ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Εκδήλωση: Αστρονομικά φαινόμενα στα Ομηρικά Έπη

Αθήνα 2.2.2016, 18:15

Ο Οδυσσέας έφτασε στο νησί της Ιθάκης στις 26 Οκτωβρίου 1207 πΧ. Μετά από πέντε μήνες έγινε έκλειψη ηλίου και μάλιστα σε ποσοστό 75% έτσι ώστε κάλυψε το Ιόνιο πέλαγος. Τότε συνέβη και η μνηστηροφονία. Τα παραπάνω, επιβεβαιωμένα από τους χάρτες της ΝΑSA, περιγράφονται στην Οδύσσεια του Ομήρου και επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από ελληνική διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτα Πρέκα - Παπαδήμα.

Σ αυτό το μυθικό ταξίδι που περιγράφει με ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα μας ξεναγεί η εκδήλωση που ετοίμασε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η επιστημονική ημερίδα που γίνεται την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο Κεντρικό Κτήριο ΕΚΠΑ , Αμφιθέατρο «Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30) από τις 12.00 έως τις 16.00 επιστήμονες αναδεικνύουν σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα και χρονολογήσεις έτσι όπως αυτές καταγράφονται στα Ομηρικά έπη.

«Θεωρούμε ότι η σχέση των Θετικών και Θεωρητικών επιστημών αναδεικνύεται μέσα από την διαθεματική προσέγγιση του θέματος. Ταυτόχρονα μέσω και αυτής της επιστημονικής ημερίδας απαντούν οι επιστήμονες σε μεγάλα ιστορικά ερωτήματα, επικαιροποιώντας ταυτόχρονα τον Όμηρο» , λέει ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ Π Φιλντίσης.

«Πιστεύουμε πως ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα» λέει η κ Παναγιώτα Πρέκα Παπαδήμα, η οποία έχει ήδη κάνει σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η διεπιστημονική ομάδα μέσα από την έρευνά της προσδίδει μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητα των Ομηρικών Επών, αποδεικνύοντας πως τα αστρονομικά γεγονότα που περιγράφονται στη μυθοπλασία συνέβησαν πραγματικά εκείνη τη χρονική περίοδο.

Στην ημερίδα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα μιλήσουν ακόμη: ο αν καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής στο τμήμα Φυσικής του Παν Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου με θέμα: «Στοιχεία Αστρονομίας, άστρα και αστερισμοί στα έπη του Ομήρου» και ο καθηγητής Γεωφυσικής του Παν. Πατρών του τμήματος Γεωλογίας Σταύρος Π Παπαμαρινόπουλος με θέμα «Η διαφορά της έννοιας του μύθου και του λόγου στον Όμηρο και τον Πλάτωνα».

Η ομιλία της κ Π Πρέκα Παπαδήμα έχει τίτλο «Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα και του Τρωϊκού Πολέμου» , ενώ ο Γ Σαραντίτης θα αναφερθεί στη «Μεθοδολογία της Μυθολογίας» και οι Έλενα Μητροπέτρου και Παναγιώτης Μητροπέτρος θα αναφερθούν στην ομηρική λέξη  «Λυκάβας*: μία δυσερμήνευτη ομηρική λέξη».

Περισσότερες πληροφορίες : www.eef.gr.

*λυκάβας-αντος (λύκη +βαίνω):η οδός του φωτός, η τροχιά του ήλιου, το έτος.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved