ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Νομοσχέδιο για επιχειρηματικά πάρκα 4/8/09


Αθήνα 4.8.2009, 23:09
Νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων", το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές και τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, νόμιμες ή παράνομες, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και αντικίνητρα για τη χωροθέτησή τους εκτός αυτών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται νέα κίνητρα φορολογικά και άλλα, πέρα από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου που ήδη ισχύουν. Στις φορολογικές διευκολύνσεις περιλαμβάνεται απαλλαγή των επιχειρήσεων που μετεγκαθίστανται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για το ποσό που εισπράττεται από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων τους εφόσον το ποσό αυτό χρησιμοποιείται στο σύνολό του για τις δαπάνες της μετεγκατάστασης. Οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται επίσης από την διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ. Θεσπίζονται επίσης σημαντικές μειώσεις και φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων.

Προβλέπονται επίσης τα ακόλουθα αντικίνητρα για την εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός επιχειρηματικών πάρκων:
- Σε νομούς όπου υπάρχουν τέτοια πάρκα και κάποια επιχείρηση ζητήσει να εγκατασταθεί εκτός αυτών, η εγκατάσταση θα επιτρέπεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου.
- Καταργούνται οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης εκτός σχεδίου προκειμένου να αποθαρρυνθεί σταδιακά η εκτός σχεδίου δόμηση και να ωθηθούν οι επιχειρήσεις στην εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

- Διευρύνεται το φάσμα των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Εκτός από μεταποιητικές, εντάσσονται επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα όπως τα logistics, οι ερευνητικές δραστηριότητες (Τεχνοπόλεις) και το εμπόριο.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων με μείωση του απαιτούμενου χρόνου μέσω της θέσπισης υπηρεσιών μίας στάσης (one stοp shop).

- Μειώνεται η εισφορά σε γη από 30% σε 25% και αυξάνεται η εισφορά σε χρήμα από 10% σε 15%. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνεται η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου.

- Μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης μελετών και κατασκευής έργων, με την επίβλεψη των μελετών και των έργων από τον ίδιο τον Φορέα Ανάπτυξης

- Η κυριότητα των κοινοχρήστων χώρων και υποδομών δίδεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης.

- Θεσμοθετείται η δυνατότητα ίδρυσης Επιχειρηματικών Πάρκων νέων κατηγοριών, στις περιοχές βιομηχανικών συγκεντρώσεων που παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση δραστηριοτήτων, έλλειψη υποδομών, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Με τους νέους τύπους επιχειρηματικών Πάρκων επιχειρείται η εξυγίανση των περιοχών όπου υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως και ο χαρακτηρισμός περιοχών εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων ως Επιχειρηματικών Πάρκων. Σε αυτές όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά περιλαμβάνονται 40 - 45 μεγάλες βιομηχανίες (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, ναυπηγεία, χαλυβουργίες, κ.α.)

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αφού προηγηθεί μέσα στον Αύγουστο ένας ακόμη γύρος διαβούλευσης στην Επιτροπή της Βουλής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved