ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Παγκόσμιο Συνέδριο: Αριστοτέλης 2400 Χρόνια

Αθήνα 23.3.2016, 11:06

Στις 23-28 Μαϊου του 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια, μια δυναμική συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».

Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική που αποτυπώνεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 ομιλητών από 40 χώρες, καθώς και στον αριθμό των Συνέδρων, ο οποίος θα υπερβεί τους 700. 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου, ως το κατ’εξοχήν παράδειγμα της διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων. Επίσης, να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όσους, απανταχού της γης, ενδιαφέρονται να κάνουν μία ουσιαστική γνωριμία με το έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Ακολουθώντας τους δύο τύπους διδασκαλίας του Αριστοτέλη -ακροαματικούς και εξωτερικούς λόγους- θα διοργανωθούν παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του Σταγειρίτη φιλοσόφου για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα προσφερθούν οι ευκαιρίες για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολία, το Δίκαιο, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Τεχνολογία, η Τέχνη. 

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει το Συνέδριο την κορωνίδα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη της UNESCO, εφόσον διοργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο φέρει το όνομά του και έχει μακρά παράδοση στις κλασικές σπουδές και ειδικότερα στη Φιλοσοφία—στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Ιδιαίτερο κύρος προσδίδει στο Συνέδριο η συμμετοχή 25 εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου. 

Άλλωστε, το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ είναι πρωτοπόρος της ιδέας για την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO. Ήδη από τον Αύγουστο του 2013 ανακοίνωσε τη διοργάνωση αυτού του Παγκοσμίου Συνεδρίου, κάτι το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την κατάθεση θεσμικά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, της πρότασης για το Έτος Αριστοτέλη με τη στήριξη/υπογραφή (endorsement) του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, και την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του κόσμου.

Οι θεματικές ενότητες που αποτελούν τον κύριο κορμό του Συνεδρίου είναι οι εξής: 
I. Φιλοσοφία της Φύσης: Φυσική, Βιολογία, Ψυχολογία, Αστρονομία, Μετεωρολογία. 
II. Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Πράξης: Ηθική, Πολιτική, Ρητορική, Ποιητική. 
III. Πρώτη Φιλοσοφία: Οντολογία, Κοσμολογία, Θεολογία. 
IV. Θεωρία του Νοεῖν: Λογική, Γνωσιοθεωρία, Μέθοδοι Έρευνας. 
V. Αριστοτελικά Έργα: Μετάδοση, Έκδοση, Γνησιότητα. 
VI. VI. Ο Αριστοτέλης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας: Προκάτοχοι, Σύγχρονοι, Αριστοτελική Παράδοση. 
VII. VII. Αριστοτέλης και Σύγχρονη Σκέψη: όλα τα θέματα των ενοτήτων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV.

Περισσότερες πληροφορίες: http://aristotleworldcongress2016.web.auth.gr/?q=en/congress. 

Παράλειψη
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησαν ο αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών Νικόλαος Βαρσακέλης, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ Ιωάννης Σειραδάκης και το μέλος του ΔΙΚΑΜ Ζαχαρίας Σκούρας.

Στη συνέντευξη εκφράστηκε από την Πρόεδρο του ΔΙΚΑΜ ο προβληματισμός για την απουσία του Παγκόσμιου Συνεδρίου από την λίστα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved