ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Νόμοι Επιστροφή    
Σχέδιο Νόμου: Σύσταση Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) (3/11/05/)
 


Αθήνα 3.11.2005, 11:56
Σχέδιο νόμου με το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας.

Με την τήρηση του ΓΕΜΗ επιχειρείται να ενοποιηθούν και να απλουστευθούν οι εμπορικές δραστηριότητες, ενώ με τη θέσπιση κανόνων και αρχών εκπληρώνονται οι απαιτήσεις δημοσιότητας, σε εναρμόνιση με τις οδηγίες 2003/58 ΕΚ και 1968/51 ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται:
- Η οργάνωση και τήρηση του ΓΕΜΗ κατά τρόπο άρτιο και ασφαλή.
- Καθορίζονται οι υπόχρεοι καταχώρισης, που είναι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά, που ασκούν οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα στην χώρα μας,
- Η διάρθρωση και η εσωτερική οργάνωση του ΓΕΜΗ σε βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων και με σύστημα ταχείας και ασφαλούς ενημέρωσης.
- Οι μορφές και το περιεχόμενο των καταχωρίσεων.
- Η διαδικασία καταχώρισης της εγγραφής, των μεταβολών και της διαγραφής από το ΓΕΜΗ.
- Πλήρες και απλοποιημένο σύστημα της παρεχόμενης έννομης προστασίας σε κάθε ενδιαφερόμενο,
- Οι έννομες συνέπειες και τα αποτελέσματα που συνεπάγεται η καταχώριση των πράξεων και στοιχείων στο ΓΕΜΗ, όπως η έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας του φυσικού προσώπου και η απόκτηση της νομικής προσωπικότητας υπό σύσταση νομικού προσώπου.
- Η εισαγωγή ηλεκτρονικών μηχανισμών που επιτρέπουν την ασφαλή και ταχεία καταχώριση, τήρηση και διαβίβαση των στοιχείων και πράξεων στον κύκλο των ενδιαφερομένων προσώπων και των δημοσίων αρχών.

Με τις διατάξεις του δευτέρου μέρους του σχεδίου διευρύνεται και εμπλουτίζεται ο σκοπός των Επιμελητηρίων, με επέκταση των αρμοδιοτήτων τους σε νέους τομείς, ενώ επιχειρείται και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου παρατίθεται στο συνημμένο αρχείο.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
To νομοσχέδιο (pdf 210 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved