ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Ενίσχυση 10.000 ευρώ σε 20.000 επιχειρήσεις

 

Αθήνα 4.7.2011, 17:41   

Την αξιοποίηση του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων, ύψους 200 εκ €, με ενισχύσεις έως 10.000 € σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που ενισχύονται είναι όσες λειτουργούν την τελευταία πενταετία, απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 € κατά την τελευταία 3ετία, δραστηριοποιούνται στους κλάδους Μεταποίησης, Πράσινης Οικονομίας, Οικοδομής, Μεταφορών - Αποθήκευσης, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων στην επιχείρηση για εύλογο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις διαδικασίες ένταξης, ειπώθηκε ότι θα πρόκειται «για ένα πρόγραμμα φιλικό προς τον χρήστη, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, χωρίς γραφειοκρατικές απαιτήσεις, με διαφάνεια και με ευκολία πρόσβασης στον κάθε ενδιαφερόμενο».

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου με τον οδηγό του προγράμματος, οι αιτήσεις για συμμετοχή θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενώ το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2011 θα διοχετευθούν οι πόροι, ύψους περίπου 8 δις €, που διαθέτει το υπουργείο για ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις παραγωγικές, όχι εισαγωγικές, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς και ενσωματώνουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου τίθενται σε κίνηση τα λεγόμενα κεφάλαια υψηλού ρίσκου για τη χρηματοδότηση στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο οποίος εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές για τη χώρα και διαθέτει περίπου 100.000 εργαζόμενους, που θεωρούνται από τους πιο προικισμένους της Ευρώπης, ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στα προγράμματα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, όπως το ειδικό καθεστώς για την επιχειρηματικότητα των νέων, στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, ύψους 150 εκ €, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέους καινοτόμους επιχειρηματίες, το οποίο χρηματοδοτεί το 50% των επενδύσεων και στην ψηφιακή πλατφόρμα Startup Greece, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ως χρηστικό facebook της επιχειρηματικότητας.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

 

Κυρίες και κύριοι, θέλω πριν μπούμε στο κυρίως μέρος της συνέντευξης, να τοποθετηθώ με σαφήνεια γύρω απ’ τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία, στην αγορά, στην κοινωνία και να στείλουμε ορισμένα ξεκάθαρα μηνύματα.

Η χώρα και η εθνική οικονομία έχουν μπει σε μια δίνη. Σε μια αγωνιώδη περιπέτεια. Ο πολίτης είτε είναι εργαζόμενος, είτε είναι επιχειρηματίας, ζει μια καθημερινή περιπέτεια. Μια περιπέτεια που ξεκινά από το πώς θα βγάλει πέρα τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, μέχρι το πώς θα ξοφλήσει δάνεια, μισθούς, τιμολόγια.

Δεν εθελοτυφλούμε στα εμπόδια που έχει σήμερα μπροστά του ο επιχειρηματίας. Η καθημερινή επιβίωση έχει αντικαταστήσει το μελλοντικό σχεδιασμό. Η έλλειψη ρευστότητας δένει τα χέρια. Οι έκτακτες εισφορές αναστατώνουν τις επιχειρήσεις. Οι μιντιακοί τίτλοι τέλους που βάζουν κάποιοι στη χώρα καλλιεργούν την ανασφάλεια, καλλιεργούν επίσης συντηρητικά αντανακλαστικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η αγορά είναι μαζεμένη, είναι επιφυλακτική. Γι’ αυτό και οι πολιτικές μας προτεραιότητες επανεξετάζονται και αναπροσαρμόζονται διαρκώς.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όσους μέσα σε αυτή τη δοκιμασία, μέσα σε αυτή την καθημερινή περιπέτεια, σηκώνουν για λίγο το κεφάλι και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτούς που δε χάνουν τις αξίες τους και δε χάνουν και το κουράγιο τους. Σε αυτούς που δε χάνουν την πίστη τους, στις δυνάμεις των εργαζομένων και στις δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας.

Που αναζητούν δίπλα τους θετικά πρότυπα και εμπνέονται για να συνεχίσουν. Που δεν το βάζουν κάτω όταν το κράτος τους ταλαιπωρεί ή όταν αργεί να ανταποκριθείς τις υποχρεώσεις του. Σε αυτούς που αγωνίζονται για μια υπόσχεση που εκκρεμεί δεκαετίες και αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουμε επιτέλους παραγωγικοί, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικοί, να σταθούμε στα πόδια μας στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους πασχίζουν να κρατηθούν όρθιοι. Μια οικογένεια είναι σαν μια επιχείρηση και κάθε επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί σαν μια οικογένεια. Να κρατηθούμε μαζί και να γίνουμε πρωταγωνιστές της καθημερινής προσπάθειας.

Απευθυνόμαστε σε όσους αγανακτούν απ’ την ανάγκη να επιβιώσουμε και να προκόψουμε. Σε αυτούς που πονάνε τον τόπο, πονάνε το συνάνθρωπό τους, πονάνε τη δημόσια περιουσία και απεχθάνονται τη βία. Απεναντίας διψάνε για δικαιοσύνη και προκοπή. Δουλεύουν για να σταθεί το σπιτικό τους με λιγότερα απ’ όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρουν μία επαγγελματική δημιουργική διέξοδο. Να επιχειρήσουν τώρα που το δημόσιο δεν είναι επιλογή. Αγωνιούν ώστε η επιχείρησή τους να επιβιώσει από την κρίση. Δουλεύουν ώστε η φετινή τουριστική περίοδος να απαλύνει τις πληγές μας, η εικόνα της χώρας μας να μην τσαλακωθεί άλλο.

Αυτοί οι αγανακτισμένοι αισθάνονται δικαίως προδομένοι, απογοητευμένοι, κουρασμένοι. Όμως έχουν επιλέξει να πάνε μπροστά με την ελπίδα και τη σκληρή δουλειά.

Θέλω να πω σε όλους αυτούς που αγωνίζονται ότι θα πάμε μαζί. Είμαστε μαζί. Γι’ αυτές τις μάχες είμαστε εδώ, βρισκόμαστε στην πολιτική, να τους εκπροσωπήσουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, να τους στηρίξουμε για να μπορέσουν και αυτοί να δημιουργήσουν προοπτικές. Αυτός είναι ο δρόμος μας.

Κυρίες και κύριοι, το εθνικό μας στοίχημα είναι να ανασχέσουμε σε πρώτη φάση την ύφεση, να αναστηλώσουμε την οικονομία και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλάζοντας ταυτόχρονα το οικονομικό μας πρότυπο, το παραγωγικό μας πρότυπο. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Κανείς μας δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα προσγειωθεί αίφνης σε μια οικονομία που στηρίχθηκε μέχρι πριν από λίγο σε δανεικά.

Βρισκόμαστε όμως ακόμα στην αφετηρία. Έχουμε φτιάξει πολλά εργαλεία, έχουμε λάβει πολύ σημαντικές θεσμικές αποφάσεις, έχουμε ψηφίσει νόμους, όμως δε φτάσαμε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ και μήνες επιλέξαμε να σταθούμε δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα, να απομακρύνουμε διοικητικά εμπόδια, γραφειοκρατικούς βραχνάδες και έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε.

Για να πάμε στην παραγωγικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια, πρέπει να κινητοποιήσουμε δυνάμεις, ανθρώπινες δυνάμεις και να ενισχύσουμε αυτούς που παράγουν προστιθέμενη αξία.

Η εμπροσθοφυλακή της προσπάθειάς μας είναι οι νέοι. Οι νέοι όχι όμως ως ευφημισμός που εκφράζει την ενοχή της γενιάς μου, αλλά οι νέοι ως ανθρώπινο και πνευματικό κεφάλαιο, ως πλούτος της πατρίδας, ως κοινωνική ομάδα που διεκδικεί και έχει τα προσόντα να φέρει τα πάνω - κάτω στη χώρα. Είναι οι νέοι που σήμερα αισθάνονται οργή και αγανάκτηση, στο άκουσμα της λέξης «πολιτική» βγάζουν κυριολεκτικά σπυριά, δεν εμπιστεύονται το κράτος και τους πολιτικούς, θεωρούν ότι ζούμε στον κόσμο μας και προσπαθούμε μέσα στο καβούκι μας να διασωθούμε όπως - όπως.

Όσοι νέοι σήμερα θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, βρίσκουν μπροστά τους το περιορισμένο οικογενειακό κεφάλαιο και την κλειστή πόρτα των τραπεζών. Αισθάνονται ότι θα ζήσουν χειρότερα απ’ τους γονείς τους και ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία προοπτική. Κοιτάζουν έξω απ’ τα σύνορα για να βρουν ελπίδα και θετικά παραδείγματα.

Επιχειρούμε εδώ και λίγους μήνες να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε όλοι μαζί αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μη θέλει οι νέοι να βγουν μπροστά και να επιχειρήσουν, να τολμήσουν, να ξεβολευτούν από το πατρικό σπίτι, να μη ζουν με δανεικά, να φτιάξουν το δικό τους.

Τα εργαλεία υπάρχουν. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό και έχει βελτιωθεί περαιτέρω. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα έχουμε φτιάξει. Είμαστε στην αρχή αλλά οι σπόροι φυτεύτηκαν. Προχθές ξεκίνησε ο επενδυτικός νόμος για τους νέους που καλύπτει λειτουργικά κόστη και δαπάνες για επιχειρήσεις νέων με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Ξεκινήσαμε επίσης, ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέους καινοτόμους επιχειρηματίες, που χρηματοδοτεί τουλάχιστον το 50% της επένδυσης. Η ψηφιακή μας πλατφόρμα το Startup Greece είναι ενεργή και παρέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες λειτουργώντας επίσης ως facebook της επιχειρηματικότητας.

Προχθές στην Πάτρα εκατοντάδες επιχειρηματίες και μη, όλων των ηλικιών, ήρθαν κοντά μας για να ενημερωθούν και να ταυτιστούν με καλές πρακτικές. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα θέσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα λεγόμενα κεφάλαια υψηλού ρίσκου, για τη χρηματοδότηση του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στηρίζουμε δυναμικά την τεχνολογική καινοτομία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι παγκοσμίως ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας κινείται από κεφάλαια ρίσκου και αποτελεί παράγοντα επιτυχίας για τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες. Και ο κλάδος αυτός εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα των πληροφοριών και της επικοινωνίας πανευρωπαϊκά, με περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ βάσει του σχετικού δείκτη του Economist το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής είναι μέσα στα 20 πιο ταλαντούχα του κόσμου.

Και επειδή ακριβώς αυτός είναι ο κατ’ εξοχήν κλάδος έντασης γνώσης απαιτώντας ελάχιστες επενδύσεις σε υποδομές, μπορεί ταχύτερα ίσως από κάθε κλάδο να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την οικονομία μας.

Στο άλλο άκρο του επιχειρηματικού φάσματος, στην κατάληξη του επιχειρηματικού φάσματος στέκονται οι εξαγωγείς. Είναι οι πλέον δυναμικοί επιχειρηματίες που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε ένα μικρό οικονομικό θαύμα που συμβαίνει στη χώρα. Είναι οι βασικοί μας σύμμαχοι ενάντια στην ύφεση. Είναι αυτοί που δημιουργούν προοπτική και πρεσβεύουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Είναι αυτοί που φέρνουν πλούτο στη χώρα. Τους παρέχουμε ήδη θεσμικές διευκολύνσεις, στοχευμένα χρηματοδοτικά κίνητρα, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας. Είμαστε καθημερινά δίπλα τους. Μεθαύριο σε άλλη συνέντευξη τύπου που θα δώσουμε, θα ανακοινώσουμε μέτρα ειδικά για την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Στο ενδιάμεσο ακριβώς αυτών των δύο άκρων του επιχειρηματικού φάσματος, στέκονται τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, οι ενδιάμεσοι ας το πούμε επιχειρηματίες. Όλοι όσοι παράγουν και είναι ανταγωνιστικοί και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βιώσιμοι. Τώρα όμως αυτοί χτυπιούνται, πλήττονται αδυσώπητα απ’ την ύφεση.

Κάποιοι απ’ αυτούς αντέχουν. Δεν έχουν όλοι όμως τις ίδιες αντοχές. Ορισμένοι χρειάζονται στήριξη, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε επιχειρήσεις που φέρνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και κρατάνε θέσεις εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες τους έχουν εγκαταλείψει. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ρευστότητα και κρέμονται από μια κλωστή. Το δίλημμα ακόμη και για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι ένα: Ή κλείνω ή απολύω. Γι’ αυτούς λαμβάνουμε σήμερα μέτρα αμυντικά, μέτρα στήριξης. Αξιοποιούμε ένα πρόγραμμα, το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και δίνουμε έως 10 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση, σε 20 χιλιάδες επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης - επαναλαμβάνω - για να στηρίξουμε την απασχόληση και να δώσουμε μια ανάσα στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται είναι όσες λειτουργούν την τελευταία 5ετία. Θα σας δώσει στη συνέχεια ο κ. Μωραϊτης τις λεπτομέρειες. Απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Δεν έχουν λάβει το προηγούμενο διάστημα κάποιες επιχορηγήσεις. Και κυρίως αυτό που θέλω να πω είναι ότι δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας, της οικοδομής που πλήττεται, των μεταφορών, της αποθήκευσης, των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στη συνέχεια με τις λεπτομέρειες που θα πει ο κ. Μωραϊτης.

Θα αναρωτηθούν πολλοί γιατί επιλέγετε αυτούς και όχι κάποιους άλλους, ενδεχομένως πιο αδύναμους επιχειρηματικούς κλάδους. Απαντώ ευθέως. Δεν είναι ελεημοσύνη αυτό που κάνουμε, είναι ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, δεν βλέπουμε τους επιχειρηματίες στους παραπάνω κλάδους σαν επιδοτούμενους.

Στηρίζουμε αυτούς που παράγουν προστιθέμενη αξία, το δικό τους συμφέρον είναι και δικό μας συμφέρον. Είναι δημόσιο συμφέρον. Η παρέμβασή μας γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος λοιπόν θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο κ. Μωραϊτης. Πριν κλείσω θα ήθελα να πω ότι θα διοχετεύσουμε πόρους που διαθέτουμε για τις ιδιωτικές επενδύσεις, περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2011 σε επιχειρήσεις παραγωγικές και όχι εισαγωγικές, οι οποίες επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές, είναι εξωστρεφείς, είναι δημιουργικές είναι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην απασχόληση.

Είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε με προτεραιότητες, με κανόνες ώστε η οικονομία μας να πάρει και πάλι μπρος. Το αν θα μεγαλώσει ή όχι αυτό το πακέτο είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, πολύ σύντομα.

Σε δύο εβδομάδες θα μεταβώ στις Βρυξέλλες, εκεί διαπραγματευόμαστε την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση των προγραμμάτων καθώς και τη δημιουργία ενός, την πιθανή δημιουργία ενός μηχανισμού επενδύσεων για την Ελλάδα σε συνεργασία με τις χώρες της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιώτες.

Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Μωραϊτης.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υφυπουργού:

Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι είναι η πρώτη μας συνάντηση, εγώ είμαι νέος Υφυπουργός στο Υπουργείου, το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, αλλά αυτό το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω όμως σε όλους εσάς, είναι ότι μπορεί πλέον να αρχίσει μια συνεργασία και μαζί για τα θέματα τα οποία θα χειρίζομαι εγώ από εδώ και πέρα, η οποία μπορεί να είναι σε καθημερινή βάση και με εμένα και με τους συνεργάτες μου ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να σας ενημερώνουμε για όλα.

Θέλω όμως να πάω στο κύριο μέρος της ενημέρωσης που καλούμε εγώ να σας κάνω σήμερα και είναι το Αποθεματικό Απροβλέπτων. Με γνώμονα πάντα τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας προχωρήσαμε στην άμεση τροποποίηση και επανασχεδιασμό των δράσεων του προγράμματος. Το μετατρέψαμε από ένα πρόγραμμα κατακερματισμένων και θα μου επιτρέψετε να πω, αποσπασματικών δράσεων σε ένα συμπαγές, σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα.

Με τον ανασχεδιασμό αυτό θέσαμε ως μοναδικό στόχο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα να στηρίξουμε την εργασία, ενισχύοντας 20.000 νέες επιχειρήσεις έως 5 ετών με κάλυψη μέρους του μισθολογικού τους κόστους και ένα μέρος των λειτουργικών τους δαπανών.

Είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, αυτό το οποίο ανέφερε πριν ο Υπουργός «ή κλείνω ή απολύω». Και το δίλημμα αυτό πολλές φορές είναι δραματικό στις περιπτώσεις μάλιστα των μικρών επιχειρήσεων, που έχουν δύο ή τρεις εργαζόμενους και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκεί η σχέση του επιχειρηματία με τους εργαζόμενους δεν είναι απρόσωπη.

Εκεί σε όλα αυτά και επίσης στο φόβο που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι σε αυτές τις επιχειρήσεις εμείς απαντάμε και στηρίζουμε σήμερα 20.000 επιχειρήσεις και παράλληλα διασφαλίζουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Επιτρέψτε μου να πω ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται η κοινωνική συνοχή.

Δίνουμε τη δυνατότητα λοιπόν στον Έλληνα, στον νέο επιχειρηματία με πολύ απλές διαδικασίες να ενισχύει την επιχείρησή του. Κύρια προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Είναι ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα σε κλάδους, οι οποίοι χτυπήθηκαν αυτή τη δύσκολη περίοδο για την οικονομία μας.

Θα είναι ένα πρόγραμμα απλό και αυτό το τονίζω, το υπογραμμίζω με κάθε τρόπο γρήγορο και πάνω απ’ όλα απόλυτα στοχοθετημένο σε πραγματικές ανάγκες.

Και το λέω αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές φορές η περιπλοκότητα, αλλά και μια γραφειοκρατική αντίληψη, η οποία κυριάρχησε πολλές φορές στη στοχοθέτηση κάποιων προγραμμάτων δημιουργούσε την εντύπωση ότι πολλές φορές αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Αυτή η δράση μας, αυτό το πρόγραμμα θέλω να σας διαβεβαιώσω σήμερα από εδώ ότι είναι απόλυτα και εντός τόπου και εκτός χρόνου. Αναγνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και έρχεται να ανταποκριθεί ακριβώς σε αυτές.

Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε σε καμιά περίπτωση ότι θα λύσουμε το πρόβλημα, όμως είναι ένα ακόμη σταθερό βήμα του Υπουργείου στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί αυτή ακριβώς είναι η αντίληψή μας για το πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση, με στόχους, με σχέδιο και πάνω απ’ όλα δίνοντας καθημερινή μάχη να μειώσουμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες βασάνισαν επί πολλές 10ετίες τον Έλληνα πολίτη.

Ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεσμευόμαστε σε ένα πρόγραμμα φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς γραφειοκρατικές απαιτήσεις, με διαφανείς διαδικασίες και με ευκολία πρόσβασης στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Τι ακριβώς λοιπόν προβλέπει το πρόγραμμα. Αξιοποιούμε 200 εκ. ευρώ του επιχειρησιακού προγράμματος Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ και δίνουμε ανάσα σε 20.000 επιχειρήσεις ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθολογικές τους δαπάνες ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αφορά επιχειρήσεις που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: 
- Ιδρύθηκαν την τελευταία 5ετία.
- Απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.
- Δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία 3ετία σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό De Minimis.
- Δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας της οικοδομής, μεταφορών, της αποθήκευσης, καθώς επίσης και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί με τον οδηγό του προγράμματος και θα εξαρτηθεί από τις υπόλοιπες τεχνικές του λεπτομέρειες. Σημειώνω εδώ ότι σε λίγες μέρες από σήμερα, το αργότερο 15 μέρες, θα έχετε τον πλήρη οδηγό του συγκεκριμένου προγράμματος.

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην κάθε περιφέρεια.

Η επιλέξιμη δαπάνη αφορά βεβαίως το μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλειας. Επιδοτούμε το 50% της μισθολογικής δαπάνης και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας θα υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά, θα γνωρίζει άμεσα και αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, αν θέλετε για την αξιοπιστία του προγράμματος, τη δική μας αλλά επιτέλους μιας ολόκληρης πολιτικής και ενός δρόμου που έχουμε μπροστά μας, θα γνωρίζει άμεσα αν είναι επιλέξιμος ή όχι.

Κατά την πρώτη πληρωμή θα γίνει ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο ενώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει συστημένη επιστολή που θα πιστοποιεί την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Όλες αυτές τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε το αργότερο 15 μέρες από σήμερα, αλλά κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει πως εμείς σε αυτή τη συγκυρία αντιλαμβανόμαστε την κρίση. Και από την πλευρά του εργαζόμενου και από την πλευρά του επιχειρηματία.

Γιατί κυρίες και κύριοι πιστεύουμε ότι σε αυτό τον πόλεμο που βρίσκεται η χώρα μας και ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος είναι από την ίδια πλευρά και η μάχη που έχουμε μπροστά μας όλοι από κοινού είναι μεγάλη.

Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ Θάνο. Στα αριστερά μου βρίσκεται όπως ξέρετε ο γνωστός σε όλους σας, είναι εδώ και δύο χρόνια σχεδόν στο Υπουργείο ο κ. Πετράκος, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και στα δεξιά μου βρίσκεται η κα Ζεμπιλιάδου, είναι η νέα Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, η οποία ασχολείται εδώ και 2,5 περίπου μήνες με την προώθηση των προγραμμάτων και του επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΣΠΑ.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω Υπουργέ να μας πείτε και λίγα πράγματα για τη νεανική καινοτομική επιχειρηματικότητα πότε ξεκινάει αφενός. Δεύτερον, πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα για το ΕΣΠΑ, για την αναθεώρηση και για την αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης;

Και τρίτον, τον κ. Μωραϊτη προφανώς που είναι για τις περισσότερες λεπτομέρειες του Αποθεματικού Απροβλέπτων, θα χρηματοδοτηθούν και επιχειρήσεις με αρνητικούς ισολογισμούς και τζίρο; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ότι αφορά τη νεανική καινοτομική ξεκινάει στις 15 Ιουλίου, όπου θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες ή οι υποψήφιοι επιχειρηματίες τα δικαιολογητικά τους. Σκεφτόμαστε μάλιστα, είναι σε έρευνα αυτή τη στιγμή να αυξήσουμε περαιτέρω τη δημόσια δαπάνη, έτσι ώστε να αυξηθεί και πάνω από το 50% όπως είπα προηγουμένως.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή όπως ανέφερα στην αρχή έχει ξεκινήσει, έχει ανοίξει το πρόγραμμα της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου και βεβαίως μεθαύριο την Τετάρτη που θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου θα σας πούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις μας και στις αποφάσεις μας, σε σχέση με τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από τις δανειακές διαδικασίες του ΕΤΕΑΝ και των Τραπεζών.

Υπάρχει και μια ερώτηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Όπως ξέρετε υπάρχει μια επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Μπαρόζο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επεξεργασίες σε ότι αφορά τα θέματα. Συνεργάτες μου, η κα Ζεμπελιάδου, και όχι μόνο, βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεννοηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμείς θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς την επόμενη εβδομάδα θα σας ανακοινώσουμε πού ακριβώς βρίσκεται όλο το ζήτημα με τη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις Βρυξέλλες.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα πριν, ότι η δράση μας με το αποθεματικό απροβλέπτων είναι μια ανάσα και θέλουμε να είναι μια ανάσα για 20.000 επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Με ρωτάτε λοιπόν αν με αρνητικό ισολογισμό ή και τζίρο μπορεί κάποια επιχείρηση. Βεβαίως, αρκεί όμως να διαθέτει φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, που υπάρχουν επιχειρήσεις που η ύφεση τις χτύπησε και μπορεί να έχουν έναν αρνητικό ισολογισμό για ένα έτος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι από αυτή τη μεγάλη ένεση που θέλουμε να δώσουμε στην αγορά αυτές οι επιχειρήσεις θα αποκλειστούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρχή και προϋπόθεση τζίρου - με συγχωρείτε που παρεμβαίνω - δηλαδή πόσα…

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι - όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τσαμτσίκα, δεν περιορίζεται. Απλά δουλέψαμε αρκετά ώστε να δούμε ποιοι είναι οι κλάδοι οι οποίοι χτυπήθηκαν αυτά τα δυο - τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας και καταλήγουμε λοιπόν ακριβώς σ' αυτούς τους κλάδους.

Και έγινε μια - θα μου επιτρέψετε να πω - μεγάλη δουλειά και το ψάξαμε. Δεν αυθαίρετα πήραμε μια απόφαση να στηρίξουμε αυτούς τους συγκεκριμένους κλάδους. Υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες τις οποίες έχουμε συμβουλευθεί και γι' αυτό έχουμε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην ερώτηση που έκανε ο κ. Τσαμτσίκας, το πρόγραμμα αυτό έρχεται να απαντήσει ακριβώς στην κρίση, με την έννοια, ότι αξιολογήθηκαν ποιοι κλάδοι επιχειρηματικοί έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη κρίση, το πιο δυνατό πλήγμα από την οικονομική κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved