ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρχεται επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα

Αθήνα 3.4.2014, 15:16

Έμφαση σε εννέα τομείς της οικονομίας που μπορούν να αποδώσουν άμεσα, θα δώσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του νέου ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ύψους 3,8 δις ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την «Επανεκκίνηση» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι το μεγαλύτερο από τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, που μάλιστα θα «σπάει» μια παράδοση δεκαετιών, που έδινε έμφαση στα τεχνικά έργα, καθώς οι πόροι θα προσανατολιστούν στους ακόλουθους εννέα τομείς της οικονομίας:
- στον Τουρισμό γενικά και σε ειδικότερες μορφές τουρισμού,
- στον Αγροτοδιατροφικό τομέα, σε συνέργεια και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
- στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα),
- στην Περιβαλλοντική βιομηχανία,
- στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας,
- στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας,
- στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών,
- στον τομέα υλικών- κατασκευών,
- στις δημιουργικές βιομηχανίες που περιλαμβάνουν τομείς όπως το ελληνικό design και ο πολιτισμός.

Επιπλέον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα θα είναι η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Τα κονδύλια για την ενίσχυση της καινοτομίας διπλασιάζονται και διαμορφώνονται από το 4% του προϋπολογισμού που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, στο 8%. Επίσης, ακόμη κι αν κάποια επιχείρηση δεν εντάσσεται στους τομείς προτεραιότητας, θα  μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν έχει ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθούν ειδικώς προσαρμοσμένα, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα και να αξιοποιήσουμε μη τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι business angels και τα venture capital funds. «Γενικώς, τόνισε, θα πρέπει η νέα φιλοσοφία μας να εστιάζει λιγότερο στις απευθείας ενισχύσεις και περισσότερο στη μεγαλύτερη μόχλευση των κονδυλίων».

Σημείωσε ακόμη ότι ειδικά για το Πρόγραμμα "Επανεκκίνηση" θα συσταθούν 9  Τομεακά Συμβούλια με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ένα για κάθε τομέα προτεραιότητας, που θα παρακολουθούν την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού, θα προτείνουν μέτρα και στρατηγικές για την ενίσχυση κάθε κλάδου και θα καταγράφουν εάν πράγματι εφαρμόζονται οι πολιτικές και ποιες επιπτώσεις έχουν στην ανταγωνιστικότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στη διεύθυνση http://www.antagonistikotita.gr, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Απριλίου, το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» θα σταλεί στις Βρυξέλλες, ενώ μέχρι τις 28 Απριλίου προβλέπεται να έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων.

* Ακολουθούν:
- Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού.
- Ενημερωτικό σημείωμα για τις δράσεις του προγράμματος «Επανεκκίνηση» στους 9 τομείς προτεραιότητας.
-Τα αναλυτικά κείμενα που τίθενται σε διαβούλευση θα αναρτηθούν στη διεύθυνση: http://www.antagonistikotita.gr



Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη στην ημερίδα διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία («ΕΠΑνΕΚ-κίνηση») του νέου ΕΣΠΑ

«Κυρίες και Κύριοι, 
Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνον κονδύλια και αριθμοί.
Το ΕΣΠΑ είναι ανάπτυξη.
Και ανάπτυξη σημαίνει επιχειρηματικότητα.
Γι' αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δίνει έμφαση πρωτίστως στην επιχειρηματικότητα.
Διότι κομβικό στοιχείο για την επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί η απενοχοποίηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας  και μάλιστα, της καινοτομικής και εξωστρεφούς ,επιχειρηματικότητας.
Είναι σαφές πλέον πως μόνον ο ιδιωτικός τομέας, μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο για την Ελλάδα και νέες δουλειές για τους Έλληνες.
Επομένως, η προσπάθειά μας για το νέο ΕΣΠΑ, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που προωθήσαμε, ως Υπουργείο Ανάπτυξης, καθ' όλο το διάστημα που προηγήθηκε,  με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρω ενδεικτικά πέντε μονάχα από τις παρεμβάσεις, όπως ήταν: 
1. Οι μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς όπως το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που κάνει σημαντικές τομές σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας, αξιοποιώντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ 
2. Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος,  με τη θέσπιση μιας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας 
3. Η απελευθέρωση αγορών (π.χ. στα φορτηγά,  στις μεταφορές στον τουρισμό) και το σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για 16 τεχνικά επαγγέλματα. 
4. Οι 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, που χαιρετίστηκαν από τους εξαγωγείς 
5. Η απλοποίηση των διαδικασιών στο τρέχον ΕΣΠΑ με  32 διαφορετικές παρεμβάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να υπερκαλύψουμε τους στόχους του Μνημονίου στις απορροφήσεις, φτάνοντας σε ποσοστό 118%. 
Και βεβαίως  η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως: ο νόμος-πλαίσιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και ο νέος νόμος για τα logistics
Με αυτό το σκεπτικό, είναι ξεκάθαρο πως και το νέο ΕΣΠΑ εντάσσεται στο αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα του 2020. 
Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία.
Γι' αυτό και περιέχει τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Βασικός πυλώνας όμως, της προσπάθειας για την ανάπτυξη είναι το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», που σήμερα εξετάζουμε.
Το ονομάσαμε έτσι ακριβώς για να συμβολίσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που έχουμε ανάγκη τώρα.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω πέντε βασικά χαρακτηριστικά του:
Πρώτον: το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που αφορά την επιχειρηματικότητα, θα είναι το μεγαλύτερο  από επιχειρησιακά προγράμματα
Με το νέο αυτό Πρόγραμμα  σπάμε  μια παράδοση δεκαετιών, που έδινε έμφαση στα τεχνικά έργα.
Το βάρος για πρώτη φορά πέφτει στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία όπου και κατευθύνεται το 25% του συνολικού προϋπολογισμού με πόρους που θα ανέρχονται σε ύψος περίπου 3,8 δις ευρώ.
Αντίθετα τα υπόλοιπα προγράμματα παίρνουν αναλογικά, μικρότερο μερίδιο: 
το Περιβάλλον και τις Μεταφορές 24%, η Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση το 13%, και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης 3%.
Το υπόλοιπο 35% κατανέμεται στα 13  Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και είναι ιδιαίτερα αυξημένο - σε σύγκριση με το 22% που ήταν στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.
Τα Περιφερειακά Προγράμματα θα έχουν επίσης δράσεις για την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, αλλά και δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή καθώς και για τεχνικά έργα.
Δεύτερον: η έμφαση θα δοθεί σε εννέα συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
Εκεί δηλαδή, όπου όλες οι διαθέσιμες  μελέτες συγκλίνουν πως θα έχουμε  ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα για στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτοί οι τομείς είναι:
1. Ο Τουρισμός γενικά, αλλά και οι ειδικότερες μορφές τουρισμού
2. Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας,  σε συνέργεια και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
3. Τα Logistics, που συνδυάζεται με τη σχετική  εθνική μας στρατηγική
4. Η Περιβαλλοντική βιομηχανία, που συνδυάζει ταυτόχρονα δυο στόχους: την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
5. Ο τομέας της υγείας, όπου έχουμε τις υπηρεσίες, αλλά και τα φαρμακευτικά συνολικά, είτε με την έννοια της βιοτεχνολογίας, είτε με την έννοια των generics.
6. Η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας
7. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπου η Ελλάδα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσεται 10η διεθνώς από άποψη διαθεσιμότητας, επιστημόνων και μηχανικών.
8. Υλικά - κατασκευές, που περιλαμβάνει και την επεξεργασία πρώτων υλών (π.χ. βωξίτης) για την παραγωγή σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων
9. Οι δημιουργικές βιομηχανίες που αφορούν σε τομείς όπως είναι το ελληνικό design και ο πολιτισμός .
Αυτοί είναι οι εννέα  τομείς προτεραιότητας, που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα και μπορούν να αποδώσουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα.
Διότι, δεν θέλουμε να κάνουμε «κολυβοποίηση» του προγράμματος. 
Τρίτο στοιχείο του Προγράμματος , είναι η καινοτομία, που διαπερνά οριζόντια όλες τις δράσεις.
Εδώ, οι δαπάνες ,με κατεύθυνση και του ίδιου του Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, διπλασιάζονται στο καινούργιο ΕΣΠΑ και ανεβαίνουν από το 4% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, στο 8%.
Το Συμβούλιο Καινοτομίας που έχουμε συστήσει ήδη λειτουργεί, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η συνεργασία μας με τον ισραηλινό οργανισμό Yozma.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατατεθεί προτάσεις που  αφορούν: στη δημιουργία  μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρήσεων και συγκεκριμένων έργων καινοτομίας καθώς και στη διαμόρφωση διαύλων εξαγωγής καινοτομίας από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Ο ρόλος των start ups , των θερμοκοιτίδων, των καινοτομικών χρηματοδοτικών εργαλείων, έχει ιδιαίτερη σημασία στη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης, η επιχειρηματικότητα των νέων, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις έχουν κάνει τα δικά τους θαύματα.
Θα ήταν τεράστιο λάθος, το νέο ΕΣΠΑ να μην έχει στο επίκεντρο της προσοχής του, αυτήν την πραγματικότητα. 
Τέταρτο στοιχείο είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Διότι θέλουμε οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές.
Η Ελλάδα δεν αρκεί να παράγει περισσότερα, πρέπει και να πουλάει περισσότερα, στο εξωτερικό.
Επομένως,  ακόμη κι αν κάποια επιχείρηση δεν εντάσσεται απαραίτητα στους τομείς προτεραιότητας, θα  μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν έχει ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό.  
Η προσπάθεια μας για την εξωστρέφεια υποστηρίζεται και από τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουν προχωρήσει ή προχωρούν αμέσως, όπως είναι:
• το ελληνικό σήμα
• η περαιτέρω απλοποίηση στους τελωνειακούς ελέγχους και στις διαδικασίες
• η λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές 
• και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με το Single Window,μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι ένα one-shop-stop για τις εξαγωγές.
Πέμπτο στοιχείο, αποτελούν οι ειδικές δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, όχι μόνον δια των επιδοτήσεων.
Αλλά να την ενισχύσουμε με δράσεις στοχευμένες που ίσως δεν προβλέπονται π.χ. στον ευρύτερο σχεδιασμό της μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση ή τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αλλά θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού: 
μπορεί να δεχθούμε μια εισήγηση από τους εκπροσώπους στο χώρο του τουρισμού πως χρειάζεται άμεσα η εξειδικευμένη εκπαίδευση  ενός αριθμού μαγείρων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Είμαστε διατεθειμένοι, αν οι υφιστάμενες δομές κατάρτισης δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν την ανάγκη, να τις παρακάμψουμε και να φτιάξουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα.
Το ίδιο και στη Δημόσια Διοίκηση: μπορεί να δεχθούμε εισηγήσεις για μια δράση εκσυγχρονισμού, που δεν εντάσσεται π.χ. στο σχεδιασμό του ΕΠ για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμη π.χ. για τις εξαγωγές.
Και εδώ, θα κόψουμε δρόμο, θα φτιάξουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε τους εξαγωγείς.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε έτσι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, ώστε να έχουμε άμεσο θετικό αποτέλεσμα για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Κομβική σημασία, όμως, για την επιτυχία των προσπαθειών μας, έχει και ένα ευρύτερο θέμα που μας αφορά όλους: η ενίσχυση της ρευστότητας. 
Ως χώρα, αλλά και ως Ευρωζώνη, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: 
Γι αυτό και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, εργαζόμαστε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου , να υπάρχουν νέα εργαλεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις. 
Προφανώς είναι δύσκολο να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, αλλά πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον για τον ορατό ορίζοντα.
Άλλωστε, όλοι οφείλουν να λάβουν υπόψη πως σήμερα  τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες που δεν επλήγησαν τόσο από την κρίση ανέρχονται περίπου στο 4-5% ενώ σε εμάς βρίσκονται σε διπλάσια περίπου επίπεδα. 
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διαμορφωθούν ειδικώς προσαρμοσμένα, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι και η Ελλάδα. 
Ακολούθως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και τα μη τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι: οι business angels, τα venture capital funds. 
Όχι μόνο για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για να επιβραβεύονται οι καινοτόμες ιδέες.
Και παράλληλα -χάρη και στην τεχνογνωσία που διαθέτουμε πλέον- στοχεύουμε με το Νέο ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δομές των ΣΔΙΤ , με έμφαση σε περισσότερα έργα, που θα έχουν:
μακροχρόνια βιωσιμότητα και πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό,  εντάσσεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης τόσο από το Νέο ΕΣΠΑ, όσο και από την ΕΤΕπ -με χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Jessica, μοχλεύοντας και κινητοποιώντας παράλληλα, την ιδιωτική χρηματοδότηση και προωθώντας την καινοτομία.
Γενικώς, θα πρέπει η νέα φιλοσοφία μας να εστιάζει λιγότερο στις απευθείας ενισχύσεις και περισσότερο στη μεγαλύτερη μόχλευση των κονδυλίων.
Συνολικά, όμως, η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι εφικτή, μονάχα εφόσον η ίδια η  αξιοπιστία της χώρας αποκατασταθεί και αυτό θα γίνει με τη ρητή έκφραση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτά είναι λοιπόν τα πέντε στοιχεία που χαρακτηρίζουν το "Πρόγραμμα Επανεκκίνηση":
1. Περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα
2. Προτεραιότητα σε εννέα συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας
3. Έμφαση στην καινοτομία
4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας
5. Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω ειδικών δράσεων για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Όλα αυτά στοιχεία, προέκυψαν ως προτεραιότητες,  από:
• τις ειδικές μελέτες που έγιναν από το IOBE, το ΚΕΠΕ και τη Mc Kinsey
• τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Καινοτομίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας και των Τομεακών Ομάδων Σχεδιασμού 
• και φυσικά από τα Συνέδρια και τις ημερίδες, όπου συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι και οι εκπρόσωποι της αγοράς.
Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει και η σημερινή ημερίδα που προωθεί περαιτέρω τα σχετικά ζητήματα.
Από εκεί και πέρα:
• Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τα Προγράμματα -τόσο αυτό όσο και τα άλλα- θα σταλούν στις Βρυξέλλες.
Και εκτίμησή μας είναι πως μέχρι τις 28 Απριλίου , θα έχουν σταλεί όλα  τα  Εθνικά και Περιφερειακά Προγράμματα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Παράλληλα, ειδικά για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα "Επανεκκίνηση" συστήνουμε τα Τομεακά Συμβούλια.
Δηλαδή, για κάθε διακριτό τομέα της οικονομίας από τους συγκεκριμένους 9 που αναφέρθηκαν πριν θα υπάρχει πλέον ένα ευέλικτο όργανο, το οποίο θα γνωμοδοτεί, αλλά και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού, σε διαρκή βάση.
Θα μπορεί να προτείνει μέτρα, στρατηγικές για την ενίσχυση κάθε κλάδου -όπως π.χ. κάνουμε τώρα με το νόμο για τα Logistics- αλλά θα βλέπει στην συνέχεια και το εάν πράγματι εφαρμόζονται οι πολιτικές και ποιες επιπτώσεις έχουν στην ανταγωνιστικότητα.
Τα Τομεακά Συμβούλια εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης, όπως εκεί π.χ. ανήκει και η Διϋπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική και θα στελεχωθούν από ειδικούς εμπειρογνώμονες και κυρίως ανθρώπους του κάθε τομέα της αγοράς.
Γιατί το κάνουμε αυτό;
Διότι μας ενδιαφέρει να μην είμαστε ένα Υπουργείο Ανάπτυξης Σοβιετικού τύπου.
Αντιθέτως, θέλουμε να είμαστε ένα Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα μιλάει και θα δίνει ρόλο σε όλους τους εμπλεκόμενους: στους ήδη διακεκριμένους επιχειρηματίες, στους start-uppers , στους καινοτόμους, σε όσους εξάγουν.
Έτσι μόνον θα κινητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους, όσους έχουν φαντασία, φρέσκιες ιδέες αλλά και διεθνείς παραστάσεις, ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα.
Τώρα που οι προσπάθειες και θυσίες του Ελληνικού Λαού πιάνουν τόπο, το ΕΣΠΑ είναι ένα από τα πιο βασικά αναπτυξιακά εργαλεία για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά.
Η ευθύνη όλων όσοι εμπλεκόμαστε με αυτό, επομένως, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Έχει τεράστια σημασία να εξασφαλίσουμε πως κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί δημιουργεί προοπτική για τη χώρα: δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές και καλές θέσεις εργασίας για τους Έλληνες.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην ημερίδα αυτή  και να ευχηθώ να οδηγήσει σε  χρήσιμα συμπεράσματα που θα στηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια».






Ενημερωτικό σημείωμα
Ημερίδα του ΥΠΑΑΝ για το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)

Με την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου, ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», το οποίο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ, θα δίνει έμφαση στους εξής τομείς (οι οποίοι προέκυψαν από τις μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey):
Τουρισμός, Αγροδιατροφή, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία-Φαρμακευτική Βιομηχανία,  Ενέργεια, Υλικά-Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δημιουργικές - Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» θα έχει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ των Επιχειρησιακών και Περιφερειακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός (Κοινοτική συνδρομή) είναι 3,73 δις σε σύνολο 20,8 δις. (χωρίς να υπολογίζεται η «ρήτρα αναθεώρησης» που μπορεί να προσθέσει άλλα 2 δις. ευρώ).
Παρουσιάζονται στη συνέχεια οι κυριότερες προτάσεις για την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί. Οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αναλυτικά κείμενα θα αναρτηθούν στη διεύθυνση: http://www.antagonistikotita.gr/

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ειδικός Στόχος 1:Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου:
Ποιοτική Αναβάθμιση του παραδοσιακού μοντέλου “ήλιος - θάλασσα” και εμπλουτισμός του με ανάδειξη κατά προτεραιότητα  5 ειδικών μορφών τουρισμού: συνεδριακός, ιατρικός-ιαματικός, πολιτιστικός, θαλάσσιος, πόλης.
Ειδικός Στόχος 2: Τουριστική προβολή: Παρεμβάσεις ενίσχυσης της τουριστικής προβολής όπου θα συμμετέχουν επιχειρήσεις και φορείς τους σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα
Ειδικός Στόχος 3: Κατάρτιση / εκπαίδευση και ενίσχυση της απασχόλησης 
Ειδικός Στόχος 4: Έργα υποδομής στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό
Διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στο τουριστικό επιχειρείν.

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ
Προτεραιότητα θα δοθεί σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ιδιαίτερα μοναδικά χαρακτηριστικά που τους προσδίδει η βιοποικιλότητα του ελλαδικού χώρου, δηλαδή: Γάλα, Τυροκομικά, Ελιά-Λάδι, Οίνος, Κρέας, Υδατοκαλλιέργειες(νωπά ψάρια) και κατεψυγμένα, Δενδρώδεις καλλιέργειες  - φρούτα(χυμοί, κονσερβοποίηση), Φυτά μεγάλων καλλιεργειών(σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι, κ.λ.π.).
Ειδικός στόχος 1: Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του τομέα με στρατηγικές και επιχειρησιακά σχέδια που θα έχουν ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών των επώνυμων τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων σε βάρος των εξαγωγών χύμα προϊόντων (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, οίνοι ποιότητας, γαλακτοκομικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κλπ.), την αύξηση των μεριδίων στις διάφορες διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα σε ορισμένες δυναμικές αγορές στις οποίες κατέχει χαμηλά μερίδια αγοράς, και την ουσιαστική διείσδυση σε νέες αγορές ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών. 
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
- Δράσεις περαιτέρω προώθησης προϊόντων αγροδιατροφής σε υφιστάμενες αγορές άλλων χωρών
- Δράσεις προώθησης προϊόντων αγροδιατροφής σε νέες αγορές
- Δράσεις προώθησης προϊόντων μέσω ενίσχυσης των υπηρεσιών logistics
Ειδικός στόχος 2: Ανάπτυξη και εφαρμογή της έρευνας και καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του τομέα με
- Στήριξη ερευνητικών κέντρων, ιδρυμάτων και εργαστηρίων για την ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων
- Στήριξη ερευνητικών κέντρων, ιδρυμάτων και εργαστηρίων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή βελτίωση υπαρχόντων ως προς τα ποιοτικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά
- Στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα για την ανάπτυξη καινοτομικών πρακτικών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
- Στήριξη προϊόντων «πολιτισμού και υγείας»
Ειδικός στόχος 3: Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας : 
-Δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταποιητών αγροδιατροφικών προϊόντων καθώς και ανθρωπίνου δυναμικού που συνάδουν με την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων
Ειδικός στόχος 4: Ανάπτυξη και προώθηση των διαδικασιών πιστοποίησης για ποιοτικά, μοναδικά και ασφαλή προϊόντα αγροδιατροφής: 
- Δράσεις πιστοποίησης (branding) αγροδιατροφικών προϊόντων (διαδικασίες πιστοποίησης, σήματα, έλεγχοι, κ.ά) ως προς την προέλευσή τους
- Δράσεις πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων ως προς τις διαδικασίες παραγωγής τους
- Δράσεις ανάπτυξης οργανισμών πιστοποίησης
Ειδικός στόχος 5: Προώθηση της συνεργασίας (συνέργειες, συνεργατικά σχήματα, clusters, spillovers, κ.ά) σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας
- Ενίσχυση πιλοτικών σχεδίων (παραγωγή- εκπαίδευση-προώθηση) και θα λειτουργήσουν «παραδειγματικά» για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλον τον τομέα
- Ενίσχυση της σύνδεσης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα με την ελληνική κουζίνα («γευσιγνωστική» πιστοποίηση)
- Ενίσχυση δράσεων διασύνδεσης πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά ή καινοτομικά χαρακτηριστικά
Οριζόντιες Κατηγορίες Παρέμβασης: Μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
Η εθνική στρατηγική για τον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χώρα μας ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου 2014 σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη και Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι προτεινόμενες δράσεις στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής είναι:
Ειδικός στόχος 1: Βελτίωση των υποδομών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας
Συγκεντρώνει τις δράσεις ολοκλήρωσης και αναβάθμισης των βασικών οδικών, σιδηροδρομικών και χωρικών υποδομών που αποτελούν μέρος του ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. 
Ειδικός στόχος 2: Προώθηση της εξωστρέφειας του κλάδου και προσέλκυση διεθνών εμπορικών συμφωνιών/συνεργασιών με Ανάπτυξη Υποδομών Καταγραφής-Οργάνωσης-Διασύνδεσης για την Προώθηση και Εξωστρέφεια του Κλάδου και Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Υποδομών για την υιοθέτηση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με στόχο την διεθνοποίηση
Ειδικός στόχος 3: Απλοποίηση δομών και επίτευξη οικονομιών κλίμακας
Ειδικός στόχος 4: Βελτίωση αποδοτικότητας μέσω προώθησης νέων υπηρεσιών και τεχνολογιών: Διάχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο σύνολο του κλάδου ώστε να ενισχυθεί η ηλεκτρονική ροή των πληροφοριών που βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 
Ειδικός στόχος 5: Βελτίωση ανταγωνιστικότητας μέσω διατροπικών μεταφορών (δηλαδή της μετακίνησης επιβατών και φορτίων χρησιμοποιώντας περισσότερα από 
ένα μέσα ή τρόπους μεταφοράς με βέλτιστο τρόπο). Στοχεύει αφενός στην μείωση του κόστους μεταφοράς και κατά συνέπεια του συνολικού κόστους των προϊόντων και αφετέρου στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου από την μετατόπιση μεταφορικού όγκου φορτίου στον σιδηρόδρομο που αποτελεί μία πιο ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική.
Ειδικός στόχος 6: Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενίσχυση της αειφορίας
Ειδικός στόχος 7:Προώθηση της καινοτομίας μέσω συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια
Ειδικός Στόχος 8:Δημιουργία και αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού για την βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης
Ειδικός Στόχος 9: Θεσμικές παρεμβάσεις – Βελτίωση Διοικητικών Διαδικασιών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ειδικός στόχος 1: Διαχείριση αποβλήτων-ανακύκλωση-ελαχιστοποίηση παραγωγής
- Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην αξιοποίηση βιο-αποβλήτων
- Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη δικτύου  επισκευαστικής αλυσίδας
- Επενδύσεις για την βελτίωση της διαλογής και συλλογής ειδικών ανακυκλούμενων ρευμάτων
- Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων  μεγάλης οικονομικής σημασίας
-Κατάρτιση και εκπαίδευση
– Ευαισθητοποίηση
Ειδικός στόχος 2: Δράσεις με σκοπό τη μείωση της επίπτωσης  των δραστηριοτήτων   στο περιβάλλον και της αύξησης της αποδοτικότητας των πόρων
- Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή μεθόδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  με την υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών προτύπων σε περιοχές
- Συνεργασία επιχειρήσεων του κλάδου με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών αντιρρυπαντικής προστασίας με έμφαση στη θαλάσσια ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου /υδρογονάνθρακες και στην ρύπανση υπόγειων υδροφορέων από βιομηχανικά ή αστικά απόβλητα. 
- Αειφορική οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων και  άτυπων βιομηχανικών περιοχών
- Κατάρτιση - εκπαίδευση ειδικευμένων επιστημόνων σε νέες τεχνολογίες(βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, συστημάτων ανακύκλωσης, αντιρρύπανσης, απορρύπανσης κτλ)
- Επεξεργασία  και διάθεση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων
Ειδικός στόχος 3: Ανάπτυξη  περιβαλλοντικών υπηρεσιών 
- Έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας : Ενίσχυση  συμπράξεων ερευνητικών φορέων με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων που θα αξιοποιούν τη  γενετική αποθήκη της βιοποικιλότητας του ελληνικού χώρου, τις πληροφορίες για τα ενδημικά είδη  και τις προστατευόμενες περιοχές 
- Έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα πολιτικής προστασίας, πρόβλεψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών 
- Έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα  αειφορικού σχεδιασμού επενδυτικών προγραμμάτων
- Προώθηση της συνεργασίας επιχειρήσεων  με τοπικούς φορείς για τις προστατευόμενες περιοχές: Ενίσχυση σχημάτων αναδοχής από επιχειρήσεις και  μεταποιητικές μονάδες  γειτονικών περιοχών και οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας. 
- Πιστοποίηση επιχειρήσεων   

ΥΓΕΙΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ειδικός Στόχος 1: Εκπαίδευση Ανθρωπίνου Δυναμικού
Επιχορήγηση δράσεων κατάρτισης του προσωπικού σε τομείς όπου υπάρχει ζήτηση από την αγορά για εξειδικευμένα στελέχη και όπου μπορεί η χώρα να λειτουργήσει ανταγωνιστικά (πχ ως πόλος έλξης ιατρικού τουρισμού).
Ειδικός Στόχος 2: Πιστοποιήσεις
Ειδικός Στόχος 3: Νέες Τεχνολογίες: Ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας, νέων φαρμάκων, ανάδειξη και επιβεβαίωση νέων θεραπευτικών στόχων, νέων μορφών χορήγησης και κέντρων βιο-ισοδυναμίας, καθώς και υπηρεσιών Τηλε-ιατρικής.
Ειδικός Στόχος 4: Ενίσχυση δράσεων εξωστρέφειας, ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού  και επέκτασης εξαγωγών ( πχ δράσεις ενίσχυσης συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια)
Ειδικός Στόχος 5: Αναδιάρθρωση Θεσμικού Πλαισίου προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ειδικός στόχος 1: Ενεργειακή αναβάθμιση στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα
–Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, κτιρίων επαγγελματικής χρήσης
– Ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης υλικών, τεχνολογιών και συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
– Υποστήριξη της λειτουργίας των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών
Ειδικός στόχος 2: Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με μείωση του ενεργειακού κόστους, ολοκληρωμένη ενεργειακή διαχείριση ΒΙ.ΠΕ, αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων βιομηχανικών διεργασιών για την παραγωγή ενέργειας, κ.α.
Ειδικός στόχος 3: Στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικός στόχος 4: Δημιουργία/αύξηση της εγχώριας επιχειρηματικότητας  και ερευνητικής δραστηριότητας στο χώρο των τεχνολογιών ΑΠΕ
Στον στόχο εντάσσονται χρηματοδοτικές διευκολύνσεις σε συνδυασμό με επιδοτήσεις περιορισμένης έκτασης, δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων για επίτευξη μεγάλης κλίμακας παραγωγής και προώθησης των προϊόντων αυτών στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Τα πεδία έρευνας που έχουν προταθεί περιλαμβάνουν ενδεικτικά ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά συστήματα, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, ανάπτυξη νέων υλικών για συστήματα ΑΠΕ και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα πολλαπλών χρήσεων, με έμφαση στα αναστρέψιμα (ύδρευση, άρδευση, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας).
Κατηγορίες παρέμβασης 
Ειδικός στόχος 5: Αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων για την κάλυψη θερμικών αναγκών
– Ενίσχυση επιχειρήσεων παραγωγής θερμότητας και συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) μέσω της εκμετάλλευσης οργανικών υπολειμμάτων
– Έρευνα καθώς και κατασκευή πιλοτικών έργων επίδειξης/ αύξησης αποδοτικότητας των τεχνολογιών αξιοποίησης οργανικών υπολειμμάτων
Ειδικός στόχος 6: Αύξηση της διείσδυσης εφαρμογών γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας
– Ενίσχυση επιχειρήσεων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας μέσω εφαρμογών γεωθερμίας
– Έρευνα και ανάπτυξη καθώς και εκτέλεση καινοτόμων έργων επίδειξης εφαρμογών γεωθερμίας
Ειδικός στόχος 7: Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας γύρω από τις τεχνολογίες ευφυών δικτύων
Στόχος είναι η μετατροπή των υφιστάμενων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα διαδραστικό δίκτυο υπηρεσιών (πελατών / παρόχων / διαχειριστών των δικτύων ηλ. ενέργειας), σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεθόδων αποθήκευσης της ενέργειας και τη μεγάλης κλίμακας ένταξη και αποτελεσματική εκμετάλλευση διεσπαρμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας (από ΑΠΕ ή και άλλες μορφές).
Ειδικός στόχος 8: Ανάπτυξη έρευνας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας γύρω από τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας
– Ενίσχυση της ανάπτυξης και διάθεσης προϊόντων εξοπλισμού για εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης
– Ενίσχυση της ανάπτυξης και διάθεσης συστάδων συσσωρευτών για εγκαταστάσεις αποθήκευσης

ΥΛΙΚΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Ειδικός στόχος 1: Επαναξιοποίηση απορριμμάτων και αποβλήτων από την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, καθώς και την οικοδομή για δευτερογενή παραγωγή προϊόντων
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανακύκλωση ελαστικών και την αξιοποίησή τους ως καύσιμο από ενεργοβόρες βιομηχανίες
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανακύκλωση και ανάκτηση αγροτικών πλαστικών αποβλήτων
-Ενίσχυση της εγκατάστασης και λειτουργίας πιστοποιημένων μονάδων διαχείρισης οικοδομικών απορριμμάτων
-Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων συμπληρωματικών προϊόντων του κλάδου ή και μεταξύ μερών της αλυσίδας αξίας.
Ειδικός στόχος 2: Ανάπτυξη και παραγωγή επικαλύψεων (π.χ. χρώματα, βερνίκια) για χρήση στον κατασκευαστικό κλάδο και την ναυπηγική
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για έρευνα, τεχνολ. ανάπτυξη και παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, ειδικών επικαλύψεων, νέων ή βελτίωση υπαρχόντων «έξυπνων» υλικών βασισμένων σε λειτουργικά νανοσωματίδια.
Ειδικός στόχος 3: Ανάπτυξη και παραγωγή υλικών και μεθόδων συσκευασίας γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για την παραγωγή «έξυπνων/ενεργών» υλικών συσκευασίας
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για την παραγωγή «πράσινων» υλικών συσκευασίας
Ειδικός στόχος 4: Ανάπτυξη και παραγωγή μονωτικών υλικών και επιχρισμάτων για οικοδομικές κατασκευές
-Ενίσχυση επιχειρήσεων για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και παραγωγή νέων ή βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων διογκωμένης πολυστερίνης, κεραμικών προϊόντων με θερμομονωτικές ιδιότητες, προϊόντων θερμομόνωσης από εγχώριες φυσικές πρώτες ύλες (π.χ. ξύλο, μαλλί, ίνες γυαλιού, κτλ.)
-Ενίσχυση δημιουργίας επιχειρηματικών συστάδων και δικτυώσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα της νανοτεχνολογίας για την παραγωγή σύνθετων προϊόντων δομικών στοιχείων κτιρίων
Ειδικός στόχος 5: Ανάπτυξη και παραγωγή υλικών και μεθόδων, φιλικών προς το περιβάλλον, για την προστασία και την αποκατάσταση μνημείων και ιστορικών κατασκευών καθώς και τη σύγχρονη δόμηση.
Οριζόντιες δράσεις: Ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, των υποδομών πιστοποίησης, της εξωστρέφειας και εξαγωγής υπηρεσιών, κ.α.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ειδικός στόχος 1: Ανάπτυξη / εξέλιξη της αγοράς παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, με την  δημιουργία νέων / εξέλιξη υφιστάμενων Παρόχων Ψηφιακών Υπηρεσιών (ΠΨΥ). 
-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας γύρω από την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών νέφους
-Παροχή κινήτρων σε νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χρήση επιχειρηματικών πληροφοριακών λύσεων στο νέφος
-Παροχή κινήτρων σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για μετάβαση σε επιχειρηματικές πληροφοριακές λύσεις στο νέφος
-Παροχή κινήτρων στους Παρόχους Ψηφιακών Υπηρεσιών για τη διάθεση των ολοκληρωμένων υπηρεσιών νέφους σε άλλες χώρες
Ειδικός στόχος 2: Ανάπτυξη ή/και προσαρμογή εφαρμογών λογισμικού ή/και ψηφιακού περιεχομένου που θα μπορούν να διατίθενται στο νέφος με τη μορφή λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS). 
-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας γύρω από την ανάπτυξη εφαρμογών που θα μπορούν να διατίθενται στο νέφος (SaaS) 
-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, για όλους τους κλάδους της αγοράς
-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη πολυγλωσσικών εφαρμογών νέφους (SaaS), με δυνατότητα διάθεσης σε ξένες χώρες
Ειδικός στόχος 3: Εξειδίκευση στελεχών ΤΠΕ σε θέματα ειδικών τεχνολογιών, εμπορικής ανάπτυξης προϊόντων τεχνολογίας, εταιρικής διείσδυσης στη διεθνή αγορά και επιχειρηματικής καινοτομίας.
Ειδικός στόχος 4: Ανάπτυξη αγοράς δικαιωμάτων παραχώρησης δικαιωμάτων (royalties), τεχνολογιών και μεθοδολογιών ΤΠΕ, εφαρμογών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου. 
Ειδικός στόχος 5: Προώθηση του ελληνικού προϊόντος ΤΠΕ (εφαρμογές, περιεχόμενο, διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, τεχνογνωσία, κτλ.)  στη διεθνή αγορά. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Ειδικός στόχος 1: Αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης
Ανασύσταση της αγοράς, Αντιμετώπιση της ανεργίας - Διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας
Ειδικός στόχος 2: Στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
- Προβολή και Προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικότερα των Ελληνικών Brands στη Διεθνή Αγορά
- Πληροφόρηση για προσαρμογή στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού (τάσεις αγοράς, συμπεριφορά καταναλωτών)
Ειδικός στόχος 3: Αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων
- Ενίσχυση της εκπόνησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης και των σχεδίων προσαρμογής
Ειδικός στόχος 4: Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών
Ειδικός στόχος 5: Αύξηση της συνολικής προστιθέμενης αξίας

Σημειώνεται ότι: οι προτάσεις αυτές αποτελούν σύνθεση των απόψεων που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα από Κοινωνικούς Εταίρους, Εμπειρογνώμονες και Υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαβούλευσης που αποφάσισε να οργανώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ-κίνηση. Μέρος της διαβούλευσης αυτής αποτελεί η ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα. Η διαβούλευση συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοτική συνδρομή κατά την περίοδο 2011-2020 με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στα 20,8 δις. ευρώ, και κατανέμεται ως εξής:
-« ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) 3,73 δις. 
-Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 3,57 δις.
-Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: 2,15 δις.
-Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα: 0,38 δις.
-Τα 13 ΠΕΠ + Τεχνική Βοήθεια, Εδαφική Συνεργασία: 10,97 δις.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved