ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Eliada: Ολιστική αντιμετώπιση της συνέργειας δάκου - γλοιοσπορίου

Proslipsis.gr | Αθήνα 15.03.2022, 11:37
 
Το Νοέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένταξη του έργου με τίτλο «Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπορίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου» και κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634, στη Δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Η καλλιέργεια της ελιάς κατά τα τελευταία έτη (2015-2018) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της έξαρσης της ασθένειας του γλοιοσπορίου (Colletotrichum spp.). Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς και ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια του γλοιοσπορίου και επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, καθώς και της πιθανής αλληλεπίδρασης αυτών με την προσβολή από το δάκο της ελιάς. Θα μελετηθεί για πρώτη φορά, η πιθανή συσχέτιση εμφάνισης του γλοιοσπορίου με την παρουσία του δάκου στην καλλιέργεια της ελιάς. 
 
Στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη ενός οδηγού ολιστικής διαχείρισης του γλοιοσπορίου και του δάκου, λαμβάνοντας υπόψη: 
- Tην εξάπλωση και την πληθυσμιακή ποικιλότητα των μυκήτων του γένους Colletotrichum
- Τα επίπεδα πληθυσμού του δάκου της ελιάς
- Tα όργανα που προσβάλλουν τα διάφορα είδη μυκήτων του γένους Colletotrichum (άνθος, βλαστό, φύλλα, καρπίδιο, καρπός)
- Τις κλιματικές συνθήκες
- Την ευαισθησία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα
- Το στάδιο ανάπτυξης και την ποικιλία της ελιάς 

Η δημιουργία του ολιστικού οδηγού θα ενισχύσει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών φορέων της χώρας μας, που ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, στην εσωτερική και διεθνή αγορά και συνακόλουθα την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. 

Το έργο υλοποιείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας με συντονιστή τον  κ. Νικόλαο Προκοβάκη, από την AVMap GIS ΑΕ με τον Δρ. Ανδρέα Βασιλόπουλο και από τη BASF με τον κ. Δημήτρη Σέρβη.  Σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή της ερευνητικής μεθοδολογίας στο έργο θα έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) και του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ).


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved