ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Έρευνες - Μελέτες Επιστροφή    
Μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για μείωση της ανεργίας
 

Αθήνα 21.4.2015, 17:39


Υπάρχει τρόπος η ανεργία να πέσει έως και δέκα μονάδες στα επόμενα τρία χρόνια; «Υπάρχει», απαντούν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και συγγραφείς της μελέτης «Αντιμετωπίζοντας την κρίση της απασχόλησης: Μια πρόταση για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες εντός τριών ετών», Γιώργος Ιωαννίδης και Χρήστος Πιέρος.

Στη μελέτη παρουσιάζεται αναλυτικά η δομή ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, εκτιμάται το κόστος λειτουργίας του και προτείνεται ο τρόπος χρηματοδότησής του. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των πολλαπλασιαστών απασχόλησης και δαπανών, με τον πρώτο πολλαπλασιαστή να καθορίζει τον απαραίτητο αριθμό των απασχολουμένων στο πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, και τον δεύτερο να αφορά την επίδραση του προγράμματος στο ΑΕΠ, αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης ως όχημα εξόδου από την ύφεση.

Αφού αναφέρονται στις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας στην απασχόληση κατά την εξαετία 2008-2014, όπου χάθηκε η μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 900 χιλιάδες φτάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια, το δε ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε 26,6% (ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα Εργατικού Δυναμικού 2ου τριμήνου), οι συγγραφείς της μελέτης διατυπώνουν το συμπέρασμα ότι «απαιτείται η διάνοιξη μιας λεωφόρου απασχόλησης με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας και την ώθηση της εσωτερικής ζήτησης».

Χρησιμοποιώντας την ιδέα για τη λειτουργία του κράτους ως εργοδότη ύστατης καταφυγής, επιδιώκουν να εκτιμήσουν τα βασικά μεγέθη ενός προγράμματος απασχόλησης με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10% εντός των επόμενων τριών ετών (δηλαδή τη μείωση της ανεργίας από 26,6% σε 16,6%), με τη δημιουργία περίπου 430.000 θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, να υπολογίσουν τον αριθμό των αναγκαίων θέσεων εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της ανεργίας, να εκτιμηθούν οι επιδράσεις τουν προγράμματος στη μεγέθυνση του ΑΕΠ και η δαπάνη υλοποίησής του, καθώς επίσης να προταθούν τρόποι κάλυψης αυτής της δαπάνης.

Ως προς τους τρόπους κάλυψης της προκαλούμενης δαπάνης, αναφέρονται τα φορολογικά, οι πόροι από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ν. 3986/2011), οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 204 εκατ. ευρώ/έτος, δηλαδή περίπου 820 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, οι προϋπολογισμένες δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και ο αναπροσανατολισμός τμήματος των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Επιπλέον, έκτακτα φορολογικά έσοδα, δηλαδή έσοδα που δεν επηρεάζουν οποιοδήποτε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και η δυνατότητα δανεισμού λόγω αύξησης του ΑΕΠ.

Η μελέτη των Ιωαννίδη και Πιέρρου (Ιωαννίδης και Πιέρρος, 2014) αποτελεί τη δεύτερη που καταπιάνεται με αντίστοιχο θέμα μετά τη μελέτη των Antonopoulos et al. (2014). Και οι δύο έρευνες μελετούν τις θετικές συνέπειες ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης στον τομέα της απασχόλησης και στην οικονομική μεγέθυνση. Οι δύο μελέτες χαρακτηρίζονται από διαφορετικές μεθοδολογίες και παραδοχές. Ωστόσο, και οι δύο κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τη μελέτη.

© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.


 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
H μελέτη (αρχείο pdf 294 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved