ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Η ιστοσελίδα Travelogues ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό εργαλείο

Αθήνα 12.10.2016, 21:02

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 και ώρες 10.00 – 14.00, επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ερευνητές με θέμα «Η ιστοσελίδα Travelogues - Με το βλέμμα των περιηγητών ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό εργαλείο».

Η ιστοσελίδα Travelogues του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις από τον 15ο ώς τις αρχές του 20ού αιώνα. Μνημεία της αρχαιότητας, σύγχρονες εικόνες των πόλεων, ήθη και έθιμα των κατοίκων, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατηγοριοποιούνται συστηματικά και αποδελτιώνονται. 

Πρόκειται για ένα έργο - πολύτιμο εργαλείο για τον ερευνητή, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον φοιτητή, που αποκτά γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές. 

Η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε την κατάρτιση της ιστοσελίδας ερεύνησε για τη δημιουργία της σημαντικό αριθμό εκδόσεων (2.000) με εικονογράφηση από τον 15ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, και ενδεικτικά εκδόσεις από τον 19ο και έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Η ταξιδιωτική γραμματεία, και ιδίως αυτή που αφορά στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, αποτελεί κλάδο της συγκριτικής λογοτεχνίας, της τοπικής ιστορίας αλλά και μέρος της ευρύτερης μελέτης των ταξιδιών των Ευρωπαίων προς όλη την υφήλιο. Τα κείμενα και το περιεχόμενό τους μάς παρέχουν εξάλλου πληροφορίες για ποικίλα θέματα. Το Travelogues προχωρά ένα βήμα πέρα από τα κείμενα, εστιάζοντας στην εικόνα ως εργαλείο μνήμης για κάθε εποχή, ως μέσο επικοινωνίας και αποκάλυψης, και αξιοποιώνταςτο πλούσιο και ποικιλόμορφο υλικό (χαρακτικά, σχέδια, φωτογραφίες) των περιηγητικών εκδόσεων, πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την ιστορία του χώρου και των λαών.

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», έχοντας μακρά παράδοση σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές και Επιμορφωτικά Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς, που στόχο έχουν την ανάδειξη νέων θεμάτων που προβάλλουν οι ιστορικοί, τη διεύρυνση της θεματολογίας αλλά και την εμβάθυνση στις αρχές που διέπουν την ιστορική κίνηση, την ανανέωση των μεθόδων και τεχνικών προσέγγισης του παρελθόντος, επιθυμεί να προάγει και να φωτίσει την αξία αυτού του έργου τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως για π.χ. στο μάθημα της Ιστορίας αλλά και σε άλλα αντικείμενα (Γλώσσα, Λογοτεχνία), όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. 

Δύο μέρη
Η ημερίδα διαρθρώνεται σε δύο μέρη: 

* Πρώτο μέρος: Παρουσιάσεις – ομιλίες με στόχο: α)την παρουσίαση της ιστοσελίδας Travelogues. Συλλογές – τεκμήρια – έρευνα, β) την ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διερεύνησης των ιστορικών τεκμηρίων και πηγών, γ) συζήτηση με πανεπιστημιακούς δασκάλους, ιστορικούς και ερευνητές για τις ιστορικές πηγές, τις μορφές τους και τις πληροφορίες που παρέχουν.

Ομιλητές είναι οι εξής:
- Κωνσταντίνος Θανασάκης, Ιστορικός – Υπεύθυνος ιστοσελίδας «Travelogues». Παρουσίαση της ιστοσελίδας Travelogues.
- Φλώρα Καραγιάννη, Δρ. Βυζαντινολόγος, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων. H αξιοποίηση του εικονογραφικού υλικού των περιηγητικών εκδόσεων στη μελέτη της ιστορικής τοπογραφίας των πόλεων. Το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης.
- Κατερίνα Στάθη, Ιστορικός της Οθωμανικής περιόδου. Οδοιπορικό στην Αθήνα της Οθωμανικής Εποχής- οι περιηγητές και η ιστορία της πόλης 

* Δεύτερο μέρος: Διαδραστικά εργαστήρια - Η ενσωμάτωση της ιστοσελίδας Travelogues στην εκπαιδευτική διαδικασία: α) διαδραστικά εργαστήρια που αξιοποιούν δημιουργικά τη σχολική ύλη και β) πρακτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού εργαλείου μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Επαναπροσδιορισμός της ιστορικής πληροφορίας. 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε ομάδες 20 ατόμων και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τη θεματολογία που άπτεται των ενδιαφερόντων τους (Ιστορία, Περιηγητισμός/Λογοτεχνία, Λαογραφία, Αρχαιολογία κ.ά.).

Τα θέματα των εργαστηρίων είναι τα εξής:
1o Εργαστήριο: Ελένη Κανετάκη, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Ειδική στην Αποκατάσταση Μνημείων Παν. της Ρώμης LaSapienza. Καινοτόμες προσεγγίσεις στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η περίπτωση του Οθωμανικού λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα.

2o Εργαστήριο: Φλώρα Καραγιάννη, Βυζαντινολόγος, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η αξιοποίηση του Travelogues στην εκπαιδευτική διαδικασία.

3o Εργαστήριο: ΠέννυΣακκοπούλου, Έφορος Εθνικών Ενδυμασιών Λυκείου Ελληνίδων. Ο ελληνικός παραδοσιακός γάμος.

4o Εργαστήριο: Κατερίνα Στάθη, Ιστορικός της Οθωμανικής περιόδου. Η χρήση του Travelogues και η άντληση ιστορικών πληροφοριών για την οθωμανική Αθήνα.

5o Εργαστήριο: Δάφνη Στεφανίδου, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, ΜΑ Πανεπιστήμιο Cambridge. Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σχολική τάξη: Από το θρανίο στο μνημείο. Εικονικές επισκέψεις και φανταστικοί διάλογοι.

Πληροφορίες - εγγραφές
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο Ίδρυμα Λασκαρίδου, τηλ.: 210-4297540, 1, 2, www.laskaridou.gr.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved