ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Έρχονται χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιστήμονες 20/5/09


Αθήνα 20.5.2009, 17:07
Δράσεις του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατηγορίες επιστημόνων αντίστοιχα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το συνολικό ποσό για τις δράσεις που θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ (1,050 δις), με το 80% που ποσού αυτού να κατευθύνεται στην περιφέρεια, τηρώντας την αναλογία (80% περιφέρεια, 20% Αττική) που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Προβλέπεται η κατανομή πόρων ύψους 250 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις ενότητες της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και 50 εκατ. ευρώ για εταιρείες franchise.

Συγκεκριμένα:
-
Οι δράσεις θα απευθύνονται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση» και από 30.000 ευρώ έως10.000.000 ευρώ για τις θεματικές ενότητες «Τουρισμός», «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες».

- Τα κριτήρια αξιολόγησης θα δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καινοτομία, στην περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένες δαπάνες σε αυτές τις ενέργειες θα λαμβάνουν μεγαλύτερη βαθμολογία. Τα οικονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών θα έχουν μικρότερη βαρύτητα και δεν θα αποκλείονται από τη διαδικασία επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν ζημίες για κάποιο έτος.

- Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων ανά θεματική ενότητα είναι:
- Για τη Μεταποίηση: από 50.000 € έως 300.000 €.
- Για τον Τουρισμό: από 30.000 € έως 250.000 €.
- Για το Εμπόριο: από 20.000 € έως 200.000 €.
- Για τις Υπηρεσίες: από 20.000 € έως 200.000 €.

- Στο πλαίσιο της προκήρυξης θα υπάρξει ωστόσο η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από μια θεματική ενότητα σε άλλη, ανάλογα με τη ζήτηση.

- Το πρόγραμμα δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με μεικτές δραστηριότητες να υποβάλουν επενδυτική πρόταση σε περισσότερες από μία θεματικές ενότητες. Να υποβάλουν δηλαδή μεικτές προτάσεις. Όπως είπε ο υπουργός "η σημαντική αυτή καινοτομία απαντά σε μια πραγματική ανάγκη της αγοράς, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνδυάζουν στις δραστηριότητές τους π.χ. τη μεταποίηση με το εμπόριο ή τις υπηρεσίες με τον τουρισμό".

- Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55% για την Περιφέρεια Αττικής (εκτός των νήσων της) και το Νομό Θεσσαλονίκης και 65% για την υπόλοιπη επικράτεια και τα νησιά του Νομού Αττικής. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό επιχορήγησης που έχει δοθεί για αντίστοιχες δράσεις και καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας.

- Η δημιουργία και για πρώτη φορά η αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό έως 50% της συνολικής επένδυσης, για τις θεματικές ενότητες της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Οι δαπάνες για τα κτιριακά μπορούν να καλύπτουν το σύνολο της επένδυσης στον τομέα του τουρισμού (π.χ. καταλύματα). Το μέτρο αυτό θα τονώσει και την οικοδομική δραστηριότητα.

- Η διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται σε 12 μήνες για τους τομείς του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και σε 18 μήνες για τη Μεταποίηση και τον Τουρισμό, ενώ θα δίδεται η δυνατότητα δίμηνης ή τετράμηνης παράτασης.

- Οι δαπάνες αμοιβής συμβούλου, για τη σύνταξη του φακέλου υποβολής και την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου, είναι επιλέξιμες, μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

- Η ίδια συμμετοχή θα ανέρχεται στο 20% για όλες τις θεματικές ενότητες, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα ανέρχεται στο 40% επί της δημόσιας δαπάνης.

Οι διαδικασίες προετοιμασίας του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η υλοποίηση των δράσεων. Ήδη έχουν ορισθεί, μετά από διεθνή διαγωνισμό, οι 26 προσωρινοί ανάδοχοι, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως φορείς διαχείρισης της δράσης. Την επόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου θα αναρτηθεί η προδημοσίευση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ και από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα κατατεθούν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και έγκριση του σχεδίου.

"Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων, ως μέσο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, και από τις πρώτες που ζήτησαν προσαρμογές στην κατανομή των πόρων και στις διαδικασίες υλοποίησης, ώστε να στηριχθούν οι τομείς που πλήττονται εντονότερα", υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου.

Επιστήμονες
Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί δράση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους 250 εκ. ευρώ, που θα αφορά τους κλάδους των μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών και γιατρών.
Η δράση αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά και απευθύνεται σε αυτούς που ασκούν πραγματικά το επάγγελμά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα χρηματοδοτεί την αγορά εξοπλισμού για την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές - plotter, ιατρικά μηχανήματα, εξειδικευμένα προγράμματα software κ.λπ.), με ποσό ενίσχυσης που θα ποικίλει ανά κλάδο.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved