ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ρύθμιση χρεών με έως 240 δόσεις από την 1η Ιουνίου

Proslipsis.gr | Αθήνα 5.2.2021, 16:49

Την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ρύθμισης χρεών έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες, ανακοίνωσε ο Ειδικός  Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης, σε ενημερωτική εκδήλωση στο Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) με θέμα «Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας με το νέο εξωδικαστικό - Πτώχευση και προστασία 1ης κατοικίας».
 
Ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου εξωδικαστικού νόμου, που είναι η πρόληψη του χρέους, η αντιμετώπιση για τη διαχείριση του χρέους και η πτώχευση με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τον οφειλέτη.

Οι τρόποι του εξωδικαστικού που έχει πλέον ο οφειλέτης, είναι τρεις: η αίτηση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναλόγως ρύθμιση με το νέο υπολογιστικό εργαλείο, αυτοματοποιημένα, η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση και η διαδικασία εξυγίανσης με συμφωνία, δηλαδή σύμπραξη οφειλέτη – πιστωτών και επικύρωση από το Πρωτοδικείο.

Σκοπός του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση είναι να απαλλαγεί ο επιχειρηματίας από τα χρέη, είτε με κάποια γενναία ρύθμιση, είτε με πτώχευση και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης και οι συνεργάτες του από την ΕΓΔΙΧ (κ. Χ. Κώστογλου, κ. Θ. Αλαμπάση, κ. Δασκαλάκη),  απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις των συμμετεχόντων, εξηγώντας λεπτομερώς και με παραδείγματα, τι ισχύει ανά περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο Α' αντιπρόεδρος του ΒΕΑ Κώστας Δαμίγος, επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί και στον Πρωθυπουργό, ότι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που μπορούν να διατηρήσουν ανοικτή την επιχείρησή τους. Κι αυτό οφείλεται σε πέντε κυρίως λόγους:
- δεν υπάρχει ουσιαστική έγκαιρη προειδοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία,
- ενδυναμώνεται ο ρόλος των τραπεζών κι όχι του επιχειρηματία,
- επιτυγχάνεται η πτώχευση, όμως δύσκολα απαλλάσσεται ο επιχειρηματίας,
- προστατεύονται μόνο τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και
- υπάρχουν προβλήματα στην μεταχείριση των εγγυητών και των συνοφειλετών.

Οι επιχειρηματίες - μέλη του ΒΕΑ επισήμαναν ότι στον νόμο υπάρχουν σημαντικά κενά, που οδηγούν σε διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως ότι ακόμη και μετά την πτώχευση οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές.

Ακόμη τόνισαν ότι δεν υπάρχει πραγματική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά την πτώχευση ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς δεν θα γνωρίζουν σε ποιους ιδιώτες θα καταλήξουν τα ακίνητά τους, αλλά και ότι δεν θα υπολογιστούν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί για την εξόφληση του δανείου τους.  

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved