ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Εκδήλωση: Ανήκει η Ελλάδα στην Δύση;

Αθήνα 28.3.2016, 16:37

Ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στις 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα κάνει ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με το Hellenic American College / Hellenic American University και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

«Από την εποχή της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων Συνταγμάτων, οι Έλληνες έθεσαν ως στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού τους την πολιτιστική τους καταγωγή από την Αρχαία Ελλάδα -που αποτελεί και βάση του δυτικού πολιτισμού- και την σχέση τους με την Δύση», επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Όλα σχεδόν τα προεπαναστατικά συντάγματα και οι μετεπαναστατικοί θεσμοί είχαν προσανατολισμό στα διδάγματα του Διαφωτισμού για την ελευθερία και το κεκτημένο της δημοκρατίας δυτικού τύπου, όπως διαμορφώθηκε με την Γαλλική Επανάσταση. Γεννιέται όμως το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία είναι μια δυτικού τύπου κοινωνία κι αν το ελληνικό κράτος λειτούργησε και λειτουργεί όπως τα γνωστά κράτη δυτικού τύπου. Το ερώτημα αυτό θέτει και η ίδια η Δύση για εμάς όχι μόνο με όρους οικονομικούς (Grexit), αλλά και με όρους πολιτιστικούς (Samuel P. Huntington, The clash of civilizations and the remaking of world order, 1996). Πολλοί ευρωσκεπτικιστές και αντιδυτικοί επικαλούνται την ιδιοπροσωπία των Ελλήνων, ενός φαντασιακά εκλεκτού λαού, για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση ή οπισθοδρόμηση στην προ της Επανάστασης του 1821 εποχή. Ανήκει, λοιπόν, η Ελλάδα στην Δύση; Και τι θα πει Δύση; Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωατλαντική Συμμαχία, κοινωνία πολιτών, ελευθερία και σεβασμός στην ανθρώπινη αξία;». 

Το Hellenic American University, σε συνεργασία με το Hellenic American College, διοργανώνει από τις 23-25 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ελλάδα το Διεθνές Συνέδριο «Europe in Discourse: Identity, Diversity, Borders». Η εσπερίδα της 4ης Απριλίου, καθώς και οι υπόλοιπες της σειράς, εντάσσονται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις. 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με προεγγραφή μέσω eventbrite.

Πληροφορίες: http://dialog.haec.gr, Hellenic American College: 210-3680950, www.haec.gr, events@haec.gr.
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (210-3680052) www.hau.gr/culture, culture@hau.gr. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved