ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Έρευνες - Μελέτες Επιστροφή    
Έρευνα: Σε ύφεση η εργασία και το επόμενο τρίμηνο

 

Αθήνα 7.9.2010, 16:42

Περαιτέρω ένταση των πιέσεων στην αγορά εργασίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους και συγχρόνως λιγότερες θέσεις εργασίας προβλέπει η τριμηνιαία έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της εταιρείας Manpower. Μάλιστα, ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης* διαμορφώνεται στο -10%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα αυτή στη χώρα μας (το δεύτερο τρίμηνο του 2008).

Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 αγγίζει τις 10. Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από τον χώρο του Εμπορίου (-21%) και της Μεταποίησης (-17%). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 8% των εργοδοτών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 18% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, ενώ το 72% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Η έρευνα προέκυψε από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 ελλήνων εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Άσχημη ψυχολογία
"Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την άσχημη ψυχολογία της αγοράς. Η κάμψη των προοπτικών απασχόλησης υπήρξε σταδιακή, την παρατηρούμε ήδη από το 2008, όταν ξεκινήσαμε να ερευνούμε τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό που θέλω να πιστεύω ότι είναι το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης, καθώς πλέον η οικονομική κρίση βαθαίνει, παρασύροντας σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και δημιουργώντας αβεβαιότητα στους εργοδότες,” σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα. Και συνεχίζει: "Σε τέτοιο καθεστώς αβεβαιότητας, οι ευέλικτες στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Εξίσου σημαντικό όμως είναι σε μια χρονική στιγμή όπως η συγκεκριμένη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουμε πως ο σεβασμός στον άνθρωπο και η ασφάλεια της εργασίας δεν θυσιάζονται στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ευελιξίας. Από την πλευρά όσων αναζητούν εργασία, τώρα, είναι χρήσιμο να έχουν στο μυαλό τους το εξής παράδοξο: αν και οι εργασιακές ευκαιρίες είναι περιορισμένες, οι εργοδότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να βρουν εκείνους τους υποψηφίους που θα ταιριάξουν στην επιχείρησή τους. Κατά συνέπεια, τώρα είναι η σωστή στιγμή για τους υποψηφίους να εντοπίσουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και να εστιάσουν στην προσωπική τους βελτίωση και ανάπτυξη, προκειμένου να μπουν ή να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους".

Ανά τομέα
Οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο ποσοστό του -21%, ενώ δυσοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων και στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο -17%. Στον τομέα του Τουρισμού, οι εργοδότες αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -14%, ενώ δυσχερές θα είναι το κλίμα και για όσους θα αναζητήσουν εργασία στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -12%.

Σε σύγκριση με το Δ’ Τρίμηνο του 2009, οι εργοδότες αναφέρουν χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων σε έξι από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξεως των 21 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον κλάδο του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, ενώ ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) με πτώση της τάξεως των 19 ποσοστιαίων μονάδων. Σημαντικά χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται επίσης στους τομείς των Κατασκευών και της Μεταποίησης, όπου η μείωση ανέρχεται στις 15 και 14 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον τομέα του Ηλεκτρισμού, του Φυσικού Αερίου και της Ύδρευσης, οι εργοδότες αναφέρουν αισθητή βελτίωση της τάξεως των 21 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μικρή αύξηση 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών και του Δημόσιου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων παρουσιάζονται μειωμένες σε πέντε τομείς, με πιο αξιοσημείωτη την πτώση 33 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα του Τουρισμού. Σημαντική μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται επίσης στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων.

"Πέρα από την εποχική διακύμανση που παρατηρούμε στον τομέα του Τουρισμού, δύο είναι οι αξιοσημείωτες τάσεις που προκύπτουν από την Έρευνα. Η πρώτη σχετίζεται με την πτώση των προοπτικών απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, η οποία συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η μείωση, η οποία σε σύγκριση με πέρυσι φτάνει το -21%, μπορεί να θεωρηθεί έκφραση ενός εξορθολογισμού, τον οποίο ο τομέας είχε  εδώ και καιρό ανάγκη. Η δεύτερη τάση που διαφαίνεται από τα στοιχεία αφορά την σταδιακή και εντεινόμενη υποβάθμιση του τομέα της Μεταποίησης. Πρόκειται για μια ανησυχητική παρατήρηση, καθώς βλέπουμε να πλήττεται ένας τομέας ο οποίος είναι άμεσα συνδεόμενος με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας", σχολίασε η Δρ Κουσία. Και συμπληρώνει: "Συνολικά, και ανεξάρτητα από τις ελαφρές βελτιώσεις που καταγράφονται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνουμε ότι οι ευκαιρίες για εργασία θα είναι πολύ περιορισμένες μέχρι και το τέλος του έτους" 

Ανά περιοχή
Στη Βόρεια Ελλάδα, οι προβλέψεις των εργοδοτών σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων είναι απαισιόδοξες, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -14% κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2010. Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι εργοδότες εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα κινηθεί πτωτικά, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο -8%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν ελαφρώς χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι Συνολικές  Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζουν μείωση της τάξεως των έξι ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής η μείωση είναι της τάξεως των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται αισθητά μειωμένες και στις δύο περιφέρειες, κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς συγκρίσεις
Σχεδόν 62.000 εργοδότες από 36 χώρες συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower, με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010. Σε 28 από τις 36 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower, οι εργοδότες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν, σε επίπεδα που ποικίλουν από χώρα σε χώρα.

Οι εκτιμήσεις των εργοδοτών στις αναδυόμενες αγορές –Κίνα, Ταϊβάν, Ινδία και Βραζιλία- είναι οι πλέον δυναμικές και αισιόδοξες, καθώς οι προοπτικές προσλήψεων που καταγράφονται είναι οι υψηλότερες μέχρι στιγμής προοπτικές προσλήψεων Δ’ Τριμήνου. Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις όσον αφορά τις προσλήψεις για το συγκεκριμένο διάστημα αναφέρονται από τους εργοδότες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναμένεται βελτίωση του ρυθμού προσλήψεων σε 14 από τις 36 χώρες που ερευνήθηκαν, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται βελτιωμένες σε 32 από τις 36 χώρες.

Εξετάζοντας τα δεδομένα κατά γεωγραφική περιφέρεια, παρατηρούμε ότι οι εργοδότες στις χώρες της Αμερικής και της Ασίας-Ωκεανίας εξακολουθούν να αναφέρουν θετικές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης. Ο ρυθμός των προσλήψεων έχει μειωθεί ελαφρώς στις ΗΠΑ και στην Ινδία σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο του 2010, όμως η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και στις 17 χώρες της Αμερικής και της Ασίας-Ωκεανίας όπου διατίθενται σχετικά στοιχεία σύγκρισης. Οι εργοδότες στην Κίνα και την Ταϊβάν αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα της Manpower στις χώρες αυτές.

Στην περιφέρεια EMEA, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 11 από τις 18 χώρες. Ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό στις 15 από τις 18 χώρες της περιφέρειας. Οι υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στην Ελβετία, τη Νορβηγία και την Πολωνία, με τους εργοδότες στην Ελβετία να αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της Έρευνας της Manpower στη χώρα, το Γ' Τρίμηνο του 2005.

Η επόμενη έρευνα
Η επόμενη έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 7 Δεκεμβρίου 2010, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Α’ Τρίμηνο του 2011.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς. Για να λαμβάνετε ηλεκτρονική ενημέρωση κάθε τρίμηνο με τα αποτελέσματα της Έρευνας, μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αίτηση στο: http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm.

 

* Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης
Ο όρος αναφέρεται στο ποσοστό που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο αφαιρέσουμε το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved