου πάμε σε μια απελευθέρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς όμως να αδιαφορούμε. Το αντίθετο, λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για τις απομακρυσμένες περιοχές και τις άγονες γραμμές, αλλά πάντως σύμφωνα με όλα όσα έχουν εξαγγελθεί, το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση έρχεται τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το 2019 στο 2015 και γι’ αυτό το λόγο σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί από την πλευρά του υπουργείου το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει πια τις οδικές επιβατικές μεταφορές μέσω λεωφορείων.
Παράλληλα, στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του μήνα, τα περιουσιακά στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Όλους αυτούς τους μήνες έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπιστούν διάφορα επιμέρους θέματα ως προς το θεσμικό πλαίσιο και ως προς τις κρατικές ενισχύσεις.
Πιστεύω ότι τα πράγματα πια ωριμάζουν, είμαστε και εδώ στην τελική ευθεία, έτσι ώστε αφού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας πια και συμβούλους αποκρατικοποίησης να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού της ROSCO, από τον Ιούνιο.
Προχωρούμε με βάση όλα όσα έχουμε εξαγγείλει.
Η προσπάθεια είναι μεγάλη αλλά δε δικαιούμαστε να αποτύχουμε.
Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, είναι να στραφούμε ακριβώς στο μετρήσιμο και συγκεκριμένο έργο, σεβόμενοι τα χρονοδιαγράμματα και τα στοχοδιαγράμματα που έχουμε εξαγγείλει.
Το αποτέλεσμα είναι που μετράει και αυτή την ώρα νομίζω γίνεται σαφές με τον επενδυτικό νόμο που έχει κατατεθεί, με το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις που επίσης κατατίθενται εντός ολίγων ημερών στη Βουλή, με την πρωτοβουλία για τα περιφερειακά αεροδρόμια, με την πρόοδο στους αυτοκινητόδρομους, με την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, με την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών, ότι περνάμε στη φάση της συγκομιδής πια στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Νομίζω αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, προκειμένου το 2013 να είναι μια χρονιά καμπής και μετά από 6 χρόνια ύφεσης η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Κύριε Εμίρη έχετε το λόγο.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Χαίρετε. Θα ήθελα να πω ότι από πλευράς μας στο ΤΑΙΠΕΔ το έργο των περιφερειακών αεροδρομίων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά τους τελευταίους μήνες, έχουμε αξιολογήσει ιδιαίτερα προσεκτικά το Κοινοτικό Πλαίσιο, έχουμε κάνει διαβουλεύσεις με διαφόρους ενδιαφερομένους φορείς από χρήστες των αεροδρομίων μέχρι τους φορείς όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα αεροδρόμια. Μελετήσαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και άλλες χώρες στην περιοχή μας, εξετάσαμε την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων μας κι εκεί που θα θέλαμε να φτάσουμε και βεβαίως ακούσαμε τις προτάσεις των συμβούλων μας. Οπότε σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, η οποία προγραμματίζεται εντός του μηνός.
Πρέπει να πω ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια μαζί με άλλα έργα τα οποία είναι συναφή και τα οποία πρόκειται να προκηρύξουμε στους επόμενους μήνες όπως είναι τα έργα των μαρίνων, τα έργα αξιοποίησης αυτοκινητοδρόμων, τα έργα αξιοποίησης περιφερειακών λιμένων αλλά και γενικά η αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων που έχουμε στα νησιά μας και στην ηπειρωτική χώρα, είναι έργα τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσουν σημαντικότατα το τουριστικό προϊόν που διαθέτει η χώρα μας.
Τώρα θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των αεροδρομίων. Δεν πωλούνται οι υποδομές, παραχωρείται το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των υποδομών. Βεβαίως και οι υποχρεώσεις να κρατιούνται αυτές οι υποδομές σε ένα επίπεδο το οποίο είναι ικανοποιητικό. Οι ίδιες οι υποδομές παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και οι υφιστάμενες αλλά και όποιες κατασκευάσει ο επενδυτής στο τέλος της παραχώρησης θα επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Η διάρκεια έχει αποφασισθεί να είναι κατ’ ελάχιστον 30 με 35 χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε επίπεδα τα οποία είναι ανταγωνιστικά, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό. Και βεβαίως στο τέλος της περιόδου της παραχώρησης, θα υπάρχει ενδεχομένως μια δυνατότητα από πλευράς της αναθέτουσας Αρχής, να εκτελέσει κάποια παράταση στη διάρκειά της.
Το συμβατικό αντάλλαγμα το οποίο πρόκειται να εισπράξουμε θα είναι εφάπαξ αρχικό και κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα παίρνουμε ένα ποσοστό επί των εσόδων των δυο εταιρειών. Την τιμολογιακή πολιτική που είναι πολύ σημαντικό, θα σας την αναπτύξω στην επόμενη διαφάνεια. Είναι σημαντικό να πούμε ότι εμείς θα διασφαλίσουμε και η σύμβαση παραχώρησης θα διασφαλίζει ότι θα τηρείται ένα αποδεκτό επίπεδο υπηρεσιών από τ’ αεροδρόμια αυτά.
Αυτό δεν είναι κάτι το αόριστο, είναι κάτι το οποίο προσδιορίζεται αντικειμενικά με βάση τους κανονισμούς της ΙΑΤΑ. Και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια αυτά θα φροντίσουμε να υπάρχει το λεγόμενο επίπεδο C. Το επίπεδο C, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι το επίπεδο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Άρα αυτό που θα ζητήσουμε από τους παραχωρησιούχους, είναι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο προσδιορίζουμε σε μια τριετία, να έχουν φτάσει σε αυτό το αποδεκτό επίπεδο υπηρεσιών.
Βεβαίως όλη η σύμβαση παραχώρησης θα ρυθμίζεται και θα παρακολουθείτε και γενικά όλη η αξιοποίηση των αεροδρομίων, από τον ρυθμιστικό ρόλο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Πολύ γρήγορα να σας δείξω εδώ πέρα για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει η τιμολογιακή πολιτική. Η πρώτη κολώνα είναι οι χρεώσεις του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως θα δείτε είναι σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο που είναι η διακεκομμένη γραμμή, των χρεώσεων σε άλλα ανταγωνιστικά αεροδρόμια. Αυτό είναι ένα δείγμα ενδεικτικό αεροδρομίων, τα οποία λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και έχουν χαρακτηριστικά που είναι σχεδόν συγκρίσιμα με αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε εμείς.
Εμείς λοιπόν θέλουμε μέσω της αξιοποίησης να αναβαθμιστούν οι υποδομές, παράλληλα όμως να κρατηθούν οι χρεώσεις σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να μπει στη σύμβαση παραχώρησης και θα παρακολουθείται κάθε χρόνο που θα αναθεωρούνται χρεώσεις από την ΥΠΑ, στο ρόλο της ως ρυθμιστού, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χρεώσεις των αεροδρομίων θα παραμένουν σ’ αυτά τα επίπεδα.
Πρόκειται λοιπόν η σύμβαση παραχώρησης να περιλαμβάνει ένα δείγμα από αυτά τα αεροδρόμια, τα ανταγωνιστικά και ο παραχωρησιούχος κάθε χρόνο θα κάνει τις μετρήσεις του και θα θέτει τις χρεώσεις για τις αεροπορικές υποδομές σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην ξεπερνούν τα ανταγωνιστικά αεροδρόμια.
Όσον αφορά την ομαδοποίηση σας είπαμε και προηγουμένως ότι θα φτιαχτούν δύο ομάδες. Υπήρχαν κι άλλες εναλλακτικές οπωσδήποτε, να γίνει μια ομάδα όλη η χώρα ή να επιλεγούν μεμονωμένα αεροδρόμια. Εμείς δε θελήσαμε να βάλουμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι και αποφασίσαμε να κατανείμουμε τα αεροδρόμια σε δυο ομάδες. Οι λόγοι είναι πιστεύω εύλογοι.
Το πρώτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο δε θέλουμε ένας παραχωρησιούχος να ελέγχει όλη τη χώρα ώστε να υπάρχει κάποιος στοιχειώδης ανταγωνισμός. Επιπλέον θέλουμε με την ομαδοποίηση να συνδυάσουμε λιγότερο κερδοφόρα με μεγαλύτερα και περισσότερα κερδοφόρα αεροδρόμια. Πιστεύουμε ότι μια ομάδα θα ήταν πολύ μεγάλη οπότε το ενδιαφέρον οπωσδήποτε θα ήταν μικρότερο, ενώ δυο ομάδες είναι ένα ισορροπημένο μέγεθος και επιπλέον δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα να επιτυγχάνει κάποιες οικονομίες κλίμακος από τη λειτουργία και αξιοποίηση των αεροδρομίων.
Από την άλλη, το να αφήσουμε τους επενδυτές να επιλέξουν μεμονωμένα αεροδρόμια ήταν κάτι το οποίο δεν το θέλαμε. Διότι θα μπορούσαν να επιλέξουν με όλα αυτά τα οποία είναι κερδοφόρα ή πιο ελκυστικά για εκείνους ενώ τα υπόλοιπα να αφεθούν. Δεν είναι αυτό, όπως θα δείτε παρακάτω, που επιδιώκουμε.
Οι ομάδες που σχηματίσαμε λαμβάνουν υπ' όψιν διάφορα κριτήρια διαμόρφωσης. Πρώτον, ότι είναι συγκρίσιμες κατ' αρχάς σε μέγεθος όσον αφορά την επιβατική κίνηση. Δεύτερον, ότι είναι ικανό το μέγεθός τους ώστε να προσελκύσει ενδιαφέρον. Τρίτον, ότι συνδυάζουν ορισμένα ελκυστικά και ορισμένα λιγότερο, θα έλεγε κανείς, αεροδρόμια. Τέταρτον, ότι έχουν μια γεωγραφική ομοιογένεια έτσι ώστε να μπορεί ο παραχωρησιούχος να αξιοποιεί ορισμένες λειτουργικές συνέργειες.
Τελευταίο, ότι έχουν μία θα έλεγε κανείς λειτουργική ομοιογένεια, υπό την έννοια ότι κατά κύριο λόγο όπως θα δείτε είναι αεροδρόμια που καλύπτουν συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές και τουριστικές αγορές. Θα δείτε εν συνεχεία ότι φερ’ ειπείν το Αιγαίο είναι μια περιοχή, το Ιόνιο είναι μια άλλη περιοχή. Και αυτό διότι άλλος είναι ο τουρισμός που πηγαίνει στο Αιγαίο, κατ’ ανάγκη όχι ο ίδιος ο οποίος πηγαίνει στο Ιόνιο.
Πάμε κατευθείαν στην ομαδοποίηση. Όπως βλέπετε λοιπόν, η ομαδοποίηση είναι αυτή που παρουσιάζεται στον πίνακα, έχουμε δυο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα είναι 9,3 εκ. επιβάτες και περιλαμβάνει τα εξής αεροδρόμια: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα και Χανιά. Η δεύτερη ομάδα είναι 8,3 εκ. επιβάτες και είναι η Σκιάθος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Ρόδος. Τα μικρά αεροδρόμια είναι οι ενδεχόμενες προσθήκες που είναι: η Αλεξανδρούπολη, ο Άραξος και Καλαμάτα για την ομάδα Α, η Κάρπαθος, η Χίος και η Λήμνος για την ομάδα Β και η Νέα Αγχίαλος, η οποία μπορεί να είναι ή στην Α ή στη Β.
Είναι δυο ομάδες που λίγο πολύ είναι σχετικά συγκρίσιμες μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό βέβαια είναι ότι στην πρώτη η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα και τα Χανιά είναι τα μεγάλα αεροδρόμια τα οποία έχουν πάνω από 1 εκ. επιβάτες κίνηση το καθένα και στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνεται η Κως και η Ρόδος.
Ο λόγος που δίνουμε αυτές τις επιλογές είναι διότι από μόνα τους αυτά τα αεροδρόμια δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να προκαλέσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως θεωρούμε ότι είναι αεροδρόμια τα οποία έχουν μια ικανοποιητική κίνηση και λόγω των προοπτικών τους στο μέλλον, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο ενδιαφέρον για τον παραχωρησιούχο.
Σας ανέφερα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από έξι μέχρι οκτώ εβδομάδες. Είναι τυπικά μια φάση όπου προεπιλέγουμε τους επενδυτές με βάση κριτήρια τόσο λειτουργικά όσο και χρηματοοικονομικά.
Στη δεύτερη τους προσκαλούμε να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από 16 έως 24 εβδομάδες. Σε αυτή τη φάση θα δώσουν τα σχόλια στη σύμβαση παραχώρησης, θα την ομογενοποιήσουμε και μετά θα επιλέγουμε τον επενδυτή με βάση αμιγώς το τίμημα το οποίο θα μας υποβάλλει και στην τελευταία πλέον φάση αφ' ης στιγμής τον έχουμε επιλέξει, θα υπογραφούν οι συμβάσεις, θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή και θα οριστικοποιηθούν τα κείμενα.
Εμείς θεωρούμε κλείνοντας, ότι εδώ έχουμε μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση. Μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται και από το ενδιαφέρον που έχουμε αντιληφθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, από τις ερωτήσεις διαφόρων φορέων. Είναι σοβαρά αεροδρόμια, είναι καλά αεροδρόμια, είναι χτισμένα στο μεγαλύτερο τμήμα τους, είναι ολοκληρωμένες οι υποδομές τους. Βέβαια έχουν κάποιες ανάγκες για πρόσθετες επενδύσεις αλλά είναι πρακτικά ολοκληρωμένα.
Συνδέονται με το τουριστικό μας προϊόν, είναι αεροδρόμια τα οποία έχουν τα 2/3 της κίνησής τους σχετιζόμενη με διεθνή κίνηση και θεωρούμε ότι αυτό δίνει μια καλή βάση στους επενδυτές να έχουν ένα στρατηγικό πόδι στην περιοχή μας, για να επεκταθούν και στην περιοχή.
Συνεπώς είναι ένα έργο το οποίο είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πολύ αισιόδοξοι θα έλεγα και πιστεύουμε ότι θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εμίρη, είπατε ότι τα τέλη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι διπλάσια από το μέσο όρο των υπόλοιπων αεροδρομίων που είναι στην ευρύτερη περιοχή, άκουσα καλά;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέχεια, δεν άκουσα αν το είπατε ότι η διατήρηση χαμηλών τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν έφερε την προσδοκώμενη τουριστική κίνηση. Κατά συνέπεια να περιμένουμε ότι μετά την ανάθεσή τους σε ιδιώτες τα τέλη των περιφερειακών αεροδρομίων θα αυξηθούν και ο στόχος είναι να προσομοιάσουν με του «Ελευθερίου Βενιζέλου», ή το αναφέρατε αποτρεπτικά ότι είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Θα σας πω. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Για μας τα ανταγωνιστικά επίπεδο είναι τα επίπεδα που βρίσκονται λίγο πολύ στο μέσο όρο συγκρίσιμων αεροδρομίων. Δεν θέλουμε να τα υπερβούμε. Διότι αν τα υπερβούμε θα χάσουμε σε ανταγωνισμό.
Από την άλλη βέβαια αυτό το σημείο που ήθελα να τονίσω είναι ότι από μόνα τους τα χαμηλά τέλη δεν είναι αυτά τα οποία διασφαλίζουν την ελκυστικότητα των αεροδρομίων και αυτό έχει αποδειχτεί από τη μέχρι σήμερα κατάσταση. Ο λόγος της αξιοποίησης, είναι προκειμένου να φέρουμε επενδυτές οι οποίοι με την τεχνογνωσία και τις καλύτερες πρακτικές τις οποίες θα προσκομίσουν στην χώρα, θα αναβαθμίσουν συνολικά το τουριστικό προϊόν.
Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι τα αεροδρόμια χρειάζονται κάποιες επενδύσεις. Εμείς έχουμε εκτιμήσει ότι τα αεροδρόμια αυτά χρειάζονται περί τα 200 εκ. επενδύσεις να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι κινήσεις οι οποίες πρόκειται να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Και τέλος υπενθυμίζω ότι σαν προϋπόθεση, ετήσια προϋπόθεση θα είναι ο επενδυτής να διατηρεί τις υπηρεσίες των αεροδρομίων στο επίπεδο ποιότητας C της IATA. Αυτά όλα θεωρούμε ότι είναι κινήσεις οι οποίες θα βελτιώσουν το προϊόν και θα φέρουν και κίνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά συνέπεια εφόσον ο μέσος όρος των τελών των αεροδρομίων που είναι παρεμφερή με τα δικά μας είναι υψηλότερος, άρα θα αναμένουμε αυξήσεις των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια. Να το πούμε ξεκάθαρα.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Είναι σημαντικό να σας πω πάντως ότι οι αυξήσεις αυτές θα έρθουν μονάχα εφόσον ο επενδυτής πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις. Όταν τις πραγματοποιήσει, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και κάποιες αυξήσεις. Άμα δείτε ωστόσο δεν υπολειπόμεθα πάρα πολύ, αλλά αυτό μπορείτε να το δείτε στην παρουσίαση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε και θέλω τη δική σας θέση κ. Εμίρη πάνω σε αυτό, είναι ότι μας ενδιαφέρει τα περιφερειακά αεροδρόμια να είναι ανταγωνιστικά και γι' αυτό διδασκόμενοι και από τα λάθη που έγιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απομακρυνόμαστε από αυτή την αρνητική παράδοση και πάμε στη σύγκριση με τα αεροδρόμια που μας ανταγωνίζονται στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να μην είμαστε ψηλότερα από το μέσο όρο.
Ακριβώς γιατί πέρα των παραχωρήσεων, μας ενδιαφέρει το τουριστικό ρεύμα. Είναι κάτι, το οποίο το είχαμε ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, είναι ξεκάθαρο αυτό.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Πρέπει να πω ότι το όφελος για τη χώρα από τα αεροδρόμια δεν είναι στενά το όφελος το οποίο θα έρθει στο ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση. Ικανοποιητική και αυξημένη τουριστική κίνηση, είναι η κίνηση η οποία θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και στα δημοσιονομικά θέματα, αλλά και γενικότερα και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε και μπαίνει πολύ ξεκάθαρο όριο στις χρεώσεις που θα μπορεί να επιτυγχάνει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος και στις δυο περιπτώσεις και αυτό είναι το όριο των ανταγωνιστικών αεροδρομίων. Κάθε χρόνο θα το μετράμε θα το συγκρίνουμε και αν πέσουν τα ανταγωνιστικά θα υποχρεούται ο ιδιώτης να κατεβάσει και τις χρεώσεις του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο ερώτημα αφορά το εξής: Εάν στη διαδικασία της προεργασίας που κάνατε, είχατε διαβουλεύσεις με τους operators των αεροδρομίων, δηλαδή με τις αεροπορικές εταιρείες. Και το δεύτερο είναι πώς θα υπολογισθούν στις παραχρήσεις, οι επενδύσεις που ήδη κάνει το Ελληνικό Δημόσιο σε ορισμένα από τ’ αεροδρόμια που παραχωρούνται.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Όπως σας είπα, στη διάρκεια αυτών των μηνών έχει γίνει διαβούλευση με πολλούς φορείς, τουριστικούς φορείς, operators, με τοπικούς φορείς, άρα έχουν ληφθεί, πιστεύουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, παρατηρήσεις και σχόλια όσο το δυνατόν καλύτερα, από μια ευρύτητα από ενδιαφέροντα, προκειμένου να υπάρχει μια σύμπνοια στην αξιοποίηση αυτήν.
Ασφαλώς όσον αφορά το δεύτερο, οι επενδύσεις οι οποίες  πραγματοποιούνται θα ληφθούν υπ' όψιν και λαμβάνονται υπ' όψιν στην αξιοποίηση που θα κάνουμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι οποίες γίνονται  αυτή τη στιγμή, είναι και αυτές  οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στα επόμενα χρόνια. Σας είπα ότι υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για τ’ αεροδρόμια. Αυτές οι επενδύσεις πρόκειται  να ληφθούν υπ' όψιν από τους ενδιαφερομένους κι εμείς θα τις διασφαλίσουμε ζητώντας από τους ενδιαφερομένους να ικανοποιήσουν αυτό το επίπεδο υπηρεσιών το οποίο προείπα και θα τις λάβουν υπ' όψιν και θα τις πραγματοποιήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπ' όψιν στο εφάπαξ τίμημα; Θα αυξηθεί το εφάπαξ τίμημα;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν με την αύξηση όχι μόνο του εφάπαξ τιμήματος, αλλά όλης της σειράς ταμειακών ωρών που πρόκειται  να εισπράξει το Δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ίσως τον κ. Χατζηδάκη, τι θα γίνει με το Ηράκλειο; Αν θα ενταχθεί στην εταιρεία που είπατε ότι θα δημιουργηθεί μετά την παραχώρηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Δε θα ενταχθεί ούτε στην εταιρεία αυτή ούτε πουθενά. Θα σας τα πω όμως μετά, όταν θα τελειώσει ο κ. Εμίρης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τον κ. Εμίρη, θα ήθελα να ξαναέρθω στην ερώτηση της κας Χρονά: Από τη στιγμή που θεωρείτε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο ΟΣΕ, δηλαδή επίπεδο παροχής υπηρεσιών «Ελευθέριου Βενιζέλου», γιατί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα τέλη είναι τόσο αυξημένα, από τη στιγμή που μπορούν τα Περιφερειακά να είναι ανταγωνιστικά με χαμηλότερα τέλη;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Κοιτάξτε, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι μια απολύτως συγκρίσιμη περίπτωση. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μια μεγάλη καινούργια υποδομή η οποία φτιάχτηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας για μια σειρά ετών, αλλά βεβαίως υπήρξαν και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπ' όψιν και πραγματοποιήθηκαν οι οποίες είχαν επίπτωση στο επίπεδο των τελών.
Μία από αυτές είναι ότι η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα ήταν μόνο 30 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση που έχει να εξυπηρετήσει τη χώρα για μια σειρά ετών, αν πρέπει ν’ αποσβεσθεί σε 30 χρόνια θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη προκειμένου να βγάλει ο παραχωρησιούχος ένα ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης. Και μην ξεχνάτε επίσης ότι ο παραχωρησιούχος ελέγχει μονάχα το 45% των μετοχών του «Ελευθέριου Βενιζέλου» και όχι το 100%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι: Αυτά τ’ αεροδρόμια που θα  μείνουν αδιάθετα, που είναι αρκετά, το management θα δοθεί σε ιδιώτη ή όχι; Κι δώστε μας και μια εικόνα όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των περιφερειακών αεροδρομίων, πόσα από αυτά  είναι κερδοφόρα, πόσα είναι ζημιογόνα, έναν κύκλο εργασιών.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ:  Για το δεύτερο δε μπορώ να σας δώσω ακριβή μεγέθη διότι δεν υπάρχουν, τα αεροδρόμια αυτά δεν είναι αυτοτελείς Ανώνυμες Εταιρείες, είναι εταιρείες οι οποίες εντάσσονται μέσα στην ΥΠΑ,  συνεπώς δεν εκδίδουν δικά τους  οικονομικά στοιχεία. Εμείς αυτό ο οποίο έχουμε κάνει ωστόσο είναι να προσεγγίσουμε μέσω μοντέλων  και των συμβούλων μας με βάση την κίνηση, πώς πιστεύουμε ότι θα πάνε τα’ αεροδρόμια αυτά  στα επόμενα χρόνια.
Μονάχα να πω ότι εύλογα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, αυτά που έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο κίνηση, οπωσδήποτε είναι πολύ πιο κερδοφόρα από τα άλλα. Όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω που η κίνηση είναι μικρότερη και εφ' όσον χρειάζονται επενδύσεις, τα αεροδρόμια αυτά γίνονται και όλο και λιγότερο ελκυστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Οι παραχωρησιούχοι, ή οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι, θα πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις συγκεκριμένες για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό; Κι αν ναι, ποιες είναι αυτές; Επίσης είπατε ότι δε μπορείτε να μας δώσετε εσείς μια τάξη  μεγέθους για τα οικονομικά. Μήπως μπορεί η κα Παπαδημητροπούλου για τα περιφερειακά αεροδρόμια;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Να πω ότι αυτό το οποίο θα ζητήσουμε από τους παραχωρησιούχους, τα επιμέρους κριτήρια ακόμα δεν τα έχουμε προσδιορίσει, πρέπει να τα εγκρίνουμε στο διοικητικό μας Συμβούλιο. Τα κριτήρια θα έχουν οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα μεν οικονομικά χαρακτηριστικά, θα είναι να επιτυγχάνουν οι παραχωρησιούχοι, να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να κάνουν τις επενδύσεις και να τα διαχειριστούν και τα λειτουργικά θα είναι να έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν ένα συγκεκριμένο αριθμό αεροδρομίων, με έναν συγκεκριμένο αριθμό επιβατών για τα αεροδρόμια αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα προς τον κ. Εμίρη. Έχετε λάβει κάποια μηνύματα σχετικά με ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών; Το ένα είναι αυτό. Γιατί μας είπατε ότι  αποφασίσατε αυτές τις δυο συστάδες έχοντας πάρει κάποια μηνύματα από την αγορά.  Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο, τι γίνεται με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που  πιστεύω ότι μπορεί να παίξει ρόλο και στην προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων και των μικρότερων, των περιφερειακών αεροδρομίων. Τι γίνεται, γιατί ακούμε ότι η Cochtief  θέλει να πουλήσει ποσοστό, η Ελλάδα θέλει να παραχωρήσει κι αυτή. Τι ακριβώς γίνεται με το «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Ευχαριστώ.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Για το πρώτο σκέλος, ασφαλώς υπάρχει ενδιαφέρον και το έχουμε λάβει υπ' όψιν μας σε όλο μας το σχεδιασμό. Εμείς μιλάμε ενεργά με την αγορά και ακούμε τα μηνύματα των επενδυτών. Άρα τα έχουμε λάβει αυτά  υπ' όψιν και είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό είναι το πρώτο.
Όσον αφορά τοα δεύτερο, το δεύτερο είναι ένα έργο το οποίο πρόκειται  να ξεκινήσει στο επόμενο τρίμηνο με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», γνωρίζουμε ότι η  Hochtief  θέλει κάποια στιγμή κι εκείνη να πουλήσει, είμαστε σε μια συζήτηση μαζί τους και ευελπιστούμε ότι εφ' όσον ολοκληρωθεί μπορεί να κάνουμε και αυτή την αξιοποίηση από κοινού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν η παραχώρηση αεροδρομίων θα αφορά μόνο τ’ αεροδρόμια αυτά καθαυτά ή θα συνδυαστεί με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων εμπορικών χρήσεων με τη μορφή εμπορικών πάρκων γύρω από τ’ αεροδρόμια αυτά  και αν ναι, σε ποια.
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Ασφαλώς, ο παραχωρησιούχος έχει τη δυνατότητα τόσο τις αεροπορικές υποδομές ν’ αξιοποιήσει όσο και ιδιαίτερα θα σας έλεγα, και τις υπόλοιπες χρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν ν’ αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες χρήσεις και τ’ αεροδρόμια να γίνουν πόλοι προσέλκυσης, όχι μονάχα των επιβατών, αλλά και άλλων χρηστών. Η απάντηση ασφαλώς είναι κάτι το οποίο  το λαμβάνουμε υπ' όψιν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια αεροδρόμια;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Σε όλα τα αεροδρόμια στα οποία επιτρέπεται από το χωροταξικό του σχεδιασμό. Νομίζω ότι στα περισσότερα από αυτά υπάρχει η δυνατότητα ν’ αξιοποιηθούν εμπορικές χρήσεις και ν’ αναβαθμιστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις διαπραγματεύσεις που κάνετε με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα παραταθεί η πρόταση σύμβασης παραχώρησης και μετά θα γίνει από κοινού;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Αυτό είναι κάτι που το μελετάμε αυτή τη στιγμή το πώς θα γίνει. Δεν έχουμε καταλήξει, μπορεί να γίνει πριν ή μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα. Θα το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους όρους της παραχώρησης θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αυτός που θα πάρει τις ομάδες των αεροδρομίων θα πρέπει να τις λειτουργεί όλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Εξυπακούεται αυτό. Θα υπάρχουν πολύ αυστηροί όροι για το επίπεδο των Υπηρεσιών, για την αδιάλειπτη χρήση των αεροδρομίων, για την εξυπηρέτηση των επιβατών, όλα αυτά  θα τα προβλέπει, θα είναι μια σύμβαση παραχώρησης διεθνούς επιπέδου, θα εξασφαλίζει ότι τ’ αεροδρόμια θα λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δυο ομάδες που βάλατε, σημαίνει ότι ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να κινηθεί ή στη μία ομάδα ή στην άλλη; Δε μπορεί ένας επενδυτής να επιλέξει δύο αεροδρόμια απ’ το ένα και δύο απ’ το άλλο; Ή θα πάρει όλα από το ένα και όλα από το άλλο;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Δε μπορεί να κάνει επιλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα μαζί δηλαδή θα πρέπει...
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Βεβαίως. Οι επιλογές είναι μονάχα οι ενδεχόμενες προσθήκες που σας είπα, οι επενδυτές μπορούν να δώσουν προσφορά και για τη μία ομάδα και για την άλλη ομάδα, αλλά τελικά θα προκριθούν μόνο για τη μία ομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δυο επενδυτές..
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Δυο επενδυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για τα τέλη τα περιφερειακά, για να το ξεκαθαρίσουμε. Είπατε ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα γι’ αυξήσεις εφ' όσον  ολοκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεων σ’ αυτά τ’ αεροδρόμια. Άρα την πρώτη τριετία θα μείνουν σταθερά τα τέλη;
Γ. ΕΜΙΡΗΣ: Ο λόγος που το συνδέουμε είναι πρώτον για να μην έχουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις, δεύτερον για να δώσουμε ένα κίνητρο στους επενδυτές να κάνουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Προσέξτε, σας είπα και προηγουμένως ότι οι χαμηλές χρεώσεις από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα, η ανταγωνιστικότητα έρχεται από το καλό management και από τις επενδύσεις. Γι’ αυτό θέλουμε αυτά να γίνουν γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν στο πακέτο των αεροδρομίων που θα βγει προς παραχώρηση, έχουν περιληφθεί οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν αμιγώς για θέματα αεροναυτιλίας ή για θέματα ελέγχου των επιβατών.
Διότι απαιτούνται να αλλάξουν ορισμένα μηχανήματα, για παράδειγμα ελέγχου των χειραποσκευών, να τοποθετηθούν καινούργια μηχανήματα στα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αυτά έχουν καθυστερήσει. Αυτά θα είναι μέσα στο πακέτο που θα αναλάβουν οι ιδιώτες τη διαχείριση των αεροδρομίων.
Φ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΥΠΑ): Όσον αφορά τα συστήματα που αναφέρονται στην εναέρια κυκλοφορία στην αεροναυτιλία, αυτά παραμένουν στην ΥΠΑ. Επομένως δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα. Ό,τι άλλο, οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός αναφέρεται στο έδαφος, αυτό βεβαίως είναι θέμα του παραχωρησιούχου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Ηράκλειο να μας πείτε κ. Υπουργέ γιατί το είδαμε ότι είναι σε τετράγωνο όπως είναι και της Αθήνας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τετραγωνίστηκε ο κύκλος εκεί! Θα σας πω για το Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο όπως είχαμε πει υπήρξε μια συζήτηση και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και μεταξύ της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ και με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ από τη μια πλευρά του Υπουργείου από την άλλη για το Καστέλλι και καταλήξαμε για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως ότι είναι ένα έργο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει χωριστά.
Τώρα, θα προχωρήσουμε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα περιμένουμε να τελειώσει πρώτα το θέμα με τους αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε το διαγωνισμό για το Καστέλλι, στο οποίο ψάχνουμε ιδιώτες επενδυτές, επενδυτικούς Ομίλους που θα έρθουν και θα το κατασκευάσουν όπως έγινε με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά αποφεύγοντας τα λάθη του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης», το αεροδρόμιο που σήμερα λειτουργεί στο Ηράκλειο, θα είναι υποστηρικτικό της όλης προσπάθειας του επενδυτή, καθώς τα τέλη που θα εισπράττονται από το «Καζαντζάκης» για όσο χρόνο θα κατασκευάζεται το Καστέλλι θα παραχωρούνται στον κατασκευαστή και παραχωρησιούχο του Καστελλίου. Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει πέντε χρόνια και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο.
Στο Καστέλλι θέλω να υπενθυμίσω το δημόσιο δεν βάζει χρήματα. Καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως συζητάτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση …
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ξαναλέω: συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού τα τέλη του Ηρακλείου θα δίνονται για την κατασκευή στο Καστέλι, το Ηράκλειο πως θα συντηρείται;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το Ηράκλειο προφανώς θα λαμβάνεται υπόψη σε όλη αυτή την προσπάθεια, η συντήρηση του αεροδρομίου του Ηρακλείου, αλίμονο.  Αλλά το Ηράκλειο είναι μεγάλο αεροδρόμιο και τα τέλη τα οποία εισπράττονται, φτάνουν και περισσεύουν για τη συντήρησή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τμήμα των τελών θα πηγαίνουν στο Καστέλλι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τμήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κλείσει το «Καζαντζάκης» όταν θα ανοίξει το Καστέλι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα κλείσει το «Καζαντζάκης» όταν θα ανοίξει το Καστέλλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι θα απογίνει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα τα δούμε όλα αυτά, θα τα παρουσιάσουμε όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία του Καστελίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι αυτή που θα ελέγξει αν τα περιφερειακά αεροδρόμια αν οι επενδυτές φτάσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο επίπεδο C; Η Υπηρεσία θα το ελέγξει αυτό και θα το πιστοποιήσει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν δυο διαφορετικά στάδια. Υπάρχει το στάδιο των συμβάσεων παραχώρησης που το δικαίωμα της πρωτοβουλίας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ βάσει όλων αυτών που σας είπαμε προηγουμένως, βάσει όλων όσων σας εξήγησε ο κ. Εμίρης και μετά υπάρχει η φάση της λειτουργίας.
Εκεί η ΥΠΑ αναλαμβάνει ένα ρόλο οικονομικού ρυθμιστή και θα παρακολουθεί τόσο το θέμα των χρεώσεων και των τελών όσο και το θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα αναφορικά με την ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης, θα περάσει ή θα υπάρχει η δυνατότητα να περάσει σε ιδιωτικό φορέα μετά την παρέλευση της 20ετίας ή είναι άσχετο αυτό;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και πριν από την παρέλευση της 20ετίας, αλλά δεν θα περάσει σε ιδιωτικό φορέα. Μιλάμε για το management της εταιρείας αυτής. Η εταιρεία θα είναι δημόσια ξεκινάει έτσι. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο κοινοτικό Δίκαιο να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Άλλοι οι παραχωρησιούχοι, άλλη η ΥΠΑ άλλο το καθεστώς στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Η ΥΠΑ έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο, ο ρυθμιστικός ρόλος αφορά και στους παραχωρησιούχους στην Αθήνα και στους παραχωρησιούχους στο Καστέλλι και στους παραχωρησιούχους σε αυτές τις δυο συστάδες. Και αφορά ο ρυθμιστικός ρόλος της ΥΠΑ και αυτή την εταιρεία που θα είναι δημόσια, θα ξεκινήσει να λειτουργεί έτσι, το προβλέψαμε ώστε να μην υπάρχει κάποιο νομικό κενό να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα σε σχέση με την Κομισιόν. Αλλά από εκεί και πέρα εάν κριθεί σκόπιμο είναι ανοιχτή πάντοτε η δυνατότητα να μπει ξαναλέω ιδιωτικό management. Αλλά μόνο management.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω μια διευκρίνιση. Διαβάζω εδώ και δεν το έχω καταλάβει ίσως καλά, λέτε τα έσοδα από το ειδικό τέλος το σημερινό σπατόσημο θα εισπράττονται από τα αεροδρόμια η χρήση των οποίων έχει δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές. Μόνο από αυτά; Με τα υπόλοιπα αεροδρόμια πως θα χωρίζονται τα τέλη. Δεν μπορώ να το καταλάβω.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ποια είναι τα υπόλοιπα; Τα υπόλοιπα θα είναι το αεροδρόμιο του Καστελόριζου και το αεροδρόμιο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ηράκλειο, της Αθήνας …
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κατάλαβα ότι η ερώτηση αφορούσε στα αεροδρόμια που δεν παραχωρούνται. Αυτό δεν αφορούσε η ερώτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, λέτε ότι θα εισπράττονται τα τέλη μόνο από τα αεροδρόμια που παραχωρούνται.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προφανώς η ερώτηση αφορά στα μικρά αεροδρόμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο Ηράκλειο.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μια στιγμή δεν καταλαβαίνω ποια είναι η δυσκολία. Θέλετε να το εξηγήσετε;
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Οι συστάδες αεροδρομίων που θα παραχωρηθούν θα εισπράττουν κάποιο τέλος το οποίο θα αντικαταστήσει το σπατόσημο. Σταδιακά και μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου για το σπατόσημο για το ΔΑΑ μετά το ’14 ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και για το ΔΑΑ. Το ίδιο θα γίνει και για το Καστέλλι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Θα εισπράττονται κάποια χρήματα από αυτά τα αεροδρόμια τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί, όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα παραχωρηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εισπράττονται κάποια χρήματα τα οποία θα χρηματοδοτούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα εισπράττονται για το Καστέλλι …
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το Καστέλλι και ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα χρηματοδοτούν τα υπό κρατικό έλεγχο ζημιογόνα αεροδρόμια, όπως το Καστελόριζο, η Σκύρος και τα λοιπά και τις άγονες γραμμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κάθε χρόνο εισπράττει κάποια τέλη από το σπατόσημο. Από αυτά το 55% είναι του Δημοσίου, τα υπόλοιπα είναι των ιδιωτών. Δεν είναι έτσι; Όχι; Όλα. Πόσο είναι  αυτό το ποσό;
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή τη στιγμή το 75% του σπατοσήμου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το κρατάει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της ΥΠΑ και το 25% πάει στην ΥΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι περίπου μια τάξη μεγέθους.
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Το χρόνο είναι γύρω στα 130 εκ. το σύνολό του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε λοιπόν για το 25% των 130 δεν είμαι καθόλου καλή στην αριθμητική, αυτοί θα μοιράζεται στα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν θα ενταχθούν …
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι η πρόβλεψη είναι να καταργηθεί το σπατόσημο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντελώς;
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εντελώς.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είπα, στη συνέντευξη προηγουμένως και να προσέχουμε όλοι ότι θα αντικατασταθεί το σπατόσημο από ένα ενιαίο τέλος. Το τέλος αυτό θα αφορά όλα τα αεροδρόμια στα οποία υπάρχουν συμβάσεις παραχώρησης. Το σημείωσα και πριν δεν μπορώ να το κάνω απλούστερο με συγχωρείτε.
Θα αφορά και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στις δυο συστάδες και στο Καστέλλι. Κάποια από αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν στην καινούργια εταιρεία που θα έχει στην ευθύνη της τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια για να συντηρούνται τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό είναι όλο. Τι άλλο να πω παραπάνω;
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάποια από αυτά θα πηγαίνουν στις άγονες Γραμμές.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και στις άγονες Γραμμές, το σημείωσα προηγουμένως.
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά το ’14 που λήγει η περίοδος του σπατοσήμου. Από τότε θα αρχίσει η αντικατάσταση σπατοσήμου από το νέο ενιαίο τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, από την ιδιωτικοποίηση των περισσότερων περιφερειακών αεροδρομίων ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεονάζοντος προσωπικού στην ΥΠΑ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ποια περιουσιακά στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα τα δείτε. Σήμερα η συνέντευξη είναι για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά το αναφέρατε όμως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Το ανέφερα, αλλά είπα ότι θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του μηνός να παρουσιάσουμε. Αν παρουσιάζουμε μισές δουλειές θα τις βρούμε μπροστά μας τις μισές δουλειές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, με καλύψατε νομίζω ήθελα να ρωτήσω για τις συγχωνεύσεις των 10 Διευθύνσεων και 14 Τμημάτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να υποθέσω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θέμα απομάκρυνσης προσωπικού.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει εσωτερική αναδιοργάνωση της ΥΠΑ η οποία είναι προφανής από όσα είπαμε. Αυτό συνεπάγεται και αυτές τις καταργήσεις τμημάτων, δεν θα θιγούν οι υπάλληλοι της ΥΠΑ από αυτή τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βασική ερώτηση που ήθελα να κάνω κ. Υπουργέ αφορούσε την παρουσία του στρατού στα αεροδρόμια. Τι γίνεται; Γιατί απλώς υπήρξε μια αναφορά βέβαια…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχει υπάρξει συνεννόηση για όλη αυτή τη διαδικασία τόσο με το υπουργείο Τουρισμού, θυμάστε στην προηγούμενη συνέντευξη που είχαμε παρουσιάσει τη στρατηγική για τα αεροδρόμια, ήταν εδώ και η κα Κεφαλογιάννη και υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Αμύνης. Προφανώς η Εθνική Άμυνα, η Πολεμική Αεροπορία εν προκειμένω, είναι μια προτεραιότητα. Αυτά προτάσσονται, λαμβάνονται υπ' όψιν και προφανώς το έχουν υπ' όψιν τους και όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές. Άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο. Οι διαδικασίες της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως συμβαίνει και σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει μια εκτίμηση των προσόδων που θα υπάρχουν από την αξιοποίηση των αεροδρομίων σε βάθος 30ετίας, 35ετίας, αναφέρομαι σε ονομαστικές τιμές, μια εκτίμηση των προσόδων που θα έχει το Δημόσιο. Αναφέρομαι σε ονομαστικές τιμές.
Ένα δεύτερο ερώτημα: Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί Υπουργέ συνδέετε την εξέλιξη στους αυτοκινητοδρόμους με το Καστέλλι; Και   ένα τρίτο: Εάν βλέπετε το Καστέλλι να ξεκινά μεσ’ στη χρονιά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με το Καστέλλι, νομίζουμε ότι πρώτον, μπορεί να υπάρξει μια επικάλυψη σε κάποιο βαθμό μεταξύ ομίλων που ενδιαφέρονται για το Καστέλι και ομίλων οι οποίοι είναι αυτή την ώρα ήδη στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων. Δεύτερο και κυριότερο και ανεξάρτητο από αυτό, επειδή το πρόγραμμα αυτό μας ενδιαφέρει να πετύχει, το σχέδιο για το Καστέλλι μας ενδιαφέρει να πετύχει, μας ενδιαφέρει να το ξεκινήσουμε σε σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον.
Όπως ξέρετε, εδώ και 7-8 μήνες, διαπραγματευόμαστε για τους αυτοκινητόδρομους. Δεν το κάνουμε γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε στη ζωή μας, το κάνουμε ακριβώς γιατί υπήρχαν χίλιες δυο δυσκολίες με τους παραχωρησιούχους, με τις Τράπεζες. Θέλουμε να εκπέμψει η χώρα ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης με την ολοκλήρωση του σχεδίου για τους αυτοκινητόδρομους, των διαπραγματεύσεων για τους αυτοκινητόδρομους, έτσι ώστε μετά σε ασφαλέστερο περιβάλλον, να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Καστέλλι.
Αλλά ξέρετε, το θέμα για τους αυτοκινητοδρόμους δεν πρόκειται   να καθυστερήσει. Τον Απρίλιο θα πάμε με σχέδιο νόμου στη Βουλή. Μπουλντόζες θα μπουν τον Απρίλιο, τα ίδια ξαναλέω. Μην προσπαθείτε να βρείτε κάτι διαφορετικό, ό,τι λέω από την αρχή, τα ίδια λέω και τώρα. Δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες ξέρετε για να μπουν μπουλντόζες. Και εν πάση περιπτώσει εδώ θα είμαστε για να τις δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν πάει τον Απρίλιο το θέμα στη Βουλή μέσα στο χρόνο θα έχουμε το διαγωνισμό για το Καστέλι; Θα ξεκινήσει η διαδικασία;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Προφανώς μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία.   Για τις προσόδους ο κ. Αλεξόπουλος.
Φ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΙΠΕΔ): Όπως ξέρετε κατά πάγια τακτική το ΤΑΙΠΕΔ ποτέ δεν αναφέρει τις εκτιμώμενες προσόδους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα κρατικά λαχεία το κάνατε; 
Φ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Στα λαχεία έχει κλείσει ο διαγωνισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, μιας και όλοι μας φαντάζομαι θέλουμε τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, στο Καστέλλι τι έχει κάνει η πολιτεία για την προετοιμασία του διαγωνισμού; έχει απαλλοτριωθεί η απαιτούμενη έκταση για το αεροδρόμιο, έχουν ξεκινήσει αρχαιολογικές ανασκαφές για να λυθεί αυτό το θέμα; Κι επειδή είπατε ότι έχει και οδικές συνδέσεις, υποθέτω ότι είναι η σύνδεση του αεροδρομίου με το ΒΟΑΚ και τον ΟΑΚ. Αντίστοιχα έχουν απαλλοτριωθεί εκτάσεις για τους δρόμους αυτούς; Έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία για να μην ξεκινήσει και σταματήσει μετά από 6 μήνες   με τα αρχαιολογικά ή κάποιο άλλο λόγο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου θα σας πει.
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κατ' αρχήν είχαν να γίνουν προηγουμένως άλλα πράγματα. Το πρώτο είναι ο προηγούμενος διαγωνισμός που έγινε το 2011, δεν προχώρησε, βγήκε άγονος, λόγω της χρονικής συγκυρίας όπως ξέρετε με το δημοψήφισμα κτλ. και δεύτερον, γιατί το έργο ήταν αρκετά μεγάλο και οι επενδυτές θεώρησαν ότι ήταν φαραωνικού τύπου.
Αυτή τη στιγμή έγιναν καινούργιες μελέτες, τροποποιήθηκε αρκετά το Καστέλλι, μειώθηκε το μήκος του διαδρόμου, από τα 3.800 στα 3.200 μέτρα, μειώθηκε ο αριθμός των αερογεφύρων που θα γίνουν κτλ. Άρα έχουν γίνει προετοιμασίες άλλου είδους και ο διαγωνισμός είναι λίγο διαφορετικός από αυτούς που ήταν παλαιότερα. Είναι πιο συμβατός με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Το δεύτερο, οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων είναι σε σημείο σχεδιασμού, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα.
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα δημόσιο έργο, η παραχώρηση μπορεί να ξεκινήσει, ο σχεδιασμός τους αλλά να γίνουν πρέπει να έπονται κάποιας αρχικής απόφασης της πολιτείας. Να γίνει ο διαγωνισμός και να κατακυρωθεί το έργο, δε μπορεί η πολιτεία να απαλλοτριώνει στην περίπτωση που θα κάνει κάτι, είναι λίγο πρωθύστερο.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά θα αδικούσαμε τις υπηρεσίες αν θεωρούσαμε, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα ότι για ένα, ενάμισι χρόνο δεν έχουν κάνει όλες τις πρόδρομες ενέργειες που απαιτούνται έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Για τον εξορθολογισμό λειτουργίας της ΥΠΑ μας είπατε ότι θα καταργηθούν, θα συγχωνευθούν 10 Διευθύνσεις και 14 Τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας αριθμός προσωπικού που θα βγει σε διαθεσιμότητα ή θα μεταταχθεί;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, αλλά σας τα εξηγήσει η κα Παπαδημητροπούλου.
Φ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δε θα υπάρξει ούτε μετάταξη ούτε απόλυση. Ήδη προβλέπουμε νέες λειτουργίες σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο όπως υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, οι οποίες θα απαιτήσουν πρόσθετο προσωπικό. Επομένως το προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων Διευθύνσεων, θα εμπλουτίσει, θα ενισχύσεις τις νέες αυτές Διευθύνσεις που θα έχουν έναν καινούργιο ρόλο να παίξουν ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
κα ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άμεσα μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση του νόμου θ’ ακολουθήσει, θα το δείτε και στο νόμο, ένα Προεδρικό Διάταγμα γιατί αυτή είναι η διαδικασία, η οποία θα κάνει οργανογράμματα, θα θεσπίσει μονάδες, σ’ εκτέλεση του νόμου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστούμε.

 

* * *

 

Σχέδιο Νόμου
«Συμπλήρωση και Τροποποίηση του ν. 3913/2011 και άλλες διατάξεις»

Άρθρο 1
1. Η ΥΠΑ διατηρεί και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες λειτουργίας αεροδρομίων, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων», που ιδρύεται με την υπ’ αριθμ … … από … … απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, , υπό τους όρους που ισχύουν σήμερα.
2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται όλα τα θέματα σχετικά με  την υλοποίηση και πραγματοποίηση της καταβολής από τα μη κρατικά αεροδρόμια προς την ΥΠΑ τέλους ως αντικαταβολή για τις παρεχόμενες από την ΥΠΑ προς αυτά υπηρεσίες, από το οποίο τέλος η ΥΠΑ θα χρηματοδοτεί και την ΑΕΔιΠΑ, σύμφωνα και με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. … απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιάρθρωσης και Ιδιωτικοποιήσεων.
3. Η ΑΕΔιΠΑ, για τη διατήρηση της απρόσκοπτης και αδιατάρακτης λειτουργίας των αεροδρομίων που υπάγονται σε αυτήν, λαμβανομένης υπόψη και της φύσης των παρεχομένων από αυτήν υπηρεσιών, δύναται, κατά τους όρους του νόμου, να  παραχωρήσει τη Διοίκηση και λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα με τη σύναψη Συμβολαίου παραχώρησης της Διοίκησης και Διαχείρισης (management contract). 
Άρθρο 2
Μετά το πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 22, του νόμου 3913/11, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων -  ΑΕΔιΠΑ, παρατείνεται ο χρόνος κατά τον οποίο επιτρέπεται να λειτουργεί αυτή με αποσπασμένο προσωπικό, έως το πέρας της περιόδου της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010, όπως ισχύει.».

Άρθρο 3
Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)
1. Όλοι οι ελληνικοί δημόσιοι αερολιμένες υπάγονται σε έναν εκ των Υποδιοικητών της ΥΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησής τους και της έναρξης λειτουργίας της ΑΕΔιΠΑ.
2. Η υπάρχουσα Διεύθυνση Αερολιμένων της ΥΠΑ, που ορίζεται στο σημείο 1 του άρθρου 1 του πδ 56/1989, όπως ισχύει, διασπάται σε δύο νέες Διευθύνσεις ως εξής:
Α) «Κανονιστική Διεύθυνση Αεροδρομίων», η οποία  είναι υπεύθυνη ενδεικτικά για τη σύνταξη και προώθηση πρωτογενούς νομοθεσίας για τα αεροδρόμια, συγκεκριμένους κανονισμούς λειτουργίας, κατευθυντήριο υλικό κλπ. με σκοπό τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των ελληνικών αεροδρομίων.
Η διάρθρωση της Κανονιστικής Διεύθυνσης Αερολιμένων έχει ως ακολούθως:
i. Τμήμα Κανονιστικού και Ρυθμιστικού Πλαισίου Αεροδρομίων
ii. Τμήμα Κανονιστικού και Ρυθμιστικού Πλαισίου Πεδίων Προσγείωσης και Ελικοδρομίων
iii. Τμήμα Καταγραφής και Ανάλυσης Συμβάντων
iv. Τμήμα Εκπαίδευσης
Β) «Εποπτική Αρχή Αεροδρομίων», η οποία είναι ενδεικτικά υπεύθυνη για την πιστοποίηση και την εποπτεία ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων.
Η διάρθρωση της Εποπτικής Αρχής Αεροδρομίων έχει ως ακολούθως:
i. Τμήμα Εποπτείας, Ασφάλειας, Ποιότητας και Εσωτερικού Ελέγχου
ii. Τμήμα Αδειοδότησης και Πιστοποίησης Αεροδρομίων
iii. Τμήμα Αδειοδότησης και Εποπτείας Πεδίων Προσγείωσης και Ελικοδρομίων
iv. Τμήμα Χαρτών και Εμποδίων
v. Τμήμα Νομικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων
Οι ανωτέρω αναφερθείσες Κανονιστική Διεύθυνση Αερολιμένων και Εποπτική Αρχή Αεροδρομίων καθίστανται αρμόδιες για όλα τα Ελληνικά αεροδρόμια, αποκρατικοποιημένα ή μη.
3. Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος, θα καθορισθούν λεπτομερώς οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των ανωτέρω Διευθύνσεων, η στελέχωσή τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εύρυθμη λειτουργία τους, κατά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Άρθρο 4
Λοιπές τροποποιήσεις του νόμου 3913/2011

1. Το στοιχείο γ΄ του πρώτου εδαφίου της  παραγράφου 8 του άρθρου 22 του Ν.3913/2011 τροποποιείται ως εξής (προστίθενται οι με έντονη γραφή και υπογραμμισμένες λέξεις «παράγραφο 3»):
«γ) να παραχωρούνται σε Α.Ε.Δ.Α. στις οποίες συμμετέχουν τρίτοι επενδυτές ή να παραχωρούνται απευθείας σε επενδυτές μέσω συμβάσεων παραχώρησης τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 3, όπως ιδίως δικαιώματα που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση ενός ή περισσότερων κρατικών αεροδρομίων, των οποίων η οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση ανήκει στην Υ.Π.Α., καθώς και των περιγραφόμενων στην ανωτέρω απόφαση χώρων εμπορικών και άλλων χρήσεων που βρίσκονται μέσα ή κοντά στα κρατικά αυτά αεροδρόμια.
2. Στο τέλος της  παραγράφου 8 του άρθρου 22 του Ν.3913/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στην περίπτωση της απευθείας παραχώρησης σε επενδυτή σύμφωνα με τα υπό γ΄ ανωτέρω ο παραχωρησιούχος υποκαθιστά το Δημόσιο και υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των αντισυμβαλλομένων στα συμβατικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες συμβάσεις που αφορούν στα κρατικά αυτά αεροδρόμια καθώς και στα κινητά και ακίνητα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως, ενδεικτικά, συμβάσεις φύλαξης, καθαρισμού, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης και εκμίσθωσης χώρων
Οι  συμβάσεις δημοσίων έργων και οι συμβάσεις εργασίας εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις και εξακολουθούν να διέπονται από τις οικείες νομοθετικές διατάξεις.».
3. Η παράγραφος 9 του άρθρου 22 του Ν.3913/2011 αναριθμείται σε παράγραφος 10, ενώ προστίθεται νέα παράγραφος 9 που έχει ως εξής:
«9. Κατά τη διαδικασία για την αξιοποίηση κρατικών αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των προηγουμένων παραγράφων δεν εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα 158/2002 (ΦΕΚ Α΄ 137). Τα σχετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας αποκλεισμού υποψήφιων επενδυτών για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρυθμίζονται από τους όρους των σχετικών διεθνών διαγωνισμών, των συμβάσεων παραχώρησης και των σχετικών κυρωτικών νόμων».
4. Τροποποιείται η παρ. 1 εδάφ. α του άρθρου 31 του Νόμου 3913/11 ως ακολούθως:
«Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 34  του ν. 2682/1999 (ΦΕΚ Α 16) προστίθεται εδάφιο ως εξής: 
«Στους υπαλλήλους του Κλάδου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, στους αποσπασμένους στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες στην ΕΕ και στον ICAO, στους υπηρετούντες στην Εθνική Εποπτική Αρχή Αεροναυτιλίας καθώς και στους ασχολούμενους με το λειτουργικό Τμήμα Εναερίου Χώρου υπό την επωνυμία “BLUE MED”, καταβάλλονται τα αντίστοιχα μερίσματα της ειδικότητας που κατείχαν χωρίς άλλη προϋπόθεση».»  
5. Όπου στο ν. 3913/11 αναφέρονται οι φράσεις  «περιοχή πληροφοριών πτήσεων Αθηνών», «FIR Αθηνών»,  «Ελληνικός Εναέριος Χώρος (FIR)», αντικαθίστανται από την φράση «περιοχή πληροφοριών πτήσεων Athinai FIR/Hellas UIR”.

Άρθρο 5
Τροποποιήσεις του π.δ. 56/1989 «Οργανισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών» (ΦΕΚ Α 28)
Με το Π.Δ. που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 3 του παρόντος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο Π.Δ. 56/1989, όπως αυτό ισχύει σήμερα:
α) Καταργείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 29 Διεύθυνση Συντονισμού
β) Καταργούνται τα προβλεπόμενα στα άρθρα 36 και 37 Τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Ασφάλειας Αερολιμένων καθώς και η θέση Αερολιμενάρχη του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών
γ) Καταργείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 35 Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού και τα Τμήματά της  (i) Τμήμα Προσωπικού, (ii) Τμήμα Υλικού, (iii) Τμήμα Προμηθειών και Δαπανών, (iv) Τμήμα Εσόδων και Εκμισθώσεων και (v) Τμήμα Γραμματείας – Βιβλιοθήκης που αφορούν στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών
δ) Καταργείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 30 Αερολιμενική Διεύθυνση και τα τμήματά της (i) Τμήμα Αερολιμενικού Ελέγχου, (ii) Τμήμα Αεροπορικής Εκμετάλλευσης, (iii) Τμήμα Ελέγχου Περιοχής Κίνησης, (iv) Τμήμα Διευκολύνσεων (v) Τμήμα Παροχής Πληροφοριών. Η Διεύθυνση αυτή ως υπηρεσιακή μονάδα θα μετονομαστεί και θα συμπεριληφθεί στην ΥΠΑ μετά την έκδοση του σχετικού ΠΔ που προβλέπεται που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, κατά την ισχύουσα νομοθεσία.
ε) Καταργείται η προβλεπόμενη  στο άρθρο 2 του ΠΔ 35/1993 (ΦΕΚ Α 13) Διεύθυνση Επιθεώρησης και το Τμήμα Επιθεωρήσεων Μονάδων ΥΠΑ. Τα τμήματα Ελέγχου Εσόδων ΥΠΑ και Ελέγχου Εξόδων ΥΠΑ μεταφέρονται στην Διεύθυνση Οικονομικού και Εφοδιασμού ΥΠΑ.
στ) Συγχωνεύεται η προβλεπόμενη στο άρθρο 4 του ΠΔ 35/1993 Διεύθυνση Εκπαίδευσης με την προβλεπόμενη στο άρθρο 20 του ΠΔ 56/1989 οργανική Μονάδα της Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας. Τα συνδεόμενα Τμήματα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (i) Εισαγωγικής Εκπαίδευσης και (ii) Τμήμα Επιμόρφωσης το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα Γενικής Επιμόρφωσης εντάσσονται στην  Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας.
ζ) Συγχωνεύονται οι προβλεπόμενες στα άρθρα 11 και 12 του ΠΔ 56/1989  Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων υπό την ονομασία Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
η) Η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του ΠΔ 56/1989 Διεύθυνση Τεχνικής Συντήρησης μεταφέρεται στα κτίρια της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΥΠΑ.
θ) Η συσταθείσα με το ΠΔ 52/2012 (ΦΕΚ Α 102) Αρχή Αερολιμενικών Τελών διευρύνεται με την δημιουργία τριών νέων τμημάτων προκειμένου να καλυφθεί α) ο έλεγχος και η συμμόρφωση ως προς τα εφαρμοζόμενα τέλη για όλα τα αεροδρόμια που θα αξιοποιηθούν διά των συμβάσεων παραχώρησης και β) ο έλεγχος των συμβάσεων παραχώρησης και η συμμόρφωση του παραχωρησιούχου προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που θα καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης.
Τα τμήματα έχουν ως εξής:
(i) Τμήμα παρακολούθησης και εφαρμογής συμβάσεων το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο τήρησης των όρων που θα συμπεριληφθούν στις συμβάσεις παραχώρησης αναφορικά με το επίπεδο υπηρεσιών που θα καθορίζεται σε αυτές καθώς και όλων των λοιπών υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου. 
(ii) Τμήμα ελέγχου εφαρμογής τελών. Το  τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη συμμόρφωση ως προς την νόμιμη εφαρμογή των τελών, όπως θα συμπεριληφθούν στη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό το τμήμα θα είναι επίσης υπεύθυνο για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη φύση και τα ποσά των τελών εντός του πλαισίου του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος της εσωτερική αγοράς της ΕΕ και παγκοσμίως.
(iii) Τμήμα ελέγχου σωστής και έγκαιρης καταβολής εσόδων. Το  τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της σωστής και έγκαιρης καταβολής προς την ΥΠΑ των ποσών από έσοδα που προκύπτουν από φόρους, τέλη, κάθε είδους επιβάρυνση που εισπράττεται από τα αποκρατικοποιημένα αεροδρόμια, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, κατά τα οριζόμενα σε κάθε σύμβαση παραχώρησης. Το Τμήμα αυτό επίσης παρακολουθεί και ελέγχει την περαιτέρω απόδοση του ποσού/ποσοστού των εσόδων από αυτά τα τέλη, όπως θα καθορισθεί με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπέρ της ΑΕΔιΠΑ και των άγονων γραμμών.

Άρθρο 6
Αναδιάρθρωση της Εθνικής Εποπτικής Αρχής Αεροναυτιλίας (ΕΕΑΑ)
1. Η διαχείριση του ξεχωριστού προϋπολογισμού που προβλέπεται για την Ε.Ε.Α.Α. από το άρθρο 5 του ΠΔ 103/2010 (ΦΕΚ Α 169) και ο οποίος θα χρηματοδοτείται απευθείας από τα έσοδα των τελών διαδρομής σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky), πραγματοποιείται απευθείας από την Ε.Ε.Α.Α. μετά από έγκριση του Διοικητή της ΥΠΑ και με πλήρη διαφάνεια.
2. Ο ελάχιστος χρόνος υπηρέτησης του προσωπικού της Ε.Ε.Α.Α  αυξάνεται από τρία (3) σε έξι (6) χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

Άρθρο 7
Αναδιάρθρωση του Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας
1.Ο Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν.3913/2011, υπάγεται σε έναν εκ των υποδιοικητών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται και ανατίθενται από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
2. Καταργείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 33 του ΠΔ 56/1989 Διεύθυνση Ηλεκτρονικών του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών και τα Τμήματά της (α) Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Μέσων, (β) Τμήμα Ραδιοβοηθημάτων, (γ) Τμήμα RADAR και (δ) Τμήμα Ειδικών Ηλεκτρονικών Συστημάτων.
3. Συστήνονται θέσεις «Προϊσταμένων Βάρδιας» στις υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας του Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού και αύξηση του επιπέδου ασφαλείας του Παρόχου.
4. Δημιουργείται αποθεματικό εκ των τελών διαδρομής που προβλέπονται στις διατάξεις του Κανονισμού ΕΕ 1794/2006, όπως τροποποιήθηκε από  τον Κανονισμό  1191/2010 του Συμβουλίου/ΕΕ, άρθρο 11.α παρ.8, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, και το οποίο αποθεματικό αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αιφνίδιας μείωσης στα τέλη διαδρομής σε καιρούς μειωμένης κίνησης.

Άρθρο 8
Τροποποιήσεις του ν. 3986/2011
1. Στην παράγραφο 12 του άρθρου 2 του Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» (Α΄ 152) προστίθεται το εξής εδάφιο:
«Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση μεταβίβασης στο Ταμείο του δικαιώματος παραχώρησης χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου».

Άρθρο 9
Ρυθμίσεις για το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων
Με την ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που αναφέρεται στο άρθρο 5 της υπ’ αριθμ … Απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων, θα προβλεφθεί επίσης η διάθεση ποσού ή ποσοστού του Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων των αεροδρομίων που θα αξιοποιηθούν διά των συμβάσεων παραχώρησης υπέρ των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές), κατά τροποποίηση των διατάξεων των ισχυουσών σήμερα ΚΥΑ, κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος νόμου και του άρθρου 46 του ν. 2963/2001.

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

* * *


ΣΧΕΔΙΟ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Η Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μετά από την κοινή εισήγηση υπ’ αριθμ … … των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 22 του νόμου 3913/2011 «Αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις», αποφασίζει τα εξής:

Άρθρο 1
1. Ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων (Α.Ε.Δ.Α.) κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του ν. 3913/2011 με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων» και το διακριτικό τίτλο «ΑΕΔιΠΑ» (εφεξής η εταιρεία). Στις διεθνείς συναλλαγές, ο διακριτικός τίτλος της Εταιρείας αποδίδεται ως «Regional Airport Management S.A.». Έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος [ … … ].
2. Η αρχική διάρκεια της Εταιρείας καθορίζεται σε 20 έτη, δυνάμενη να επεκταθεί για ακόμη 20 έτη με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων.

Άρθρο 2
Καταστατικός σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των  περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που εμπίπτουν στις παρακάτω αναφερόμενες κατηγορίες, και που  κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελούν και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες:
α) Όσα αεροδρόμια δεν περιληφθούν και εν τέλει δεν παραχωρηθούν σε ιδιώτη επενδυτή κατά τις διαδικασίες αξιοποίησης που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ (ενδεικτικά μόνο αναφέρονται τα αεροδρόμια των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Αστυπάλαιας),
β) Τα δημοτικά αεροδρόμια (Καστελλόριζου, Κάσου, Λέρου και Σητείας), εφόσον οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν εξ ιδίων πόρων και στελεχιακού δυναμικού τους τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους και

Άρθρο 3
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι πενταμελές (5), η δε θητεία των μελών του ορίζεται τριετής, κατά τις ειδικότερες διατάξεις που θα περιληφθούν στο καταστατικό της ιδρυόμενης εταιρείας. Κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας της ΑΕΔιΠΑ ορίζονται και τα μέλη του πρώτου διοικητικού της συμβουλίου, με απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Άρθρο 4
1. Η  Εταιρεία υπόκειται στο νόμο 2190/1920 (όπως αυτός ισχύει) περί ανωνύμων εταιρειών
2. Η Εταιρεία φέρει την παρακάτω βασική οργανωτική δομή:
Α. Ανώτατο όργανο διοίκησης και εκπροσώπησης της Εταιρείας είναι το Διοικητικό της Συμβούλιο. Για την επίτευξη των στόχων του και εκπλήρωση του σκοπού της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργεί καταρχήν συλλογικά (κατά τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών),  δύναται, ωστόσο, να εκχωρεί διακριτές εξουσίες του στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας ή και σε άλλα μέλη του, κατά περίπτωση.
Β. Τα όργανα διοίκησης, εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου και οι υπηρεσιακές μονάδες της Εταιρείας διαρθρώνονται κατά περιεχόμενο ως ακολούθως:
i) Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit) το οποίο υπάγεται απ ευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
ii) Γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου.
iii) α. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, ο οποίος έχει και τις αρμοδιότητες του Επικεφαλής Εκτελεστικού Αξιωματούχου (Chief Executive Officer) και αποτελεί μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ανώτατα εκτελεστικά και διοικητικά όργανα της Εταιρείας. Διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού για θέματα Αερομεταφορών. Προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση τον Κανονισμό Λειτουργίας της Εταιρείας και διορίζει τα μέλη διοίκησης της Εταιρείας σε θέσεις ευθύνης.
β. Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο υπάγονται οι εξής διοικητικές μονάδες:
- Διεύθυνση Λειτουργιών
- Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομών
- Διεύθυνση Οικονομικών και Διοίκησης
- Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ
- Τμήμα Νομικών Υποθέσεων
- Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης
iv) Διευθυντής Λειτουργιών, ο οποίος διορίζεται μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου και προΐσταται της Δ/νσης Λειτουργιών, η οποία απαρτίζεται από τα εξής τμήματα: 
- Τμήμα Διοίκησης αεροδρομίων 
- Τμήμα Πληροφορικής 
-  Τμήμα  Προστασίας από Έκνομες Ενέργειες
-  Tμήμα  Αεροπορικών Υπηρεσιών Προτύπων και Ασφάλειας (Safety) 
- Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, Προστασίας   Περιβάλλοντος και τοπικών Κοινωνιών
v) Διευθυντής Ανάπτυξης και Υποδομών, ο οποίος διορίζεται μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου και προΐσταται της Δ/νσης Ανάπτυξης και Υποδομών, η οποία απαρτίζεται από τα εξής τμήματα:
- Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων αεροδρομίου
- Τμήμα Τεχνικών Έργων
- Τμήμα Τεχνικής Συντήρησης και Επισκευών
vi) Διευθυντής Οικονομικών & Διοίκησης, ο οποίος διορίζεται μετά από πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου και προΐσταται της Δ/νσης Οικονομικών και Διοίκησης, η οποία απαρτίζεται από τα εξής τμήματα:
- Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
- Τμήμα Οικονομικού και Εφοδιασμού
Γ. Κάθε αερολιμένας, η διαχείριση του οποίου εισφέρεται στην ΑΕΔιΠΑ, έχει την ακόλουθη διοικητική διάρθρωση:
i) Διευθυντής Αερολιμένα
ii) Γραφείο Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης
iii) Γραφείο Αεροπορικών Υπηρεσιών, Ασφάλειας (Safety) και Προστασίας από έκνομες ενέργειες (Security).
iv) Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος και επαφής με τον Πολίτη.

Άρθρο 5
1. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ορίζεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, το οποίο καλύπτεται και αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, διαιρείται δε σε ονομαστικές μετοχές κατά τα οριζόμενα στο Καταστατικό της.
2. Μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η Εταιρεία χρηματοδοτείται προκειμένου να καλύπτει τα λειτουργικά κόστη της από:
α) την επιβολή τελών στους χρήστες των αεροδρομίων που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης,
β) τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που θα έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την ΥΠΑ, και
γ) τα έσοδα της ΥΠΑ και συγκεκριμένα από το ποσοστό που θα εισπράττει αυτή από τα τέλη των αποκρατικοποιημένων αεροδρομίων, όπως θα καθορισθεί από Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών μετά από σχετική εξουσιοδότηση. Η ΥΠΑ είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει και να διατηρεί διακριτό λογαριασμό για τα ανωτέρω έσοδα τα οποία θα χρηματοδοτούν την ΑΕΔιΠΑ.

Άρθρο 6
Λαμβανομένων υπόψη:
α) της ανάγκης να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία όλων των ελληνικών δημόσιων αερολιμένων, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως δε κατά την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο,
β) της ανάγκης διατήρησης σε πλήρη και αδιατάρακτη λειτουργία όλων των μικρών, περιφερειακών αεροδρομίων και των άγονων γραμμών της Επικράτειας και
γ) της δυνατότητας χρηματοδότησης της ΑΕΔιΠΑ αποκλειστικά κατά τα ως  άνω στο άρθρο 5 της παρούσας αναφερόμενα,
η έναρξη λειτουργίας της Εταιρείας θα  γίνει  εντός διαστήματος  τριών (3) μηνών μετά το πέρας της διαδικασίας αξιοποίησης των αεροδρομίων της χώρας,  (όπως αυτή θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ).

Άρθρο 7
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΔιΠΑ υποχρεούται εντός διαστήματος δύο (2) μηνών από τη συγκρότησή του σε σώμα να καταρτίσει τον Κανονισμό Λειτουργίας της Εταιρείας στον οποίο μεταξύ άλλων θα εξειδικεύονται και τα εξής:
α. Να συντάξει το επιχειρησιακό σχέδιο  της Εταιρείας και να το υποβάλει στην ΥΠΑ για αξιολόγηση και έγκριση.
β. Το Οργανόγραμμα της εταιρείας και οι θέσεις ευθύνης, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω στο άρθρο 3 της παρούσας.
γ. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες όσων θα κληθούν να στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης.
δ. Η διαδικασία επιλογής στελεχών και το σύστημα τακτικής αξιολόγησής τους.
ε. Το σύστημα ελέγχου απόδοσης
στ. Το πειθαρχικό σύστημα της εταιρείας.
ζ. Κάθε άλλο θέμα που αφορά στην σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα Εταιρικής Διακυβέρνησης, Διοίκηση και λειτουργία της Εταιρείας.
2. Για ζητήματα προσωπικού που δεν εξειδικεύονται ρητώς στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΑΕΔιπΑ ή στην παρούσα, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3913/2011.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΣ για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΣ (αρχείο pdf 799 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved