ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Τέσσερα προγράμματα ΟΑΕΔ για ανέργους και επιχειρήσεις

 

Αθήνα 31.3.2010, 11:47

Τέσσερα προγράμματα απασχόλησης για 119.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τα προγράμματα:
1. Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η επιχορήγηση είναι:
- Για τους "κοινούς" άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος
- Για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

2. Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας.

Η επιχορήγηση είναι: 
- Για τους "κοινούς" άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.
- Για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

Και στα δύο παραπάνω προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας, επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης, ενώ οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους έξι μήνες. Στα προγράμματα δεν υπάγονται ορισμένες δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών, προκειμένου να ανοίξουν επιχείρηση, συνολικού προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 36 μήνες και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 24.000 ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ - ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ. Η επιχορήγηση δίνεται για δύο μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Αιτήσεις
Και για τα τέσσερα προγράμματα η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Δέσμευση
Την υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι επισκέφθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, συνοδευόμενοι από τον διοικητή ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε και πάλι τη δέσμευση της κυβέρνησης να βρίσκεται κοντά στους νέους, στους ανέργους και στις γυναίκες που αναζητούν δουλειά, ενώ σχετικά με τα προγράμματα ανέφερε: "Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας, επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης"

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι τα προγράμματα δεν είναι εξαγγελίες αλλά πραγματικότητα.

Η Νέα Δημοκρατία
Αποσπασματικά χαρακτηρίζει τα προγράμματα ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και πολύ περισσότερο δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική στους άνεργους. "Δεν συνιστούν επαρκή απάντηση για την ανεργία στη χώρα μας που κλιμακώνεται. Δεν είναι ολοκληρωμένη πολιτική για την απασχόληση. Δεν έχει αναφορές και συνέργεια με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο μέσο μιας τόσο ισχυρής οικονομικής κρίσης, η τόνωση της απασχόλησης και η συγκράτηση της ανεργίας πρέπει να τεθούν σε υψηλή προτεραιότητα. Αμέσως μετά τα δημοσιονομικά και οικονομικά της χώρας μας. Απαιτούν ολοκληρωμένες και συνεκτικές πολιτικές, απαιτούν στοχευμένες δράσεις που θα απαντούν θετικά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν αποτελέσματα".

Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "Αν δεν είναι ωμός εμπαιγμός η πρόταση της κυβέρνησης προς τις άνεργες γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που τα μικρομάγαζα κλείνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι εκτοπίζονται από τη μονοπωλιακή δράση, τότε τι είναι;".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved