ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Ιατρική και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Αθήνα 24.2.2014, 16:2
 
Ηµερίδα µε τίτλο Medical Humanities πραγµατοποιεί το Κοινωφελές Ίδρυµα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 από τις 10:00 έως τις 19:00 στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του προγράµµατος «Οι ∆ιάλογοι των Αθηνών». 

H ηµερίδα των ∆ιαλόγων εστιάζει αυτή τη φορά στο ερευνητικό πεδίο που στον αγγλοσαξονικό χώρο έχει γίνει γνωστό ως Medical Humanities. Κύριο αντικείµενο είναι η σύγκλιση ιατρικής και ανθρωπιστικών σπουδών. Ο νέος αυτός χώρος που έχει κατοχυρωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αµερική και τη Μεγάλη Βρετανία ως διακριτό επιστηµονικό αντικείµενο, συµπεριλαµβάνει την ιστορία της ιατρικής και της φαρµακολογίας ιδιαίτερα στη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, από όπου σώζονται σηµαντικές καταγραφές, ενώ παράλληλα διερευνά και εξετάζει αντιλήψεις περί της φύσεως της ασθένειας και της υγείας, της ταυτότητας ιατρού και ασθενούς, τη σηµασία της αφήγησης της ασθένειας («ιστορικού») και άλλα συναφή θέµατα που φωτίζουν αυτό το νέο αντικείµενο από µία διαφορετική οπτική. 

Την ηµερίδα συντονίζει ο καθηγητής κος Γεώργιος Μπαµπινιώτης. Mεταξύ των οµιλητών και οι: Roy Ascott, πρόεδρος του Planetary Collegium (Plymouth University), Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής χειρουργικής (Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων), Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας (Columbia University), η Eileen Gillooly, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας (Columbia University), o ∆ιονύσης Σταθακόπουλος, λέκτορας Βυζαντινών Σπουδών (King’s College London), ο James Whitehead, λέκτορας Medical Humanities (King’s College London), Ιωάννα Σουφλέρη, δηµοσιογράφος κα. 

Τον επιστηµονικό συντονισµό της ηµερίδας έχει η ∆ρ Νίκη Τσιρώνη, ερευνήτρια του ΕΙΕ και εταίρος του Πανεπιστήµιου του Harvard. 

Η ηµερίδα αποτελεί συνέχεια των ∆ιαλόγων των Αθηνών, που οργανώθηκαν µε πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και πραγµατοποιήθηκαν στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, τον Νοέµβριο του 2010, σε συνεργασία µε το Institut de France, την Accademia dei Lincei, το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήµιο του Stanford, την Ακαδηµία Επιστηµών της Βιέννης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Harvard και την Ακαδηµία Αθηνών και µε τη συµµετοχή διακεκριµένων επιστηµόνων από όλο τον κόσµο. Η έναρξη των ∆ιαλόγων των Αθηνών απετέλεσε ένα σηµαντικό επιστηµονικό και πολιτιστικό γεγονός µε διεθνή απήχηση και εµβέλεια, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτοµα. 

Οι ∆ιάλογοι συνεχίζονται διαδικτυακά µέσω του ηλεκτρονικού επιστηµονικού περιοδικού, Athens Dialogues e-journal (www.athensdialogues.org), το οποίο επιµελείται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center of Hellenic Studies) του Πανεπιστηµίου Harvard µε επικεφαλής τον καθηγητή Gregory Nagy. Η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρµα που σχεδιάστηκε ειδικά για τους ∆ιαλόγους φιλοξενεί τα κείµενα των ανακοινώσεων, τις παρουσιάσεις τους αλλά και τον ανοιχτό διάλογο επιστηµόνων και κοινού σε µία εφαρµογή που σηµατοδοτεί τη νέα εποχή των ηλεκτρονικών µέσων. Τα κείµενα είναι εµπλουτισµένα µε συνδέσεις περιεχοµένου και προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις. 
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved