ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Στη διάθεση των ερευνητών το αρχείο ιστορίας του ΑΠΘ 11.11.08


Αθήνα 11.11.2008, 19:04
Στη διάθεση της ιστορικής έρευνας θα είναι σε λίγες ημέρες το Αρχείο Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα χρονικά όρια του οποίου ταυτίζονται σχεδόν με την ύπαρξη του Πανεπιστημίου.

Αύριο, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του ανακαινισμένου και ψηφιοποιημένου Αρχείου Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Τουλάχιστον δύο φορές, τα τελευταία τριάντα χρόνια, έγιναν σκέψεις και σχέδια για την τακτοποίηση και αρχειοθέτηση του χώρου, που περιλαμβάνει, εκτός από το αρχείο της Κοσμητείας, και αυτά των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Το 2006, επί Κοσμητείας Φοίβου Γκικόπουλου, η προσπάθεια τέθηκε υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ και με οικονομικούς πόρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ, ξεκίνησε η υλοποίηση της πρότασης που υποβλήθηκε από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Άρτεμη Ξανθοπούλου - Κυριακού και τους Αν. Καθηγητές Αγγέλα Σφήκα - Θεοδοσίου και Βασίλη Κ. Γούναρη.

Σημαντική ήταν η συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Αιμιλία Αιμονιώτη, Ζήση Αντωνίου, Γιάννη Καλλιαρέκο, Γιάννη Κεφαλίδη, Αναστασία Μπαμίχα και Κική Τσόκκου που εργάστηκαν με ζήλο, υπό την καθοδήγηση της βιβλιοθηκονόμου του Τομέα κ. Μαρίας Τρανίδου.

Το Αρχείο
Το Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκεται σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο στο υπόγειο του κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» του ΑΠΘ. Το σημαντικότερο τμήμα του αποτελείται από τα αναντικατάστατα πρακτικά της Κοσμητείας από το 1926. Σημαντική στιγμή της έρευνας αποτέλεσε ο εντοπισμός του προπολεμικού μητρώου των φοιτητών, που θεωρούνταν από δεκαετίες ως απωλεσθέν. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο από φωτογραφίες της πρώτης γενιάς των φιλολόγων του ΑΠΘ.

Εκτός από την καταγραφή και τακτοποίηση του Αρχείου έγινε σωστική φωτογράφιση των εγγράφων με σκοπό να διευκολυνθεί η αξιοποίησή του από την ιστορική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ταξινομήθηκαν 14.500 προσωπικοί φάκελοι, κατά ΑΕΜ, όλων των φοιτητών της Φιλοσοφικής από το 1926 έως το χωρισμό των Τμημάτων της, το 1982. Επίσης, καθαρίστηκαν και αρχειοθετήθηκαν τα υπηρεσιακά αρχεία των δύο Τμημάτων, συνολικά περίπου 500 φάκελοι εγγράφων και 10.000 προσωπικοί φάκελοι φοιτητών.

Το φθινόπωρο του 2007 πραγματοποιήθηκε η φωτογράφηση του αρχείου της Κοσμητείας (πλην των φοιτητικών φακέλων και των δεμένων βαθμολογίων). Συνολικά τραβήχτηκαν 190.000 φωτογραφίες, που αποθηκεύτηκαν ως αρχεία jpeg σε φορητό σκληρό δίσκο 500 GB. Η φωτογράφηση περιέλαβε τόσο τους 32 τόμους των πρακτικών των συνεδριάσεων της Σχολής, από ιδρύσεώς της, όσο και τα δεμένα μητρώα των φοιτητών μέχρι το 1972. Επίσης, ετοιμάστηκαν σειρές αντιγράφων σε DVDs.

Να σημειωθεί ότι η Φιλοσοφική Σχολή είναι η πρώτη που λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ακαδημαϊκό έτος 1926-27. Το Πανεπιστήμιο μετονομάστηκε σε Αριστοτέλειο το 1954.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved