ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Συνέδριο: Σύγχρονες προκλήσεις στη μη γραμμική φυσική πλάσματος 12/6/09
 


Αθήνα 12.6.2009, 10:45
Πολύπλοκα φαινόμενα της Φυσικής που μέχρι σήμερα εξετάζονταν στη φύση και στο εργαστήριο ασύνδετα και μεμονωμένα, για πρώτη φορά θα μελετηθούν «σφαιρικά» από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και τις 19 Ιουνίου 2009, στο ξενοδοχείο «Sani Beach», στη Χαλκιδική.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθεί η συμπεριφορά του ιονισμένου αέρα (πλάσμα), που αποτελεί το 90% του αερίου στο Σύμπαν, καθώς και φαινόμενα όπως κρουστικά κύματα, μαγνητική επανασύνδεση, μηχανισμοί επιτάχυνσης φορτίου κ.ά. Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν τα τρέχοντα επιτεύγματα και θα προταθούν οι τρόποι για τη συνέχιση της έρευνας.

Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις στη μη γραμμική φυσική πλάσματος» και οι εργασίες γίνονται προς τιμή του έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, για τη διακεκριμένη προσφορά στην επιστήμη του διαστήματος.

Αναλυτικά, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
1. Τα θεμέλια του μη γραμμικού πλάσματος όπως επιτάχυνση σωματιδίων, αλληλεπίδραση πλάσματος - δέσμης, μη γραμμικά κύματα, ακτινοβολία πλάσματος.
2. Μεσο - και μακροσκοπικές δομές: σχηματισμός και σταθερότητα. Μη γραμμική εξέλιξη ασταθειών μαγνητική επανασύνδεση τύρβη και διάλειψη (intermittency) μηχανισμοί σύγχρονης ακτινοβολίας υστέρηση και διαδικασίες αποθήκευσης-απότομης απελευθέρωσης σε διαστημικό και εργαστηριακό πλάσμα, μακροσκοπική συνοχή συστημάτων πλάσματος.
3. Δυναμικά και αλληλεπιδρώντα πλάσματα. Πολλαπλή σύζευξη σε διαστημικό και εργαστηριακό πλάσμα, εκρηκτικές ροές και μετάβαση σε τυρβώδεις, αλληλεπίδραση πλάσματος με στερεά και μαγνητικά φράγματα, δημιουργία νόμου δύναμης.
4. Αποκαλύπτοντας τη δομή του πλάσματος μέσω πειραμάτων. Προσμίξεις στο πλάσμα, διέγερση και μετάδοση κυμάτων, ιονοσφαιρική μετατροπή.

Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος (Ντένις) Παπαδόπουλος είναι πτυχιούχος Φυσικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1960, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) στην Πυρηνική Μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) το 1965 και Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Maryland από το 1968. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε πληθώρα ιδιωτικών και κυβερνητικών οργανισμών. Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το Navy Meritorious Civilian Service Award, το Επιστημονικό βραβείο Hulbert, τη Διάκριση επιστημονικών επιτευγμάτων από την Ακαδημία Επιστημών της Ουάσιγκτον και την Τιμητική διάκριση της NASA για διακεκριμένη προσφορά στην Επιστήμη του διαστήματος. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Ουάσιγκτον. Είναι, επίσης, μέλος διαφόρων επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων και οργανισμών, όπως NASA, APS, AIP και IAEA. Έχει οργανώσει αρκετά διεθνή συνέδρια και διασκέψεις, έχει συγγράψει ή συμπράξει σε πάνω από 240 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει επιμεληθεί δύο βιβλία. Τέλος, έχει επιβλέψει 17 διδακτορικές διατριβές. Αυτήν την περίοδο είναι Διευθυντής Ερευνών του Διαπανεπιστημιακή Ερευνητικής Πρωτοβουλίας για τα Πείραμα Στοιχειώδους Φυσικής στη ζώνη ακτινοβολίας, ενός προγράμματος 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδυάζει θεωρία και προσομοίωση, εργαστηριακά και διαστημικά πειράματα.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Πρόγραμμα και περιλήψεις (αρχείο pdf 605 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved