ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Αυλαία στο συνέδριο για τη Δημοσιογραφία της Υγείας

 

Αθήνα 2.11.2012, 13:10

Εκατόν δέκα δημοσιογράφοι της υγείας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί με σημαντική εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ, από την Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 στο Μουσείο της Ακρόπολης για να ακούσουν τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος HeaRT για την εκπαίδευση στη Δημοσιογραφία της Υγείας και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το θέμα της δημοσιογραφίας της υγείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη Δημοσιογραφία της Υγείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Καθηγητής Δημήτρης Λινός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, τόνισε το ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή της ατομικής αλλά και δημόσιας υγείας και επεσήμανε τόσο την αναγκαιότητα τέτοιων προγραμμάτων όσο και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ και ειδικών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Ισίδωρος Καρατζάς, Επικεφαλής του Τμήματος Ηθικής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Πλειός, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόριος Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκε από τους εταίρους το πρόγραμμα, οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματά του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες στην Ευρώπη, καθώς και στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του HeaRT και το οποίο περιλαμβάνει μια πληθώρα εκπαιδευτικών ενοτήτων διαθέσιμων σε 6 γλώσσες. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό αναπτύχθηκε με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του HeaRT και αφορά θέματα για τα οποία οι δημοσιογράφοι έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση.

Όπως σημείωσε η κυρία Αφροδίτη Βελουδάκη, υπεύθυνη του Προγράμματος, «το Συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αυτής πρωτοβουλίας, αλλά και να συζητηθεί η ανάγκη και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης και αξιοποίησής τους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Επιπλέον, στα πλαίσια του Συνεδρίου συζητήθηκε η σημασία της σωστής κάλυψης των θεμάτων υγείας από τα ΜΜΕ, αλλά και η ποιότητά της, δίνοντας παραδείγματα συνηθισμένων λαθών αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους και τη σωστή διαχείριση των δημοσιογραφικών κινδύνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, σε ειδικότερα θέματα, όπως τα οικονομικά της υγείας και οι πολιτικές για την υγεία αλλά και η σύγκρουση συμφερόντων κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων υγείας. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να ακολουθεί πάντα ο δημοσιογράφος τον κώδικα δεοντολογίας προσφέροντας αντικειμενική και σφαιρική κάλυψη των θεμάτων υγείας.   

Το πρόγραμμα HeaRT, που συντόνισε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, και ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012, επεδίωξε να συγκεντρώσει και να συνδυάσει τη γνώση και την εμπειρία ειδικών στη δημοσιογραφία και την υγεία από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Οργανισμοί για τη δημόσια υγεία και πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με σχολές και οργανισμούς δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης σε διάστημα δύο ετών για να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης, να αποτυπώσουν τις μελλοντικές ανάγκες κατάρτισης και να αναπτύξουν μια σειρά σύντομων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε κάθε χώρα, στη δική της γλώσσα.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.project-heart.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Αφροδίτη Βελουδάκη, στο τηλέφωνο 210 6255700 ή στο email a.veloudaki@prolepsis.gr.

Το Ινστιτούτο
Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991. Πληροφορίες για το έργο και τα Προγράμματα του Ινστιτούτου μπορείτε να βρείτε στο
www.prolepsis.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved