ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο

 

Αθήνα 8.11.2010, 17:00

Μια σημαντική ημερίδα με θέμα: «Ζήσε για να το πεις: Δημοσιογράφοι σε Κίνδυνο» διοργανώνει στις 10 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI-International News Safety Institute, www.newssafety.org).

Μεσα στα τελευταία επτά χρόνια, οι διάφορες μορφές κινδύνων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι συνθήκες καλυψης πολεμικών περιοχών, επικίνδυνου ρεπορτάζ, περιβαλλοντικών και άλλων καταστροφών έχουν αλλάξει.

Η πρόοδος της τεχνολογίας φέρνει τους δημοσιογράφους ακόμη πιο κοντά στον κίνδυνο. Την ίδια ώρα η δημοσιογραφία των πολιτών (Citizen-Journalism) και τα Nέα Mέσα εκθέτουν πολλούς νεοφερμένους στις απειλές που ακόμη και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν κατά την κάλυψη του ρεπορταζ. 

Οι απαγωγές δημοσιογράφων έχουν πολλαπλασιαστεί. Η ατιμωρησία των δολοφόνων των εκπροσώπων του Τύπου ενθαρρύνει την εξάπλωση του φαινομένου.

"Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνος για τους δημοσιογράφους, καθώς αγωνίζονται να λάμψει η αλήθεια ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας. Για να το πούμε όσο απλούστερα γίνεται, η αποστολή του INSI (International News Safety Institute) είναι να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους να επιζήσουν για να πουν τις ιστορίες που όλοι πρέπει να ακούσουμε",  λέει ο διευθυντής του INSI Rodney Pinder.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν είναι ξένες αυτές οι απειλές. Και Ελληνες δημοσιογράφοι καλύπτουν επικίνδυνα ρεπορτάζ εντός και εκτός Ελλάδας. Οι κοινωνίες έχουν γίνει πιο βίαιες, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να γίνονται καθημερινοί, ενώ μια διαδήλωση στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την κάλυψη μια πολεμικής σύρραξης. Υπάρχει σχετική εκπαίδευση; Είναι οι δημοσιογράφοι καλά προετοιμασμένοι ωστε να μπορούν να φυλαχτούν όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στον κίνδυνο; Ποιος ο ρόλος των διευθυντικών στελεχων των ΜΜΕ; Υπαρχει κατανόηση των κινδύνων; Τι χρειάζεται να αλλάξει; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι τώρα και ποιες επιπλέον απειλές είναι πιθανό να αναπτυχθούν τα ερχόμενα χρόνια;

Το INSI, ξεκινώντας από την Αθήνα, θα διοργανώσει μια σειρά συζητήσεων με θέμα την ασφάλεια συγκεντρώνοντας κορυφαίους επαγγελματίες  των ΜΜΕ, για να εστιάσει στα ζητήματα του  σήμερα και να προετοιμαστεί για το αύριο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 έως τις 15.30 στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, Αθήνα).

Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, και στη συνέχεια ο David Schlesinger, διευθυντικό στέλεχος των Reuters. Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει τους: Oliver Vujovic, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης ΜΜΕ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO), Gavin Rees, Διευθυντής του Dart Centre Europe, Γιάννης Μπεχράκης, Chief Photographer, Reuters και άλλες σημαντικές μορφές των ελληνικών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπως ο Γιάννης Παπουτσάνης, ο Σταύρος Λυγερός και ο Νικόλας Βαφειάδης. Την  ημερίδα οργανώνει και θα συντονίσει η Ελισάβετ Φιλιππούλη, Διευθύντρια Global Thinkers UK και μέλος ΔΣ INSI.

Θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη, με τίτλο «Χάος». Ακόμη, θα προβληθούν αποσπάσματα από τη ταινία - ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» (αγγλικός τίτλος: Shooting vs. Shooting) του Νίκου Μεγγρέλη. Η ταινία αναφέρεται  στους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους  προσπαθώντας να καλύψουν τον πόλεμο του Ιράκ.

Το INSI θα αναγγείλει επίσης σχέδια για να ενισχύσει τους περιφερειακούς δεσμούς του με περιοχές όπου πολλοί δημοσιογράφοι εργάζονται αντιμετωπίζοντας καθημερινούς κινδύνους, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Το INSI έχει καλέσει Δημοσιογράφους, Φωτορεπόρτερ, Καμεραμεν και φοιτητές Σχολών Δημοσιογραφίας από την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ιδιαίτερα τα Βαλκάνια, να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να προσθέσουν τη φωνή και τις απόψεις τους για να βοηθήσουν να διαμορφωθεί ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Στη διάρκεια της Ημερίδας θα τεθούν επίσης ζητήματα όπως «απαγωγή και λύτρα», «μετα-τραυματικό στρες», «οργανωμένο έγκλημα», «κοινωνικές αναταραχές», «παραδοσιακοί και μελλοντικοί κίνδυνοι».

* Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

* Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 10 πμ με 3.30μμ
10:00 πμ: Εναρξη Ελισάβετ Φιλιππούλη, Διευθύντρια Global Thinkers UK
Καλωσόρισμα Rodney Pinder, Διευθυντής INSI
Χαιρετισμός Τηλέμαχος Χυτήρης, Αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού
Εναρκτήρια Ομιλία, David Schlesinger, Αρχισυντάκτης Reuters
10:20:            
Γιάννης Μπεχράκης, Chief Photographer, Reuters
Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος Καθημερινή
Γιάννης Παπουτσάνης, Δημοσιογράφος, Στέλεχος ΜΜΕ
Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος
Μάριος Λώλος, Πρόεδρος ΕΦΕ

11:00: Έναρξη  Συζητήσεων (με επικεφαλής τους Rodney Pinder, Γιάννη Μπεχράκη, Νικο Μεγγρέλη, Hannah Storm, Νικόλα Βαφειάδη, Μάριο Λώλο, Γιάννη Κουτζουράδη, Ελισάβετ Φιλιππούλη)
12:30: Διάλειμμα για γεύμα
13:30: Επανέναρξη Ημερίδας
13:40: Oliver Vujovic, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης ΜΜΕ ΝΑ Ευρώπης (SEEMO)
13:50: Gavin Rees, Διευθυντής του Dart Centre Europe
14:00: Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη  “Shooting vs. Shooting”
14:15: Νίκος Μεγγρέλης, Δημοσιογράφος/Κινηματογραφιστής
14:30: Συνεδρία Ερωτήσεων και Απαντήσεων
14:45: Ανακοίνωση των πορισμάτων της Ημερίδας, ακολουθούμενη από συζήτηση
15:30: Λήξη της Ημερίδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved