ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Μέσα στον Αύγουστο το πρόγραμμα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

 

Αθήνα 1.8.2011, 14:32

Μέσα στον Αύγουστο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», που προβλέπει δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης εξαγωγικών επιχειρήσεων που είναι ασφαλισμένες στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών που κατέθεσαν οι εξής τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Marfin Bank, Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Emporiki Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι προσφορές αξιολογήθηκαν από επιτροπή του ΟΑΕΠ και βρέθηκαν νομότυπες, ανοίγοντας το δρόμο για συμβασιοποίηση με όλες τις τράπεζες και έναρξη του προγράμματος μέσα στον Αύγουστο 2011.

Πτυχές του προγράμματος
Μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και για διάστημα μέχρι 4 μήνες. Τα χρηματοδοτούμενα μέσω τραπεζών δάνεια δεν θα έχουν κανένα άλλο προαπαιτούμενο παρά την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΠ, χωρίς να χρειάζονται άλλες εγγυήσεις.

Το πρόγραμμα απευθύνεται ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον 500 εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η διάρκειά του θα είναι 6 μήνες, αλλά σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής ενδέχεται να παραταθεί για ένα χρόνο. Τα επιτόκια για τον εξαγωγέα θα κυμαίνονται ανάλογα με την τράπεζα που θα συνεργαστεί, ωστόσο προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται από 6,1% -7,8%. Σε κάθε μία από τις 9 τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο ΟΑΕΠ θα καταθέσει αρχικά το πόσο των 3 εκ € σαν start up. Αν γίνει χρήση όλου του ποσού, αυτό θα ανανεώνεται σε κάθε μία ξεχωριστά ανάλογα με τη δραστηριότητα και την απορροφητικότητα της κάθε τράπεζας. Οι συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΕΠ και των τραπεζών θα αρχίσουν να υπογράφονται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΟΑΕΠ θα φροντίσει οι συμβάσεις αυτές να περιέχουν απολύτως σαφείς όρους για τον εξαγωγέα. Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργασθούν με ειδικό σύμβουλο για την κατάρτιση του φακέλου δανείου που θα κατατεθεί στην τράπεζα.

Από την πρόσκληση ενδιαφέροντος προκύπτουν οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσουν οι τράπεζες για τη σωστή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εξαγωγέων :
- Εμπειρία σε θέματα χρηματοδότησης εξαγωγών. Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση «δάνειας» εμπειρίας (με βάση ρητή δήλωση του έχοντος την εμπειρία Τραπεζικού Οργανισμού).
- Δημιουργία ή ύπαρξη ξεχωριστής Μονάδας, εντός του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, που θα παρακολουθεί με ξεχωριστούς λογαριασμούς την εν λόγω δράση.
- Ομάδα έργου -συγκεκριμένη ομάδα- με προσόντα και εμπειρία σε αντίστοιχα έργα.
- Υπεύθυνος Έργου, με επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο του έργου

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει το ακόλουθο πράδειγμα αξιοποίησης του προγράμματος: Ένας εξαγωγέας εξάγει σε πελάτη του εξωτερικού με πίστωση. Για λόγους εξασφάλισης ασφαλίζει την απαίτησή του από τον πελάτη του στον ΟΑΕΠ, ο οποίος, αφού προβεί σε έλεγχο του επιχειρηματικού κινδύνου, καλύπτει ασφαλιστικά έως 80% την απαίτηση έναντι προμήθειας. Ο εξαγωγέας έχοντας το ασφαλιστήριο του ΟΑΕΠ πηγαίνει σε συμβεβλημένη τράπεζα και λαμβάνει δάνειο ισόποσο προς την εγκεκριμένο από τον ΟΑΕΠ ποσό. Η τράπεζα χορηγεί το δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο που έχει προσυμφωνηθεί μεταξύ αυτής και του ΟΑΕΠ.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΠ, στην διεύθυνση: www.oaep.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved