ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Σπουδές σε ΚΕΣ, ΕΠΑΛ, Μαθητεία Επιστροφή    
Σπουδές με προοπτική στα (δημόσια) ΕΠΑΛ
 

Αθήνα 5.9.2016, 15:04

Μια καλή και ανέξοδη επιλογή για σπουδές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι αυτή των διάσπαρτων σε όλη τη χώρα δημοσίων Επαγγελματικών Λυκείων. Μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το εκπαιδευτικό έτος 2016 - 2017 τα ΕΠΑΛ προσφέρουν σπουδές στους ακόλουθους εννέα τομείς: Μηχανολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Δομικών Έργων, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πληροφορικής, Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας - Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (πίνακας).

Ο δεύτερος κύκλος εγγραφών στα ΕΠΑΛ γίνεται από 1 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο ΕΠΑΛ της επιλογής τους.

Στη Β' τάξη των ΕΠΑΛ μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας, να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα, στη Β' Τάξη επιλέγουν έναν από τους 9 τομείς επαγγελματικών σπουδών και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του τομέα, ενώ στη Γ' Τάξη επιλέγουν μια από τις 36 ειδικότητες που προσφέρονται, συναφή με τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β΄ τάξη, και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν. Με την αποφοίτηση λαμβάνουν Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών). 

Μετά την αποφοίτηση, όπως και όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, μπορούν: 
- Να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
- Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα   ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις) υπό την εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση  πτυχίου επιπέδου 5.
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση  σε αντίστοιχους τομείς μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα Τ.Ε.Ι. με ειδικό ποσοστό θέσεων αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση 3 εξάμηνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξάμηνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ απολαμβάνουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και μπορούν να εργαστούν σε αντίστοιχες ειδικότητες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και δικαιώματα ίδρυσης ατομικής επιχείρησης σε πολλές ειδικότητες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ΕΠΑΛ θα βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2 και φυσικά στα κατά τόπους ΕΠΑΛ.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τις ειδικότητες ανά ΕΠΑΛ. Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' και Β' Τάξης, πατήστε εδώ.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Τομείς ΕΠΑΛ 592016.pdf

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved