ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα ΑΠΘ: Η "κατωτερότητα" των γυναικών, η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη
 

 

Αθήνα 12.1.2012, 14:22

Η "επιστημονικώς" διαγνωσμένη κατωτερότητα των γυναικών κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, τα έμφυλα στερεότυπα σε διαχρονικά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η ανδρόγυνη μορφή και η Πάπισσα Ιωάννα του Εμμ. Ροϊδη είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των εργασιών 8 φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 και ώρες 11.00 με 15.00, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (οδό Εγνατίας 154, εντός της ΔΕΘ-HELEXPO).

Η Ημερίδα πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες» του χειμερινού εξάμηνου 2011-12. Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή σε βασικά ζητήματα που έθεσαν οι Σπουδές φύλου, ως απόρροια του φεμινιστικού κινήματος, σε σχέση με την παραγωγή και τη διδασκαλία της επιστημονικής γνώσης: ποιος είναι, για παράδειγμα, ο αντίκτυπος των κοινωνικά κατασκευασμένων έμφυλων διαφορών και ανισοτήτων στη διαμόρφωση των επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων, θεωριών και μεθοδολογιών. Κεντρική θέση σε αυτούς τους προβληματισμούς καταλαμβάνει η εννοιολόγηση του φύλου: το φύλο ως επιτέλεση (Judith Butler) αποτελεί μια βασική αντίληψη που διατρέχει ολόκληρο το μάθημα.

Διδάσκουσες του μαθήματος είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μαίρη Μικέ και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κατερίνα Κίτση. Στην πορεία του σπονδυλωτού αυτού μαθήματος συνεργάστηκαν διδάσκουσες, διδάσκοντες και ερευνητές από το Τμήμα Φιλολογίας (Μάρθα Βασιλειάδη, Ιωάννα Ναούμ) το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Έφη Γιαννοπούλου, Τίνα Κροντήρη, Nicola Rehling και Έλση Σακελλαρίδου), το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Γιάννης Πάγκαλος), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Μένη Κανατσούλη) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Βασίλης Βασιλειάδης). Παρουσίασαν αφενός τους τρόπους με τους οποίους η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η σύγχρονη θεωρητική σκέψη καταθέτουν προβληματισμούς για την κοινωνική κατασκευή του φύλου και αφετέρου τις σχέσεις που αναπτύσσονται με τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την τάξη, την εθνική ταυτότητα κ.α.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Το πρόγραμμα (αρχείο pdf 62 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved