ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Σπουδές σε ΚΕΣ, ΕΠΑΛ, Μαθητεία Επιστροφή    
Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων: Δράσεις και για τα ΕΠΑΛ

Proslipsis.gr | Αθήνα 31.03.2023, 19:15

Ώθηση στη Διά Βίου Μάθηση αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, στηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο «Νόησις».

Η περίοδος του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων θα διαρκέσει από τις 9 Μαΐου 2023 έως τις 8 Μαΐου 2024 και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση ταλέντων, τη βελτίωση των προσόντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. 

Σύμφωνα με το Κέντρο, οι παραπάνω ενέργειες θα συμβάλουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, να καλύψουν τα κενά και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην ΕΕ και να ενδυναμώσουν το εργασιακό δυναμικό, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. 

Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ
Για 5η συνεχή χρονιά το «Νόησις» υποστηρίζει το Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης. Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο αυτό έχουν υποστηριχθεί σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουν εκπονηθεί Σχέδια Δράσης.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-ΜΝΑΕ» καλλιεργεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας και προετοιμάζει τους μαθητές και σπουδαστές στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον προωθώντας τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων, τη συνεργατικότητα, την ισότητα και ισοτιμία και την κατάργηση των διακρίσεων. 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑΛ, στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Λόγω της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. 

Οι στόχοι 
Τα Σχέδια Δράσης (projects) του προγράμματος υλοποιούνται στη διάρκεια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, είναι χρηματοδοτούμενα και προωθούν καινοτόμα  δημιουργικά projects (βλέπε φωτό στις οποίες πρέπει να έχουμε υπότιτλους) που συνδέονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την αγροτική οικονομία, την υγεία, τις έξυπνες πόλεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ κ.ά.

Στους βασικούς στόχους  είναι η ανάπτυξη hard skills, δηλαδή η μεταφορά της γνώσης των εργαστηρίων στις ομαδικές εργασίες των σχεδίων δράσης και η ανάπτυξη soft skills η επίλυση των προβλημάτων μέσω της συνεργασίας που ενδυναμώνει την επικοινωνία κριτική σκέψη και την αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, μέσα από τα σχέδια δράσης γίνεται η σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσα από δράσεις εξωστρέφειας των μαθητών (παρουσιάσεις σε εκθέσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις) αλλά και την επαφή με επαγγελματίες του χώρου που τους επιμορφώνουν σχετικά με τη δράση τους (ειδικά σεμινάρια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας).

Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν την επιλογή των μαθητών σχετικά τη μελλοντική σταδιοδρομία  τους, και τους προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας, αφού οι μελλοντικοί εργοδότες τους – πέρα από τα προσόντα -  θέλουν κυρίως να καταλάβουν πως συμπεριφέρονται οι υποψήφιοι για εργασία μέσα σε μία ομάδα και πώς αντιδρούν σε προβλήματα που προκύπτουν....

Το Κέντρο «Νόησις»
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis» που υποστηρίζει τα Σχέδια Δράσης αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό Φορέας Γενικής Κυβέρνησης,. Προσφέρει στο κοινό το περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

 Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε σχολικές ομάδες, νέους που έχουν ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, εκπαιδευτικούς, για επιμόρφωση και υποβοήθηση του έργου τους και γενικότερα σε κάθε ενδιαφερόμενο, για πληροφόρηση, επιμόρφωση και παροχή υπηρεσιών.


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved