ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Έρευνα του ΑΠΘ για 70 ελληνικές λουτροπόλεις 5/3/09


Αθήνα 5.3.2009, 13:08
Εβδομήντα ελληνικές λουτροπόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της ομάδας ιατρικής μελέτης των Θερμομεταλλικών Νερών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μίλτο Τσαλιγόπουλο.

Στόχος της έρευνας είναι η τεκμηρίωση των βιολογικών και ιατρικών δυνατοτήτων και χρήσεων των θερμομεταλλικών φυσικών πόρων. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ διαφόρων ειδικοτήτων, από ιατρούς του ΕΣΥ, από επιστήμονες άλλων Σχολών του ΑΠΘ και πλαισιώνεται από ομάδα τεχνικής υποστήριξης

Σε τι οφείλεται η ολοένα αυξανόμενη προτίμηση πολλών ανθρώπων, που θεωρούν την υδροθεραπεία ως εναλλακτικό τρόπο για την αντιμετώπιση των παθήσεών τους; Γιατί προτιμούν την υδροθεραπεία ή την αποδέχονται ως συμπλήρωμα των περισσότερο τεκμηριωμένων τεχνικών, που παρέχονται σε νοσοκομειακό επίπεδο; Γιατί οι άνθρωποι πάνε και ξαναπάνε για μπάνια; Πρόκειται για αυθυποβολή; Μήπως κρύβεται κάτι πιο σοβαρό;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει το ερευνητικό έργο «Υδριάδες». Σκοπός του έργου είναι η μελέτη των βιολογικών και ιατρικών παραμέτρων των θερμομεταλλικών νερών 70 ελληνικών λουτροπόλεων, των ενδείξεων της υδροθεραπείας για τη βελτίωση της υγείας αλλά και των αντενδείξεών της. Αρωγός του ερευνητικού έργου είναι ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και η Θερμαλιστική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο του έργου τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εργασίας και ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που σχετίζονται με το έργο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Νόμο 3498/2006 προβλέπεται η αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων. Σε αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη, μεταξύ των άλλων, η υποβολή υγειονομικής έκθεσης για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου. Βάσει των αναγκών που πηγάζουν από το Νόμο και της προγραμματικής σύμβασης του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, συγκροτήθηκε η  Ιατρική Ομάδα Μελέτης των Θερμομεταλλικών Νερών του ΑΠΘ.

Το ερευνητικό έργο θα καλύψει πολλά κενά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα καθώς μέχρι σήμερα η ιατρική έρευνα των αποτελεσμάτων της υδροθεραπείας ήταν ανεπαρκής. Επίσης, παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σωστά διαρθρωμένων επιδημιολογικών μελετών, όπως υπάρχουν σε πολλούς τομείς της ιατρικής.

* Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00 - 18:10 «Πώς φτάσαμε στη σημερινή συγκέντρωση», Κώστας Τριαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
18:10 - 18:30 «Παρουσίαση του προγράμματος “Υδριάδες”», Μίλτος Τσαλιγόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΩΡΛ, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Επιστημονικά υπεύθυνος.
18:30 - 18:50 «Η Λημναία Γη», Μανασής Μήτρακας, Επικ. Καθηγητής, Χημικός Μηχανικός, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.
18:50 - 19:00 «Υδροθεραπεία: αναζήτηση αξιόπιστης επιστημονικής πληροφορίας», Γιώργος Φύρμπας, Επικουρικός γιατρός ΩΡΛ ΑΝΘ «Θεαγένειο».
19:00 - 19:15 «Η ιαματική λουτροθεραπεία στη δερματολογία, κατά την “εποχή των βιολογικών παραγόντων”», Κατερίνα Πατσατζή, Δερματολόγος, διδάσκουσα ΠΔ 407/80, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
10:15 - 19:30 «Η επίδραση των φυσικών πόρων στα αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα», Απόστολος Τσάπας, Επικ. Καθηγητής Παθολόγος, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
19:30 - 19:45 «Τα εμφιαλωμένα νερά», Ελισάβετ Θεσσαλονικέως, Χημικός, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
19:45 - 20:00 «Η επίδραση του ραδονίου των θερμομεταλλικών νερών στον άνθρωπο», Φωτεινή Νόλη, Λέκτορας Ραδιοχημείας, Χημικό Τμήμα Α.Π.Θ.
20:00 Παρεμβάσεις από το ακροατήριο: Δημήτρης Τερζίδης, Δήμαρχος Κιλκίς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Καθηγητής Νικόλαος Ντόμπρος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Σταύρος Πανάς, Αντιπρύτανης Α.Π.Θ., Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. Καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης του Α.Π.Θ.
Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο δεύτερο όροφο πάνω από τη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής (απέναντι από το ΑΧΕΠΑ).
Επικοινωνία: Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, Μίλτος Τσαλιγόπουλος, τηλ. 2310994885 και 6977611463.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved