ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Μεγαλύτερες εισαγωγές αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία

Αθήνα 25.2.2016, 23:48

Για να βοηθήσουν την οικονομία της Τυνησίας, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υποχρέωσαν, ωστόσο, την Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα έκτακτα μέτρα υιοθετήθηκαν με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά, και 35 αποχές. 

"Η Τυνησία έχει διανύσει πολύ δρόμο από την Αραβική Άνοιξη, ως μία από τις λίγες χώρες που πέτυχε πραγματικά τη δημοκρατική μετάβαση. Η Τυνησία υπήρξε στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων ακριβώς επειδή οδεύει προς την εδραίωση της δημοκρατίας της. Οι επιθέσεις αυτές είχαν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού και την ευρύτερη οικονομία σε μια εποχή που οι Τυνήσιοι αντιμετώπιζαν ήδη μια οικονομική κρίση, με υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων και μορφωμένων ανθρώπων. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τον λαό της Τυνησίας. Θέλουμε να πετύχει η Τυνησία, και θα πρέπει να τη βοηθήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν άμεσα την οικονομία της", δήλωσε η εισηγήτρια Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την προτεινόμενη διετή προσωρινή ποσόστωση εισαγωγών 35.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου ετησίως (70.000 τόνοι συνολικά) για το 2016 και 2017. Αυτό δεν θα αυξήσει το συνολικό όγκο των εισαγωγών ελαιόλαδου από την Τυνησία (η ΕΕ θα προσφέρει την έκπτωση στους δασμούς για το ελαιόλαδο που η Τυνησία ήδη εξάγει προς την ΕΕ).

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιόλαδου, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν πρόσθετες εγγυήσεις, όπως τη διεξαγωγή ενδιάμεσης αξιολόγησης και την επικαιροποίηση των μέτρων εάν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου, καθώς και τη διασφάλιση με μία ρήτρα παρακολούθησης ότι όλες οι ποσότητες ελαιόλαδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή. Ωστόσο, απέρριψαν την πρόταση ενδεχόμενης παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη.

Με ένα ξεχωριστό ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 123 κατά, και 31 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλωσορίζουν την έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Τυνησία, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, και εφιστούν την προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 που οδήγησαν στην κατάρρευση του τουριστικού κλάδου. Υποστηρίζουν τη σύναψη μιας "προοδευτικής και ασύμμετρης" συμφωνίας που θα "συμβάλει στη σταθερότητα της Τυνησίας, στην εδραίωση της δημοκρατίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας της".

Ιστορικό
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 18ης Μαρτίου 2015 στην Τύνιδα και της 26ης Ιουνίου 2015 στο Sousse, οι αφίξεις τουριστών στην Τυνησία μειώθηκαν σημαντικά, πλήττοντας την ήδη αδύναμη οικονομία της, και το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θέλει να λάβει έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, να αυξήσει την ποσόστωση εισαγωγών ελαιόλαδου με μηδενικό δασμό από την Τυνησία στους 35.000 τόνους ετησίως, για μια περίοδο δύο ετών. Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια γεωργική εξαγωγή της Τυνησίας, και το ένα πέμπτο του συνολικού γεωργικού εργατικού δυναμικού της εξαρτάται από τον ελαιοκομικό κλάδο. 
 
Η πρόσθετη ποσόστωση των 35.000 τόνων θα ισχύσει από τη στιγμή που η κανονική ετήσια ποσόστωση εξαντληθεί, το οποίο σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η εισαγωγή ελαιόλαδου στα πλαίσια του υπάρχοντος όγκου.
 
Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα ελαιόλαδου παγκοσμίως. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ παρήγαγε το 69%, κατανάλωσε το 57 % και εξήγαγε το 65 % του ελαιόλαδου στον κόσμο. Το συνολικό ποσό του ελαιόλαδου που παράγεται ετησίως στην ΕΕ είναι 1.430.800 τόνοι. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιόλαδου είναι η Ισπανία (835.000 τόνοι), η Ελλάδα (300.000 τόνοι) και η Ιταλία (220.000 τόνοι) .
 
Σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Τυνησία, η ΕΕ δεν έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από την Τυνησία από το 2008, αλλά έχει διατηρήσει ποσοστώσεις για πολλά φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.

* Σύνδεσμοι:

- Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 02.02.2016)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html 

- Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (24.02.2016)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?debate=1456343884285 

- Στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις με εμπόριο με την Τυνησία (στα αγγλικά)
http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/tunisia/ 

- Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ (Φεβρουάριος 2016, στα αγγλικά)
http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_ATA(2016)577974 

- Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) 
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/4335/MARIELLE_DE+SARNEZ_home.html 

- Φάκελος διαδικασίας
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2015/2791(RSP) 

- Οπτικοακουστικό υλικό για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης
http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved