ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Ο ύπνος και η σημασία του για την υγεία των εφήβων

Proslipsis.gr | Αθήνα 11.3.2015, 23:44

H Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και η Science Art Society, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β', Δ' Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, μέσω της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Ο ύπνος και η σημασία του για την υγεία των εφήβων». 

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015  (10:00 - 14:30) στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτήριων Γείτονα στη Βάρη Αττικής. Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικούς Ψυχολόγους και Γονείς μαθητών με σκοπό να προσφέρει χρήσιμες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το μηχανισμό του ύπνου και τη σημασία του για την υγεία των εφήβων, τις διαταραχές του ύπνου και τις συνέπειές τους στις σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες έφηβων μαθητών και την παρουσία του ύπνου και των ονείρων στη λογοτεχνία από τον Όμηρο έως τον Καβάφη.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο, η θεατρική κωμωδία "Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;", με θέμα τη λειτουργία του εγκεφάλου πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών έργων από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον ύπνο και τα όνειρα, ενώ θα γίνει προβολή του εκπαιδευτικού video "Γιατί κοιμάμαι", που περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή της μελέτης του ύπνου και των ονείρων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής, κολάζ, κόμικ, φωτογραφίας και ψηφιακής αφήγησης σχετικά με τον ύπνο και τα όνειρα.

Στο τέλος της ημερίδας θα βραβευθούν τα καλύτερα έργα των μαθητών από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου.

Η αποστολή των καλλιτεχνικών έργων ή η παραλαβή τους από τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννοήσεως (τηλ.: 6981300104, email: scienceartsociety@gmail.com) έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.

Στο τέλος της ημερίδας θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

* Ακολουθούν το Πρόγραμμα της Ημερίδας και περιλήψεις ομιλιών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 
10:00-10:20
Έναρξη-Χαιρετισμοί
Συντονίστρια: Ευαγγελία Φρυδά
Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας 
10:20-10:40
«Ο ύπνος από τον Όμηρο ως τον Καβάφη»
Μαριγώ Αλεξοπούλου
Φιλόλογος (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γλασκώβης) ποιήτρια
10:40-11:00
«Διαταραχές ύπνου σε παιδιά με δυσκολίες μάθησης»
Αντιγόνη Παπαβασιλείου
Συντονίστρια Διευθύντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής
Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
11:00-11:20
«Η παθολογία του ύπνου»
Αναστάσιος Μπονάκης
Λέκτορας Νευρολογίας – Υπνολόγος
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Β’ Νευρολογική Κλινική, Αττικό Νοσοκομείο
11:20-12:00
Ερωτήσεις – Συζήτηση
12:00-12:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΑΙΘΡΙΟ 
10:00-14:00
Διαρκής προβολή του εκπαιδευτικού video "Γιατί κοιμάμαι" που περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή της μελέτης του ύπνου και των ονείρων από την αρχαιότητα έως σήμερα
Διαρκής έκθεση εικαστικών έργων από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον ύπνο και τα όνειρα
14:00-14:30
ΒΡΑΒΕΥΣΗ καλύτερων έργων από μέλη του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ για τον ΥΠΝΟ

ΘΕΑΤΡΟ 
12:30-13:20
«Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;» 
Συγγραφή θεατρικού έργου: Αναστάσιος Μπονάκης, Πέτρος Αλατζάς, 
Σκηνοθεσία: Πέτρος Αλατζάς
Διανομή:
Πέτρος Αλατζάς (Υποθάλαμος) 
Νίκος Παντελίδης (Θάλαμος) 
Λία Τσάνα (Το Σώμα)
Σε προβολή βίντεο κατά τη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: 
Ουρανία Φουρλάνου (Σεροτονίνη), 
Έλενα Αρβανίτη (Ισταμίνη), 
Μαργαρίτα Πανουσοπούλου (Ορεξίνη), 
Φανή Γέμτου (Ντοπαμίνη), 
Λουκία Μιχαλά (Ακετυλοχολίνη), 
Ελίνα Λογαρίδου (Αδρεναλίνη), 
Κατερίνα Χιωτίνη (Gaba), 
Ελένη Καρακάση (Μελατονίνη), 
Σοφία Αγγελή (Αδενοσίνη), 
Άγης Εμμανουήλ (Ανιών Δικτυωτός Σχηματισμός), 
Δανάη Αγγελάτου - Έλενα Κωνσταντίνου - Αθηνά Νιάβη (φίλες του Σώματος)
Κινησιολογική επιμέλεια και Χορογραφίες: Ελίνα Λογαρίδου
Σχεδιασμός ήχων: Χρήστος Κραβαριώτης
Σκηνικά & Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Κινηματογραφήσεις: Κωνσταντίνος Πρέπης 
Μοντάζ: Άρτεμις Αναστασιάδου
13:20-13:50
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Συντονιστές: ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΝΑΚΗΣ 


ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΩΝ
“Διαταραχές ύπνου σε παιδιά με δυσκολίες μάθησης”
Αντιγόνη Παπαβασιλείου
Συντονίστρια Δ/ντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής Παίδων Πεντέλης
Στη παρουσίαση αυτή θα συζητήσουμε αν οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν προβλήματα στη μάθηση ή/και στη συμπεριφορά, ή αν συμβαίνει το αντίθετο δηλαδή, αν οι διαταραχές της μάθησης και της συμπεριφοράς προκαλούν δυσκολίες στον ύπνο.
Για να κατανοήσουμε τους πιθανούς αυτούς συσχετισμούς θα αναφερθούμε σε 3 βασικά θέματα:
α. Ποια είναι η σχέση του ύπνου με τη σχολική αποτυχία;  
β. Γιατί τα παιδιά που παρουσιάζουν Διαταραχές Μάθησης εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα που συνδέονται με τον ύπνο από παιδιά χωρίς τέτοιου τύπου διαταραχές;
γ. Πως συσχετίζονται οι διαταραχές ύπνου με τη Διαταραχή Ελλείμματος Προσοχής και Υπερκινητικότητα. 
Τα ανωτέρω θα συζητηθούν με στόχο τη πληροφόρηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών γύρω από τα θέματα αυτά που έχουν προκαλέσει προβληματισμούς για τον ύπνο και τη μάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η παθολογία του ύπνου στην εφηβεία»
Αναστάσιος Μπονάκης 
Λέκτορας Νευρολογίας – Υπνολόγος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , Ιατρική Σχολή, 
Β' Νευρολογική κλινική,  Αττικό νοσοκομείο
Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Κρυμμένος κάπου στο τέλος της ημέρας συχνά η αξία του περνάει απαρατήρητη ενώ όχι σπάνια ο χρόνος που του αφιερώνουμε θεωρείται ¨χαμένος¨. Παρά την εμφανή αναζωογονητική του επίδραση, η έλλειψη σωματικής και νοητικής δράσης κατά τον ύπνο τον καθιστούν μη ελκυστικό, ιδιαίτερα στους εφήβους που κατακλυσμένοι από την τεχνολογία της ¨επικοινωνίας¨ και από πρότυπα συνεχούς δραστηριότητας και ανταγωνισμού κλέβουν χρόνο από το δήθεν άχρηστο για να το προσφέρουν στο χρήσιμο. 
Η στέρηση ύπνου στους εφήβους αποτελεί καταγεγραμμένο γεγονός για τις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται από την ιατρική κοινότητα ως πρόβλημα υγείας με συνέπειες στη ψυχική, σωματική και νοητική ανάπτυξη των εφήβων. 
Η παρούσα ημερίδα ευελπιστούμε να μας φέρει δίπλα στους εκπαιδευτικούς που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν ποικίλες συμπεριφορές μέρος των οποίων σίγουρα σχετίζεται με τις υπνικές συνήθειες των νέων και κυρίως με την επαγόμενη στέρηση ύπνου. Υπνηλία στο μάθημα, αδιαφορία, νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, κακή διάθεση, κακή απόδοση, ροπή σε εξαρτήσεις είναι οι κύριες συμπεριφορές που μπορούν να οφείλονται σε χρόνια στέρηση ύπνου. 

«Ο ύπνος από τον Όμηρο έως τον Καβάφη»
Μαριγώ Αλεξοπούλου
Φιλόλογος, Ποιήτρια
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γλασκώβης
Η ομιλία αυτή αποτελεί πρόσκληση σε όσους δε γνωρίζουν την αξία του ύπνου στην αρχαιοελληνική σκέψη ή έχουν ήδη μελετήσει τη θέση του ύπνου στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία.  Πρόκειται για μια από τις πιο γοητευτικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας που λειτουργεί ως σύνορο ανάμεσα στον πραγματικό και στον πνευματικό κόσμο. Ο σκοπός της ομιλίας ειδικότερα για τον ύπνο στην αρχαιότητα είναι διπλός. Πρώτον, να παρουσιάσει τόσο στην εκπαιδευτική αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα ορισμένες από τις ποικίλες μορφές του ύπνου αλλά και της ονειρικής εμπειρίας, όπως αρχικά καταγράφονται κυρίως στον Όμηρο. Δεύτερον να δώσει ορισμένα παραδείγματα της θέσης του ύπνου σε νεοελληνικά κείμενα και να γίνουν συσχετισμοί. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Αντιγόνη Παπαβασιλείου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Έλαβε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Mount Zion Hospital and Medical Center, στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνια, της Νευρολογίας στο Wayne State University School of Medicine στο Μίσιγκαν και την υποειδικότητα της Παιδονευρολογίας στο Children’s Hospital of Michigan του ίδιουΠανεπιστημίου.
Έκανε έρευνα στη Νευροφυσιολογία των Νευροψυχιατρικών παθήσεων στη «Κλινική Lafayette» του Μίσιγκαν. Από το 1990 έως σήμερα διευθύνει τη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας της οποίας υπήρξε και πρόεδρος και υπηρέτησε επί σειρά ετών το Συμβούλιο Διοίκησης.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές Ιατρικές Εταιρείες και Συμβούλια σχετικά με την Παιδονευρολογία και την Έρευνα του Ύπνου. Είναι συγγραφέας Ελληνικών και ξένων άρθρων και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ιατρικών συγγραμμάτων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΝΑΚΗΣ
Νευρολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάζεται στη Β' νευρολογική κλινική του Αττικού Π.Γ. Νοσοκομείου όπου είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου επιληψίας. Παράλληλα συνεργάζεται σε θέση ΠΕ ιατρού νευρολόγου με την Α' νευρολογική κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994 ενώ το 2002 απέκτησε τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Νευρολογίας και το 2009 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2008 είναι επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Νευροφυσιολογίας στο Νοσοκομείο St Thomas’ του Guy's and St Thomas’ NHS Foundation Trust (London) καθώς και κλινικός - επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου μελέτης διαταραχών του ύπνου και μονάδας μη επεμβατικού αερισμού Lane Fox Unit στο ίδιο νοσοκομείο.
Μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας, της European Sleep Research Society, του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για τον Ύπνο και του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Νευροφυσιολογίας.
Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει διδασκαλία του μαθήματος της Νευρολογίας στους μαθητές της Μέσης Τεχνολογικής & Επαγγελματικής Νοσηλευτικής Σχολής του ΠΓΝ Αττικής Κ.Α.Τ, συμμετοχή στην εκπαίδευση των φοιτητών του ΣΤ’ εξαμήνου του τμήματος της Νοσηλευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ Αθήνας, στο πλαίσιο της κλινικής άσκησης στη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, συμμετοχή στην κλινική εκπαίδευση των 5ετών φοιτητών της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην κλινική Νευρολογία και εκπαίδευση τεχνικών σε σχολεία ύπνου διοργανωμένα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το κέντρο μελέτης υπνικών διαταραχών του Ευαγγελισμού. 
Έχει συμμετάσχει σε μεταφράσεις ιατρικών συγγραμμάτων, στην Ελληνική έκδοση του "Adams & Victor’s Principles of Neurology", στην Ελληνική έκδοση του "Neuroimaging. A comparison to Adams & Victor’s Principles of Neurology" και στη συγγραφή Εγχειρίδιων Ιατρικής.
Έχει συγγράψει το κεφαλαίο "Θεραπευτική των διαταραχών του ύπνου" στο υπό έκδοση εγχειρίδιο της Θεραπευτικής των Νευρολογικών Νοσημάτων και το κεφάλαιο "Εκτίμηση κινδύνου πτώσεων σε νευρολογικούς ασθενείς" καθώς και κατευθυντήριες οδηγίες στο εγχειρίδιο Εντατική Θεραπεία & Επείγουσα Ιατρική: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. 
Τα κυριότερα αντικείμενα του ερευνητικού του έργου είναι η μελέτη των διαταραχών του ύπνου στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου και σε ασθενείς με νευρομυϊκά νοσήματα, η μελέτη του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά των ύπνο των ασθενών με επιληψία καθώς και η μελέτη της ναρκοληψίας και των λοιπών υπερυπνιών .
Έχει 32 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά, 20 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 4 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.

ΜΑΡΙΓΩ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μαριγώ Αλεξοπούλου σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1998. Συνέχισε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών Glasgow University, όπου εκπόνησε τη διατριβή της (Ph.D). ‘Ο νόστος στην αρχαία ελληνική τραγωδία’ αποτελεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη διατριβή της και στη μονογραφία της (τίτλος: Το θέμα της επιστροφής στην πατρίδα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Ο Νόστος των επικών ηρώων) από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Edwin Mellen Press (www.mellenpress.com). Έχει διδάξει αρχαίο ελληνικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Αθηνών από το 2005 έως το 2014. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στα λογοτεχνικά περιοδικά Δέκατα, Η λέξη, Ποίηση, Ποιητική, στην εφημερίδα Η Αυγή καθώς και στις ηλεκτρονικές λογοτεχνικές επιθεωρήσεις Poema και Poeticanet. Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε πολλές ελληνικές ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Δανέζικα. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.



© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved