ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο Σχολείο

 

Αθήνα 23.11.2010, 18:23

H Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «Μίλα μη φοβάσαι - Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) από τις 9:00 π.μ -19:00 μ.μ. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο.

Στην Ημερίδα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια από Έλληνες ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την καθηγήτρια ψυχολογίας κα Helen Cowie του Πανεπιστημίου του Surrey. Τα θέματα που θα απασχολήσουν αφορούν στις καλές πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και της οικογένειας. Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος ΔΑΦΝΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ  άλλων θα παρουσιαστεί  και το εγχειρίδιο για την εκπαίδευση των δασκάλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Η κ. Cowie, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα στον εκφοβισμό μέσω των ηλεκτρονικών μέσων.

Το πρόβλημα
Η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι: το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Οι μαθητές που ασκούν βία (οι θύτες), υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας. Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1 . Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μειώνονται στο λύκειο . Οι μισοί από τους μαθητές θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι το αναφέρουν σε φίλους τους και λιγότερο στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, κατάθλιψη με ή χωρίς ιδέες αυτοκτονίας, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλου, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.α. Συχνά τα  παιδιά παρουσιάζουν σχολική άρνηση και μαθησιακές  δυσκολίες που μπορεί να καταλήξουν σε σχολική αποτυχία.

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Η Ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Daphne III με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG JUSTICE) κατά 80% και από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 20%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved