ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σχέδιο νόμου για διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών 3/7/09


Αθήνα 3.7.2009, 17:51
Συζητήθηκε χθες στη Βουλή επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών».

Με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2005/56/ΕΚ, η οποία επιχειρεί να επιλύσει τις πολυάριθμες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες που συναντούν σήμερα οι προσπάθειες διασυνοριακής συγχώνευσης, ώστε να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις μεταξύ κεφαλαιουχικών εταιρειών διαφόρων μορφών τις οποίες διέπει η νομοθεσία διαφορετικών κρατών μελών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας κατά την ομιλία επεσήμανε ότι η ενσωματούμενη Οδηγία δεν εισάγει το πρώτον τη δυνατότητα διασυνοριακών συγχωνεύσεων, η οποία προϋπάρχει, αλλά επιδιώκει τη μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση των νομικών δυσχερειών και αβεβαιοτήτων σε ένα ξεκάθαρο καθεστώς, που προάγει την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τη συνεργασία και τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού συστήματος σε κοινοτικό επίπεδο.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα των συγχωνεύσεων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συγχώνευση είναι μέτρο που μπορεί να καταστήσει τις επιχειρήσεις βιώσιμες και περισσότερο ανταγωνιστικές, να βελτιώσει την απόδοσή τους και την ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών με πολλαπλά οφέλη για τις ίδιες, τους καταναλωτές αλλά και τους εργαζόμενους. Η χρησιμότητα του μέτρου αποδείχθηκε και κατά την παρούσα οικονομική κρίση, αποτρέποντας την παύση λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Συνεπώς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις συγχωνεύσεις αυτές ούτε ως απειλή για τους εργαζόμενους ούτε ως απόπειρα αφελληνισμού, τάχα, της εγχώριας οικονομίας, όπως υποστήριξαν ορισμένοι. Αφενός διότι για να έχουμε θέσεις εργασίας πρέπει πρώτα να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, αφετέρου διότι η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα».

Τέλος, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι με το σ.ν. δεν θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς ανεξαρτήτως της ιθαγένειας του προκύπτοντος από την συγχώνευση νομικού προσώπου, στις εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα εφαρμόζεται το ελληνικό εργατικό δίκαιο. Σχετικά, δε, με το ενδεχόμενο κτήσης μετά τη συγχώνευση δεσπόζουσας θέσης και κατάχρησής της σε βάρος της αγοράς, το παρόν σ.ν. δεν θίγει την αυστηρή κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί ελέγχου των συγκεντρώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved