ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Διάλεξη Χ. Μαντζώρου για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία τον 21ο αιώνα

Αθήνα 24.2.2016, 15:45

Διάλεξη με θέμα «Πανεπιστήμιο και Κοινωνία στον Δυτικό Κόσμο και στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα» θα δώσει την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του κτηρίου του Συλλόγου "Απόστολος Παύλος" (Καρύτση 14, Αθήνα, πλησίον Παλαιάς Βουλής), ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος ιατρός και ερευνητής κ. Χρήστος Μαντζώρος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής των Harvard University και Boston University, Επίτιμος Διδάκτωρ και Επίτιμος Καθηγητής διαφόρων Πανεπιστημίων.

Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Τακτικός Καθηγητής της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Τακτικός Καθηγητής της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Έχει, επίσης, υπηρετήσει ως Τακτικός Καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παράλληλα είναι Διευθυντής στο Τμήμα / Κλινική της Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των τριών Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Boston VA Healthcare System, καθώς και στη Μονάδα Διατροφής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του νοσοκομείου Beth Israel DeaconessMedical Center και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστώνη Μασσαχουσέτης, όπου ως Καθηγητής είναι υπεύθυνος για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της Κλινικής.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός και κατόπιν μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σε συνολικό χρονικό διάστημα 7 ετών απέκτησε δύο Masters και τρεις τίτλους ειδικοτήτων. Έλαβε πιστοποίηση από την Παναμερικανική Ιατρική Επιτροπή για την επιτυχή εκπαίδευση του στις ειδικότητες: της Παθολογίας, της Ενδοκρινολογίας - Διαβήτη - Μεταβολισμού, καθώς και της Κλινικής Διατροφολογίας. Τnν ίδια χρονική περίοδο και παράλληλα με την άσκηση ειδικότητας στις ΗΠΑ, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους Μάστερ στον τομέα της Επιδημιολογίας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, και στον Τομέα Κλινικής Έρευνας - επιστήμες Υγείας από την Ιατρική Σχολή  του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. 

Ο κ. Μαντζώρος ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και έφθασε στις κορυφαίες θέσεις του πρώτου αξιολογικά Πανεπιστημίου παγκοσμίως μέσα σε λιγότερο από 12 έτη μετά την εκπαίδευσή του. Είναι αναγνωρισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία του στον τομέα της Παθολογίας και της Ενδοκρινολογίας - Διαβήτη - Μεταβολισμού.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων στα αγγλικά με τίτλους «Παχυσαρκία και Διαβήτης» και «Διατροφή και Μεταβολισμός» με περισσότερες από δύο εκδόσεις το καθένα.

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν περίπου 500 ιατρικά ερευνητικά άρθρα τα οποία αναφέρονται  στο δίκτυο Medline, περισσότερα από 600 επιστημονικά δημοσιευμένα πρωτότυπα ιατρικά ερευνητικά άρθρα τα οποία αναφέρονται  στο δίκτυο «GoogleScholar», περισσότερες από 130 δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ερευνητική ομάδα «Look Ahead», καθώς και πάνω από 150 κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα-ανασκοπήσεις. Οι παραπάνω δημοσιεύσεις έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 35.000 φορές ως παραπομπές από άλλους ερευνητές,  με Hirsch Index 102. Αναζήτηση του ονόματος του στο Google δίδει πάνω από 155.000 λήμματα.  

Επιπρόσθετα, ο κ. Μαντζώρος έχει αναλάβει τη θέση του έκδοτη του περιοδικού «Metabolism, Clinical and Experimental», στο οποίο έχουν δημοσιευθεί κλασικές επιστημονικές εργασίες οι οποίες έχουν ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία πολλών νόσων, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και ως μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών άλλων περιοδικών.

Έχει λάβει μεγάλο αριθμό άλλων βραβείων και διακρίσεων, όπως:
- το βραβείο Frontiers in Science από τον επιστημονικό  σύλλογο των Αμερικανών Ενδοκρινολόγων (American Association of Clinical Endocrinology), 
- το βραβείο για την έρευνα για το Διαβήτη και τα νοσήματα μεταβολισμού Novartis από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association), 
- το βραβείο Lilly από τον επιστημονικό ιατρικό σύλλογο North American Association for the Study of Obesity, 
- το βραβείο Mead Johnson από τον Αμερικανικό σύλλογο Διατροφής, 
- το βραβείο «HypoCCS» στο Παρίσι απο την HypoCCS / Διεθνή Ένωση Ενδοκρινολόγων, 
- το βραβείο «Wilhelm Friedrich Bessel» από το επιστημονικό ίδρυμα Humboldt της Γερμανίας, 
- το βραβείο «Υγεία» από τον ιατρικό και οδοντιατρικό σύλλογο Νέας Αγγλίας, 
- το βραβείο για τον πιο διακεκριμένο ερευνητή του έτους 2008 από την Αμερικανική Ομοσπονδία Ιατρικής Έρευνας (American Federation of Medical Research) 
- το βραβείο αριστείας για την άρτια  επιστημονική καθοδήγηση νέων επιστημόνων (mentoring award) από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 
- το βραβείο επιστημονικής αριστείας από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας  
- και έχει τιμηθεί με την «S. Berson Lecture» από τον Αμερικανικό επιστημονικό  σύλλογο Φυσιολογίας (American Physiological Society) και την Ομοσπονδία όλων των Αμερικανικών Επιστημονικών Εταιρειών (FASEB Society), 
- την «William C. Andrews Wyeth Endowed Lectureship» από τον Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και 
- την «P. Usher Lecture» από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.  

Επίσης έχει εκλεγεί τιμητικά ως μέλος της  ASCI (American Society of Clinical Investigation), και Fellow απο τον Αμερικανικό Σύλλογο Παθολόγων και τον επιστημονικό  σύλλογο των Αμερικανών Ενδοκρινολόγων. 

Ο κ. Μαντζώρος έχει τιμηθεί με τον τίτλο επίτιμου Διδάκτορα των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Πατρών και το όνομά του έχει τιμητικά δοθεί στα εργαστήρια Κλινικής Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το 2016 θα τιμηθεί με τον τίτλο επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μαντζώρος έχει διατελέσει σύμβουλος σε διαφορές φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες διαγνωστικών τεχνολογιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι σύμβουλος - συντονιστής ερευνητής για την δημιουργία Ιατρικών εφαρμογών της εταιρείας Samsung. Είναι επίσης  ο επιστημονικός συνιδρυτής και πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής  της εταιρίας «InteKrin Metabolic Therapeutics», η όποια μόλις ολοκλήρωσε τις δοκιμές φάσης ΙΙ για το κύριο σκεύασμά της / νέο φάρμακο για τον διαβήτη και  έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) για να προχωρήσει στις κλινικές δόκιμες τελικού σταδίου ΙΙΙ για τον έλεγχο του διαβήτη σε ανθρώπους.

Ερευνητικά, ο κ. Μαντζώρος είναι πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινούς αδένα. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια  που συνειδητοποιήθηκε πως ο λιπώδης ιστός δεν είναι ένα ανενεργές αποθηκευτικό όργανο αλλά εκκρίνει ορμόνες, η ομάδα του κ. Μαντζώρου έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποσαφηνίσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για κάθε μια από τις ασθένειες συνδέονται στενά με τόσο με τη παχυσαρκία (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, νεοπλασίες) όσο και με τη νευρογενή ανορεξία. Η μελέτη πολλών από αυτές τις ορμόνες, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη καινούργιων διαγνωστικών εργαλείων, αλλά και καινούργιων φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Ενα από αυτά τα φάρμακα (λεπτίνη) ενεκρίθη στις ΗΠΑ και Ιαπωνία ενώ άλλα (π.χ. ΙΝΤ131) βρίσκονται στη τελευταία φάση κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ) πριν τη χρησιμοποίηση τους στη καθημερινή κλινική πράξη.

Ο κ. Μαντζώρος έχει, πέραν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διδάξει ως Επισκέπτης ή ως Επίτιμος Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όχι μόνο των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς, όπως στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Κύπρο, κ.λ.π. Παράλληλα ο κ.Μαντζώρος επιβλέπει την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών από φοιτητές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα) και στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει πληθώρα (πανω απο 130) νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης, ως Διευθυντές μεγάλων Ιατρικών Εταιριών ή ως καθηγητές Ιατρικής σε κορυφαία Πανεπιστήμια, σε πολλές χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν πέραν της Ελλάδας, τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κύπρο, την Κορέα, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, και άλλες χώρες που βρίσκονται στο δρόμο της επιστημονικής και οικονομικής προόδου. Πολλοί φοιτητές και νέοι ιατροί του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν εκπαιδευθεί ή μετεκπαιδευτεί στην κλινική και το εργαστήριο του κ. Μαντζώρου. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved