ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ο Nicholas Christakis και ο ιός της ευτυχίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

 

Aθήνα 12.3.2010, 23:12

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κάτοπτρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διακεκριμένο επιστήμονα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard και συγγραφέα, Nicholas Christakis.

H διάλεξη διοργανώνεται επ’ ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας (Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives), που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κάτοπτρο στα μέσα Φεβρουαρίου του 2010.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2010 και ώρα 20:00 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Ποιός είναι
Ο Nicholas Α. Christakis (Νίκος Α. Χρηστάκης) είναι ιατρός και κοινωνικός επιστήμονας. Η ιατρική και η κοινωνική επιστήμη μοιάζουν με δύο μακρινά ξαδέλφια, που ανά περιόδους συναντιούνται, βλέπουν ότι έχουν πολλά κοινά, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να διαπληκτίζονται. Ο Christakis προσπαθεί να διαιτητεύσει σε αυτούς τους διαπληκτισμούς εδώ και χρόνια, ορισμένες φορές με αναπάντεχη επιτυχία.

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard∙ ειδικότερα, είναι καθηγητής ιατρικής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής ιατρικής και θεράπων ιατρός στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής, και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών.

Το 2006 εξελέγη μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε την κλινική του εκπαίδευση στην παθολογία, συνδύασε την έρευνά του με πρακτική εξάσκηση σε άσυλο ανιάτων, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της περίθαλψης ασθενών που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου τους.

Από το 1999, μελετά πώς κοινωνικοί παράγοντες και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την υγεία και τη μακροβιότητα. Είναι γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων.

Όταν δεν βρίσκεται στο εργαστήριο, διδάσκει σε διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Πολλές φορές έχει ψηφιστεί από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Harvard ως ο «αγαπημένος τους καθηγητής», λόγω του γλαφυρού ύφους διδασκαλίας και της προσηνούς στάσης του.

Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο.

Σύντομη παρουσίαση και σχολιασμός της ερευνητικής προσέγγισης του Nicholas Christakis θα γίνει από τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και τον Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινό. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά θα τηρηθεί σειρα προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων ξεκινά στις 7:30 το πρωί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. 

Την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010, στις 19:00, ο Nicholas Christakis θα βρίσκεται στο Public Συντάγματος, όπου θα υπογράψει το νέο του βιβλίο και θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο, Σταύρο Θεοδωράκη.

Το βιβλίο
Στο βιβλίο τους με τον τίτλο "Συνδεδεμένοι", oι συγγραφείς Nicholas Christakis και James Fowler παρουσιάζουν εκρηκτικά νέα στοιχεία σχετικά με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας: το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, ποιον είναι πιθανότερο να παντρευτούμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε —τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας.

Το βιβλίο εξηγεί ότι ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Για παράδειγμα, η φίλη της φίλης της φίλης σας επιδρά περισσότερο στην ευτυχία σας απ’ ό,τι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη σας.

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τη βάση των οικονομικών μας σκανδάλων, των διατροφικών ολισθημάτων μας, της κατάχρησης ουσιών και των επιδημιών αυτοκτονίας, αλλά επίσης της εκλογική συμπεριφοράς μας, της καινοτομίας, του αλτρουισμού και της «όλως τυχαίας» επίδειξης καλοσύνης.

Προκλητικό, διορατικό, τερπνό και ωφέλιμο, το "Συνδεδεμένοι" εξηγεί γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, πώς εξαπλώνεται η παχυσαρκία, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, και πολλά άλλα. Καταρρίπτοντας την άποψη της πρωτοκαθεδρίας του ατόμου, το βιβλίο προτείνει μια επαναστατική νέα ιδέα: ότι καθοδηγούμαστε ασυναίσθητα από τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, σαν τα πουλιά ενός σμήνους που κινούνται σε πλήρη συμφωνία.

Το Συνδεδεμένοι είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους άλλους —και τον εαυτό σας.

Είπαν για αυτό...

"Το βιβλίο ασχολείται με τη συναρπαστική νέα επιστήμη των κοινωνικών δικτύων. Με ενθουσιασμό και σαφήνεια, οι δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες ανακαλύπτουν τους αόρατους ιστούς που μας συνδέουν μεταξύ μας και, στην πορεία, αποκαλύπτουν συναρπαστικές πτυχές της κοινωνικής μας ζωής. [...] Αν κάποιος που γνωρίζετε ελάχιστα διαβάσει το Συνδεδεμένοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τη δική σας ζωή". (Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard).

"Αυτό που μας κάνει ανθρώπινους -για καλό ή για κακό- είναι η κοινωνική φύση μας. Πουθενά αλλού δεν φανερώνεται σαφέστερα αυτή η πολύπλοκη, υπέροχη και συχνά σκοτεινή πλευρά μας απ’ ό,τι σε τούτο το βιβλίο. Σε έναν κοινωνικό κόσμο ο οποίος κατακλύζεται από νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, το Συνδεδεμένοι είναι ένα εγχειρίδιο της ανθρώπινης ύπαρξης στον 21ο αιώνα". (Dan Ariely, καθηγητής συμπεριφορικής οικονομικής στο ΜΙΤ).

"Ίσως να πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας. Με ξεκάθαρο και γλαφυρό τρόπο, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τα πρωτοποριακά ευρήματά τους σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα για να κατανοήσουν όχι μόνο τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Γεμάτο με συναρπαστικές ιστορίες και παραδείγματα, το βιβλίο είναι απαραίτητο για την κατανόηση της ίδιας μας της φύσης". (Ed Diener, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις).

"Ένα παλιό ρητό λέει: “Τους συγγενείς δεν τους διαλέγουμε.” Μόλις διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε πολλά πράγματα στη ζωή σας. Άλλοι τα επιλέγουν για εσάς! Ο κόσμος θα γίνει πιο μικρός και θα αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα μόλις διαβάσετε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο". (Sudhir Venkatesh, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia).

"Μια πανοραμική οπτική των κοινωνικών σχέσεων που μπορεί να σας δημιουργήσει ίλιγγο. Κάθε δάσκαλος και κάθε γονιός, κάθε επιχειρηματίας και κάθε πολιτικός, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να δουν τη ζωή τους από αυτή την οπτική γωνία". (Chip Heath, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Stanford).

Ο δεύτερος συγγραφέας...Ο James H. Fowler (Τζέιμς Χ. Φόουλερ) είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Η έρευνά του αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, την εξέλιξη της συνεργασία, την πολιτική συμμετοχή, τη συμπεριφορική οικονομία και την επίδραση της γενετικής στην πολιτική συμπεριφορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved