ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Βρετανική Σχολή Αθηνών: Απολογισμός αρχαιολογικού έργου

 

Αθήνα 23.2.2010, 11:32

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών, στο πλαίσιο του Ετήσιου Απολογισμού του επιστημονικού έργου της στην Ελλάδα, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:00.

Ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Catherine Morgan, Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής, η οποία θα παρουσιάσει το αρχαιολογικό έργο και τις δραστηριότητες της Σχολής κατά το 2009. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Επίτιμο Καθηγητή Robin Cormack του Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Cambridge, με τίτλο «Byzantium in the British Empire: the architects of the Byzantine Research Fund overseas». Ο Καθηγητής Cormack έχει εξειδικευθεί στη μελέτη της Κλασικής, Βυζαντινής και Ρωσικής τέχνης.

Η ομιλία του Καθηγητή Cormack αφορά στις έρευνες που εκπονεί σε σχέση με την επίδραση του Βυζαντίου στη βρετανική πολιτιστική κληρονομιά. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στη δουλειά των αρχιτεκτόνων του «Byzantine Research Fund», μιας μικρής ομάδας ερευνητών που ήρθε στην Ελλάδα, μεταξύ του 1890 και της δεκαετίας του 1930, για να καταγράψει τα βυζαντινά μνημεία.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την έρευνα που έχει διεξάγει σε σχέση με τα χαμένα ψηφιδωτά του ναού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία είχαν τεκμηριωθεί αρχικά από τον Walter S. George την περίοδο 1907-1912 στο πλαίσιο των εργασιών του «Byzantine Research Fund».

Υποστηρικτής της άποψης που θεωρεί απαραίτητη την άμεση επαφή με το αντικείμενο της μελέτης για την καλύτερη κατανόησή του, ο Καθηγητής Cormack έχει εργαστεί ως επιμελητής και σύμβουλος σε αρκετές εκθέσεις με θέμα το Βυζαντινό Κόσμο όπως η «The Road to Byzantium» στην οποία παρουσιάστηκαν χρυσά και ασημένια αντικείμενα από το State Hermitage (Αγία Πετρούπολη) καθώς και στην έκθεση «Byzantium 330-1453» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.
Να σημειωθεί ότι η Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι Ανώτατο Ερευνητικό Ίδρυμα και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει στόχο την επιστημονική μελέτη όλων των όψεων του Ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι σημαντικότερες ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής στον ελλαδικό χώρο αφορούν στους κλάδους της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της αρχαίας έως και σύγχρονης ιστορίας, της γλωσσολογίας, της φιλολογίας, της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της εθνολογίας και της ανθρωπολογίας. Σημαντική είναι η συμβολή της σε εφαρμογές των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία, μέσω του Εργαστηρίου Fitch.

Από την ίδρυσή της το 1886, η Σχολή έχει πραγματοποιήσει, υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πλήθος ανασκαφών σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως τη Σπάρτη, η Φυλακωπή της Μήλου και η Κνωσός, όπου συνεχίζει να διατηρεί ένα Κέντρο Μελετών, που ιδρύθηκε από τον Sir Arthur Evans το 1905.

Η Βρετανική Σχολή προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες σε αλλοδαπούς, κυρίως Βρετανούς, ακαδημαϊκούς και φοιτητές για να πραγματοποιήσουν έρευνες στην Ελλάδα αλλά και σε Έλληνες ακαδημαϊκούς και φοιτητές για να επισκεφτούν ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Ο Ξενώνας και η Βιβλιοθήκη της Σχολής στην Αθήνα φιλοξενούν επιστήμονες και φοιτητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, και πολλών άλλων χωρών, από τις πέντε ηπείρους.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved