ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
ΕΕ: Υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση"

 

Αθήνα 12.3.2011, 18:12

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιχορήγηση σχεδίων που αφορούν στήριξη σχεδίων που προωθούν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» και άλλων χωρών εκτός των γειτονικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χώρες που έχουν συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία στον τομέα της νεολαίας), εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη Δράση 3.2 "Νεολαία στον κόσμο: Συνεργασία με άλλες χώρες εκτός των γειτονικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Οι στόχοι της είναι οι εξής: 
- βελτίωση της κινητικότητας της νεολαίας και των εργαζομένων σε δραστηριότητες νεολαίας,
- προώθηση της ενδυνάμωσης και της ενεργού συμμετοχής των νέων, 
- ενίσχυση των δυνατοτήτων των οργανώσεων και δομών που απευθύνονται στη νεολαία προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, 
- προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών σε θέματα νεολαίας και άτυπης εκπαίδευσης, 
- συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της νεολαίας, της εργασίας των νέων και του εθελοντισμού, και 
- ανάπτυξη βιώσιμων συμπράξεων και δικτύων μεταξύ οργανώσεων νεολαίας.

Θα προτιμηθούν τα σχέδια που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις ακόλουθες προτεραιότητες:

* Μόνιμες προτεραιότητες του προγράμματος «Νεολαία σε δράση»: 
- συμμετοχή των νέων, 
- πολιτιστική πολυμορφία, 
- ευρωπαϊκή ιθαγένεια, 
- ένταξη των νέων με τις λιγότερες ευκαιρίες.

* Ετήσιες προτεραιότητες του προγράμματος «Νεολαία σε δράση»: Στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας ΕΕ - Κίνας 2011, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα σχέδια που στόχο έχουν την προώθηση του διαλόγου, της ανταλλαγής και της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Τα σχέδια αυτά θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του Έτους Νεολαίας ΕΕ - Κίνας, όπως αναφέρεται στο κοινό σχέδιο δράσης για το συγκεκριμένο έτος, το οποίο εγκρίθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2010, και συγκεκριμένα: 
- προωθώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και φιλία μεταξύ των νέων της Ευρώπης και της Κίνας, 
- παροτρύνοντας τους νέους να ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Κίνας και να στηρίξουν τις σχετικές προσπάθειες, 
- επιτυγχάνοντας εκτεταμένο και θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και την Κίνα και διασφαλίζοντας τη βιώσιμη συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής καθώς και μεταξύ των οργανώσεων νέων μετά το 2011.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έτος Νεολαίας ΕΕ - Κίνας διατίθενται στον δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/youth/focus/focus1864_en.htm. Το κοινό σχέδιο δράσης είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/youth/news/doc/euchina.pdf.

Στις λοιπές ετήσιες προτεραιότητες της πρόσκλησης συγκαταλέγονται οι εξής:
- ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού,
- ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως χωρίς ανεργία των νέων,
- καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης,
- παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που μπορεί να είναι: μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), δημόσιες αρχές σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, ή εθνικά συμβούλια νεολαίας.

Το ίδιο ισχύει για τις οργανώσεις - εταίρους. Κατά την καθορισμένη προθεσμία υποβολής της πρότασής τους, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι νομίμως εγγεγραμμένοι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια σε ένα από τα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:
- τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία,
- τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ): Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία,
- οι υποψήφιες χώρες που εντάσσονται σε προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις συμφωνίες-πλαίσια για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματα της ΕΕ: Κροατία, Τουρκία.

Στην παρούσα πρόσκληση μπορούν να συμμετάσχουν ως εταίροι διάφοροι φορείς των ακόλουθων χωρών. Δεν μπορούν, όμως, να υποβάλουν οι ίδιοι προτάσεις. Ως χώρες εταίροι θεωρούνται οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα νεολαίας. Πρόκειται για τις εξής:
- Λατινική Αμερική: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Κολομβία,
Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή,
- Αφρική: Αγκόλα, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάμπια, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουινέα - Μπισσάου, Δημοκρατία της Γουϊνέας, Ερυθραία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κένυα, Κομόρες, Κονγκό (Μπραζαβίλ), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λεσόθο, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μάλι, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπενίν, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Ναμίμπια, Νίγηρας, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ουγκάντα, Πράσινο Ακρωτήριο, Ρουάντα, Σάο Τομέκαι Πρίνσιπε, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Σιέρρα Λεόνε, Σουαζιλάνδη, Σουδάν, Τανζανία, Τζιμπουτί, Τόγκο, Τσαντ,
- Καραϊβική: Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αϊτή, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γουιάνα, Γρενάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπελίζε, Ντομίνικα, Σουρινάμ, Τζαμάικα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο,
- Ειρηνικός: Ανατολικό Τιμόρ, Βανουάτου, Κιριμπάτι, Μικρονησία, Ναουρού, Νήσοι Κουκ, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσοι Σολομώντα, Νίουε, Παλάου, Παπουασία-Νέα Γουινέα, Σαμόα, Τόνγκα, Τουβαλού, Φίτζι,
- Ασία: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ινδία, Ινδονησία, Καζακστάν, Καμπότζη, Κίνα, Κιργιζία, Λάος, Μαλαισία, Μπανγκλαντές,
Νεπάλ, Ουζμπεκιστάν, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Υεμένη, Φιλιππίνες,
- εκβιομηχανισμένες χώρες: Αυστραλία, Δημοκρατία της Κορέας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Καναδάς, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο: http://europa.eu/volunteering.

Πρόσωπα από τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς εγκαταστημένοι στις εν λόγω χώρες και εδάφη, είναι επιλέξιμοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», ανάλογα με τους κανόνες του προγράμματος και τους κανόνες που ισχύουν στα κράτη μέλη με τα οποία συνδέονται.

Κατάλογος των εν λόγω υπερπόντιων χωρών και εδαφών παρατίθεται στο παράρτημα 1A της απόφασης 2001/822/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2001, σχετικά με τη σύνδεση των υπερπόντιων χωρών και εδαφών με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα («Απόφαση για τη σύνδεση των υπερπόντιων χωρών και εδαφών με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα»), ΕΕ L 314 της 30.11.2001: http://eur-lex. europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2001D0822:20011202:EL:PDF.

Στα σχέδια πρέπει να συμμετέχουν εταίροι από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος οργανισμού). Αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία να είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δύο χώρες εταίρους.

Όσον αφορά το Έτος Νεολαίας ΕΕ - Κίνας 2011, προβλέπεται εξαίρεση για τα σχέδια στα οποία συμμετέχει ως χώρα εταίρος η Κίνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στα σχέδια μπορεί να συμμετέχει μία μόνο χώρα εταίρος (Κίνα) και μία ή περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία να είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τον τομέα της νεολαίας και της άτυπης εκπαίδευσης. Στις δραστηριότητες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες: 
- ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις, σεμινάρια, διασκέψεις νέων, 
- δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων και δικτύων, 
- δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τον διάλογο σε θέματα πολιτικής για νέους,
- εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης υπέρ των νέων και από νέους,
- κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων των νέων εργαζομένων, των οργανώσεων νέων και των πολλαπλασιαστών,
- παρακολούθηση εργασίας και μακροπρόθεσμη κινητικότητα νέων εργαζομένων.

Τα σχέδια πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου 2011 και της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Θα έχουν ελάχιστη διάρκεια έξι μηνών και μέγιστη διάρκεια δώδεκα μηνών. Γίνονται δεκτές μόνο δακτυλογραφημένες προτάσεις που υποβάλλονται μέχρι την καθορισμένη προθεσμία (6 Μαΐου 2011) σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, στο επίσημο έντυπο της αίτησης το οποίο πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένο.

Η αίτηση πρέπει να αποστέλλεται σε ενιαίο φάκελο και ως μοναδικό αντίγραφο (το πρωτότυπο έγγραφο). Πρέπει να είναι χρονολογημένη και υπογεγραμμένη (πρωτότυπη υπογραφή) από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να δεσμεύει νομικά τον αιτούντα οργανισμό. Το έντυπο της αίτησης πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη επιστολή του αιτούντος οργανισμού, έγγραφα που πιστοποιούν τη οικονομική και την επιχειρησιακή του ικανότητα και από όλα τα άλλα έγγραφα που απαριθμούνται στο έντυπο της αίτησης.

Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν προϋπολογισμό ισοσκελισμένων εσόδων - δαπανών, ο οποίος πρέπει να είναι σύμφωνος με το ανώτατο όριο της κοινοτικής συγχρηματοδότησης, το οποίο αντιστοιχεί στο 80 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του σχεδίου, και με το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ύψους 100 000 EUR.

Κριτήρια
Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:
* Ποιοτικά κριτήρια
Τα ποιοτικά κριτήρια αντιστοιχούν στο 80 % της βαθμολογίας που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.
 - Συνάφεια του σχεδίου με τους στόχους και τις προτεραιότητες της πρόσκλησης (30 %). Ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο θα αξιολογηθούν οι ακόλουθες παράμετροι: α) το σχέδιο ανταποκρίνεται στους γενικούς στόχους του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», β) το σχέδιο ανταποκρίνεται στους στόχους και στις προτεραιότητες (συμπεριλαμβανομένου του γεωγραφικού επίκεντρου) της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.
 - Ποιότητα του σχεδίου και των μεθόδων εργασίας που περιλαμβάνονται σε αυτό (50 %). Ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο θα αξιολογηθούν οι ακόλουθες παράμετροι: α) το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου, ήτοι το πολλαπλασιαστικό του αποτέλεσμα και ιδίως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, β) η υψηλή ποιότητα του προγράμματος εργασίας από άποψη περιεχομένου και μεθοδολογίας και ιδίως η σαφήνεια και η συνεκτικότητά του, γ) η ενεργός συμμετοχή των νέων στο σχέδιο, δ) η προβολή του σχεδίου όσον αφορά την ποιότητα των μέτρων για τη διάδοση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, ε) η ποιότητα της εταιρικής σχέσης, και ειδικότερα η σαφήνεια των καθηκόντων, η περιγραφή του ρόλου των εταίρων στη συνεργασία, καθώς και η πείρα και τα κίνητρα των εταίρων για τη δημιουργία του σχεδίου, στ) η συμφωνία του προϋπολογισμού προς τις δραστηριότητες που προβλέπονται στο πρόγραμμα εργασίας.

* Ποσοτικά κριτήρια
Τα ποσοτικά κριτήρια αντιστοιχούν στο 20 % της βαθμολογίας που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. 
- Προφίλ και αριθμός των συμμετεχόντων και των οργανωτών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο: α) Η εξισορρόπηση του αριθμού των συμμετεχόντων από τις χώρες του προγράμματος και των συμμετεχόντων από τις χώρες-εταίρους, β) Ο αριθμός των οργανωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο, γ) ο αριθμός των νέων και των οργανωτών δραστηριοτήτων για τη νεολαία που συμμετέχουν απευθείας στο σχέδιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται για τη συγχρηματοδότηση σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων εκτιμάται σε 3 000 000 EUR. Η οικονομική ενίσχυση από τον Οργανισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών ενός σχεδίου. Η μέγιστη επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100 000 EUR. Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μη χορηγήσει όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους. Επιπλέον, παρ' ότι θα επιδιώκεται η ισορροπημένη γεωγραφική εκπροσώπηση στα προς επιλογή σχέδια, ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τον αριθμό των χρηματοδοτούμενων
ανά χώρα σχεδίων θα είναι η ποιότητα.

Αιτήσεις
Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν το αργότερα μέχρι τις 6 Μαΐου 2011 στην ακόλουθη διεύθυνση: Education, Audiovisual and Culture Executive Agency Youth in Action Programme - EACEA/09/11 BOUR 4/029 Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1 1140 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË - ταχυδρομικώς, η ημερομηνία αποστολής θα πιστοποιείται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου, - μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυδρομείου, όπου ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία παραλαβής από την εταιρεία (παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο έντυπο της αίτησης αντίγραφο του πρωτότυπου αποδεικτικού κατάθεσης). Οι αιτήσεις που αποστέλλονται μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα γίνονται δεκτές.

Αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες, καθώς και τα έντυπα των αιτήσεων, διατίθενται διαδικτυακά στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2011/call_action_3_2_ en.php.

Οι αιτήσεις πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται με το προβλεπόμενο ειδικό έντυπο για τις επιχορηγήσεις και να περιέχουν το σύνολο των απαιτούμενων παραρτημάτων και πληροφοριών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved