ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Εκδήλωση: Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας

 

Αθήνα 23.11.2010, 20:23

Διάλεξη με θέμα «Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας» θα πραγματοποιηθεί στο "Καφενείο της Επιστήμης", στο οποίο συμμετέχουν το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 19.00 στο ΄Iδρυμα Ευγενίδου (Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
 
Επιστημονικός Οικοδεσπότης είναι ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και συντονιστής ο Κωνσταντίνος Στοφόρος, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας.

Είναι δυνατόν, μέσα από τη σωστή χρήση κατάλληλων τροφών, να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να ξαναβρεί τις ισορροπίες του σε σχέση με το φαγητό;
Πώς μπορεί να βοηθήσει η παραδοσιακή Κρητική διατροφή; "Διδάσκεται" η σωστή διατροφή; Τι είναι η διατροφική νοημοσύνη;

Ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της πολυφαγίας και της παχυσαρκίας αξιοποιώντας νεώτερα δεδομένα της βιοχημείας του εγκεφάλου και της νευροβιολογίας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με τον επιστήμονα και -με τη βοήθεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Στοφόρου που θα συντονίσει τη συζήτηση- θα μπορέσει να εμπλακεί σε διάλογο και να αναζητήσει απαντήσεις σε ‘καυτά’ ερωτήματα γύρω από τη διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Επόμενη Ημέρα" (www.day-after.gr).

H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. Για να πάρετε μέρος στο Καφενείο της Επιστήμης μπορείτε να απευθύνεστε στο πιο κάτω τηλέφωνο επικοινωνίας: Τηλ.: 210 9469615.

Λίγα λόγια
Στο σώμα μας υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι κηρύσσουν την έναρξη για την αναζήτηση λήψης τροφής και άλλοι, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα για τη διαδικασία τερματισμού κατανάλωσης τροφής. Ο μηχανισμοί αυτοί είναι διακριτοί σε όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπου, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, ανεξαρτήτως της διαθέσιμης ποσότητας τροφής, συνήθως σταματούν τη διαδικασία του φαγητού όταν νιώσουν ότι έχουν ήδη χορτάσει. Στους μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού, που λειτουργούν με ακρίβεια, οφείλεται το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο σπάνια παρατηρούνται φαινόμενα παχυσαρκίας. Τι γίνεται όμως με το ανθρώπινο είδος και γιατί οι άνθρωποι, που διαθέτουν τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς, παρεκκλίνουν όλο και πιο συχνά από αυτόν τον κανόνα;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ερώτημα που κρύβει τις πιο συναρπαστικές απαντήσεις. Πράγματι υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που λειτουργούν σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο αίμα, στο στομάχι, στα έντερα, στα λιποκύτταρα κτλ. Όμως το κέντρο αυτών των αποφάσεων (αναζήτηση λήψης τροφής, ποσότητα κατανάλωσης τροφής, τερματισμός λήψης φαγητού) βρίσκεται κυριολεκτικά στη ‘δικαιοδοσία’ του εγκεφάλου.

Στην πορεία του Καφενείου, θα σχολιαστούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους δύο από τους πιο βασικούς και σημαντικούς: το μηχανισμό της σεροτονίνης και το μηχανισμό της γλυκόζης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο ίδιο το σώμα, να γνωρίσουν πραγματικά θαύματα που λαμβάνουν χώρα και να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού.

Το Καφενείο της Επιστήμης
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες - ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993, με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι μέλος του Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Διατροφής Αθλητών και της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας.

Είναι τακτικός συνεργάτης των ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως το Επιχειρησιακό Management, οι Δημόσιες σχέσεις, η Διαφήμιση και η Ψυχολογία. Έρευνες και μελέτες του με θέμα την Παχυσαρκία και τη Διατροφή έχουν παρουσιασθεί σε ελληνικά και παγκόσμια συνέδρια Διατροφής. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή», «Αρμονία», καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Από τον Οκτώβριο 1999 είναι εκδότης του επιστημονικού περιοδικού «Διατροφή Health & Wellness» που μέχρι σήμερα αποτελεί το 1ο σε αναγνωσιμότητα free press περιοδικό σε πανελλαδική κυκλοφορία βάσει των στοιχείων της «Bari Focus 3ος 2008». Είναι επίσης υπεύθυνος ύλης της επιστημονικής ιστοσελίδας www.diatrofi.gr με μέσο όρο επισκεψιμότητας περισσότερων από 800 ατόμων ημερησίως που, με βάση τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και οργανισμούς, είναι μία από τις πλέον έγκυρες ενημερωτικές ιστοσελίδες σε θέματα διατροφικής πολιτικής και αγωγής στην Ελλάδα.

Με τον συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής (best seller στην κατηγορία του, με 10 επανεκδόσεις σε τέσσερα χρόνια κυκλοφορίας) υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις … σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, με θέμα την οργάνωση της διατροφής της ελληνικής οικογένειας.

Τον Μάρτιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο με τίτλο «Διατροφική Νοημοσύνη – Η Απάντηση στη Βουλιμία, την Πολυφαγία και την Παχυσαρκία» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved