ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Πολυπολιτισμικότητα - Ανοικτό Σχολείο και Διδασκαλία

 

Αθήνα 30.9.2010, 14:54

Eπιστημονική ημερίδα με θέμα: "Πολυπολιτισμικότητα - Ανοικτό Σχολείο και Διδασκαλίας" διοργανώνει στις 23 Οκτωβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη και στις 24 Οκτωβρίου 2010 στα ΙωάννιναΗ εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας Employ.

Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται πλέον από πολιτισμική ετερότητα σε έντονο βαθμό. Η διαχείριση του πολιτισμικού πλουραλισμού στο σχολείο είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δέσμευση της πολιτείας να εφαρμόσει μια εκπαιδευτική πολιτική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, τα πορίσματα της επιστήμης, καθώς και τα αποτελέσματα καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων ή πειραματικών προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στο πεδίο της εκπαίδευσης των πολιτισμικά διαφορετικών μαθητών. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα της ελληνικής κοινωνίας κάνει αισθητή την ανάγκη ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υιοθέτηση νέων πρακτικών στην εκπαίδευση των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών, πέραν της απλής αντιμετώπισης του γλωσσικού προβλήματος.

Στόχος της ημερίδας είναι να δώσει χρήσιμα εφόδια στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων,  στα στελέχη της εκπαίδευσης και της αγωγής καθώς και στους φοιτητές - σπουδαστές σχετικών επιστημών, για τον ευαίσθητο ρόλο που αναλαμβάνουν προκειμένου να διαχειριστούν την πολυπολιτισμική πραγματικότητα μέσω της διδασκαλίας και να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη όλων των μαθητών.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Δρ Παμουκτσόγλου Αναστασία, τ. Πάρεδρος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ του  Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2000 ως το 2009 υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Πάρεδρος με δυο πενταετείς θητείες, με ειδικότητα την «Σχολική Αποτελεσματικότητα» και την «Αξιολόγηση και Επιμόρφωση». Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από το 1978 μέχρι το 2000 στη περιοχή του Πειραιά, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, την Νίκαια και τις Αχαρνές. Δίδαξε σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΤΔΕ), στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο «Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που διοργάνωσε το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στα ΠΕΚ, σε Σεμινάρια Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ενηλίκων και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΠΔΜ του ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ήταν κριτής σε επιτροπές επιλογής στελεχών του ΥΠΕΠΘ και βαθμολογήτρια στον ΑΣΕΠ. Επίσης, έχει δημοσιεύσεις πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και ελληνικά, τον ημερήσιο τύπο και έχει ανακοινώσει εργασίες της σε ημερίδες καθώς και σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης του «Ολοήμερου Σχολείου» και της «Ευέλικτης Ζώνης». Είναι μέλος επιστημονικών – παιδαγωγικών ενώσεων ή ερευνητικών φορέων. Τα ενδιαφέροντα της αφορούν κυρίως την έρευνα της αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν, την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, την Κοινωνιολογία του Εθνικισμού, την Κοινωνιολογία του Φεμινισμού, την Σχολική Αποτελεσματικότητα, την Εκπαιδευτική Πολιτική καθώς και την Ιστορία της Εκπαίδευσης. Έχει εκδώσει τα πέντε βιβλία καθώς και τρία με άλλους συνεργάτες. Εργασίες της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους ελληνικούς και ξενόγλωσσους. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και πρακτικά συνεδρίων (διεθνή και εθνικά) αρκετά από αυτά σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχουν καταγράφει αρκετές ετερο-αναφορές στο έργο της.

Για δηλώσεις συμμετοχής, αναλυτικές πληροφορίες και οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία της ημερίδας, απευθυνθείτε στα τηλ.: 2310-230545, φαξ: 2310-230415, Mailto: info@e-employ.gr (ώρες επικοινωνίας: 10:00 έως 19:00 καθημερινά από Δευτέρα - Παρασκευή) ή επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο www.e-employ.gr για το αναλυτικό πρόγραμμα.

* Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας.
 

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

10.00 - 10.30: Προσέλευση
10.30 – 10.40: Εισαγωγή
10.40 - 12.30: Α’ Ενότητα
• Πολιτισμός- Πολυπολιτισμικότητα – Διαπολιτισμικότητα: εννοιολογικές διευκρινίσεις
• Πολυπολιτισμική διάσταση του Ανοικτού σχολείου και σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιδράσεις.
• Πολυπολιτισμική μεταρρύθμιση εκπαίδευσης: Η θέση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.
• Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: αντιρατσισμός- παιδοκεντρικότητα, πολλαπλές νοημοσύνες- διαθεματικότητα - αποτελεσματικότητα.
• Πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά μάθησης των μειονοτικών κοινωνικών ομάδων

12.30 – 13.00: Διάλειμμα
13.00 – 15.00: Β’ Ενότητα
• Πολυπολιτισμική διάσταση και Διδακτικά μοντέλα
• Αναγνώριση και προσδιορισμός του διδακτικού ύφους και διαχείριση της μάθησης.
• Μορφές μάθησης  και ανάγκη για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία (εξατομικευμένη και συνεργατική).
• Πολυπολιτισμικότητα και σχέδια εργασίας.
• Μοντέλα Διαχείρισης της πολιτισμικής σχολικής τάξης.
15.00 -15.30: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Συζήτηση.
15.30  Λήξη ημερίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved