ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Απαντήσεις στα παιδιά για τα μαθηματικά

 

Αθήνα 11.12.2011, 16:26

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μυστηριώδεις δρόμους της επιστήμης των μαθηματικών διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου επίσης στις 15:00 μ.μ.

Ο μαθηματικός και υποψήφιος διδάκτορας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Στέφανος Ξεφτέρης, με απλά και κατανοητά λόγια, αναλαμβάνει να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα που πάντα «βασάνιζε» τα παιδιά στα σχολεία: «Μα πού θα μου χρησιμεύσουν τα μαθηματικά;».

Το ταξίδι του ανθρώπου στην ιστορία είναι γεμάτο από γρίφους και μυστήρια - άλλα λυμένα, άλλα ακόμα άλυτα. Η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια να κατανοήσουμε, να εξηγήσουμε και πολλές φορές να υπερνικήσουμε τα «εμπόδια» που μας έθετε η φύση, μας οδήγησαν στο να αναζητήσουμε εργαλεία για να το πετύχουμε. Το σημαντικότερο εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή, είναι τα μαθηματικά. Από την απλή παρατήρηση γεγονότων στη φύση, στην προσπάθεια ανάλυσης και εξήγησής τους, από την καταγραφή και την περιγραφή, μέχρι την εύρεση μεθόδων αντιμετώπισης μελλοντικών προβλημάτων, τα μαθηματικά αποτελούν ένα από τα κύρια όπλα στην επιστημονική μας φαρέτρα, παρέχοντας στις υπόλοιπες θετικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία κ.λπ.) το κατάλληλο υπόβαθρο.

Ξεκινώντας από το βασικό ερώτημα: «Τί θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν μαθηματικά;», ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει το ερώτημα «αν η φύση ξέρει γεωμετρία ή αν ο άνθρωπος μέσω της γεωμετρίας και των μαθηματικών μπόρεσε να φτιάξει επαρκή μοντέλα του φυσικού κόσμου γύρω του». Οι ακολουθίες Fibonacci και τα fractals θα οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους ακροατές σε εντυπωσιακές διαδρομές: από το σχήμα του κυκλοφορικού μας συστήματος στα υπερσυμπλέγματα γαλαξιών και από τις σπείρες ενός κοχυλιού στις κερήθρες ενός μελισσιού.

Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν πώς φτιάχνονται τα κρυπτογραφημένα μηνύματα μόνο με τη χρήση πρόσθεσης και αφαίρεσης - ξεκινώντας από τον τρόπο που είχε βρει ο Καίσαρας για να παραπλανεί τους εχθρούς του-, αλλά και πώς είναι δυνατόν να βγει κάποιος έξω από έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210-9469600.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved