ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Εκπαιδευτικό συνέδριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής: Σχεδιάζοντας το Σχολείο του Αύριο
 

 

Αθήνα 16.12.2010, 15:32

Το 5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Σχεδιάζοντας το Σχολείο του Αύριο», θα πραγματοποιήσουν από 14 - 16  Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις τους στην Παλλήνη Αττικής, τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Bayreuth της Γερμανίας, Πανεπιστήμιο Humbold της Γερμανίας, κ.ά.).

Οι άξονες του συνεδρίου, το οποίο είναι ανοικτό στο κοινό, εναρμονίζονται με τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο: η αναβάθμιση του έργου και του κύρους του εκπαιδευτικού, ο σχεδιασμός ενός ανοιχτού, ψηφιακού, καινοτόμου, συμμετοχικού και βιωματικού σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, η προβολή της έρευνας και της δημιουργίας στη διδακτική πράξη, μακριά από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.

Στις θεματικές του συνεδρίου εντάσσεται η παρουσίαση ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού για την ευρυζωνικότητα, την οργάνωση ψηφιακού περιεχομένου, το ηλεκτρονικό βιβλίο, την παιδαγωγική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, τη χρήση του διαδραστικού πίνακα και τη Δια Βίου κατάρτιση του εκπαιδευτικού σε καινοτόμες μεθοδολογίες και εργαλεία.

Επιπλέον θα συζητηθούν αναλυτικά:
- Η οργάνωση, χρήση και επαναχρησιμοποίηση ψηφιακών πηγών μάθησης, οι οποίες είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμες 
- Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση: ο (νέος) ρόλος του εκπαιδευτικού και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην τάξη:  περιορισμοί,  προκλήσεις και δυνατότητες αξιοποίησής τους 
- Η δημιουργία και ανάπτυξη εκπαιδευτικών κοινοτήτων σε απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη μείωση του «ψηφιακού χάσματος» και την παροχή πραγματικά ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης 
- Η εκμάθηση γλωσσών:  δημιουργία δικτύων για το σχεδιασμό, τη χρήση γλωσσικού υλικού και ανάπτυξη εκπαιδευτικών κοινοτήτων με στόχο την προώθηση της γλωσσομάθειας, την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων

Επιπλέον, θα οργανωθεί σειρά επιμορφωτικών εργαστηρίων στα οποία οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους, να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, να πειραματιστούν σε νέα παιδαγωγικά εργαλεία και να καταρτιστούν σε νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, ανάλογα με το αντικείμενο ειδίκευσής τους.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονη μετάφραση (από Αγγλικά στα Ελληνικά και αντίστροφα), για να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα με το συνέδριο και τα εργαστήρια οργανώνεται την Κυριακή 16 Ιανουαρίου η τελετή βράβευσης του πανελλήνιου διαγωνισμού αστρονομίας, όπου θα επιλεγούν οι καλύτερες εργασίες μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου, σύντομες περιγραφές των εργαστηρίων και οδηγίες για την αποστολή της φόρμας συμμετοχής είναι διαθέσιμες στο http://www.schooloftomorrow.gr. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη του συνεδρίου Δρ. Άννα Ζωάκου (τηλ. 210 8176791, mail: azoakou@ea.gr).

Προσφερόμενα εργαστήρια
Αναλυτικά, τα προσφερόμενα εργαστήρια είναι τα εξής: 

1. Εργαστήριο για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Προγραμματισμού
Σκοπός του εργαστηριού είναι να εκπαιδεύσει τους καθηγητές Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έτσι ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους στον προγραμματισμό μέσω της εισαγωγής σύγχρονων γλωσσών προγραμματισμού όπως το Scratch. Ειδικότερα, το εργαστήριο θα παρουσιάσει το Scratch ως μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού με την οποία οι συμμετέχοντες του εργαστηριού θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν απλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, το εργαστήριο θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τα δικά τους εκπαιδευτικά σενάρια για τη μέγιστη αξιοποίηση της εκπαιδευτικής γλωσσάς προγραμματισμού Scratch. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στη συνεδρία θα αποκτήσουν: (α)Καλύτερη κατανόηση των Εκπαιδευτικών Γλωσσών Προγραμματισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην γλώσσα Scratch. (β) Πρακτική εξάσκηση στην χρησιμοποίηση της Scratch για την ανάπτυξη απλών εκπαιδευτικών εφαρμογών. (γ)Γνώση στον σχεδιασμό και στην προσαρμογή εκπαιδευτικών σεναρίων σε σχέση με την διδασκαλία προγραμματισμού με το Scratch.
Εισηγητής: Δρ. Πέτρος Λαμέρας (πληροφορίες:
plameras@ea.gr)

2. Στο εργαστήριο του Αύριο Ι
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί μία σειρά εκπαιδευτικών σεναρίων χρήσης που συνοδεύουν τα πειράματα ή τις δραστηριότητες και είναι συνδεδεμένα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και ειδικότερα την διδασκαλία της φυσικής. Συγκεκριμένα θα γίνει επίδειξη ενός καινοτόμου συστήματος αισθητήρων ασύρματης επικοινωνίας το οποίο συνδυάζει μία λειτουργική αθλητική μπλούζα με μονάδες λήψης σημάτων από την κνήμη και τον καρπό καθώς και μια μπάλα εντός της οποίας έχει τοποθετηθεί ειδικό επιταχυνσιόμετρο και μπορεί: να υπολογίζει την θέση και την ταχύτητα του μαθητή (ή αθλητή) που το φορά (ι), να υπολογίζει την επιτάχυνση της μπάλας (ιι), να καταγράφει ζωτικές ενδείξεις για την λειτουργία του οργανισμού, όπως οι καρδιακοί παλμοί, ο ρυθμός αναπνοής και η θερμοκρασία (ιιι), να κωδικοποιεί και να αποστέλλει ασύρματα τα δεδομένα αυτά σε ένα σταθμό βάσης για περαιτέρω ανάλυση και χρήση(ιν).
Εισηγητής: Δρ. Άγγελος Λαζούδης (πληροφορίες:
angelos@ea.gr)

3. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη COSMOS
Στο εργαστήριο παρουσιάζεται η δυνατότητα χρήσης μικρών και ευχάριστων για τους μαθητές πειραμάτων, που αφορούν θέματα αστρονομίας, για τη διδασκαλία και κατανόηση απλών φυσικών εννοιών. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί μια βιβλιοθήκη ψηφιακού περιεχομένου με αντίστοιχα εκπαιδευτικά σενάρια καθώς και σειρά μικρών πειραμάτων βασισμένα στο υλικό της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Cosmos». Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν είναι οι ακόλουθες:
1. Μέτρηση του βάθους των κρατήρων της Σελήνης με απλή τριγωνομετρία
2. Οι φάσεις της Σελήνης
3. Οι εποχές στον Κρόνο
4. Παρουσίαση πειράματος για την μέτρηση της ενεργούς θερμοκρασίας του Ήλιου.
5. Υπολογισμός της επιτάχυνσης της βαρύτητας (flash application)
6. Δημιουργία των παλιρροιών (flash application)
7. Σύγκρουση γαλαξιών (applet)
Εισηγήτρια: Ελευθερία Τσουρλιδάκη (πληροφορίες:
eleftheria@ea.gr)

4. Στο εργαστήριο του Αύριο ΙΙ
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τα πέντε εκθέματα-μινιατούρες που έχουν κατασκευαστεί και σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα που εμπεριέχονται στη διδακτέα ύλη του σχολείου: διάδοση ηχητικών κυμάτων, κίνηση στερεού σώματος (διπλού κώνου) σε κεκλιμένο επίπεδο, αεροδυναμική φτερού, κυματοσωματικός δυισμός της ύλης και κατανομή ταχύτητας αέριων σωματιδίων. Επιπλέον, στους εκπαιδευτικούς θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό (όπως σενάρια χρήσης, οδηγοί, εικόνες, video, ενημερωτικά φυλλάδια) που υποστηρίζει τη διδασκαλία της φυσικής μέσω εφαρμογής της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας.
Εισηγητής: Δρ. Άγγελος Λαζούδης (πληροφορίες:
angelos@ea.gr)

5. Ας μοιραστούμε τη μουσική…
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς, καθηγητές και σπουδαστές  μουσικής, σε φορείς μουσικής παιδείας και πολιτισμού αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Στο εργαστήριο παρουσιάζεται η σύνδεση πολλαπλών τόπων οι οποίοι δημιουργούν από κοινού μουσικά διαδικτυακά δρώμενα με θεματικό άξονα την παράδοση. Η σύμπραξη αυτή υποστηρίζεται από ψηφιακό περιεχόμενο που οι χρήστες της έχουν ανεβάσει για το σκοπό αυτό και είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες της και στοχεύει να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας μέσα από τη μετάδοση μουσικών εκδηλώσεων και την αμφίδρομη επικοινωνία πολλαπλών τόπων, που οι σύγχρονες δυνατότητες τηλεδιάσκεψης μπορούν να προσφέρουν.
Εισηγητής: Πέτρος Στεργιόπουλος (πληροφορίες:
plagiavlitis@yahoo.gr)

6. Παρουσίαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων του διαδραστικού πίνακα στην α΄βάθμια & β΄βάθμια εκπαίδευση
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των διδακτικών/εκπαιδευτικών δυνατοτήτων του διαδραστικού πίνακα στην α΄βάθμια και β΄βάθμια εκπαίδευση. Θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της προετοιμασίας της σχολικής μονάδας σε όλα τα επίπεδα (επιλογής συστήματος, εγκατάστασης, κατάρτισης εκπαιδευτικών, τεχνικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών) για την εισαγωγή των διαδραστικών στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως ειδικότητας αφού θα παρουσιαστούν χρήσεις του διαδραστικού πίνακα για πολλά θεματικά αντικείμενα, όπως τα φιλολογικά μαθήματα, οι θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, οι ξένες γλώσσες κ.ά.
Εισηγητής: Δρ. Εμμανουήλ Αποστολάκης (πληροφορίες:
mapost@ea.gr)

7. Εκπαιδευτικές Διαδρομές σε Μουσεία και Κέντρα Διάδοσης της Επιστήμης
Το εργαστήριο αφορά τη γνωριμία και την κατάρτιση εκπαιδευτικών σε εργαλεία οργάνωσης ψηφιακού περιεχομένου καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας εκπαιδευτικών διαδρομών που συνδέονται με τη πραγματική ή εικονική επίσκεψη των μαθητών σε μουσεία. Απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των φυσικών επιστημών όσο και σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαστήριο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί η πρακτική εφαρμογή δυο εκπαιδευτικών διαδρομών (Το εκκρεμές του Φουκώ, το πείραμα του Ερατοσθένη) ενώ στο δεύτερο θα παρουσιαστεί το εργαλείο δημιουργίας τέτοιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Εισηγήτρια: Ελευθερία Τσουρλιδάκη (πληροφορίες:
eleftheria@ea.gr)

8. Η επιστημονική μεθοδολογία στην εκπαιδευτική πράξη. Από τα Τηλεσκόπια στους Ανιχνευτές Σωματιδίων
Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να παρουσιάσει στους καθηγητές τις διαδυκτυακές πύλες “Learning with ATLAS@ CERN” και “COSMOS” και να τους εκπαιδεύσει στη χρήση διάφορων επιστημονικών εργαλείων, ενός εργαλείου μεταδεδομένων και του μηχανισμού αναζήτησης με σκοπό να:
α) δημιουργήσουν εκπαιδευτικά σενάρια εμπλουτισμένα με μεταδεδομένα και να τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες της διαδυκτυακής πύλης.
β) αναζητήσουν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τον τρόπο διδασκαλίας και τη μεθοδολογία που ακολουθούν στην τάξη
γ) αποτελέσουν μέλη των εκπαιδευτικών κοινοτήτων “Learning with ATLAS@ CERN” και “COSMOS” ώστε να έχουν τη δυνατότητα μοιραστούν εκπαιδευτικό υλικό και σενάρια εκπαιδευτικών  δραστηριοτήτων και να αποκτήσουν πρόσβαση
στα πιο πρόσφατα δεδομένα του πειράματος  αλλά και διαφόρων Αστεροσκοπείων.
Εισηγητές: Καθ. Χριστίνα Κουρκουμέλη, Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου (πληροφορίες:
sotiriou@ea.gr)

9. Εργαστήριο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικού σχεδιασμού
Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για εκπαιδευτική καινοτομία, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ του πώς οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές και τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν όσο αναφορά τη παροχή μαθητικών πλεονεκτημάτων. Για να επιτευχθεί αυτή η εννοιολογική αλλαγή, δηλαδή από μια προσέγγιση μετάδοσης περιεχομένου σε μια προσέγγιση ανάπτυξης μαθησιακών δραστηριοτήτων, μια σειρά από ερωτήματα θα συζητηθούν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου όπως για παράδειγμα: Με τι τρόπους μπορούμε να υποστηρίξουμε το σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων; Πως μπορούμε να αναπαραστήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες; Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα συλλάβουν εύκολα τις πιο σημαντικές πτυχές μιας μαθησιακής δραστηριότητας; Το εργαστήριο θα αναλύσει αυτές τις προκλήσεις προτείνοντας μια μετατόπιση της έμφασης από την μετάδοση ψηφιακού περιεχομένου στη δημιουργία μαθησιακών δραστηριοτήτων ως τον κύριο στόχο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού. 
Εισηγητής: Δρ. Πέτρος Λαμέρας (πληροφορίες:
plameras@ea.gr)

10. Ερευνώ και Ανακαλύπτω το Περιβάλλον: Εφαρμογές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο
Περιπτώσεις εφαρμογής των νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων, βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, πάνω στα εκπαιδευτικά προγράμματα του σύγχρονου σχολείου και της αξιοποίησης τους προς ενίσχυση της εξοικείωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και γενικότερα των παιδιών σε θέματα προστασίας και διατήρησης του Φυσικού Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της παρούσας συνεδρίας, δάσκαλοι, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό σχολείων, αλλά και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση του σύγχρονου σχολείου: a) Εφαρμογές περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, b) Το Βιωματικό σχολείο στην Εκπαίδευση και c) Το Σχολικό Λαχανόκηπο.
Σκοπός της Συνεδρίας είναι η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εμπειριών για την ενίσχυση της ενημέρωσης των μαθητών και του κοινού πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας των φυσικού πλούτου διαμέσου της χαράς της παρατήρησης και της έρευνας, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας
Εισηγητής: Χαράλαμπος Θανόπουλος (πληροφορίες:
cthanopoulos@gmail.com).

* Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και φόρμα συμμετοχής.

 

 

 2 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η φόρμα συμμετοχής (αρχείο doc 40 kb)
Το πρόγραμμα (αρχείο pdf 167 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved