ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Jessica στην Κρήτη

 

Αθήνα 24.11.2011, 15:11

Στην Κρήτη θα γίνει η πρώτη εφαρμογή ενός ακόμη ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος ονόματι Jessica. Η τελετή υπογραφής της σύμβασης ενεργοποίησής του έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Όπως είπε ο υπουργός, "το πρόγραμμα Jessica είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στη χώρα μας και στηρίζεται στην «αειφορία» της επενδυτικής δραστηριότητας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του προγράμματος μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε τομείς όπως: εργοστάσια ανακύκλωσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα κ.ά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλαδή να παράγουν έσοδα, έτσι ώστε να καλύπτουν τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα και να φέρουν πόρους στην Περιφέρεια, ώστε να υλοποιεί μελλοντικά αντίστοιχα έργα. Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.

Στην Κρήτη αντιστοιχούν 15 εκατ. ευρώ του Jessica, από το σύνολο των 258 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του.

Περί Jessica
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός Jessica εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τρέχουσα όσο κυρίως στην επόμενη προγραμματική περίοδο, τη μετάβαση δηλαδή από τις εφάπαξ επιδοτήσεις στην παροχή δανεισμού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων ως εχέγγυο βιωσιμότητας των αναλαμβανόμενων επενδύσεων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προωθεί τη δημιουργία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου αποτελεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας των διατιθέμενων κεφαλαίων, η αποπληρωμή των οποίων θα οδηγήσει σε επανεπένδυσή τους σε νέες δράσεις.

Δεδομένου ότι τα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις, η συνεισφορά των πόρων από ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης θα είναι ανακυκλώσιμη ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την “αειφορία” της επενδυτικής δραστηριότητας. Οι συνεισφορές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών προϊόντων τα οποία θα παρέχονται από τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης στους τελικούς δικαιούχους.

Η πρωτοβουλία Jessica στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Οι δράσεις θα χρηματοδοτούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Οι “κοινοί” πόροι του μηχανισμού θα προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΤΠΑ - ΕΣΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν αποκλείεται και η χρήση αμιγώς ιδιωτικών κεφαλαίων (π.χ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα), εάν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικές κατηγορίες πράξης αστικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Jessica είναι η Ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ σε δημόσια κτήρια, οι «Καθαρές» αστικές μεταφορές, οι Δημόσιες μεταφορές, οι Ποδηλατόδρομοι, οι Πολυτροπικές μεταφορές, η Αποκατάσταση “ιστορικών” κτιρίων, οι Xώροι στάθμευσης και πρασίνου, και η διαμόρφωση υποδομών δρόμων, τα Ευφυή συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας., οι δράσεις οικολογικής καινοτομίας, καθώς και Δράσεις ανάπτυξης τοπικής καινοτομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved